Winterspelen 2018

‘Zelfs Paralympics zijn groter dan Winterspelen’

Foto van 'Jeroen Haverkort'

13 FEB 2018

De Zomerspelen spreken veel meer tot de verbeelding dan de Winterspelen. Hoe kan dat toch?

Verschil in grandeur

Wat hebben Athene, Londen, Moskou, Amsterdam, Beijing, Sydney en Los Angeles gemeen met Sankt Moritz, Grenoble, Lillehammer en Sotsji? Al deze plaatsen organiseerden ooit de Olympische Spelen. Al is er één verschil: genoemde wereldsteden organiseerden de Zomerspelen, terwijl in het rijtje ‘gehuchten’ ooit de Winterspelen werden gehouden.

„Dat is inderdaad opvallend”, lacht sportmarketeer Bob van Oosterhout van Triple Double. „Het geeft duidelijk het verschil in grandeur aan, maar je kunt natuurlijk niet overal Winterspelen houden. Doordat je afhankelijk bent van weer en bergen is het logisch dat de Winterspelen over het algemeen in een wat meer afgelegen gebied wordt georganiseerd.”

Arm gebied

Pyeongchang is geen uitzondering op die regel. Het district, 180 kilometer ten zuidoosten van hoofdstad Seoul waar in 1988 de Zomerspelen werden gehouden, telt rond de 50.000 inwoners. Het ligt in een van de armste gebieden van Zuid-Korea, in de provincie Gangwon-do. Een provincie, die voordat bekend werd dat het de 23e editie van de Winterspelen mocht organiseren, vrijwel onbereikbaar was. Wie er naartoe wilde moest over hoge bergruggen rijden of op een gammele trein stappen.

In 2010 en 2014 probeerde Zuid-Korea de Spelen ook al naar het gebied te halen. Bij ieder bid werden de faciliteiten en infrastructuur opgeknapt. Er werden snelwegen aangelegd en tunnels en sporen voor hogesnelheidstreinen. En toen de Winterspelen uiteindelijk echt werden binnen gehaald, verschenen ook de stadions, skipistes en de ijsbaan. In totaal investeerde Pyeongchang 13 miljard euro in de Winterspelen en hoopt het minstens het dubbele eraan te verdienen.

3x groter

Van Oosterhout ziet dat niet gebeuren. „Rio de Janeiro – waar twee jaar geleden de Zomerspelen werden gehouden – haalde aan directe inkomsten 5,9 miljard euro uit de markt. Bij de vorige Winterspelen hield Sotsji 2,7 miljard over. En dat verschil zit hem vooral in de uitzendrechten. In Rio was dit 4,1 miljard, in Sotsji 1,2 miljard. Wat wel opvallend is dat de sponsorinkomsten in Sotsji voor het eerst de grens van een miljard passeerden. Maar dat kwam alleen omdat Poetin de Russische bedrijven ‘vriendelijk toesprak’. Over het het algemeen is alles bij de Zomerspelen drie keer groter en haal je er drie keer meer uit.”

„Dat geldt zeker voor de eetzaal”, lacht Jeroen Straathof als hem gevraagd wordt naar het verschil in grootte tussen de Winter- en Zomerspelen. Straathof kwam in 1994 uit op de Winterspelen in Lillehammer waar hij negende werd op de 1500 meter schaatsen. Tien jaar later werd hij in Athene met de baanwielrenploeg vijfde op de achtervolging. „In Lillehammer zaten we met de Nederlandse ploeg in een muziekschooltje. Er gezellig, maar ook afgesloten voor de rest van het olympische dorp. De andere atleten zag ik alleen soms bij het eten. Het was allemaal erg kleinschalig. Maar toen ik in Athene voor het eerst de eetzaal binnenkwam had ik echt iets van: ‘wow, dit is groot’. Die eetzaal heet een enorme indruk op mij gemaakt.”

Uniek

„Zelfs de Paralympics zijn groter dan de Winterspelen”, aldus Straathof, die in 2000 ook meedeed aan de Paralympics in Sydney en hierdoor wereldwijd de enige sporter is die uitkwam op de Zomerspelen, Winterspelen en Paralympics. Hij won in Sydney als piloot van de visueel beperkte baanwielrenner Jan Mulder goud op de achtervolging. „Tenminste, als ik Lillehammer vergelijk met Sydney. Maar in Lillehammer zaten we dus in dat muziekschooltje en was er ook nog geen Holland Heineken House. Maar in mijn beleving waren er bij de Paralympics meer toeschouwers en ook meer media.”

Dat de Winterspelen kleiner zijn dan de Zomerspelen heeft ook te maken dat de eerste Winterspelen pas in 1924 werden gehouden, terwijl de eerste Zomerspelen in 1896 werden georganiseerd. Dat kwam omdat de grondlegger van de Zomerspelen, Pierre de Coubertin, geen voorstander was van een speciaal evenement voor wintersporten.

Opmars

„Historisch gezien zijn de Winterspelen altijd het kleine broertje geweest van de Zomerspelen”, weet ook van Oosterhout. „In alles zijn de Zomerspelen groter. De Zomerspelen in Rio telde 28 sporten, bij de Winterspelen heb je te maken met maar 7 sporten. Er zijn genoeg continenten waar de Winterspelen totaal niet leven. Alleen de vroegere Sovjet-Unie, nu Rusland en de VS vindt je bij beide evenementen terug op een hoge plek in de medaillespiegel. Maar je zag geen enkele Chinese atleet op het podium in Sotsji, terwijl China wel een grootmacht is op de Zomerspelen. En bij Noorwegen is het net andersom. Bij ons leeft eigenlijk ook alleen maar het schaatsen, een uitzondering daargelaten zoals de gouden plak van snowboardster Nicolien Sauerbreij op de parallelslalom tijdens de Winterspelen van 2010 in Vancouver.”

Toch zijn de Winterspelen aan een opmars bezig. Van Oosterhout komt met wat cijfers waaruit blijkt dat de waarde van de Winterspelen toeneemt: „Het bedrag dat het Internationaal Olympisch Comité aan ieder organiserend land betaald is in de laatste twaalf jaar met een kleine 300 miljoen euro gestegen. Salt Lake City kreeg in 2002 nog 552 miljoen van het IOC, terwijl Sotsji 833 miljoen euro opstreek. Ook de sponsorprogramma’s leveren steeds meer op. In 2002 was dit ongeveer 500 miljoen euro, terwijl Sotsji door de grens van een miljard knalde. Oké, dat had wel veel te maken met de overtuigingskracht van onze vriend Poetin, maar Pyeongchang kan naar schatting 700 miljoen tegemoetzien en dat is toch het dubbele van Turijn 2006.”

Succes

En hoewel de Zomerspelen in alle opzichten groter zijn dan de Winterspelen, komt Van Oosterhout nog met een leuk feitje ter afsluiting: „De Winterspelen van Sotsji werden door het Nederlandse publiek beter bekeken dan Rio 2016: 14 tegen 12,7 miljoen. Dat kwam door de 24 medailles, want wij houden van succes. Dat zie bijvoorbeeld ook bij het damesvoetbal en de Formule 1 terug, maar ook doordat je in de winter minder concurrentie hebt. Want naast de Spelen had je in de zomer van 2016 nog de het EK voetbal, de Tour de France, de EK atletiek en Roland Garros.”

Rio versus Sotsji

Inkomsten Zomerspelen Rio2016:
- Uitzendrechten: 4,1 miljard (4x meer dan Olympische Spelen van Athene in 2004); 70% van de totale inkomsten.
- 20% van de totale opbrengsten komt uit sponsoring, 900 miljoen komt uit IOC-sponsorships, en 1,3 miljoen uit lokale deals.
- Ticketing: 321 miljoen.
- Marketing rechten en licenties leveren ongeveer 300 miljoen op.
- Streams leveren Rio de Janeiro 250 miljoen op.

Totaal: 5,9 miljard euro.

Inkomsten Winterspelen Sotsji2014:
- Inkomsten uit uitzendrechten 1,2 miljard.
- Ticketing: 205 miljoen.
- Sponsoring: 1 miljard (voor de eerste keer door de miljard-grens).
- Marketing rechten en licenties ongeveer 35 miljoen.
- Streams onbekend.

Totaal: 2,7 miljard euro.

BEKIJK OOK


Views

200+

Warm welkom voor olympiërs in de barre kou

Foto van 'Jeroen Haverkort'

26 FEB 2018

Onze Olympische toppers zijn weer thuis. Na een vlucht van twaalf uur landde KLM-vlucht 8654 uit Seoul met daarin het grootste deel van TeamNL gistermiddag iets voor half vijf op Nederlandse bodem. Vrolijk kwamen de atleten zwaaiend uit het vliegtuig waar ze feestelijk werden onthaald door de vaderlandse pers en het personeel van de KLM.

Tussenlanding

Familie, vrienden en fans zaten ondertussen 13 kilometer verderop in het Olympisch Stadion te wachten op hun helden van wie de sprinters in Azië achterbleven voor het WK in China. Aan boord zat wel de in Noorwegen woonachtige snowboardster Cheryl Maas die op het laatst besloot toch maar een tussenlanding in Nederland te maken. „Ze wilde per se de huldiging meemaken”, lachte een woordvoerster van NOC*NSF.

Hoewel de speciale oranje Boeing 777-300 – ook wel de ‘Orange Pride’ genoemd – niet kon worden ingezet wegens onderhoud, werd alles uit de kast gehaald om de wintersporters een warm welkom te geven. Zo begeleidden twee F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht het toestel tijdens het laatste stuk richting Schiphol en werden Ireen Wüst en co. aan boord getracteerd op oranje smoothies, champagne en een goodiebag.

Huldiging

Maar het mooiste moest nog komen en dat was natuurlijk de huldiging in het Olympisch Stadion dat in de wintermaanden is omgetoverd tot de ‘Coolste baan van Nederland’. Honderden mensen trotseerden de kou om hun helden toe te juichen. Hun geduld werd aardig op de proef gesteld, maar toen rond kwart over zes de beats van Martin Garrix door het stadion klonken betraden de Nederlandse olympiërs onder leiding van chef de mission Jeroen Bijl het podium.

Het werd één grote zegetocht en het mooie was dat bijvoorbeeld de onfortuinlijke Niek van der Velden ook was uitgenodigd door het NOC*NSF om te worden gehuldigd. De 17-jarige snowboarder brak vlak voor zijn eerste wedstrijd zijn rechterarm en kon zodoende niet in actie komen in Pyeongchang, maar klom wel als eerste atleet het oranje podium op.

Verhalen

Min of meer in volgorde van succes werden daarna de ‘helden van Pyeongchang’ naar voren geroepen. Wüst, winnares van goud op de 1500 meter en zilver (3000 en ploegachtervolging), kroonde zich in Zuid-Korea tot de meest succesvolste Nederlandse atleet op de Olympische Spelen. Het was logisch dat zij als laatste, met de Nederlandse vlag, het stadion binnenliep. Bijl nam vervolgens het woord. Hij wilde niet één prestatie als hoogtepunt noemen. „Voor mij waren alle medailles een hoogtepunt, allemaal met een eigen verhaal waarvoor is gestreden. Samen hebben ze het erg goed gedaan.”

En wát een verhalen werden er geschreven. Zoals die van Koningin Wüst en Koning Kjeld. Want bij je debuut op de Spelen de ‘dubbel’ pakken op de 1000 en 1500 meter was voor Pyengchang nog maar twee keer eerder voorgekomen. Maar Kjeld Nuis deed het. Of wat te denken van Suzanne ‘Stuiterbal’ Schulting die volkomen verraste met haar goud op de 1000 meter schorttrack.

Succes

En dan was er natuurlijk nog Sven Kramer. Weliswaar voltooide hij zijn gouden hattrick op de vijf kilometer, maar het was toch vooral het opnieuw mislopen van goud op de tien kilometer die zijn Olympische Spelen tekende. De klasbak kwam er op het podium nog even op terug: „De eerste week met goud op de 5000 meter was fantastisch, de tweede met de 10 kilometer teleurstellend. Maar achteraf moet ik tevreden zijn met mijn hattrick.”

Naast die verhalen was er natuurlijk het enorme succes. De twintig plakken in totaal, waarvan acht gouden medailles, waren een feestje meer dan waard. De olympiërs genoten dan ook met volle teugen van hún moment. En terecht.

BEKIJK OOK


Views

24

Olympisch vliegtuig maakt ererondje boven Friesland

De medaillewinnaars van de Olympische Winterspelen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

26 FEB 2018

De zeer succesvolle olympische spelen zitten erop en maandagmiddag vertrok de KLM-vlucht met daarin de medaillewinnaars van Seoul naar Schiphol. Op de terugreis maakte de medaille-jet een ereronde boven de provincie Friesland ter hoogte van Leeuwarden. Op de radar van Flight Radar is de ronde - die qua vorm verdacht veel weg heeft van een schaatsbaan - heel duidelijk te zien.

Twee F-16’s van defensie escorteerden het olympische toestel vanaf Vliegbasis Leeuwarden bij het laatste gedeelte van de vlucht.

De ereronde boven Friesland ©Flight Radar

Fryslan Boppe?

De vlucht van Seoul naar Schiphol duurt 9,5 uur en de atleten hebben er dus al een fikse reis opzitten. Een vermoedelijke reden waarom het vliegtuig een ereronde boven Friesland maakte, is vanwege het feit dat veel van de medaillewinnaars uit deze noordelijke provincie komen.

Als Friesland als zelfstandig land had meegedaan aan de Olympische Spelen zouden zij veertiende zijn geworden met negenmaal eremetaal. Hiermee deed deze provincie het beter dan landen als China, Rusland en Tsjechië. Medaillewinnaars Sven Kramer, Suzanne Schulting, Jorrit Bergsma, Sjinkie Knegt, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong hebben hun roots in deze provincie. De Friese invloed was tevens merkbaar in de ploegenachtervolging en bij het shorttracken.

De olympische ploeg landt om half vijf op Schiphol. De meesten zijn langer dan een maand weg van huis geweest om mee te doen aan de Winterspelen in Pyeongchang. Het was voor Nederland een zeer geslaagde Olympische episode met achtmaal goud, zesmaal zilver en zesmaal brons. En hoewel er in 2014 meer medailles werden gepakt, eindigde ons land toch voor de tweede maal op rij op een zeer verdienstelijke vierde plaats in het medailleklassement.

Het toestel landde even later op Schiphol ©ANP


Views

26

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

In samenwerking met Gabbers

24 MEI 2018

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Koningspaar vol lof over prestaties TeamNL
Likeability of 5

Koningspaar vol lof over prestaties TeamNL

Willem-Alexander en Máxima op de tribune bij de 3000 meter Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

25 FEB 2018

Apetrots zijn ze op de Nederlandse sporters: koning Willem-Alexander en koningin Máxima kijken terug op een geslaagde Winterspelen: „Wat een geweldige prestatie van ons #TeamNL!”

Het koningspaar spreekt op sociale media vol lof over de Nederlandse equipe. „We zijn trots op alle deelnemers en kijken er naar uit de medaillewinnaars te ontvangen op Paleis Noordeinde.” De Winterspelen kwamen zondag officieel tot een einde met de sluitingsceremonie. Ireen Wüst mocht de vlag dragen namens Nederland.

Willem-Alexander en Máxima waren aan het begin van de Spelen een aantal dagen in Pyeongchang. Ze werden enthousiast juichend op de tribune gespot en maakten een paar foto’s waaronder een selfie tijdens de race waarbij Nederland een clean sweep had, de 3000 meter schaatsen (voor vrouwen).

Koning Willem-Alexander met Carlijn Achtereekte Foto: ANP

Carlijn Achtereekte wist goud te bemachtigen, Ireen Wüst won het zilver en het brons was voor Antoinette de Jong. Nederland neemt uit Zuid-Korea in totaal twintig medailles mee, behaald op de disciplines langebaanschaatsen en shorttrack. Hiervan zijn er acht goud, zes zilver en zes brons.

Koning Willem-Alexander met Ireen Wüst Foto: ANP

Op 23 maart mogen de olympische medaillewinnaars op visite bij de koning en koningin op Paleis Noordeinde. Dan komen ook direct de mogelijke winnaars van de Paralympische Winterspelen langs.

Koning Willem-Alexander klapt voor Kjeld Nuis Foto: ANP

BEKIJK OOK


love
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

65

TeamNL neemt 20 Olympische plakken mee naar huis
Likeability of 5

TeamNL neemt 20 olympische plakken mee naar huis

TeamNL neemt 20 Olympische plakken mee naar huis. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

24 FEB 2018

De opbrengst van de Olympische Spelen in Zuid-Korea is nog aardig in de buurt gekomen van de opbrengst van de Winterspelen in Sotsji in 2014. De Nederlandse sporters sluiten de Winterspelen 2018 af met twintig medailles; dat zijn er vier minder dan de vorige Spelen. Wel is het aantal gouden medailles in Sotsji geëvenaard, zowel in 2014 als in dit jaar sleepte TeamNL acht gouden medailles in de wacht.

TeamNL neemt naast acht gouden ook zes zilveren en zes bronzen plakken mee naar huis. Nederland beleeft zo de op één na succesvolste Winterspelen. Op de derde plaats staat Nagano, waar de Oranjesporters in 1998 tot elf medailles kwamen. De doelstelling van chef de mission Jeroen Bijl was om vijftien medailles te behalen in Pyeongchang en Gangneung. Daar zit Nederland dus vijf plakken boven.

De door Nederland behaalde medailles bij de Spelen in Zuid-Korea:

Goud

Carlijn Achtereekte (langebaanschaatsen, 3000 meter), Sven Kramer (langebaanschaatsen, 5000 meter), Ireen Wüst (langebaanschaatsen, 1500 meter), Kjeld Nuis (langebaanschaatsen, 1000 en 1500 meter), Jorien ter Mors (langebaanschaatsen, 1000 meter), Esmee Visser (langebaanschaatsen, 5000 meter) en Suzanne Schulting (shorttrack, 1000 meter).

Zilver

Ireen Wüst (langebaanschaatsen, 3000 meter), Patrick Roest (langebaanschaatsen, 1500 meter), Jorrit Bergsma (langebaanschaatsen, 10.000 meter), achtervolgingsploeg vrouwen (langebaanschaatsen), Sjinkie Knegt (shorttrack, 1500 meter) en Yara van Kerkhof (shorttrack, 500 meter).

Brons

Antoinette de Jong (langebaanschaatsen, 3000 meter), Marrit Leenstra (langebaanschaatsen, 1500 meter), achtervolgingsploeg mannen (langebaanschaatsen), aflossingsploeg vrouwen (shorttrack), Irene Schouten (langebaanschaatsen, massastart) en Koen Verweij (langebaanschaatsen, massastart).

BEKIJK OOK


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

Ook brons voor Koen Verweij op de massastart
Likeability of 5

Ook brons voor Koen Verweij op de massastart

Ook brons voor Koen Verweij op de massastart. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

24 FEB 2018

Zowel Irene Schouten als Koen Verweij hebben zich tijdens de massasprint op de Spelen een podiumplek toegeëigend, beiden wisten ze brons in de wacht te slepen. De Noord-Hollandse schaatser moest na zestien ronden zijn meerdere erkennen in de Zuid-Koreaan Lee Seung-Hoon (goud) en de Belg Bart Swings (zilver).

,,In deze staat was dit het hoogst haalbare'', zei Verweij tegen de NOS. ,,Ik ben met andere verwachtingen naar het toernooi gekomen. Maar ik ben toch heel tevreden hoe ik ben geëindigd. Sven heeft het top gedaan. Ik zat in een mooie positie. Ik ben Sven daar dankbaar voor, maar ik was niet fit genoeg om het in de sprint nog door te trekken. Het is jammer dat ik het niet heb kunnen afmaken. Dit hele toernooi heeft mij heel erg veel moeite gekost. Ik was niet top.''

Sven Kramer, die Verweij in de slotfase prima 'afzette' in de kopgroep van drie man, eindigde als zestiende en laatste. Beide mannen hadden in de halve finales weinig energie verspild. Verweij won in de eerste heat al meteen een tussensprint en kon het vervolgens rustig aandoen.

Kramer en Verweij zijn beiden geen specialist op de massastart. Ze kregen echter allebei een kans van bondscoach Geert Kuiper, die een keuze moest maken uit de olympische groep van maximaal tien Nederlandse schaatsers bij de Winterspelen. Nadat hij aan het begin van het seizoen een nationale competitiewedstrijd op de massastart had gewonnen, sprak Verweij meteen zijn grote voorkeur uit voor Kramer als olympische teamgenoot in Zuid-Korea.

Met het brons van Verweij en dat van Schouten komt Nederland op 20 medailles: acht gouden, zes zilveren en zes bronzen.

BEKIJK OOK


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

Brons voor Irene Schouten op Olympische massasprint

Brons voor Irene Schouten op olympische massasprint

Brons voor Irene Schouten op Olympische massasprint. Foto: ANP Foto

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

24 FEB 2018

De eerste olympische finale op de massasprint heeft brons opgeleverd voor Irene Schouten. Het onderdeel werd dit jaar voor het eerst verreden op de Spelen. Bij de massastart gaat het erom wie als eerste over de finish komt, niet wie de snelste tijd neerzet. Er worden wel tussensprints verreden, maar die bepalen hoogstens welke schaatssters net naast het podium eindigen.

De Nederlandse marathonschaatsster kon in Gangneung na zestien ronden net niet sprinten naar goud. De Japanse Nana Takagi zegevierde, met een voorsprong van 0,12 seconde op wereldkampioene Kim Bo-Reum uit Zuid-Korea. De achterstand van Schouten op het zilver bedroeg 0,03 seconde.

Schouten heeft een dubbel gevoel na haar bronzen succes op de massastart bij de Olympische Spelen. ,,Het moet nog even tot mij doordringen. Ik weet dat ik Takagi en Kim kan hebben, maar het liep gewoon zo. Ik kwam vroeg op kop, dus ik dacht op een gegeven moment, ik ga maar. Maar ze kwamen mij uiteindelijk toch nog voorbij. Het is jammer. Ik ben blij met de medaille, maar het liep niet helemaal zoals we wilden.''

Schouten had met Annouk van der Weijden een strijdplan bedacht. ,,Deze medaille is ook voor Annouk, want we hebben dit samen gedaan.'' Van der Weijden kwam in de halve finales ten val. Ze knokte zich nog naar de eindstrijd maar had te veel last van haar knie om echt om de prijzen mee te kunnen doen. Van der Weijden eindigde als veertiende in de finale. ,,Mijn knie is er behoorlijk aan, dus ik kon niet heel veel. Maar ik ben blij dat Irene een medaille heeft.''

BEKIJK OOK


Views

100+