WK Rusland

De meeste Nederlanders juichen voor België dit WK
Likeability of 5

De meeste Nederlanders juichen voor België dit WK

Rode Duivel Thorgan Hazard in actie Foto: AFP

Foto van 'metronieuws'

14 JUN 2018

Het WK voetbal begint donderdag en zoals (bijna) iedereen inmiddels wel weet, doet Nederland niet mee. Voor wie we dan wel juichen? Vooral voor de Rode Duivels.

Middels een enquête waar ruim 18 duizend mensen aan mee deden, kwam de NOS erachter dat onze zuiderburen van de meeste Nederlanders steun krijgen. Dertig procent van de ondervraagden is voor België dit WK. Daarop volgt Duitsland, waarvoor 18 procent van de Nederlanders juicht en derde in de rij is Marokko (4 procent).

Zuid-Nederlandse clubs

De Nederlanders die deze editie voor België zijn, zijn voornamelijk ook de supporters van Zuid-Nederlandse clubs. Van de achterban van Willem II, NAC, PSV en MVV is tussen de 70 en 80 procent voor België. De meerderheid van de FC Twente-supporters is dan weer voor Duitsland.

Overigens niet iedereen heeft een favoriet voor dit WK: 16,5 procent van de mensen gaf aan dat ze geen specifiek land aanmoedigen.

België zit in Groep G en speelt zijn eerste wedstrijd aankomende maandag tegen Panama, Duitsland (Groep F) moet zondag voor het eerst aan de bak tegen Mexico en Marokko neemt het vrijdag op tegen Iran.

BEKIJK OOK


like
user_9c08f80351ac8c9a923122bb7a524dfd796effdd_avatar

Views

4k+

Gaan de 'gouden' Rode Duivels nu eindelijk vlammen?

Eden Hazard moet samen met Kevin De Bruyne de Rode Duivels naar minimaal de halve finale van het WK leiden. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

GISTEREN

Ronald de Boer laat er geen gras over groeien. „Als België de halve finale niet haalt, dan hebben ze gefaald.” En hij is niet de enige die er zo over denkt. De Spaanse bondscoach Roberto Martínez beschikt namelijk over een jaloersmakende groep voetballers. Waar Nederland al een tijdje afscheid heeft genomen van de gouden gerenatie met Wesley Sneijder, Arjen Robben, Rafael van der Vaart en Robin van Persie, daar watertanden de Belgische voetballiefhebbers van spelers Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Dries Mertens en Romelu Lukaku.

Maar het lukt onze zuiderburen maar niet om van al die individuele klasbakken een vlammend collectief te smeden. Twee jaar geleden vloog België er op het EK in Frankrijk in de kwartfinale uit tegen Wales. Ook op het WK in Brazilië was dat het eindstation, al was de tegenstander toen wel het grote Argentinië. De Belgen hopen in Rusland vooral de bittere nasmaak van het Europees kampioenschap weg te spoelen. Nog steeds beseffen ze - zowel de spelers als de fans - dat ze toen hadden moeten toeslaan.

De Spaanse bondscoach Martinez in gesprek met Kevin De Bruyne. Foto: EPA


Views

700+

Denemarken met veel geluk langs Peru

'Nederlands' Denemarken met veel geluk langs Peru

Yussuf Poulsen viert zijn goal tegen Peru. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

16 JUN 2018

Denemarken heeft de terugkeer van Peru op het WK verpest. De Zuid-Amerikaanse ploeg, na 36 jaar terug op de mondiale eindronde, domineerde het duel in de Mordovia Arena van Saransk. De Deense voetballers pakten echter de winst, dankzij een doelpunt na een uur spelen van Yussuf Poulsen: 1-0.

De aanvaller van RB Leipzig scoorde na een steekpass van oud-Ajacied Christian Eriksen. Poulsen had de bal ook breed kunnen leggen op de volledig vrijstaande Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen, maar hij passeerde doelman Pedro Gallese zelf in de korte hoek. Ajacied Lasse Schöne kwam bij de Denen al na 35 minuten in het veld voor de aangeslagen William Kvist, zijn clubgenoot Kasper Dolberg bleef op de bank. Bij Peru ging Feyenoorder Renato Tapia in de slotfase naar de kant.

Kansen


Views

600+

Wat te doen tijdens een voetbalwedstrijd?

Wat te doen tijdens een voetbalwedstrijd?

Fanatieke russische fans gaan los tijdens wk-wedstrijd / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

16 JUN 2018

Het WK is pas twee dagen gaande en is nu al het enige waar mensen nog over praten. Want misschien is het hoogtepunt van het WK al geweest en wee je gebeente als je als Nederlander voor Marokko bent.

Metro kan zich heel goed voorstellen dat je geen zin hebt in het hele WK-gedoe, maar dat je misschien toch voor de buis eindigt om te kijken, zij het onvrijwillig. Omdat Metro de slechtste niet is, hebben we een aantal dingen op een rijtje gezet om je lekker bezig te houden tijdens een saaie wedstrijd.

1. Wie heeft de mooiste voetbalschoenen? (Pluspunten voor meerdere kleurtjes)


Views

1k+

Heerlijke kraker Spanje-Portugal blijft onbeslist

Heerlijke kraker Spanje-Portugal blijft onbeslist

Cristiano Ronaldo was de man van de wedstrijd. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

Cristiano Ronaldo heeft al in zijn eerste wedstrijd op het WK alle aandacht opgeëist. Met drie treffers bezorgde hij Portugal in een heerlijke wedstrijd een gelijkspel tegen Spanje (3-3).

De grote vedette van Real Madrid schoot de Europees kampioen tweemaal op voorsprong. Diego Costa maakte twee keer gelijk voor Spanje. Lang leek de treffer van Nacho de wereldkampioen van 2010 een zege op te leveren. Maar in de 88e minuut verzilverde Ronaldo nog een vrije trap.

Lopetegui


Views

1k+

Late eigen goal doet Marokko de das om
Likeability of 6

Late eigen goal doet Marokko de das om

Ajacied Hakim Ziyech tijdens de wedstrijd tegen Iran. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

15 JUN 2018

Marokko heeft geen punten gehaald uit zijn ontmoeting met Iran. De ploeg van Hervé Renard, met een flink aantal (ex-)Eredivisiespelers verloor door een goal in blessuretijd met 1-0.

Bij Marokko stonden onder meer Ajacied Hakim Ziyech en Feyenoorder Karim El Ahmadi in de basis, terwijl Feyenoorder Sofyan Amrabat mocht invallen. Ook de Amsterdammer Mbark Boussoufa en de in Naarden geboren Nordin Amrabat mochten in de basis begin. Bij Iran mocht AZ'er Alireza Jahanbakhsh starten. Hij raakte overigens in de slotfase geblesseerd en moest het veld verlaten.

Weinig


likelol
user_81ca722384597e9e4bc87138bb92516f15a61300_avataruser_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

Views

2k+

Wie wordt in Rusland de nieuwe wereldkampioen?

Foto van 'Johan van Boven'

14 JUN 2018

Zonder het Nederlands elftal begint in Rusland vandaag het WK. Welk land heeft de meeste kans op de eindzege? Tien voetbalprominenten wagen zich aan een voorspelling.

Louis van Gaal, ex-bondscoach

Ik denk Brazilië. Als ik de namen van hun spelers bekijk, zegt mijn gevoel dat zij wereldkampioen worden. Zo niet, dan wordt het Duitsland. De rest van de landen liggen mijlenver achter op deze twee landen.


Views

3k+

WK 2026 in Canada, Mexico en de VS

FIFA-congres in Moskou.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

13 JUN 2018

Canada, de Verenigde Staten en Mexico organiseren in 2026 het WK voetbal. Het toernooi wordt al het 'WK XL' genoemd. Er mogen namelijk 48 landen meedoen. Het gecombineerde Amerikaanse 'bid' kreeg met ruime meerderheid de voorkeur boven Marokko.

Marokko

De keuze van de FIFA-leden voor het gecombineerde Amerikaanse 'bid' is niet verrassend. In het inspectierapport dat de FIFA liet maken, scoorde 'United 2026' aanzienlijk beter dan Marokko, dat ook de vijfde poging om het WK binnen te halen dus zag mislukken.


Views

2k+

Drones houden de spelers van Marokko in de gaten

Karim El Ahmadi en Sofyan Amrabat met de vlag van Marokko. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Johan van Boven'

13 JUN 2018

In het drieluik ‘Zij wel’ interviewen we spelers uit de Eredivisie die, in tegenstelling tot Oranje, wél op het WK actief zijn. Vandaag het slot met soundbites van de Feyenoorders Karim El Ahmadi en Sofyan Amrabat over hun Marokko.

El Ahmadi: Vroeger, toen ik klein was, gingen we elk jaar een week of vijf naar Marokko op vakantie. Dan bouw je vanzelf een band op met een land. Het voelde en voelt altijd goed als ik er ben. Vroeger sprak ik thuis Nederlands met mijn broertjes en zusjes en soms met mijn vader, maar over het algemeen sprak ik Arabisch met mijn ouders. Als ik het volkslied van Marokko hoor, voel ik me altijd trots. Maar ik zou er niet kunnen wonen. Ik ben in Nederland opgegroeid en daar zal ik voor altijd blijven wonen.

Amrabat: In Nederland zijn de mensen meer gelijk, terwijl je in Marokko als profvoetballer echt een koning bent.


Views

2k+

Likeability of 5

Nigeriaanse droom van Ebuehi komt uit tegen Messi

Tyronne Ebuehi poseert trots met de Nigeriaanse vlag in het stadion van ADO. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Johan van Boven'

12 JUN 2018

Hij probeerde er de afgelopen maanden niet te veel aan te denken, maar Tyronne Ebuehi kon het dagdromen soms niet tegenhouden. Lionel Messi, schoot er dan door zijn hoofd. Lionel Messi! De beste voetballer ter wereld, en misschien wel aller tijden. De kans is groot dat hij het wonderkind op dinsdag 26 juni in Sint-Petersburg af en toe tegen het lijf loopt tijdens Nigeria-Argentinië.

En dat voor een in Haarlem geboren rechtsback, die de afgelopen vijf jaar onder contract stond bij ADO Den Haag. Na de zomer komt hij uit voor Benfica. Die fraaie overstap heeft hij onder meer te danken aan zijn optredens in de nationale ploeg van Nigeria, het land waar zijn vader is geboren. „Hij wilde zo’n dertig jaar geleden in Europa een beter leven opbouwen. Ik weet eerlijk gezegd niet wat voor werk hij vond toen hij net in Nederland was. Nu is hij in ieder geval al heel lang werkzaam in de transportsector. Hij ontmoette mijn moeder in het uitgaansleven van Rotterdam en mijn zusje, broertje en ik zijn in Haarlem opgegroeid. Uiteindelijk zijn we naar het dorpje Vijfhuizen verhuisd, vanwege de rust.”

Andere wereld


like
user_73ca3a0d1151d3b27dfc743fbbc4c2a94e29c180_avatar

Views

1k+

Lasse Schöne mede dankzij Fries gezin naar het WK

Lasse Schöne poseert trots met de Deense vlag. Foto: Femmy Weijs

Foto van 'Johan van Boven'

11 JUN 2018

Een jongetje was hij nog, veel te jong om op eigen benen te staan. Toch koos Lasse Schöne er op 16-jarige leeftijd voor zijn geboorteland Denemarken te verlaten en op avontuur te gaan in het buitenland. Hij liet familie en vrienden achter om bij sc Heerenveen de volgende stap richting het betaalde voetbal te zetten. In Friesland werd hij opgevangen door een gastgezin, dat hij nog altijd dankbaar is voor de solide basis die ze hem gaven.

„De familie Hylkema ving mij heel goed op. Het was de ideale manier om de stap naar het buitenland te maken”, zegt Schöne. „In het begin had ik het best lastig in Nederland. Ineens stond ik op eigen benen. Eten maken en de was doen, zaten op mijn 16e nog niet echt in mijn systeem en daar hoefde ik me dankzij het gastgezin geen zorgen over te maken. Dus kwam ik niet in de verleiding elke dag pizza ofzo te halen. Ze hadden een slagerij aan huis, dus ik kreeg altijd goed vlees te eten, haha.”

Spelcomputer


Views

2k+

Een nutteloze baan bestaat niet

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Elke week helpt Metro jouw carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: waarom we zingeving veel te belangrijk maken.

‘Wil je gelukkig zijn in je leven, maak dan van je passie je werk.’ Het is een veelgehoord advies, maar het is onzin volgens de Finse filosofe Susanna Halonen. Bovendien tillen we met z’n allen veel te zwaar aan zingeving. „Nutteloos werk bestaat niet.”

„We tillen veel te zwaar aan de zin van werk, niet elke baan kan een wereldprobleem oplossen”, vertelt Susanna Halonen. „Maar het is ook logisch dat we willen dat ons werk leuk en betekenisvol is. Als je niet je droombaan uitoefent en ook nog eens het gevoel hebt je werk geen zin heeft, ga je niet met plezier naar kantoor.”


Views

800+

Slechts de helft van de vmbo’ers voelt zich veilig

Slechts de helft van de vmbo’ers voelt zich veilig

Hoe lager het schoolniveau, hoe groter het onveiligheidsgevoel. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

14 JUN 2018

Van alle middelbare scholieren voelen vmbo’ers en leerlingen op het praktijkonderwijs zich het meest onveilig. Van de vmbo’ers voelt slechts 56 procent zich veilig op school. Op het vwo is dat 84 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van het LAKS onder zo’n 75.000 scholieren. Leerlingen op het vmbo vinden vaak de sfeer niet goed en zeggen vaker gepest of gediscrimineerd te worden.

Dreigementen


Views

700+

We sparen niet genoeg, is dat erg?

We sparen niet genoeg, is dat erg?

Vier op de tien Nederlanders hebben geen financiële buffer. Foto: Colourbox.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 JUN 2018

Nederlanders staan bekend als koopjesjagers, zuinig en gierig. Sparen daarentegen lukt lang niet altijd. Vier op de tien Nederlanders hebben geen financiële buffer. Ze hebben onvoldoende spaargeld en zijn daarmee kwetsbaar voor tegenvallers.

Dat blijkt uit onderzoek van fintechbedrijf Savedo. Vooral jongeren (18-30 jaar) hebben geen financiële buffer; een derde van hen heeft geen spaarrekening.

10 procent


Views

2k+

Late eigen goal doet Marokko de das om
Likeability of 6

Late eigen goal doet Marokko de das om

Ajacied Hakim Ziyech tijdens de wedstrijd tegen Iran. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

15 JUN 2018

Marokko heeft geen punten gehaald uit zijn ontmoeting met Iran. De ploeg van Hervé Renard, met een flink aantal (ex-)Eredivisiespelers verloor door een goal in blessuretijd met 1-0.

Bij Marokko stonden onder meer Ajacied Hakim Ziyech en Feyenoorder Karim El Ahmadi in de basis, terwijl Feyenoorder Sofyan Amrabat mocht invallen. Ook de Amsterdammer Mbark Boussoufa en de in Naarden geboren Nordin Amrabat mochten in de basis begin. Bij Iran mocht AZ'er Alireza Jahanbakhsh starten. Hij raakte overigens in de slotfase geblesseerd en moest het veld verlaten.

Weinig


likelol
user_81ca722384597e9e4bc87138bb92516f15a61300_avataruser_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

Views

2k+

Gaan de 'gouden' Rode Duivels nu eindelijk vlammen?

Eden Hazard moet samen met Kevin De Bruyne de Rode Duivels naar minimaal de halve finale van het WK leiden. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

GISTEREN

Ronald de Boer laat er geen gras over groeien. „Als België de halve finale niet haalt, dan hebben ze gefaald.” En hij is niet de enige die er zo over denkt. De Spaanse bondscoach Roberto Martínez beschikt namelijk over een jaloersmakende groep voetballers. Waar Nederland al een tijdje afscheid heeft genomen van de gouden gerenatie met Wesley Sneijder, Arjen Robben, Rafael van der Vaart en Robin van Persie, daar watertanden de Belgische voetballiefhebbers van spelers Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Dries Mertens en Romelu Lukaku.

Maar het lukt onze zuiderburen maar niet om van al die individuele klasbakken een vlammend collectief te smeden. Twee jaar geleden vloog België er op het EK in Frankrijk in de kwartfinale uit tegen Wales. Ook op het WK in Brazilië was dat het eindstation, al was de tegenstander toen wel het grote Argentinië. De Belgen hopen in Rusland vooral de bittere nasmaak van het Europees kampioenschap weg te spoelen. Nog steeds beseffen ze - zowel de spelers als de fans - dat ze toen hadden moeten toeslaan.

De Spaanse bondscoach Martinez in gesprek met Kevin De Bruyne. Foto: EPA


Views

700+

Lasse Schöne mede dankzij Fries gezin naar het WK

Lasse Schöne poseert trots met de Deense vlag. Foto: Femmy Weijs

Foto van 'Johan van Boven'

11 JUN 2018

Een jongetje was hij nog, veel te jong om op eigen benen te staan. Toch koos Lasse Schöne er op 16-jarige leeftijd voor zijn geboorteland Denemarken te verlaten en op avontuur te gaan in het buitenland. Hij liet familie en vrienden achter om bij sc Heerenveen de volgende stap richting het betaalde voetbal te zetten. In Friesland werd hij opgevangen door een gastgezin, dat hij nog altijd dankbaar is voor de solide basis die ze hem gaven.

„De familie Hylkema ving mij heel goed op. Het was de ideale manier om de stap naar het buitenland te maken”, zegt Schöne. „In het begin had ik het best lastig in Nederland. Ineens stond ik op eigen benen. Eten maken en de was doen, zaten op mijn 16e nog niet echt in mijn systeem en daar hoefde ik me dankzij het gastgezin geen zorgen over te maken. Dus kwam ik niet in de verleiding elke dag pizza ofzo te halen. Ze hadden een slagerij aan huis, dus ik kreeg altijd goed vlees te eten, haha.”

Spelcomputer


Views

2k+

Heerlijke kraker Spanje-Portugal blijft onbeslist

Heerlijke kraker Spanje-Portugal blijft onbeslist

Cristiano Ronaldo was de man van de wedstrijd. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

Cristiano Ronaldo heeft al in zijn eerste wedstrijd op het WK alle aandacht opgeëist. Met drie treffers bezorgde hij Portugal in een heerlijke wedstrijd een gelijkspel tegen Spanje (3-3).

De grote vedette van Real Madrid schoot de Europees kampioen tweemaal op voorsprong. Diego Costa maakte twee keer gelijk voor Spanje. Lang leek de treffer van Nacho de wereldkampioen van 2010 een zege op te leveren. Maar in de 88e minuut verzilverde Ronaldo nog een vrije trap.

Lopetegui


Views

1k+

Hoe verwijder je een teek?video icon
00:00
Foto van 'Hester Ramaker'

GISTEREN

Hoe verwijder je een teek?

In de maanden maart tot oktober zijn de teken het meest actief. In 2018 zijn er zelfs meer teken, omdat het vroeger in het jaar warm werd. Maar hoe verwijder je een teek?


Views

700+

18 juni - Metro's nieuwsminuut

18 juni - Metro's nieuwsminuut

Colombianen vieren de uitslag van de verkiezingen. Foto, videostill AFP

Foto van 'Jerry Gerritse'

GISTEREN

Elke ochtend selecteert de redactie van Metro in de vroege uurtjes speciaal voor jou hét nieuws dat je vannacht gemist hebt, dat speelt of waar we het vandaag over gaan hebben. Zodat je niet met je mond vol tanden bij het koffiezetapparaat staat.


Views

300+