Zilveren medaille voor Yara van Kerkhof

Zilveren medaille voor Yara van Kerkhof

Foto van 'metronieuws'

13 FEB 2018

De 27-jarige Zoetermeerse kwam als derde over de finish, maar schoof op naar de tweede plek na diskwalificatie van de Koreaanse Choi Min-jeong. „Ik doe het gewoon op het moment dat het moet", zei Van Kerkhof, zichtbaar nog een tikkeltje verbaasd, nadat ze zilver had gepakt op de 500 meter bij de Olympische Spelen. „Geweldig dit. Ik denk dat ik het nog niet eens helemaal besef."

De olympische titel ging naar de Italiaanse Arianna Fontana.

Historisch

Van Kerkhof schreef geschiedenis met haar prestatie. Ze pakte als eerste Nederlandse shorttrackster ooit een medaille op de Winterspelen.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Van Kerkhof, die vorige maand bij afwezigheid van Suzanne Schulting de Nederlandse titel veroverde, was slecht weg in haar eerste olympische finale. „Maar ik dacht: ik moet bijblijven, er kan zoveel gebeuren. En dat gebeurde ook."

De inwoonster van Heerenveen leek als nummer vijf kansloos voor een medaille, maar sloot bij het ingaan van de laatste ronde weer aan. Ze ging in de voorlaatste bocht binnendoor bij Kim Boutin uit Canada en de Britse favoriete Elise Christie, die onderuit schoof. Van Kerkhof kwam jubelend als derde over de streep. De Nederlandse was dolblij met brons en zag even later dat ze zelfs zilver mag ophalen op Medal Plaza, na diskwalificatie van Choi. „Deze medaille heb ik niet alleen aan mezelf te danken, dit komt ook door jaren hard werken met het team. Met de relay kunnen we geen medaille meer halen, maar deze is ook een beetje voor het team."

Van Kerkhof komt als derde over de streep en weet dat ze brons heeft. Dat wordt uiteindelijk ook nog zilver. Foto: ANP.

De 27-jarige shorttrackster eindigde in haar halve eindstrijd in de Gangneung Ice Arena als eerste, net voor de Britse Elise Christie.

Van Kerkhof nam het in de finale, naast Christie, op tegen de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong, de Italiaanse Arianna Fontana en Kim Boutin. De Canadese eindigde in de halve eindstrijd waarin ook Van Kerkhof en Christie uitkwamen als derde.

1000 meter

Van Kerkhof, die later op de Spelen ook nog in actie komt op de kilometer, speelde bij de vorige Olympische Spelen in Sotsji een bijrol en wist op geen enkel nummer de eindstrijd te bereiken.

Ook op de WK's heeft Van Kerkhof geen aansprekende resultaten achter haar naam staan. In 2011 behaalde ze met de aflossingsploeg zilver.

Van Kerkhof komt jubelend over de streep, ze heeft een olympische plak te pakken! Foto: ANP.


Views

35

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Brons shorttracksters na diskwalificaties

Brons shorttracksters na diskwalificaties

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 12:45

De Nederlandse shorttracksters hebben op miraculeuze wijze een bronzen medaille gehaald. De ploeg, bestaande uit Jorien ter Mors, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven, won met overmacht de B-finale op de aflossing. Door een dubbele diskwalificatie in de finale legden de vrouwen beslag op het brons.

De equipe van bondscoach Jeroen Otter reed vanaf de eerste ronde aan de leiding en alleen het Hongaarse kwartet kon een beetje volgen. De zege in de B-finale kreeg extra cachet door de tijd van 4.03,471, een wereldrecord.

Dubbele diskwalificatie

Er was een klein wonder nodig voor de Nederlandse ploeg om nog op het podium te eindigen. In de finale moesten twee diskwalificaties worden uitgedeeld, dan zou Nederland doorschuiven naar de derde positie. Dat gebeurde vervolgens ook: China en Canada werden in de A-finale gediskwalificeerd.

Daardoor schoof de Nederlandse ploeg dus door naar de derde plek, tot grote vreugde van de shorttracksters.

Voor Ter Mors, die op de Spelen in Zuid-Korea het goud won op de 1000 meter bij het langebaanschaatsen, was het haar laatste optreden als shorttrackster. De Twentse gaat zich vanaf nu volledig toeleggen op de langebaan.


Views

56

Einde Spelen voor Sjinkie Knegt

Spelen Sjinkie Knegt ten einde na diskwalificatie

Uitschakeling onverklaarbaar voor Knegt

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 12:24

Het olympisch avontuur van Sjinkie Knegt zit erop. De shorttracker slaagde er niet in zich bij de series van de 500 meter te plaatsen voor de kwartfinales. Hij eindigde zijn race als derde en werd vervolgens gediskwalificeerd.

Verwachtingen

Voor de Fries was de 500 meter de laatste kans om een gouden plak te behalen op de Spelen in Pyeongchang. Knegt moet het nu doen met zilver op de 1500 meter.

Gigantische teleurstelling bij Sjinkie Knegt.

Knegt was de eerste om het toe te geven. Het is de shorttrackter niet gelukt aan de hoge verwachtingen te voldoen. ,,Dit is niet waarvoor ik gekomen ben. Ik baal ontzettend. Dit was zeker geen supertoernooi van mij. Op zo'n moment is het wel een klotesport'', aldus de 28-jarige Fries.

Straf

Eerder kreeg Knegt ook op de 1000 meter al een straf. Met de relayploeg liep de Nederlander de eindstrijd mis.

Het teleurstellend verlopen toernooi is voor Knegt onverklaarbaar. ,,Ik ben zeker goed in vorm. Ik kan niet echt spreken over de factoren geluk en pech. De mensen die echt goed zijn, staan wel continu in de finale.''

Succes

Dylan Hoogerwerf en Daan Breeuwsma gingen wel door. Hoogerwerf finishte in zijn serie als tweede achter de Zuid-Koreaan Seo Yi-ra. Breeuwsma verzekerde zich van een plek in de kwartfinales door achter de Zuid-Koreaan Lim Hyo-jun als tweede te finishen.

Dylan Hoogerwerf kwam in zijn serie op spectaculaire wijze over de finish. Foto: ANP.

Hoogerwerf en Breeuwsma komen donderdag in actie in de kwartfinale. Eerder op de dag slaagden de Nederlandse vrouwen er alledrie al in zich te plaatsen voor de kwartfinale op de 1000 meter.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

63

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Alle Nederlandse shorttracksters door op 1000 meter

Schulting als winnares naar kwartfinale

Foto van 'D. van Aken'

VANDAAG, 11:44

De Nederlandse shorttracksters zijn overtuigend begonnen aan de 1000 meter. Suzanne Schulting, Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof hebben allemaal de kwartfinales bereikt op de Olympische Spelen.

Overtuigend

De 20-jarige Schulting kwam dinsdag als eerste in actie voor TeamNL. Zij won haar rit op overtuigende wijze door vanaf het begin van de race op kop te rijden en die positie niet meer af te staan.

Van Ruijven ronde verder op 1000 meter

Van Ruijven was ook de snelste in haar heat. De Britse topper Elise Christie raakte in de serie waarin de Nederlandse uitkwam geblesseerd.

Valpartij

Bij Van Kerkhof ging het allemaal iets minder makkelijk. De winnares van olympisch zilver op de 500 meter ging al snel in haar race onderuit. De Duitse Anna Seidel was daarvoor verantwoordelijk. Zij kreeg een straf en werd uitgeschakeld en de Nederlandse ging door.

Van Kerkhof ondanks val in kwartfinale

Nederland is dus donderdag met drie vrouwen vertegenwoordigd in de kwartfinales van de 1000 meter. Die rond 11.15 uur op het programma staat.


Views

24

Cheryl Maas: Snowboardwereld lijkt op de motorwereld

Foto van 'Jeroen Haverkort'

VANDAAG, 07:00

Om de olympiërs beter te leren kennen duiken we in hun Instagram-account. Vandaag: snowboardster Cheryl Maas die tot haar grote teleurstelling er niet in slaagde de eindstrijd op Big Air te halen. „Mijn hele seizoen is een beetje vervelend geweest.”

Ben je een echte biker?
Mwaah, daarvoor rijd ik te weinig. Maar ik vind motors geweldig. Dat heb ik altijd al gevonden. Ze geven me een gevoel van vrijheid. Vorig jaar heb ik eindelijk een echte gekocht, een oude Harley. Ik heb in Frankrijk gewoond en daar reed ik een Honda 115cc, maar dit is 1000cc. Dat is een groot verschil.

Je hebt je Harley zelf ontworpen?
Nee, alleen de ‘sissy bar’, dat is zeg maar de bijrijdersstoel. Ik heb een bergje met een weg erin getekend. De snowboardwereld en de motorwereld hebben veel met elkaar gemeen. De mensen zijn ‘down to earth’ en houden ervan om plezier te maken. Het is een pure gemeenschap die ervan houdt om in de natuur te zijn.

Ik zie dat je weleens naar een motorkamp gaat?
Ja, in de zomer heb je een weekend speciaal voor dames die interesse hebben in motorrijden. Het heet The Dreamroll en er hangt een echte festivalsfeer, compleet met kampvuur en relaxte muziek. Ik woon in Noorwegen en daar heb ik ruim drie jaar geleden een video opgenomen: BOB’s on Tour 2014: A Norwegian motorbike en snowboard adventure. Deze kun je vinden op internet. We waren met zijn drieën: Aimee Fuller, Sarka Pančochová en ik. We reden door de Folegfonna-bergen op onze motors en hebben gekampeerd, gesnowboard en gesurfd. En na de Spelen komt de documentaire BOB’s on Tour take over Oregon uit. De trailer is te zien op YouTube.

BOB's?
Babes on bikes.

Dit ziet er niet goed uit.
Afgelopen zomer brak ik mijn nek, dat was een flinke domper. Alhoewel, ik heb het overleefd en ben er ook nog ongeschonden vanaf gekomen. Het had een stuk ernstiger kunnen zijn. Ik heb ongelooflijk veel geluk gehad.

Wat gebeurde er precies?
Ik dook in het zwembad met mijn kleren aan. Daardoor was ik te zwaar en knalde ik op de bodem. Ik ben nog zelf uit het water geklommen en mijn nek voelde stijf aan. Het deed veel pijn, maar we waren op een bruiloft en ik wilde de rest niet lastigvallen. Ik ben naar bed gegaan en dacht ’we kijken de volgende dag wel verder’.

Ongelooflijk…
Ja, ik heb echt heel veel geluk gehad. Maar ik had ook een dubbel gevoel: ik ben heel blij dat ik nog leef, maar mag ik snowboarden? Ik hou van een beetje gevaar opzoeken. Dat is leven voor mij.

En toen moest je rust houden, niet iets voor jou volgens mij.
Nee, ik werd gek. Ik kon geen plaat laten zetten, want dan zou het meteen over zijn met snowboarden. Ik moest drie maanden stil zitten en hopen dat de nekwervels weer aan elkaar zouden groeien.

Heb je je braaf aan je rust gehouden?
Nee, haha, ik moest echt in toom worden gehouden. Ik ben er een keer tussenuit geknepen, ging ik op mijn motor rijden. Kreeg ik op mijn lazer van mijn vriendin.

Hoe is het nu?
Het is frustrerend, want het voelt nog steeds stijf aan, maar het houdt me niet tegen. Het kan gewoon. Snowboarden is een extreme sport, het hoort er allemaal ook een beetje bij. Maar ik heb wel geleerd dat als ik pijn heb ik eerder naar het ziekenhuis ga.

Waar staat je tattoo voor?
Ik heb hem zelf ontworpen en hij is drievoudig: de driehoek is een verwijzing naar de roze driehoek die homoseksuelen en lesbiennes moesten dragen van de Duisters tijdens de Tweede Wereldoorlog. De roos staat voor liefde en romance. De kleur zwart aan de buitenkant staat voor de buitenwereld en het rood voor mezelf. Het zegt: wees blij met jezelf, ongeacht hoe de buitenwereld over je denkt.

Heb je daar geen lak aan?
Nee, ik moet dat nog steeds leren. Ik peins veel. Ik moet dat minder doen, dat zou echt chill zijn. Daarom hou ik ook zo van snowboarden. Alleen dan gaat mijn verstand op nul en vallen de grenzen weg.

Je hebt een mooi gezinnetje.
Met mijn vriendin Stine heb ik twee dochters: Lana is zes jaar oud en Mila is drie jaar. Ik probeer ze zoveel mogelijk mee naar buiten te nemen, maar op de Spelen zijn ze er niet bij. Net zoals mijn ouders, dat leidt te veel af. Mijn coach en fysio zijn erbij en daarnaast zijn alle snowboarders vrienden van elkaar. In tegenstelling tot andere sporten helpen we elkaar. Er is echt geen haat, snowboarden is een lifestyle. Ik zie mezelf ook niet als een atleet. Vroeger zat ik op tennis. Dat was veel te serieus. Ik moest dit, moest dat, dat is niks voor mij.

Ben je te sturen?
Haha, soms. Mijn coach Garry Greenshields is een van de weinige personen die dat lukt. Ik was 17 toen ik hem tegenkwam. Hij is mijn mentale steun en toeverlaat.

Hoe kijken je ouders tegen je levensstijl aan?
Mijn ouders hebben me altijd gesteund en mijn grote broer Buck is mijn grote voorbeeld. Hij is net zoals ik ook een wereldburger. Hij heeft in Israël gewoond en zit nu in Taiwan. Mijn ouders zijn er niet erg blij mee dat we allebei zijn geïmmigreerd, maar de sterke band blijft. Ik was 16 jaar toen ik Nederland verliet. Het was de bedoeling dat ik een jaartje in Oostenrijk zou blijven, maar ik ben nooit meer teruggegaan.

Ik krijg spontaan hoogtevrees als ik naar deze foto kijk.
Deze foto is vorig jaar genomen tijdens de World Cup Big Air in Milaan. Ik weet nog goed dat ik de eerste keer bovenaan zo’n schans stond. Ik moest toen met een trap naar boven en ik heb een beetje last van hoogtevrees. Nu is er vaak een lift en staar ik voor me uit. Eenmaal op de schans verdwijnt dat gevoel. Raar hè?

Je zegt dat je je geen atleet voelt, hoe kijk je tegen het circus aan zoals de teampresentatie?
Het was een raar gevoel. Je vertegenwoordigt toch je land en dat geeft een bepaalde druk.

Ik hoorde van sommige schaatsers dat het een beetje langdradige dag was.
Schaatsers zijn een beetje verwend, haha. Ik vind niet dat je daarover moet klagen. We hebben het vaak over de aandacht die andere sporten krijgen, iedereen vindt het leuk dat er interesse is voor hun sport. Ik ook, ik vind het een eer dat ik Nederland mag vertegenwoordigen met mijn sport.


Views

47

Pyeongchang: Geen Nederlandse medaille op 500 meter
Likeability of 2

Pyeongchang: Geen Nederlandse medaille op 500 meter

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De Nederlandse schaatsers zijn er niet in geslaagd een plekje op het podium te bemachtigen bij de olympische 500 meter. Ronald Mulder (zevende), Kai Verbij (negende) en Jan Smeekens (tiende) konden de hoge verwachtingen niet waarmaken. Vier jaar geleden was het podium bij de Spelen in Sotsji nog helemaal oranje gekleurd.

Het goud ging naar de Noor Havard Lorentzen, die zegevierde met een olympisch record: 34,41. De Zuid-Koreaan Cha Min-kyu pakte zilver, op 0,01 seconde van de winnaar: 34,42. Het brons was voor de Chinees Tingyu Gao: 34,65.

Eindstand

 1. Lorentzen (Noorwegen) - 34.41(Olympisch Record)
 2. Cha (Zuid-Korea) - 34.42 
 3. Gao (China) - 34.65
 4. Poutala (Finland) - 34.68
 5. Yamanaka (Japan) - 34.79
 6. Kato (Japan) - 34.83
 7. Mulder (Nederland) - 34.83
 8. Ihle (Duitsland) - 34.89
 9. Verbij (Nederland) - 34.90
 10. Smeekens (Nederland) - 34.93
 11. Boisvert-Lacroix (Canada) - 34.93
 12. Kim (Zuid-Korea) - 35.01
 13. Was (Polen) -   35.02
 14. Hasegawa (Japan) - 35.08
 15. Whitmore (VS) - 35.13
 16. Mo (Zuid-Korea) - 35.15
 17. Junio (Canada) - 35.16
 18. Dubreuil (Canada) - 35.16
 19. Koskela (Finland) - 35.19
 20. Causil (Colombia) - 35.19
 21. Greig (Australië) - 35.22
 22. Golovatsiuk (Wit-Rusland) - 35.23
 23. Garcia (VS) - 35.32
 24. Palkin (Kazachstan) - 35.33
 25. Krikunov (Kazachstan) - 35.34
 26. Griffin (VS) - 35.38
 27. Yang (China) - 35.41
 28. Rukke (Noorwegen) - 35.50
 29. Dufter (Duitsland) - 35.50
 30. Nenzi (Italië) - 35.51
 31. Xie (China) - 35.54
 32. Voste (België) - 35.54
 33. Michalski (Polen) - 35.64
 34. Sung (Chinees Taipei) - 35.86
 35. Krech (Kazachstan) - 35.92
 36. Nogal (Polen) - 58.71

13.41 uur: De Noor Lorentzen pakt goud! De beste Nederlander is Mulder op plek 7.

13.37 uur: Ook Verbij redt het niet! Geen medailles voor Nederland.

13.35 uur: De Nederlandse hoop op een medaille is nu volledig gevestigd op Kai Verbij. Wat kan hij?

13.34 uur: Lorentzen verbetert de tijd van Cha! Mulder slaagt er niet in zich naar het podium te schaatsen. Hij staat nu vijfde.

13.31 uur: Het is tijd voor Ronald Mulder!

13.28 uur: Olympisch record voor de Zuid-Koreaan Cha! Gaat hij de gouden plak pakken? Smeekens valt door de tijd van Cha buiten de top-3.

13.24 uur: Nog zes ritten te gaan en Smeekens is al verbannen naar plek 3.

13.18 uur: Smeekens duikt inderdaad onder de 35 seconden, maar het is sterk de vraag of zijn 34.93 genoeg is voor een medaille.

Jan Smeekens. Foto: ANP.

13.15 uur: We zijn aangekomen bij rit 10 en dus is Smeekens aan de beurt. Duikt hij als eerste onder de 35 seconden?

13.12 uur: De Pool Nogal gaat direct na de start onderuit en zet dus de traagste tijd neer. Hasegawa gaat nog altijd aan de leiding.

13.05 uur: Na vijf ritten gaat Hasegawa nog altijd aan de leiding.

12.56 uur: Griffin en Krikunov komen niet aan de tijd van Hasegawa.

12.54 uur: De eerste rit wordt gewonnen door de Japanner Hasegawa. Hij finisht in 35.08.

Hasegawa. Foto: ANP.

12.45 uur: Vier jaar geleden bij de Spelen van Sochi was de 500 meter een Nederlandse aangelegenheid. Met Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder pakte Nederland goud, zilver en brons!

12.42 uur: Het bal wordt straks geopend door Tsubasa Hasegawa (Japan) en Daniel Greig (Australië).

12.30 uur: De 500 meter begint om 12.53 uur. Smeekens rijdt in de tiende rit tegen de Amerikaan Mitchell Whitmore. Mulder komt in de zestiende rit uit tegen de Noor Havard Lorentzen. Verbij start in de voorlaatste rit met de Japanner Daichi Yamanaka als tegenstander.


saddislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_06e74ffe26e9856438df2a63280c9eadf58ab299_avatar

Views

80

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Record voor Oranjevrouwen op ploegenachtervolging
Likeability of 5

Record voor Oranjevrouwen op ploegenachtervolging

Antoinette de Jong, Marrit Leenstra en Ireen Wust tijdens de kwalificaties ploegenachtervolging

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De Oranjevrouwen hebben zich overtuigend geplaatst voor de halve finale van de ploegenachtervolging op de Olympische Spelen. De Nederlandse vrouwenploeg red een olympisch record.

Duwwerk

Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong reden in de eerste rit tegen het gastland Zuid-Korea. De olympisch en wereldkampioen op dit onderdeel kwam in een tijd van 2.55,61 over de finish en strijdt woensdag tegen de Amerikaanse ploeg om een finaleplaats.

De samenwerking bij TeamNL verliep, ondanks de toptijd, nog niet helemaal naar wens. Al bij de start verloor De Jong even de aansluiting, onderweg verrichtte het drietal het nodige duwwerk en ook het wisselen van koppositie ging niet altijd even soepel.

Griep

Lotte van Beek keek toe als vierde rijdster. Bondscoach Geert Kuiper zat weer op de tribune. Hij moet nog even op afstand blijven van de sporters van TeamNL wegens een griepaanval. Technisch directeur Arie Koops en Rutger Tijssen vormden het coachduo op het ijs.

Lotte van Beek, Antoinette de Jong, Ireen Wust en Marrit Leenstra voorafgaand aan de kwalificaties ploegenachtervolging

In Sotsji haalden Wüst, Leenstra en Jorien ter Mors vier jaar geleden olympisch goud binnen, met ook Van Beek als vierde rijdster. Vorig jaar veroverden Wüst, Leenstra en De Jong de wereldtitel in Gangneung met een tijd van 2.55,85.

Wereldrecord

De andere halve finale gaat tussen Japan (2.56,09) en Canada (2.59,02). Japan verbeterde dit seizoen in het wereldbekercircuit al twee keer het wereldrecord. Vooral de tijd op de hooglandbaan in Salt Lake City sprak tot de verbeelding: 2.50,87.

De grote finaledag voor de achtervolging is woensdag, zowel bij de mannen als vrouwen. Wüst begint dan aan haar laatste olympische inspanningen. Bij Nederlandse titelprolongatie komt Wüst op zes olympische titels, plus vier keer zilver en een keer brons. Daarmee zou ze dan definitief de meest succesvolle schaatsster zijn in de olympische geschiedenis, gerekend vanaf het aantal gouden plakken.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_06e74ffe26e9856438df2a63280c9eadf58ab299_avatar

Views

100+

Likeability of 3

Camera videoKai Verbij: Ik heb niet zo'n zin in de Spelen

Kai Verbij op het olympische ijs. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

GISTEREN

Om de olympiërs beter te leren kennen duiken we in hun Instagram-account om ze aan de hand van enkele foto's te interviewen. Vandaag: de 23-jarige schaatser Kai Verbij die uitkomt op de 500 en 1.000 meter.

Dit was de eerste foto die je op Instagram hebt gezet.
Haha, toen ging ik shorttracken in Collalbo. Ik vind het zo'n vette sport om naar te kijken en ik wilde ook echt shorttracker worden. Ik mocht bij Jong Oranje meetrainen en ik deed het best aardig, maar ik bleek toch meer talent te hebben voor het langebaanschaatsen. Vandaar deze foto. Verder gebruik ik Instagram niet heel veel, hoor.

Waarom niet?
Af en toe is het leuk, maar ik kijk meer naar wat anderen erop zetten dan dat ik zelf iets post. Het voelt als een soort verplichting en dat vind ik niet fijn. Ik ben geen social media king. Ik zit nog even naar de foto te kijken en volgens mij was ik toen negentien jaar.

Ben je in die vier jaar veranderd?
Zeker. Toen ging het vooral om plezier. Niet dat ik nu geen plezier meer beleef aan het schaatsen, maar toen had ik nog iets om naar toe te werken. Alles was nieuw en leuk. Nu zit ik tegen de top aan en is het steeds lastiger om progressie te boeken.

Hier ben je uit eten met Ronald Mulder.
Hij had een column geschreven over de sushihype en dat hij daar niet aan meedeed. Daarom heb ik expres deze foto gemaakt, omdat hij dus wél van sushi houdt.

Kun je wedstrijden winnen op sushi?
Het is niet slecht voor je. Je krijgt eiwitten, koolhydraten en zout binnen. Ik mag het gerust eten.

Moet je ander eten laten staan of ga je ook gewoon naar de snackbar?
Dat zal ik niet zo snel doen tijdens het seizoen, dus ik moet wel iets laten voor mijn sport.

In het olympisch dorp zit een McDonald’s…
Ja, volgens mij voor het laatst. Ik ga wel een hamburgertje eten, denk ik. Ik vind het niet erg dat McDonald’s onderdeel is van de Olympische Spelen, het is een bepaalde manier van marketing en ik vind het lekker, haha. Het is een enorm evenement dus is het logisch dat zulke multinationals er ook aan meedoen. Grappig toch? Het hoeft niet allemaal honderd procent topsport te zijn.

Hier sta je in Tokio.
Ik was in mijn eentje op vakantie, omdat mijn beste vriend niet meekon. Het zag er daar allemaal mooi uit, maar ik was er liever met iemand samen geweest. Alleen is maar alleen. Dan zijn drie weken best lang. Pittig.

Was je er vanwege je roots?
Mijn moeder is Japans en er woont veel familie in Japan. Ik spreek de taal en ik wil veel over het land te weten komen. Het voelt best een beetje als thuiskomen. In het verleden ben ik er ook vaak geweest. Ik probeer er de nostalgie op te zoeken.

Wat is typisch Japans aan jou?
Ik stel me niet zo snel open naar anderen, zo ben ik opgevoed. Sociaal ben ik niet zo handig.

Maar als ik jou op tv zie krijg ik juist het tegenovergestelde beeld. 
Ik kom heel rustig en nuchter over. Maar ik kan ook heel erg druk zijn, maar dat kan ik alleen bij mijn beste vrienden. Hoe ik me opstel tegenover mensen die ik voor het eerst ontmoet, zo ben ik eigenlijk niet. Ik doe dat niet bewust, zo ben ik nu eenmaal. Vaak te beleefd, want ik pas me heel snel aan aan anderen. Als iemand ontevreden is, heb ik daar geen schijt aan. Dan wil ik dat oplossen terwijl het mijn probleem eigenlijk niet is. Voor mij is dat heel vermoeiend, dus ik moet egoïstischer zijn.

Word je door Japanse media gevolgd?
Ja, ik word vaak gebeld door Japanse journalisten. Meer dan door Nederlandse verslaggevers. In het begin vond ik dat erg leuk, maar als het te veel energie kost vind ik het al snel niet leuk meer. Je krijgt er zo weinig voor terug.

In aanloop naar de Winterspelen had je een drukke persdag met veel interviews. Vind je dat ook niks?
Ik ben er gewoon niet zo van. Sommige sporters halen er veel energie uit, maar mij kost het alleen maar energie. Maar het moet ook gebeuren. Mensen willen mijn verhaal horen en het is nu eenmaal onderdeel van mijn baan.

Je had ook kunnen zeggen: dat Instagraminterview met Metro sla ik liever even over. 
Mijn manager heeft dat ingepland.

Maar jij kan dat toch weigeren?
Dat bedoel ik dus: ik ben niet egoïstisch genoeg. Ik doe het dan maar.

Je had hier nu liever niet gezeten?
Interviews geven vind ik op zich niet heel erg, maar met foto's en video duurt het allemaal zo lang. Ik heb niets tegen RTL Boulevard, maar ik had niet heel veel zin om een item met ze op te nemen. Daarom ben ik juist blij dat mijn manager alles op één dag had gepland, dan ben ik er vanaf.

Zullen we dan maar snel doorgaan naar de volgende foto?
Hier werd ik wereldkampioen sprint. Ik zag er blijer uit dan ik was. Tijdens de 1.000 meter vloog ik bijna uit de laatste bocht. Ik was graag zonder fouten over de finish gekomen. Tuurlijk was ik wel blij, maar op deze foto lijkt het alsof ik olympisch goud heb gewonnen. Dat gevoel had ik zéker niet.

Ben je wel blij als je een olympische plak verovert?
Geen flauw idee. Ik hoop het.

Wat verwacht je van de Spelen?
Geen idee, het zijn mijn eerste Olympische Spelen, dus dat weet ik niet.

Heb je er wel een beetje zin in of…?
Jawel. Tenminste. Nou ja. Nee, eigenlijk heb ik er helemaal geen zin in. Je moet daar zó goed zijn. Het is een wedstrijd die maar een keer in de vier jaar wordt gehouden, dus je wilt geen rotrace rijden. Ik weet niet wat dat met mij gaat doen, daarom heb ik er niet heel veel zin in.

Ik heb nog nooit een sporter horen zeggen dat hij geen zin heeft in de Olympische Spelen. Het is toch het hoogst haalbare?
Het is waarschijnlijk een mooie ervaring, omdat het heel groots is. Daar heb ik wel zin in. Maar de race zelf… Die druk, die spanning. In het olympisch kwalificatietoernooi had ik om dezelfde reden geen zin. Geen enkele schaatser heeft er zin in. Als ze zeggen van wel, dan liegen ze. Met al die druk zit je gewoon niet in een fijne positie. Maar als het lukt, dan is het natuurlijk wel geweldig. De weg ernaartoe is gewoon zwaar. Killing. Wat dat betreft vind ik het wel lekker dat ik in de aanloop naar de Spelen geblesseerd ben geweest. Mensen hebben mij niet veel zien rijden en weten niet wat ik kan. Die rol van de underdog bevalt me wel. Ze denken dat ik niet zo heel veel kan, maar ik weet dat ik dat wel kan.

Als je een medaille wint ga je wel tevreden terug naar Nederland?
Tuurlijk!

Nou, tuurlijk? Als ik naar jou luister is dat niet heel erg vanzelfsprekend.
Een medaille is een medaille. En ik hoop natuurlijk op een gouden plak. Ik ben niet in Zuid-Korea om vakantie te vieren.

We speelden ook Metro's olympische Zuid-Korea-quiz met Kai Verbij en we krijgen 'ruzie' over acht uur later of vroeger...


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

200+