Redactie Metro
Redactie Metro Sport 8 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Sjinkie Knegt vol zelfvertrouwen in shorttrackland

Shorttracker Sjinkie Knegt zit vol zelfvertrouwen zo vlak voor de start van de Olympische Spelen in Pyeongchang. Zaterdag hoopt hij op de 1500 meter zijn eerste medaille binnen te halen.

Grappig

Thuisland Zuid-Korea, een echt shorttrackland, heeft de 28-jarige Fries naar voren geschoven als belangrijkste kanshebber op eremetaal. „Bij een persconferentie is aan de Koreaanse shorttrackers gevraagd hoeveel medailles ze gaan halen. Dat ligt eraan hoe goed ik ben, hebben ze toen gezegd”, aldus Knegt. „Dat vind ik wel grappig. Het is mooi als je dat soort dingen hoort. Dat geeft mij alleen maar extra energie, zeker geen extra druk.”

Sjinkie Knegt tijdens een training in Gangneung Ice Arena.

Stressen

De favorietenrol voor Knegt is niet nieuw. „Bij het WK vorig jaar in Ahoy lag er ook veel druk op en toen is het uiteindelijk ook goed gegaan”, zegt de shorttracker, die daarin ook wordt begeleid door zijn trainer Jeroen Otter. „Hij komt regelmatig naar me toe. Hij wil dat ik zo rustig mogelijk blijf en niet ga stressen de laatste drie, vier dagen.”

Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting praten met de pers.

Bij shorttrack is een foutje snel gemaakt, weet Knegt. Is het niet door jezelf, dan wel door een ander die je in zijn val meeneemt. Dat maakt het voor Knegt lastig te zeggen hoeveel medailles hij denkt te halen. „De loting is ook heel bepalend. Als ik in de halve finale tegen drie Koreanen rijd, kan ik zomaar de lul zijn. Zij kunnen dan samenwerken en ik moet die halve finale dan als soort finale rijden.”

Uitdagers

Knegt zorgde vier jaar terug bij de Spelen voor een primeur door als eerste Nederlander ooit een olympische shorttrackmedaille te winnen. De rijder uit Bantega eindigde toen als derde op de 1000 meter. Met alleen brons kan Knegt nu geen genoegen nemen. Op de 1500 meter denkt hij dat het zaterdag uiteindelijk tussen een mannetje of vier gaat. De Zuid-Koreanen (onder wie Hyo Jun Lim) en de Canadees Charles Hamelin noemt hij als belangrijkste uitdagers.

„Ik heb de afgelopen vier jaar enorme stappen gemaakt en ben beter geworden. In principe ben ik op alle individuele afstanden en de relay favoriet”, is Knegt vol zelfvertrouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.