Sport

Camera videoNiek van der Velden: Breuk erger voor mijn ouders

Foto van 'Jeroen Haverkort'

22 FEB 2018

Om de olympiërs beter te leren kennen duiken we in hun Instagram-account. Vandaag: snowboarder Niek van der Velden die niet in actie kwam omdat hij vlak voordat de slopestyle begon zijn rechterarm brak.

Je bent al druk bezig met revalideren zie ik.
Ja, ik zit alweer in Papendal. Wat moet ik anders? Het heeft geen zin om in de teleurstelling te blijven hangen. Ik ben een positieve jongen, lach graag. Maar meteen na mijn val heb ik wel even gejankt. Eerst dacht ik dat ik de big air nog wel kon doen, dat mijn schouder uit de kom was. Maar helaas was dat niet het geval. Voor mijn ouders vond ik het trouwens vervelender dan voor mezelf. Zuid-Korea ligt niet om de hoek, ze kwamen speciaal voor mij.

Heb je nog wel een beetje kunnen genieten in Pyeongchang?
Voor de crash vond ik alles superleuk. Ik was onder de indruk van het olympisch dorp. Om met al die topsporters samen te zijn gaf me een speciaal gevoel. Ik volgde alle wedstrijden en in Nederland kijk ik ook alles.

Ben je goed geholpen na je breuk?
Ja, het was allemaal prima geregeld. Er was een speciale olympische ziekenboeg, ik was de eerste die er gebruik van heeft gemaakt, haha. Ik ben ook snel geopereerd, maar dat kwam door onze teamarts Cees-Rein van den Hoogenband, de vader van Pieter. De arts die mij zou opereren had een vrije dag. Toen heeft meneer Van den Hoogenband de directeur van het ziekenhuis uit zijn bed gebeld en werd ik alsnog meteen geholpen.

Video: Vlak voordat Niek naar Pyeongchang ging deden we een quiz:

Je bent veel van huis weg. Vind je reizen leuk?
Niet echt. Vooral mijn koffer steeds opnieuw inpakken is irritant. Telkens ben ik bang dat ik iets vergeet, ook al maak ik een checklist. Zelfs als alles is afgevinkt, blijf ik controleren of alles er in zit. En slapen in een vliegtuig met die kleine stoeltjes lukt me ook niet echt. Vaak ben ik dus wel een beetje chagrijnig na een lange vlucht, haha. Maar het is natuurlijk hartstikke gaaf om zoveel landen te hebben gezien. Zuid-Amerika en Afrika zijn de enige continenten waar ik nog niet ben geweest, Nieuw-Zeeland vond ik het gaafst. Ook omdat ik daar meer tijd had om dingen te bekijken.

Wie gaat er altijd met je mee?
Mijn coach Frank van der Putten is er altijd. Vaak reizen we met zijn tweetjes. Vorig jaar reisde mijn teamgenootje Babs Barnhoorn ook mee, maar helaas heeft zij haar kruisbanden gescheurd. Nu is het wat saaier. Het is leuker om met iemand op de piste te staan, dan alleen. Zij is wat ouder en doet soms dingen die ik ook wil doen. Je trekt je aan elkaar op. Binnen Europa reizen we soms wel in teamverband. Dan zijn we met vijf jongens en dan is het één groot feest.

Is het snowboarden een vetpot? Je hebt hier aardig wat flappen in je hand.
Hahaha, dat geld was van mijn moeder. Even stoer doen voor de foto. Een 'moneymaker' ben ik nog niet, haha.

Jij en Frank houden rekening met de kosten als jullie op reis gaan?
Ja. Het liefst verblijven we bijvoorbeeld in een appartement. In de VS en Zwitserland zijn de hotels niet te betalen. En in een appartement kun je koken, dat scheelt ook in de kosten.

Kan Frank een beetje koken?
Ja hoor, maar ik kook ook. We wisselen het om. En soms kook je samen met een ander team.

Wat is jouw specialiteit?
Kip onder de hoed. Dat is een hartige taart met kip, kerriesaus en kersen. Toen ik dat voor het eerst maakte trok Frank een bedenkelijk gezicht. Kersen? Haha, maar nu vindt hij het heel lekker.

Waar kun je eigenlijk het beste snowboarden?
In Absolute Park in Flachua, Oostenrijk kun je lekker combineren. In één afdaling kun je vijf schansen meepakken en flink wat rails. In Pyeongchang zou ik uitkomen op de big air (één sprong van een grote schans) en slope style (een parcours van rails en schansen). Ik heb geen voorkeur, vind het allebei leuk om te doen.

En zonder sneeuw oefen je je tricks op de trampoline?
Het is niet echt een specifieke training, maar zo leer je wel je weg te vinden in de lucht.

En ondertussen bezorg je je ouders een hartverlamming? Je komt wel erg hoog.
Dat valt wel mee toch? Mijn ouders zijn niet zo snel bezorgd. In ieder geval laten ze het niet snel blijken, haha.

Heb je nog andere sporten gedaan?
Ik heb een soort knipperlichtrelatie gehad met turnen en voetbal. Ik switchte steeds tussen die twee sporten. En ik heb een tijdje aan breakdancen gedaan. In de zomer van 2012, toen het zoveel regende, gaven mijn ouders me een skipas voor drie maanden voor de indoorhal in Rucphen. Ik vond dat zo gaaf dat ik een jaarpas kreeg. Bij het snowboarden heb ik een constante lach op mijn gezicht, dat had ik niet bij andere sporten. En als je dan zoveel progressie maakt is het helemaal leuk.

Je komt uit het Brabantse Nispen. Carnaval vieren zit in je bloed?
Dit is het enige jaar dat ik ooit carnaval heb gevierd. Ik vond het heel erg leuk. Ik ben niet echt specifiek gekleed als iemand, ik vond een mal brilletje en een broekje en heb dat aangetrokken. Ik merk wel dat mijn sociale leven naast het snowboarden kleiner wordt. Het is lastig om vriendschappen te onderhouden als je vaak weg bent. Ik mis niet snel iets of iemand als ik weg ben, kan goed alleen zijn. Dat moet ook wel, de helft van het jaar zit ik in het buitenland, de rest op Papendal en dan in de weekenden thuis. Dat zijn maar een stuk of 20 weekenden dat ik mijn familie en vrienden kan zien. Mijn leven is erg gestructureerd, maar ik heb niet het gevoel dat ik iets mis.

Hoe gaat het op school als je zoveel in het buitenland zit?
Jeetje, opnieuw een lekkere oude foto, hahaha. Maar het klopt nog steeds wat er bij staat: huiswerk is een strugle. Gelukkig zit ik op een school in de buurt van Papendal waar ze gewend zijn aan topsporters. We kunnen gespreid examen doen, er wordt ons minder druk opgelegd. Dat is wel een last die van je schouders valt. Dit jaar heb ik de tweede helft van mijn eindexamen HAVO. Voor de rest zit ik in een normale klas hoor. Misschien dat er drie of vier kinderen zijn die ook op Papendal zitten.

Een foto van een gemiddeld snowboardweekend?
Haha, dit is wel een beetje hoe mensen tegen ons aankijken inderdaad. Als een vrijgevochten groep die van een biertje houdt. Af en toe is het een gezellige boel, maar nu snowboarden een olympisch onderdeel is merk je dat het wel steeds serieuzer wordt.

Zie jij snowboarden als een sport of lifestyle?
Een lifestyle vind ik ver gaan. Het snowboarden zelf vind ik ik supergaaf om te doen. Daarom doe ik het het, maar met de lifestyle om het snowboarden heen ben ik niet zoveel bezig. Ik ga niet uitbundig feesten tijdens een trainingsweek of voorafgaand aan een wedstrijd. Tussen tien en elf lig ik altijd wel afgepeigerd in bed.


Oranje: ‘Ze’ is weer ‘We’

Oranje: ‘Ze’ is weer ‘We’

Foto van 'Erik Jonk'

24 MIN

Hèhè, we hebben weer een groot mannenvoetbaltoernooi, waar Nederland wél aan meedoet, om naar uit te kijken.

Het heeft 52.400 uur geduurd voor Oranje zich weer eens plaatste voor een groot voetbaltoernooi, maar het is een feit. Voetbal International was zo vriendelijk om dat urenaantal uit te rekenen. Hoe lang gewacht ook, na twee gemiste toernooien (EK 2016 en WK 2018) is het Nederlands Elftal de komende zomer actief tijdens het Europees Kampioenschap, EURO 2020.

Puntje halen


Oranje plaatst zich voor het EK ondanks matige wedstrijd

Virgil van Dijk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een hele moeizame interland van het Nederlands elftal op bezoek bij Noord-Ierland is plaatsing voor het EK 2020 een feit. Na twee hoofdtoernooien te hebben gemist, is Oranje er dus weer bij.

Met Steven Berghuis op rechtsbuiten, Ryan Babel als spits en Joël Veltman als rechtsback als grootste verrassingen begon Nederland in Belfast. Het begin was voor de thuisploeg, vooral doordat doelman Jasper Cillessen veel te veel tijd nam bij het wegtrappen van de bal, waarna hij al het geluk had dat de bal niet binnenviel. De tegenreactie kwam na negen minuten. Na een fraaie combinatie over links caramboleerde de bal via Berghuis tegen de lat. Ook Babel en Quincy Promes stichtten gevaar met schoten.

Strafschop à la Stam


Verstappen grijpt poleposition in Brazilië

Verstappen mag zondag aan kop beginnen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Max Verstappen begint de Grote Prijs van Brazilië zondag vanaf poleposition. De 22-jarige Nederlander was in zijn Red Bull de snelste in de kwalificatie. Verstappen zette met 1.07,508 de beste tijd neer op het circuit van Interlagos in São Paulo.

De Nederlandse coureur veroverde in augustus van dit jaar in Hongarije zijn eerste 'pole' in de Formule 1. Verstappen was eind vorige maand in Mexico ook de snelste in de kwalificatie, maar moest voor straf drie plaatsen naar achteren op de startopstelling omdat hij in het laatste deel van de sessie gele waarschuwingsvlaggen had genegeerd.

Verjaardagscadeau


Van der Poel draagt ritzege op aan overleden opa Poulidor

Mathieu van der Poel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Dat Mathieu van der Poel een veldrit wint is amper nieuwswaardig. De wereldbekerzege in Tabor was maar liefst zijn dertigste op een rij! Toch was het een emotionele race voor hem, het was namelijk de eerste sinds de dood van zijn opa Raymond Poulidor eerder deze week.

Poulidor was zelf ook een groot wielrenner. Hij won Milaan - San Remo, de Vuelta en stond acht keer op het Tourpodium (drie keer tweede, een keer derde). Maar voor Mathieu van der Poel was hij vooral zijn grootste supporter.

Achterin starten


Twijfel bij Kramer: 'Ik weet nu even niet wat ik eraan kan doen'

Sven Kramer/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 NOV 2019

Na zijn historisch lage klassering op de 5000 meter tijdens de wereldbeker in Minsk, dertiende in 6.28,53, sprak de Friese schaatsgrootmeester Sven Kramer flinke twijfels uit over zijn nabije toekomst.

„Als het zo gaat als nu, liever niet natuurlijk", antwoordde de 33-jarige Fries op de NOS-vraag of hij over een week nog wil deelnemen aan het tweede wereldbekerweekeinde in Polen. „Ik wil er echter ook niet voor weglopen", doelde hij op zijn aanhoudende fysieke problemen. „Ik wil er beter van worden. Het is alleen de vraag of je hier beter van wordt. Ik wil niet op deze manier in de rondte rijden. Daar heb ik het nu oprecht moeilijk mee. Dat past niet bij mij."

Ongeluk


Edwin van der Sar voorafgaand aan Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van Ajax.
Likeability of5

Van der Sar blij met vertrouwen bij Ajax

Edwin van der Sar voorafgaand aan Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van Ajax. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 NOV 2019

Edwin van der Sar werkt ook de komende vier jaar als algemeen directeur bij Ajax. De 49-jarige Van der Sar staat op het punt zijn contract te verlengen tot november 2023.

„Edwin van der Sar heeft een belangrijke rol gespeeld in het succes van Ajax in de afgelopen jaren. Om dit succes te bestendigen, willen wij zijn contract graag verlengen", zei Leen Meijaard, voorzitter van de rvc, voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering van vrijdag in de Johan Cruijff ArenA.

Bijtekenen


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nederlanders krijgen ruimte in Surinaams elftal

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

14 NOV 2019

Nederlandse voetballers van Surinaamse afkomst kunnen toch voor het Surinaamse elftal uitkomen zonder dat ze hun Nederlandse nationaliteit hoeven op te geven. Dat heeft de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) na intensief onderzoek van relevante wetten donderdag bekendgemaakt.

Dit maakt de weg vrij voor Nigel Hasselbaink om vrijdag zijn debuut maken voor Suriname. De SVB hoopt in de toekomst meer spelers met eredivisie-ervaring te interesseren om voor Suriname uit te komen, aldus SVB-voorzitter John Krisnadath. Het is goed nieuws voor Dean Gorré, de bondscoach die Hasselbaink wellicht vrijdag in een duel uit de Concacaf Nations League laat debuteren tegen Dominica.

Lang gekoesterde wens


‘Doctor in de Cruijffologie, dat zou me wel wat lijken’
Likeability of5

‘Doctor in de Cruijffologie, dat zou me wel wat lijken’

Cruijff typerend wijzend in een wedstrijd tegen NEC in 1982 (5-0). / ANP

Foto van 'Erik Jonk'

14 NOV 2019

Auke Kok vond dat hij dé definitieve biografie van Johan Cruijff moest schrijven. „Ik zag het als een opdracht, van mezelf. Het ei moest gelegd.”

Op 24 maart is voetballer Johan Cruijff vier jaar dood. Vier jaar! Over de Amsterdammer was al tijdens zijn leven geschreven, veel geschreven zelfs. Maar toch, dé biografie was er volgens journalist en columnist Auke Kok nog niet. Nu wel, uiteraard donderdag op de 14e, zijn rugnummer bij Ajax dat haast iconisch werd. Kok zag dat een groot deel van Johan Cruijffs carrière en leven zich in het volle licht van de schijnwerpers voltrok. Maar als mens, sportman, voetbalfilosoof en commercieel pionier bleef Cruijff in vele opzichten een ondoorgrondelijk mysterie. Koks eigen opdracht en ambitie voor Johan Cruijff, de biografie luidde daarom: probeer zo compleet mogelijk te zijn en maak van El Salvador, zoals hij door zijn tijd bij FC Barcelona ging heten, een mens van vlees en bloed. Geef de lezer het gevoel dat hij door het boek het fenomeen Cruijff denkt te kennen. Die opdracht kostte Kok drie jaar aan research, 160 interviews en een jaar schrijven. Zijn monnikenwerk ligt nu in de winkel, 640 pagina’s schoon aan de haak.

‘Doctor in de Cruijffologie, dat zou me wel wat lijken’

De cover van Johan Cruijff, de biografie.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Het wordt alsmaar pijnlijker voor PSV

Het wordt alsmaar pijnlijker voor PSV

Mark van Bommel zondagmiddag. /Olaf Kraak | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

10 NOV 2019

Voor de zesde keer op rij heeft PSV wéér niet gewonnen. In de Brabantse derby tegen Willem II waren de Tilburgers te sterk (2-1).

PSV-trainer Mark van Bommel en zijn selectie zijn wanhopig. Zondagmiddag werd voor de derde keer in vier Eredivisiewedstrijden verloren. Tegen Sparta werd slechts 1 competitiepunt gepakt en in de Europa League kwamen de Eindhovenaren twee keer niet langs LASK Linz, bepaald geen hoogvlieger. Ajax staat nu 11 punten voor op de concurrent en die ‘straatlengte’ werd in vier competitiepotjes geregeld. Inmiddels geldt de kwalificatie grootste concurrent veel meer voor AZ trouwens.

Zoet geslachtofferd


Ajax speelt Chelsea-kater swingend weg
Likeability of5

Ajax speelt Chelsea-kater swingend weg

Lisandro Martínez na zijn 4-0. / Maurice van Steen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

10 NOV 2019

Met een grotendeels swingende voorstelling heeft Ajax de Champions League-kater van dinsdag van zich af gespeeld. FC Utrecht werd zondagmiddag met 4-0 afgedroogd.

Trots kon Ajax zijn op het eerste uur in het Champions League-duel tegen Chelsea. En trots dat het na rode kaarten van Joël Veltman en Daley Blind met negen man nog stand hield en een punt meenam uit Londen. Toch keerde de selectie van Erik ten Hag katerig terug in Amsterdam, in de wetenschap dat de ploeg met 1-4 had voorgestaan.

Weer Utrecht


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nederlandse b-boy Menno wint WK Breakdance

Nederlandse b-boy Menno wint WK Breakdance

De dolblije Menno van Gorp. /Marcel van Hoorn | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

10 NOV 2019

Duizenden uitzinnige toeschouwers hebben zaterdagavond in Mumbai (India) Menno van Gorp de Red Bull BC One World Final 2019 zien winnen. Anders gezegd: hij is wereldkampioen.

Nederlander Menno van Gorp won de finale van het WK Breakdance in de National Sports Club of India. Hiermee is hij de beste b-boy ter wereld en de eerste danser ooit die de Red Bull BC One World Final voor de derde keer wint. De 30-jarige breaker wist in totaal vijftien andere deelnemers uit veertien verschillende landen te verslaan.

Kazachstaan geklopt


Likeability of5

Leeuwinnen denderen over Turkije heen met acht goals

Juichen na een van de vele treffers/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 NOV 2019

De Nederlandse voetbalsters hebben op weg naar het EK van 2021 weer een doelpuntrijke overwinning geboekt. De regerend kampioen van Europa versloeg Turkije in Izmir met 8-0. Plaatsing voor het EK in Engeland is nu nog slechts een formaliteit voor Oranje, dat dinsdag Slovenië ontvangt in Arnhem.

Het duurde aan de Turkse westkust even voor de vrouwen van bondscoach Sarina Wiegman grip kregen op de wedstrijd. Turkije kwam er in de openingsfase een paar keer gevaarlijk uit en Oranje had een aantal overtredingen nodig om de aanvallen van de thuisploeg te onderbreken. Toen de Nederlandse voetbalsters na 25 minuten echter de score hadden geopend, was het Turkse verzet ook direct gebroken.

Buitenspelgoal


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Alarmfase één bij PSV: 'Dit hoort niet bij een topclub'

Mark van Bommel/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

8 NOV 2019

De laatste overwinning van PSV dateert van 6 oktober, toen VVV-Venlo met 4-1 aan de kant werd gezet. Het roer moet om Eindhoven, zo weet ook de trainer.

Mark van Bommel heeft er vertrouwen in dat hij PSV weer aan het voetballen krijgt. Dat liet de trainer vrijdag blijken bij terugkeer vanuit Oostenrijk, waar de Eindhovenaren donderdag in de Europa League met 4-1 van LASK Linz verloren.

Herpakken


Likeability of5

Fans Brescia steunen racisme tegen eigen spits Balotelli

Mario Balotelli is er klaar mee na de racistische uitingen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 NOV 2019

Internationaal oogste Mario Balotelli veel lof nadat hij dit weekend van het veld afliep toen fans van Hellas Verona hem racistisch bejegende. De fanatieke aanhang van zijn eigen club Brescia vindt de actie van de spits echter getuigen van weinig karakter.

Het bestuur van Hellas Verona gaf een van de fanatieke leiders van het vak, Luca Castellini, een stadionverbod tot en met 2030. Castellini sprak zich op de radio ook op niet misverstane wijze uit over Balotelli: „Balotelli is enkel Italiaans door zijn identiteitskaart, maar hij zal nooit helemaal Italiaans kunnen zijn.”

De 36-voudig Italiaans international werd in het interview ook meermaals 'neger' genoemd door Castellini. Toch scharen de Brescianen zich achter de actie van de rivaliserende fans.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Crisis dreigt bij PSV na 4-1 afstraffing in Oostenrijk

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 NOV 2019

De problemen bij PSV beginnen steeds grotere vormen aan te nemen. De Eindhovenaren lieten zich donderdag in de Europa League na rust overrompelen door LASK Linz en verloren met 4-1. PSV leidde halverwege nog door een vroeg benutte strafschop van Daniel Schwaab.

PSV won een maand geleden voor het laatst een wedstrijd, thuis tegen VVV-Venlo. Daarna volgde een gelijkspel tegen Linz (0-0) in de Europa League, nederlagen tegen FC Utrecht (3-0) en AZ (0-4) en een moeizaam gelijkspel tegen Sparta Rotterdam (2-2). Zondag volgt de uitwedstrijd tegen Willem II.

Tot nog toe bleef het redelijk rustig in Eindhoven, waar trainer Mark van Bommel veel vertrouwen geniet. Na de nieuwe klap tegen LASK Linz zal er snel wat moeten veranderen. Van Bommel mag als excuus aanvoeren dat hij met Donyell Malen en Steven Bergwijn belangrijke basisspelers mist. Maar het zou te makkelijk zijn om het alleen daar op te gooien. Veel nieuwelingen renderen niet en PSV mist echte leiders.


EK in twaalf landen wordt gespeeld met bal Uniforia

De Unifiora/Adidas

Foto van 'Kasper Hermans'

6 NOV 2019

De bal voor het Europees kampioenschap 2020 – waarvan een aantal wedstrijden in Amsterdam gespeeld worden – is officieel gepresenteerd door Adidas.

Het speeltuig gaat de Uniforia heten, wat een combinatie is van de woorden eenheid (Unity) en euforie (Euforia). Het is voor het eerst dat het EK in twaalf verschillende landen wordt gehouden.

GPS-coördinaten


Steven Berghuis viert zijn doelpunt.

Feyenoord wint eerste wedstrijd onder leiding van Advocaat

Steven Berghuis viert zijn doelpunt. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 NOV 2019

Feyenoord heeft de eerste wedstrijd onder leiding van Dick Advocaat weten te winnen. Met de 72-jarige Hagenaar op de bank waren de Rotterdammers op het kunstgras in Venlo te sterk voor VVV: 0-3.

Feyenoord, dat vorige week kansloos onderuit ging bij Ajax en als gevolg daarvan trainer Jaap Stam zag opstappen, klom op de ranglijst naar de tiende plaats.

Niet overtuigend


Na 7 zeges, 28 podia en 21 DNFs: de honderdste gp van Max

Verstappen na zijn eerste gp-winst ruim 3,5 jaar geleden/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 NOV 2019

Max Verstappen stapt zondag op het circuit van Austin in de auto voor de honderdste grand prix in zijn carrière. Wij zetten de belangrijkste feiten over zijn 99 voorgaande races op een rijtje.

Start Down Under

Op 15 maart 2015 maakte Max Verstappen zijn debuut in een grand prix in Australië. Met zijn zeventien jaar en 166 dagen werd hij direct de jongste debutant in de sport ooit. Een doorslaand succes werd het niet, want de Nederland kreeg een DNF achter zijn naam vanwege motorproblemen. Twee weken later in Maleisië ging het een stuk beter. Verstappen eindigde als zevende en scoorde zo zijn eerste van in totaal 890 punten.


Duidelijke doelstelling Advocaat: Europees voetbal is een prijs

Dick Advocaat tijdens de eerste training/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

31 OKT 2019

Dick Advocaat werd woensdag gepresenteerd als de nieuwe trainer van Feyenoord. Donderdag gaf hij voor het eerst een training en aansluitend een persconferentie.

Opvallend op de training was de terugkeer van Jan-Arie van der Heijden. Afgaande op de trainingsvorm speelde de centrale verdediger in de basisploeg. De Nederlander was sinds de komst van Edgar Miguel Ié en miljoenenaanwinst Marcos Senesi verdreven naar de beloften door Jaap Stam, maar Advocaat is een andere mening toegedaan.

Communicatie