Redactie Metro
Redactie Metro Sport 13 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Zilveren medaille voor Yara van Kerkhof

De 27-jarige Zoetermeerse kwam als derde over de finish, maar schoof op naar de tweede plek na diskwalificatie van de Koreaanse Choi Min-jeong. „Ik doe het gewoon op het moment dat het moet", zei Van Kerkhof, zichtbaar nog een tikkeltje verbaasd, nadat ze zilver had gepakt op de 500 meter bij de Olympische Spelen. „Geweldig dit. Ik denk dat ik het nog niet eens helemaal besef."

De olympische titel ging naar de Italiaanse Arianna Fontana.

Historisch

Van Kerkhof schreef geschiedenis met haar prestatie. Ze pakte als eerste Nederlandse shorttrackster ooit een medaille op de Winterspelen.

Van Kerkhof, die vorige maand bij afwezigheid van Suzanne Schulting de Nederlandse titel veroverde, was slecht weg in haar eerste olympische finale. „Maar ik dacht: ik moet bijblijven, er kan zoveel gebeuren. En dat gebeurde ook."

De inwoonster van Heerenveen leek als nummer vijf kansloos voor een medaille, maar sloot bij het ingaan van de laatste ronde weer aan. Ze ging in de voorlaatste bocht binnendoor bij Kim Boutin uit Canada en de Britse favoriete Elise Christie, die onderuit schoof. Van Kerkhof kwam jubelend als derde over de streep. De Nederlandse was dolblij met brons en zag even later dat ze zelfs zilver mag ophalen op Medal Plaza, na diskwalificatie van Choi. „Deze medaille heb ik niet alleen aan mezelf te danken, dit komt ook door jaren hard werken met het team. Met de relay kunnen we geen medaille meer halen, maar deze is ook een beetje voor het team."

Van Kerkhof komt als derde over de streep en weet dat ze brons heeft. Dat wordt uiteindelijk ook nog zilver. Foto: ANP.

De 27-jarige shorttrackster eindigde in haar halve eindstrijd in de Gangneung Ice Arena als eerste, net voor de Britse Elise Christie.

Van Kerkhof nam het in de finale, naast Christie, op tegen de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong, de Italiaanse Arianna Fontana en Kim Boutin. De Canadese eindigde in de halve eindstrijd waarin ook Van Kerkhof en Christie uitkwamen als derde.

1000 meter

Van Kerkhof, die later op de Spelen ook nog in actie komt op de kilometer, speelde bij de vorige Olympische Spelen in Sotsji een bijrol en wist op geen enkel nummer de eindstrijd te bereiken.

Ook op de WK’s heeft Van Kerkhof geen aansprekende resultaten achter haar naam staan. In 2011 behaalde ze met de aflossingsploeg zilver.

Van Kerkhof komt jubelend over de streep, ze heeft een olympische plak te pakken! Foto: ANP.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.