Sofie Smulders
Sofie Smulders Sport 7 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Nederland zesde best presterende land op de Spelen

Vrijdag starten de Olympische Spelen in Pyeongchang. De verwachtingen over de prestaties van de Nederlandse equipe zijn hoog. De door Gracenote voorspelde eindstand van de medaillespiegel komt die verwachtingen tegemoet met een zesde plaats.

Onze sporters keren huiswaarts met zeven gouden, zeven zilveren en vier bronzen olympische medailles. In totaal zijn dat er 18. Dat zijn er zes minder dan op de Spelen van 2014 in Sotsji, maar weer tien meer dan in 2010 in Canada.

De verwachtingen van Gracenote zijn gebaseerd op resultaten van ’s werelds grootste database op het gebied van olympische sporten, waarop ze een statistisch model hebben toegepast.

Noorwegen op 1

Volgens de berekeningen van Gracenote weet het team van Noorwegen in Pyeongchang de meeste medailles te winnen, in totaal 41. Duitsland is met 39 plakken goed voor een tweede plek, de VS neemt er 29 mee naar huis, Canada 28 en Frankrijk sluit de top 5 af met 21 medailles.

Naast de uiteindelijke medaillespiegel rolde er ook een lijstje met potentiële sterren van de Spelen uit het model. Hierop prijken twee Nederlandse schaatsers. Sven Kramer behaalt goud op de 5 kilometer, 10 kilometer en de teamachtervolging. Ireen Wüst neemt driemaal zilver mee naar huis, te weten op de 1500 meter, de kilometer en eveneens de teamachtervolging.

Hoe de 306 medailles in Pyeonchang werkelijk verdeeld gaan worden, zien we vanaf vrijdag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.