Sport

Pyeongchang 2018: Nuis pakt goud, Roest pakt zilver

Kjeld Nuis gaat uit zijn dak na het winnen van goud.

Foto van 'D. van Aken'

13 FEB 2018

Reactie Kjeld Nuis:
Met een ijzersterke race op de Gangneung Oval verloste Nuis zichzelf van de druk die jarenlang op zijn schouders lag. ,,Ik zei vooraf tegen mezelf: laat maar zien dat je het kan. Dat heb ik met beide handen aangegrepen'', zei Nuis kort na de race bij de NOS.

De schaatser wist zich vier jaar geleden niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Sotsji. Nuis beleefde vorig jaar dan eindelijk zijn internationale doorbraak door bij de WK afstanden in Gangneung goud te pakken op de 1000 en 1500 meter. ,,En dan moet ik het nu ook maar weer doen. Dat heb ik gedaan. Ik ben hier superblij mee.''

Nuis zette met 1.44,01 een tijd neer waar de mannen die na hem kwamen niet aan konden tippen. ,,Ik maakte me even kwaad en dat resulteerde in een rondje van '25,0'. Toen kon ik doorpompen. Het laatste rondje was echt heel zwaar, maar dat maakt niet uit. Ik heb heerlijk gereden. Ik wist hoe ik het moest doen en dat heb ik goed gedaan.''

Reactie Patrick Roest

Vooraf had Roest op de 1500 meter een beetje gerekend op brons. ,,Ik wilde zó graag een medaille, maar ja, dat wil iedereen. Dan wordt het zilver! Ik ben heel blij, het is nauwelijks nog te bevatten.''

Roest kwam al vroeg in actie en moest na zijn race lang wachten. Hij ging op de tribune kapot van de zenuwen. ,,Eén voor één zie je ze dan achter je eindigen. Kjeld Nuis was sneller, maar mijn tijd had nog nooit zo dicht bij die van hem gelegen. Toen hij had gereden, wist ik dat het podium heel dichtbij was. Maar ja, er moesten er nog een paar. Maar het is gelukt, geweldig.''

13.45 uur: Nederland voert de medaillespiegel aan.

We wachten nog even op de reacties van Nuis en Roest.

13.30 uur: Goud voor Nuis!!! Roest pak zilver.

Teleurstelling bij Koen Verweij.

13.28 uur: Laatste rit... Nuis is al zeker van brons.

13.25 uur: Met nog 2 ritten te gaan is dit de top 3:

  1. Kjeld Nuis 1:44.01
  2. Patrick Roest 1.44.86
  3. Kim Min-seok 1:44.93

13.21 uur: Verweij zakt door het ijs. Hij rijdt de achtste tijd.

13.20 uur: Koen Verweij op het ijs.

13.13 uur: Prachtige rit van Nuis. Hij verbreekt het baanrecord. Roest nu op plek 2.

13.09 uur: Kjeld Nuis op het ijs nu. Kan hij Roest wel verslaan?

13.07 uur: Konrad Niedzwiedzki (Pol) en Denny Morrison (Can) nu op het ijs. Daarna is de beurt aan Kjeld Nuis.

13.06 uur: Brian Hansen (VSt), Zbigniew Brotka (Pol), Jan Szymanski (Pol) en Andrea Giovannini (Ita) komen allemaal niet in de buurt van Roest.

12.56 uur: Beide heren komen niet aan de tijd van Roest. Swings verslaat de Amerikaan en staat nu tweede met 1:45.49

12.55 uur: Shani Davis (VSt) en Bart Swings (Bel) nu op het ijs.

12.42 uur: Natuurlijk is koning Willem-Alexander ook weer aanwezig.

12.33 uur: Er wordt gedweild in de Gangneung Oval. Straks starten we met Shani Davis op het ijs.

12.25 uur: De heren in rit 6 en in rit 7 vormen geen bedreiging. Sergej Trofimov staat nu derde achter de Koreaan met 1:46.69.

12.22 uur: De tijd 1.44.86 van Patrick Roest is trouwens een nieuw persoonlijk record. Dat is een goed olympisch debuut voor de Nederlanders.

Patrick Roest in actie op de 1500 meter

12.18 uur: In rit 5 komen ze niet in de buurt van Roest. Joo Hyong-jun komt voor zijn thuispubliek tot een tijd van 1:46.65. Hij staat nu op plek 2.

12.14 uur: Hele mooie rit voor Patrick Roest. We kunnen er nog weinig over zeggen, maar hij zag er sterk uit. Hij klokt 1.44.86.

12.11 uur: Daar is Patrick Roest.

12.09 uur: Aan de start staan nu Denis Koezin (Kaz) en Shota Nakamura (Jap). De volgende rit zien we Patrick Roest.

Patrick Roest (22)

12.07 uur: Alexis Contin (Fra) pakt de koppositie. Hij won de tweede rit van William Tai (Tai) in 1.47.33

12.00 uur: Martin Liiv in zijn eentje op de baan in rit 1.

11.44 uur: De eerste Nederlander op het ijs is Patrick Roest. Hij start in de vierde rit. Kjeld Nuis komt in de veertiende rit in actie tegen de Japanner Takuro Oda. Koen Verweij rijdt tegen de Noor Allan Dahl in de zestiende rit. In totaal zijn er achttien ritten.

-----------------

Schaatser Kjeld Nuis, Koen Verweij en Patrick Roest komen dinsdag in actie namens Nederland in Pyeongchang. De heren schaatsen de 1500 meter. Wij doen hier live verslag van de race. De eerste schaatsers komen om 12.00 uur op het ijs.


Views

2k+

Tom Dumoulin gaat nu pas flink cashen

Foto van 'Jeroen Haverkort'

29 MEI 2017

Als er een sport is waarbij atleten moeten afzien, dan is het wel wielrennen. Helaas voor Dumoulin en co. verdienen zij heel wat minder dan de gemiddelde voetballer. Dumoulin, onze nieuwe nationale held en boegbeeld van het wielrennen, fietste de afgelopen drie weken een kleine 260.000 euro bij elkaar in Italië. De winst in het algemeen klassement leverde Dumoulin 205.668 euro op. Elke dag dat hij de roze trui droeg was goed voor 1.000 euro. De winst in de tijdrit en de eerste grote bergrit leverden elk 11.010 euro op. Met andere toptienklasseringen in etappes verdiende hij nog eens 10.644 euro.

Delen

Een leuk bedrag, maar het is niet zo dat Dumoulin die 260.000 euro zelf mag houden. Het is in de wielerwereld namelijk een goed gebruik om de prijzenpot te verdelen over de hele ploeg. Voor de duidelijkheid: dat zijn naast de renners ook de ploegleiders, mecaniciens, chauffeurs en verzorgers. Elk team heeft zo zijn eigen verdeelformule, maar het is gebruikelijk dat de renners het grootste deel van de taart krijgen. Volgens de Belgische sporteconoom Daam van Reeth is dat ongeveer 90 procent.


Views

3k+

Tour de France: de verdeling van het prijzengeld

Foto van 'Kees Leurink'

27 JUL 2015

Drie weken ploeteren, afzien en strijden in de bloedhete Franse zon. Daar staat vast wel een leuk geldbedrag tegenover, nietwaar? Nou, dat verschilt enorm. Zo verdiende winnaar Chris Froome meer dan een half miljoen euro voor zijn ploeg, mede door zijn eindoverwinning in het algemeen klassement. En wat fietste LottoNL-Jumboknecht Thomas Leezer, de nummer 153 in het klassement, bij elkaar? 400 euro.

Lees ook: Meer prijzengeld US Open

De renners in de Ronde van Frankrijk konden op veel manieren geld bij elkaar sprokkelen. De eindoverwinning levert bijvoorbeeld exact 450.000 euro op. Etappewinst? Hoppa, 8.000 euro erbij. Een dagje aanvallen, waarna je een etappe met het rode rugnummer mag koersen? 2.000 euro.


Views

1k+

Zender viert feest: Dit weekeinde gratis Max kijken

Zender viert feest: Dit weekend gratis Max kijken

Foto van 'Sander Schomaker'

24 NOV 2016

Goed nieuws voor de Max Verstappen-fans die ieder Formule 1-weekend naar een haperende illegale stream kijken: de laatste Grand Prix van het seizoen in Abu Dhabi wordt voor iedereen gratis uitgezonden door Ziggo Sport.

De sportzender bestaat een jaar en viert dat op deze manier. Vanaf zaterdag 10.00 uur tot en met zondagavond zijn alle sportuitzendingen voor iedereen beschikbaar. Ziggo zet de kanalen 401 tot en met 406 open voor iedereen. Voor mensen die geen Ziggo hebben, maar bijvoorbeeld KPN, is er een gratis stream.


Views

600+

Likeability of 6

Camera videoJack Plooij: Ik hang nu minder de clown uit

Jack Plooij in de tandartspraktijk. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Johan van Boven'

11 SEP 2017

In een tandartsenpraktijk in Spijkenisse klappert Jack Plooij een paar keer met zijn boven- en ondertanden op elkaar. Klak, klak, klak, klak, klak. De Formule 1-reporter doet patiënten na die hij aan een compleet nieuw gebit heeft geholpen. Want in de eerste plaats is hij tandarts; het werk voor Ziggo doet hij ernaast.

De 56-jarige implantoloog praat over het vak waarvoor hij heeft doorgeleerd bijna nog sneller dan over autoracen. Hij doet het al dertig jaar, maar Plooij vindt het alsmaar leuker worden. Vooral vanwege de razendsnelle ontwikkeling van de tandheelkundetechniek. „We hebben nu toch iets bedacht! We kunnen in één dag iemand nieuwe tanden geven. Hij of zij komt ’s morgens binnen, neemt afscheid van het kunstgebit en als de narcose is uitgewerkt zit er een heel nieuw stel tanden in. Daar waren wij vroeger maanden mee bezig. Ze moeten er wel aardig voor sparen, want zo’n ingreep is niet heel goedkoop. Maar ze zijn zo ontzettend blij. Dan klapperen ze met hun tanden, omdat ze dat geluid jaren niet hebben gehoord. Als ze een beetje zijn bijgekomen krijgen ze gelijk een appel van mij. Hap! Dat is het mooiste feestje dat er voor mij is als tandarts. Bijna nog mooier dan… Nou, hoewel…”

Je wilde iets zeggen over Max Verstappen die vorig seizoen de Grand Prix van Spanje won?
Ja, potverdikkie, Barcelona! Dat was ook wel heel mooi hoor. Maar in een tandartsenpraktijk heb ik invloed op de gang van zaken, op een circuit niet. Ik ben degene die de implantaten erin schroeft, ik ben degene die de appel geeft. Dat geeft zo ongelooflijk veel voldoening. Daar kan de Formule 1 eigenlijk niet aan tippen. Maar een overwinning van Max zorgt ook voor kippenvel.


likelol
user_c29552774ff0e43d6dc11ecbc0610ac4408ebcff_avataruser_5e73d0d39c503348d79e2c607e1fbb47d9c50e8c_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

2k+