Sport

Marrit Leenstra: Liever studeren dan Netflix kijken

Foto van 'Jeroen Haverkort'

12 FEB 2018

Om de olympiërs beter te leren kennen duiken we in hun Instagram-account om ze aan de hand van enkele foto's te interviewen. Vandaag: sprintster Marrit Leenstra.

Europees kampioen op de ploegenachtervolging, dat schept verwachtingen.
We denken zeker goud te halen, ook al hebben we nog niet in onze olympische opstelling gereden. Het team bestaat uit Ireen Wüst, Antoinette van Beek, ik en nog iemand. De week voorafgaand aan de wedstrijd zijn we er wel elke dag mee bezig.

Geeft een medaille op de achtervolging dezelfde voldoening als een individuele medaille?
Nee, het is anders omdat je er niet iedere dag mee bezig bent. We zitten allemaal ook in een ander team.

Dus je hebt liever een medaille op een individuele afstand dan op de ploegenachtervolging?
Jazeker, maar dan moet-ie wel van goud zijn. Ik heb liever goud op de achtervolging dan zilver op de 500, 1000 of 1500 meter.

Je hebt het over een andere boeg gegooid, traint nu in Italië. Wat is het grootste verschil?
Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen, maar ik heb voor Italië gekozen omdat hier de nadruk op het fysieke aspect ligt. Er wordt hier harder getraind. In Nederland schaatsen heel veel mensen. Als je in Nederland aan de top komt, betekent dat dat je heel veel talent hebt en dat het met je techniek wel goed zit. Dat wordt in de top vooral bijgeschaafd. In Italië is dat niet per se het geval. Hier zitten schaatsers in de top die niet zoveel talent hebben, maar die er keihard voor gewerkt hebben en daardoor fysiek beter zijn dan de rest. Hier ligt ook de nadruk op bij het trainen. Italianen hebben echter niet de technische kwaliteiten die Nederlandse schaatsers wel bezitten. Ik wil op beide vlakken uitblinken om zo de beste te worden.

Krijg je commentaar op je keuze?
Ja, en dat was moeilijk. Het is nooit leuk om commentaar te krijgen op keuzes die je weloverwegen maakt. In het begin was ik vaak erg moe en dan werd er vanuit Nederland gezegd: je traint te veel. Maar dat was juist het idee. Ik sta achter mijn keuze en heb het gevoel dat het erg goed voor me is. Ik wilde mijn grenzen opzoeken. In het begin is dat lastig en kom je jezelf tegen en dan ben je bij sommige wedstrijden te moe om goed te presteren. Maar dat is dan maar zo, want het is de bedoeling dat dit op de Spelen niet gebeurt. Daar moet ik pieken, daar moet ik mijn topvorm hebben.

En dat heb je?
Dat gevoel heb ik wel. Ik heb dit jaar ook mijn beste wedstrijden ooit gereden. Dat geeft vertrouwen.

Ben je echt een trainingsbeest of moet je jezelf ertoe zetten?
Soms heb ik geen zin, maar het hoort erbij. Nee, ik sla nooit iets over. Dat kan ook niet, want in Italië doe je wat de coach zegt. Er is geen ruimte voor discussie. Dit moet je doen en basta. In Nederland stel je je programma op in samenspraak met je coach. In Italië gebeurt dat niet. Ik vind dat wel lekker, het is duidelijker en je hoeft er niet meer over na te denken. Hoe meer je over dingen na moet denken, hoe meer afleiding je hebt en dat werkt niet voor mij.

Je bent hier in een boom aan het klimmen.
Ik ben een echt natuurmens, haha. Ik hou van het bos, de bergen. Ik ben het liefste buiten. Dat is soms wel lastig als ik eigenlijk mijn rust moet pakken. Ik wandel graag met mijn hond en voor je het weet heb je meer kilometers afgelegd dan de bedoeling was.

De Friese Meren of de Italiaanse Alpen?
Dan kies ik voor de bergen. Vooral omdat je daar echt in je eentje door de natuur kan lopen zonder iemand tegen te komen. Nederland, zelfs Friesland, is dicht bebouwd. Voor je het weet ben je weer in de bewoonde wereld.

Hoe heet je hond?
Tosca. Hij is eigenlijk van Matteo, mijn man en trainer. Hij heeft Tosca al sinds hij een puppy was. Omdat Matteo en ik vaak weg zijn, zit Tosca eigenlijk meer bij mijn schoonouders. Tosca is een smeerkees, haha. Als hij een beetje water ziet, springt-ie erin. Of het nu een riviertje of een modderplas is, dat maakt niet uit. Ik vind het heerlijk om met hem te wandelen, maar ooit komt er ook een kat bij. Die had ik vroeger altijd. Ik vind het altijd leuk als een kat 's avonds bij je komt kroelen op de bank.

Waar woon je in Italië?
In Baselga di Pinè, een bergdorp in het noorden, dat ook bekendstaat om zijn schaatsbaan. Door de hoge ligging, 1000 meter, is het een van de snelste onoverdekte schaatsbanen ter wereld. Iedere zondag eten we met de familie van mijn man, het is heel familiair. Een beetje zoals je in de films altijd ziet. Mijn schoonmoeder kan heerlijk koken.

Heb je jouw schoonfamilie weleens een stamppot laten proeven?
Mijn ouders hadden een keer plantjes boerenkool meegenomen. Die staan nog steeds in de tuin bij mijn schoonmoeder. Ze heeft er een keer ‘iets’ mee gedaan, maar dat je er stamppot van moet maken, is nog niet helemaal overgekomen, haha. Maar Matteo vindt boerenkoolstamppot wel lekker, hoor!

Wat vind jij lekkerder?
Ik woon nu in Italië, dan krijg je bijna iedere dag pasta. Dan gaat het speciale er wel een beetje vanaf. Doe mij maar een stamppotje met een lekkere worst erbij.

Was dit je mooiste dag uit je leven of is dat toch de gouden plak op de ploegachtervolging in Sotsji?
De bruiloft, omdat daar iedereen aanwezig was die belangrijk voor me is. Die gouden medaille won ik op een plek ver weg, niet iedereen was erbij. Je bent ook erg gefocust op jezelf. Als je wint, komt er een ontlading en ben je blij, maar het was een kortstondig moment in tegenstelling tot de bruiloft waar ik iedereen die me lief heeft een week lang bij me had.

Deed Matteo je een romantisch aanzoek?
Niet echt. Hij had wel van alles gepland, maar ik heb het hem onbewust erg moeilijk gemaakt, haha. Hij wilde wandelen en uit eten om zijn moment te pakken. Maar ik had een zware trainingsweek achter de rug en ’s avonds was de 1000 meterfinale sprint op de Spelen. Toen heeft hij me thuis op de bank maar ten huwelijk gevraagd. Maar de avond voor de bruiloft kreeg ik een serenade onder mijn balkon. Stond hij daar met zijn gitaar. Dat was wel heel romantisch.

Hoe moeilijk is het om sponsors te vinden?
Ik heb ooit een manager gehad, maar twee jaar geleden heb ik het besloten om het zelf te doen. Een manager kost namelijk ook geld, je hebt dan een aparte sponsor nodig om dat te betalen. In het begin vond ik het erg lastig om bedrijven te bellen en om mezelf te verkopen. Niet iedereen kent mij natuurlijk, haha. Ik ben de hele zomer bezig geweest. Ik zocht iets in de duurzame hoek, omdat mij dat erg aanspreekt. Bedrijven moeten bij mij passen.

Het ligt ook in het verlengde van je studie.
Ik ben bezig met de bachelor future planet studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ik heb de richting aardwetenschappen gekozen, dan zou ik later iets in de geologie kunnen doen of bij een waterschap aan de slag kunnen gaan. Ik hoop in september te kunnen afstuderen. Maar ik moet nog aardig veel doen.

Leidt het niet af met het oog op de Spelen? 
Juist niet. Ik miste iets naast het schaatsen waarin je heel erg fysiek bezig bent. Ik merkte dat mijn hersens lui werden. Ik vergat veel dingen en was de series en boeken wel een keer zat. Ik wilde iets leuks en interessants leren. Ik heb ook geen Netflix-account meer, want als ik eenmaal aan een serie begin, blijf ik kijken. Tijdens de wedstrijden lees ik weleens, maar dan wel boeken die ik ken zodat ik ze makkelijk neer kan leggen, zoals Harry Potter, omdat ik toch al weet wat er gaat gebeuren. Anders leidt mijn slaap eronder, ik neem mezelf in bescherming, haha.


Groenewegen zet zijn fietskwaliteiten in als bezorger

Groenewegen zet zijn fietskwaliteiten in als bezorger

Dylan Groenewegen laat zien hoe je als wielrenner juist goede sier kan maken.| Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Er is vooral op social media veel kritiek geweest op wielrenners, die in groepjes bleven rijden. Ze werden zelfs apart benoemd in de dinsdagse persconferentie van Rutte. 

Dylan Groenewegen laat zien hoe je als wielrenner juist goede sier kan maken. Het sprintkanon van Jumbo-Visma bezorgt boodschappen op de fiets voor de hoofdsponsor van de ploeg om zodoende in vorm te blijven.

Ouderen en zorgverleners


Ronaldinho in huisarrest na verblijf in gevangenis

Ronaldinho verlaat gevangenis, maar zit nu in huisarrest in hotel

Ronaldinho komt aan in het hotel waar hij zijn huisarrest uit gaat zitten. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na ruim een maand heeft de voormalige stervoetballer Ronaldinho, met zijn broer, tevens zijn manager, de gevangenis in Paraguay verlaten.

De oud-aanvaller van onder meer FC Barcelona en AC Milan moest eerst nog wel een borgsom van 1,6 miljoen dollar betalen. De inmiddels 40-jarige Braziliaan en zijn broer hebben in een hotel in de hoofdstad Asuncion huisarrest gekregen, in afwachting van zijn rechtszaak.

Vals paspoort


FIFA: Ziyech ook in de zomer bij Ajax

FIFA: Ziyech ook in de zomer bij Ajax

Ziyech scoorde voor Ajax in de Champions League onder meer tegen Lille. | Foto: ANP / Olaf Kraak

Foto van 'Metro en ANP'

7 APR 2020

Als het aan wereldvoetbalbond FIFA ligt, voetbalt Hakim Ziyech de komende zomer de hele Eredivisie uit bij Ajax. Als er weer gevoetbald mag worden uiteraard. 

De FIFA heeft met nieuwe richtlijnen voor onder meer de duur van spelerscontracten een verlenging van het seizoen tot diep in de zomer mogelijk gemaakt. Het bestuur van de FIFA nam de aanbevelingen over van een speciale werkgroep, die vanwege de mondiale coronacrisis werd geformeerd. Dat heeft dus consequenties voor Hakim Ziyech, Ajax en Chelsea. Speler en clubs zijn een verbintenis in Londen per 1 juli overeengekomen en geldt tot dusver als grootste transfer vanuit Nederland na de huidige competitie.

Landen moeten richtlijnen nog wel opvolgen


'Betaald voetbal afmaken vanaf half juni'

'Betaald voetbal afmaken vanaf half juni'

Ajax - AZ (0-2) was een van de laatste wedstrijden in maart. Beide clubs strijden nog om de titel. | Foto: ANP / Olaf Kraak

Foto van 'Erik Jonk'

7 APR 2020

Als het aan de KNVB ligt wordt er vanaf 19 juni weer gevoetbald in de Eredivisie en de Eerste Divisie. 

Die datum is dinsdag genoemd tijdens een overleg tussen de voetbalbond en de betaald voetbal-clubs. De KNVB hoopt dat ploegen vanaf half mei weer volop kunnen trainen. Er zit (uiteraard) een máár aan die wens verbonden: het RIVM en de overheid moeten groen licht geven om de bal weer te laten rollen. Voor het weekend van 19 juni moeten eerst de inhaalwedstrijden FC Utrecht - Ajax en AZ - Feyenoord worden gespeeld.

Ziyech


Spaanse voetbalcompetitie ten vroegste 28 mei van start

Spaanse voetbalcompetitie ten vroegste 28 mei van start

Een schoonmaker met mondmasker bij Camp Nou. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 APR 2020

De Spaanse voetbalcompetitie gaat niet eerder dan 28 mei van start. Dat zei Javier Tebas, voorzitter van La Liga, in een telefonisch onderhoud met internationale media. Geen Spaanse club kwam nog in actie sinds Atlético Madrid op 11 maart Liverpool uitschakelde in de Champions League.

Volgens de Spanjaard kan er pas vanaf 26 april weer getraind worden, mits de Spaanse regering de maatregelen tegen het coronavirus versoepelt.

„De meest waarschijnlijke data waarop we de competitie kunnen hervatten zijn 28 mei, 6 juni of 28 juni, daar hebben we samen met de UEFA naar gekeken", vertelde Tebas. Exacter kunnen we niet zijn, omdat de Spaanse autoriteiten hierin leidend zijn. Pas als er weer getraind kan worden, kunnen we nauwkeurig plannen." Tebas schat het verlies van de Spaanse profclubs, als de competitie niet wordt hervat, op 1 miljard euro. „Maar voorlopig maken we die overweging niet", aldus de Liga-baas.


Olympische vlam niet meer te zien voor publiek
Likeability of5

Olympische vlam niet meer te zien voor publiek

De Olympische Vlam in het J-Village in Fukushima.

Foto van 'Metro en ANP'

7 APR 2020

De olympische vlam is niet meer te zien voor het publiek. De vlam zou tot het einde van deze maand te bewonderen zijn in het J-Village, het nationale trainingscentrum van de Japanse voetballers in Fukushima.

Premier Shinzo Abe riep dinsdag echter de noodtoestand uit in zijn land, wat betekent dat bedrijven worden gesloten en iedereen zoveel mogelijk binnen moet blijven.

De vlam, het symbool van de Olympische Spelen, arriveerde vorige maand in Japan. In Fukushima zou de fakkeloptocht door het land moeten beginnen, maar Japan besloot onlangs in samenspraak met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de Spelen van Tokio een jaar uit te stellen. Het olympisch vuur blijft al die tijd wel branden, als baken van hoop. „De vlam is het licht aan het einde van de tunnel waar de hele wereld nu in zit", zei IOC-voorzitter Thomas Bach.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Start Formule 1-seizoen met races zonder publiek'

'Start Formule 1-seizoen met races zonder publiek'

Max Verstappen Foto: ANP

Foto van 'Metro'

7 APR 2020

De eerste acht Grand Prix van het seizoen 2020 zijn door het coronavirus al afgelast. Om het niet verder in de soep te laten lopen, wordt er gedacht aan een start van het Formule 1-seizoen 'achter gesloten deuren'. 

Die mogelijkheid werd maandag tijdens een virtuele vergadering met verschillende belangrijke mensen binnen de sport besproken, meldt BBC. Races zonder publiek zouden vanwege de op dit moment geldende maatregelen een serieuze optie kunnen zijn.

Aangepast seizoen


'UFC komt met bizar plan voor gevechten op privé-eiland'

'UFC komt met bizar plan voor gevechten op privé-eiland'

Tony Ferguson (links) vecht normaal gezien de hoofdpartij tegen Justin Gaethje. | Foto: Rey Del Rio/ Getty

Foto van 'Metro'

7 APR 2020

Professionele vechters die met elkaar op de vuist gaan in tijden van corona: hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, in de VS gaat het op 18 april 'gewoon' gebeuren.

De UFC, de grootste organisatie in het Mixed Martial Arts, organiseert op die datum een evenement op een nog onbekende locatie. Dat liet de voorzitter van de organisatie, Dana White, weten via Instagram. White liet zelfs aan verschillende Amerikaanse media weten dat hij een privé eiland geregeld heeft om ook na 18 april nog gevechten te organiseren. „Ik denk dat ik nog een dag of twee nodig heb om alles rond te krijgen'', zei White maandag tegen TMZ. „De bedoeling is om daar iedere week gevechten te houden.''

Coronatesten


'Bundesliga hoopt vanaf mei te hervatten met spookduels'

'Bundesliga vanaf mei hopelijk hervat met spookduels'

Spelers van Bayern München op training. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 APR 2020

Bij zogenoemde spookduels in de Bundesliga zijn straks 239 personen welkom in het stadion. De krant Bild zegt over plannen te beschikken waarmee de Duitse voetbalbond DFB de competitie in mei hoopt te hervatten.

Dat zou mogelijk gebeuren met duels zonder publiek, met bijvoorbeeld rond het speelveld slechts plaats voor vier ballenjongens.

Bij het tot nu toe enige duel dat vanwege de coronacrisis zonder publiek werd afgewerkt - Borussia Mönchengladbach tegen FC Köln op 11 maart - mochten nog 600 mensen in het stadion aanwezig zijn: daaronder waren spelers, trainers, journalisten, ordehandhavers en schoonmakers.


Virtuele Ronde van Vlaanderen massaal bekeken

Virtuele Ronde van Vlaanderen massaal bekeken

De Nederlander Mike Teunissen aan het werk tijdens de Ronde van Vlaanderen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 APR 2020

Directeur Leo van Vliet van de Amstel Gold Race heeft zondag met interesse gekeken naar de virtuele Ronde van Vlaanderen. „Ik vond het leuk om te kijken en de renners zijn er volgens mij ook ingevlogen. „Maar je krijgt natuurlijk niet hét Ronde-gevoel", zegt de oud-winnaar van Gent-Wevelgem.

De virtuele Ronde van Vlaanderen heeft voor Belgische begrippen veel kijkers getrokken. De live-uitzending op zondagmiddag op het televisiekanaal Eén trok 613.486 mensen. Dat was een marktaandeel van 56 procent, meldt Sporza. „Dat zijn zeer mooie cijfers voor deze primeur in wielerland."

Nog geen duidelijkheid over Amstel


Nederlands voetbal gesteund met pakket van 11 miljoen euro

Nederlands voetbal gesteund met pakket van 11 miljoen euro

Directeur betaald voetbal Eric Gudde Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 APR 2020

Om Nederlandse voetbalclubs enigszins op financieel vlak te ondersteunen, heeft de KNVB een steunpakket in het leven geroepen van 11 miljoen euro.

De nationale voetbalbond heeft het project opgezet in samenwerking met hun sponsor ING en de Nederlandse voetballers en voetbalsters en Jong Oranje. De internationals hebben aangegeven het amateurvoetbal in Nederland, „de plek waar ze zelf allemaal zijn begonnen", te willen steunen.

„We voetballen over de hele wereld, in de grootste stadions, de grootste wedstrijden en de beste competities, maar je vergeet nooit waar je bent begonnen. Onze oude amateurclubs. Daar liggen allemaal prachtige herinneringen", zegt Virgil van Dijk, aanvoerder van Oranje en speler van Liverpool, die zelf ooit zijn loopbaan startte bij WDS'19 uit Breda.


Engelse voetballers weigeren salarisverlaging om zorg te beschermen
Likeability of3

Engelse voetballers weigeren salarisverlaging om zorg te beschermen

Als de competitie niet wordt uitgespeeld, betekent dat dat de clubs gezamenlijk 850 miljoen euro aan inkomsten mislopen. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

5 APR 2020

Er moet niet gekort worden op de salarissen van profvoetballers in Engeland. Dat vindt de spelersvakbond PFA. Volgens PFA wordt daarmee de zorg beschermd.

Het voorstel dat er ligt vanuit de Premier League, is om de spelers een jaar lang dertig procent minder salaris uit te keren. Dat kan echter desastreuse gevolgen hebben voor de zorg, zo rekent PFA even voor in een officiële verklaring.

Belastinggeld


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Duitsers willen in mei ‘gewoon’ weer voetballen

'Duitsers willen weer voetballen', bond spreekt tegen

Zijn Thomas Müller (l) en Robert Lewandowski met Bayern snel weer op het veld te zien? | Foto: AFP / Aris Messinis

Foto van 'Erik Jonk'

4 APR 2020

Als het aan de Duitse voetbalclubs in de twee hoogste divisies ligt, wordt er in de eerste of tweede week van mei al weer gevoetbald. Zonder publiek.

De Bundesliga en 2nd Bundesliga kunnen dan op 30 juni volledig zijn afgerond. Volgens voetbaltijdschrift Kicker zijn de 36 profclubs dat nu overeengekomen. De wens is opmerkelijk. In veel andere Europese landen wordt voetballen in mei door het coronavirus als ondenkbaar gezien.

De DFL, de organisatie van de twee hoogste voetbaldivisies in Duitsland, ontkent dat er een plan ligt om de Bundesliga in het eerste of tweede weekeinde van mei te hervatten. Volgens de DFL gaat het echter om een „misleidend" bericht. Er zou helemaal geen duidelijk plan op tafel liggen voor het restant van het seizoen. De DFL besloot dinsdag dat er in ieder geval tot eind april niet wordt gevoetbald.


Dinsdag meer duidelijkheid verwacht over eredivisie

Dinsdag meer duidelijkheid verwacht over eredivisie

Daley Blind. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 APR 2020

De Eredivisie CV (ECV) verwacht dinsdag meer duidelijkheid te kunnen geven over wat er dit seizoen met de hoogste profklasse van het betaalde voetbal gebeurt.

Op die dag praat de KNVB met alle profclubs, de ECV en de Coöperatie Eerste Divisie over de gevolgen van de twee scenario's die nog op tafel liggen.

„Iedereen hunkert naar duidelijkheid. Maar duidelijkheid is er nog niet, daar is tijd voor nodig", stelt de koepelorganisatie van alle clubs uit de eredivisie in een verklaring. „We weten niet hoe het virus zich verder gaat ontwikkelen. Wat we wel weten, is dat we streven helderheid te scheppen voor zover mogelijk. Na 7 april verwachten wij meer duidelijkheid te kunnen geven. Hierbij is ieders gezondheid het vertrekpunt, altijd en vooral nu."


'Voorlopig geen sprake van ingekorte Vuelta'

'Voorlopig geen sprake van ingekorte Vuelta'

De Vuelta werd vorig jaar gewonnen door Primoz Roglic. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 APR 2020

De Ronde van Spanje wordt, als het aan directeur Javier Guillén ligt, zeker niet ingekort. In de speculaties over de herinrichting van de wielerkalender vanwege de sportpauze door de coronacrisis komt geregeld het inkorten van de grote rondes naar voren. 

„De Vuelta wordt verreden van 14 augustus tot en met 6 september. Die data blijven zoals ze zijn", zegt Guillén in de Spaanse sportkrant AS. De Vuelta start dit jaar in Utrecht.

Omdat de Tour de France mogelijk met enkele weken moet worden uitgesteld, concludeerde de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport dat in dat geval de Vuelta een week moeten worden ingekort. „Dat is op dit moment totaal niet aan de orde", zegt Guillén. „Wij houden vast aan 21 etappes." De eerste drie daarvan worden in Nederland verreden met een ploegentijdrit in Utrecht, een rit van Den Bosch naar Utrecht en een etappe met start en finish in Breda.


UEFA dreigt met sancties bij niet uitspelen competitie

UEFA dreigt met sancties bij niet uitspelen competitie

Bestuursleden van de KVNB tijdens het overleg via een videoverbinding met de UEFA. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 APR 2020

De Europese voetbalbond UEFA dreigt met sancties als landen hun nationale competitie nu al beëindigen. De UEFA stuurde donderdagavond een brief naar alle bonden, competities en clubs, waarin het oproept om het seizoen indien mogelijk af te maken.

De federatie benadrukt dat landen die nu al een punt achter het seizoen zetten mogelijk minder clubs kunnen afvaardigen voor de Europese toernooien in het seizoen 2020-2021.

„We hebben er vertrouwen in dat het voetbal in de komende maanden weer kan worden opgestart, in omstandigheden die de autoriteiten bepalen. We denken dat het voorbarig en niet te rechtvaardigen is als nationale competities op dit moment al worden afgeblazen", staat in de brief, die is ondertekend door UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin, voorzitter Andrea Agnelli van de associatie van Europese clubs (ECA) en Lars-Christer Olsson, de voorzitter van European Leagues.


Teambazen Jumbo en Sunweb hopen op Tour, ook zonder publiek

Teambazen Jumbo en Sunweb hopen op Tour, ook zonder publiek

Iwan Spekenbrink, ploegleider van team Sunweb. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 APR 2020

Hoewel Tourbaas Christian Prudhomme zich inmiddels heeft uitgesproken tegen een Ronde van Frankrijk zonder publiek, zijn de teambazen van Jumbo-Visma en Sunweb juist wel te spreken over een uitgeklede versie.

De Franse sportminister Roxana Maracineanu is er veel aan gelegen de Franse wielerkoers door te laten gaan, indien nodig achter gesloten deuren. „Het zou fantastisch zijn als de Tour doorgaat", zegt Richard Plugge, algemeen directeur van Jumbo-Visma. „Als het veilig is kunnen we nog iets van het seizoen maken", zo sluit collega Iwan Spekenbrink zich bij hem aan.

Hoop


'Er komt zeker geen Tour achter gesloten deuren'
Likeability of3

'Er komt zeker geen Tour achter gesloten deuren'

Tourbaas Christian Prudhomme. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 APR 2020

Tourbaas Christian Prudhomme weet nog helemaal niet of de Ronde van Frankrijk komende zomer kan worden afgewerkt. Maar de 59-jarige Fransman wil één ding wel graag duidelijk maken: „Er komt zeker geen Tour achter gesloten deuren", benadrukte hij.

De Ronde van Frankrijk (in de volksmond ook wel de Tour de France) staat nog op de kalender voor 27 juni tot en met 19 juli. Door de enorme impact van het coronavirus in de wereld is echter ook het doorgaan van het jaarlijkse wielerfestijn zeer onzeker geworden. Een verschuiving naar begin augustus zou wellicht nog een oplossing kunnen zijn, maar Prudhomme wil naar eigen zeggen vooralsnog vasthouden aan de oorspronkelijke data.

Gesloten deuren


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Profrenners rijden finale virtuele Ronde van Vlaanderen

Profrenners rijden finale virtuele Ronde van Vlaanderen

Mathieu van der Poel in actie tijdens de Ronde van Vlaanderen vorig jaar. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 APR 2020

De zege in de Ronde van Vlaanderen wordt zondag betwist vanaf de rollerbank. Dertien wielerprofs nemen het vanuit huis tegen elkaar op in de eerste virtuele editie van de Vlaamse koers, die vanwege het coronavirus niet kan doorgaan. Ook de Amstel Gold Race (19 april) komt mogelijk met een soortgelijk initiatief.

De renners, hun namen worden zondag bekendgemaakt, rijden de laatste 32 kilometer thuis. De virtuele koers is zondag vanaf 15.30 op tv-zender Sporza te volgen.

'DeRonde2020 - een koers vanuit hun kot', heet het samenwerkingsverband tussen Flanders Classics en Sporza en technologiepartners Bkool en Kiswe. Alsof er gewoon op de weg gefietst wordt, zullen Michel Wuyts en José De Cauwer het commentaar verzorgen. De techniek laat toe dat de tv-kijker ook thuis bij de deelnemende renners kan meekijken, wanneer ze op het Bkool-platform de virtuele Oude Kwaremont en Paterberg bedwingen.