Winterspelen 2018

Likeability of 5

Camera videoKimberley Bos; de Max Verstappen van het skeleton

Skeletonster Kimberley Bos. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

14 FEB 2018

Om de olympiërs beter te leren kennen duiken we in hun Instagram-account om ze aan de hand van enkele foto's te interviewen. Vandaag: de 24-jarige skeletonster Kimberley Bos.

Je was er al vroeg bij.
Op de foto ben ik pas acht maanden oud en in Duitsland voor het eerst met mijn ouders op vakantie. Mijn moeder vond het helemaal niets dat mijn vader me mee de rodelbaan opnam. Maar hij zei dat het makkelijk kon en elke keer dat we harder gingen, begon ik keihard te lachen. Mijn moeder geeft nog steeds mijn vader de schuld dat ik nu aan skeleton doe.

Verder doet niemand in de familie aan bobsleeën of skeleton?
Nee, het bleef altijd bij rodelen. Ik vond het leuker dan een achtbaan omdat ik zelf de controle had over de snelheid. We rodelen af en toe nog steeds, maar nu vind ik het uiteraard te saai, haha.

Hoe ben je uiteindelijk bij skeleton terechtgekomen? 
Via de atletiekvereniging kende ik een bobsleeër en hij nam mij en mijn vriendinnen mee naar een mobiele bobsleestartbaan om de slee aan te duwen en erin te springen. Daar werd ik gescout en besloot ik te gaan bobsleeën. Ik vond het een gave uitdaging, omdat zo'n slee erg hard gaat en je heel goed moet kunnen sturen. Ik was 16 jaar en mocht nog geen auto rijden, dus dit was een mooi alternatief. Toen ik voor het eerst daadwerkelijk een baan af ging, gebeurde dat met 90 kilometer per uur. Ik dacht gelijk: wow, gaaf! Later ben ik overgestapt naar skeleton, omdat je daar nóg meer het verschil kan maken met sturen. In de bob stuur je alleen met je handen door twee touwtjes te bedienen, maar bij skeleton gebruik je je hele lijf. Bovendien ben ik net iets te licht voor een bobslee.

Je ligt met je hoofd naar voren en je gaat met 130 kilometer per uur naar beneden. Dat is toch krankzinnig?
Veel mensen verklaren mij voor gek. Ik ben best wel een beetje gek, anders ga je niet op een skeletonslee liggen. Je moet niet bang aangelegd zijn. Maar ik denk dat dit veiliger is dan freestyle snowboarden, om maar wat te noemen. Ik vermoed dat in die sport meer ongelukken gebeuren dan bij ons. Het is in het skeleton niet zo dat je bij elke wedstrijd moet denken: ik hoop dat ik veilig beneden kom. Maar 100 procent veilig is het natuurlijk niet.

Heb je ooit een ongeluk gehad?
Ik ben weleens van mijn slee gevallen, maar dat hoort erbij. Het kan met snelheden van 100 tot 130 kilometer per uur gebeuren, dat is hard, maar het is niet zo dat ik dan over asfalt glij. Het ijs heeft veel minder weerstand. Je glijdt gewoon door. Het is uiteraard wel vervelend en het moet niet te lang duren, want dan kunnen er brandwonden ontstaan. Daar heb ik gelukkig nog nooit last van gehad.

Heb je totaal geen angst?
Het is altijd spannend om naar beneden te gaan, maar angst is een groot woord. Ik sta niet met knikkende knieën aan de start. Maar ik denk ook niet: ik ga dit even doen. Focus is erg belangrijk. Als je even niet oplet, kun je zomaar de bocht uitvliegen.

Is dit jouw nieuwste slee?
Mijn helm en mijn slee zijn de enige dingen waarmee ik mezelf kan onderscheiden. Want het pak heeft natuurlijk gewoon de vaste kleuren van TeamNL. Ik ben trots dat ik als Nederlandse skeletonster meedoe aan de Olympische Spelen, vandaar die Nederlandse leeuw. Een vriend van mij is grafisch ontwerper en die helpt mij met dat soort dingen. We staan na afloop niet met onze slee op het podium, dus heel veel mensen zullen het niet zien. Dus heb ik er een foto van op Instagram gezet.

Je bent al aardig op weg een BN'er te worden
Ik was bij het programma Tijd voor Max te gast en dat was mijn eerste tv-optreden ooit. Ze zeiden dat ik erg relaxed was en vroegen of ik het al vaker had gedaan. Ik was niet zenuwachtig omdat ik mocht praten over iets waar ik veel van afweet. Ik deed niet mee aan een quiz ofzo. Toen ik me had gekwalificeerd voor de Spelen was er ineens wel heel veel aandacht. Dat hield pas op toen ik mijn telefoon uitzette. Want soms moet ik gewoon tot rust komen. Maar het is natuurlijk vooral erg leuk. Ik vind het mooi dat er zo veel aandacht is voor skeleton. Ik heb op basisscholen presentaties gegeven over mijn sport en na afloop vroeg ik steeds wie het een keer wilde gaan proberen. Meestal bleef de ene helft stil zitten en sprong de andere helft zowat door het plafond.

Max Verstappen staat hier met een enorme fles champagne en jij met een heel klein flesje bubbels.
Ik vind het verhaal van Max Verstappen mooi, omdat hij ook iets doet wat geen enkele andere Nederlander ooit heeft gedaan. Er hebben andere landgenoten in de Formule 1 gereden, maar zij hebben niet gepresteerd wat hij kan. Een week nadat hij zijn eerste GP had gewonnen, won ik mijn eerste Intercontinental Cup. Vrienden van mij hadden een flesje champagne geregeld om even het verschil duidelijk te maken tussen Formule 1 en skeleton.

Dus jij bent een heel klein beetje de Max Verstappen van het skeleton?
Toen kende niemand mij, maar sindsdien won ik ineens wel veel wedstrijden. Nu weet iedereen wie ik ben.

Heb je al vaak met dopingcontroles te maken gehad?
Het afgelopen jaar heel vaak. Ze kunnen tussen 6 uur 's ochtends en 11 uur 's avonds komen. Dan klopt er iemand op de deur, moet ik allerlei formulieren invullen en vervolgens bloed of een plasje inleveren. Ik heb 6 uur als voorkeur opgegeven, omdat ik dan altijd naar de wc moet. Maar ik heb regelmatig meegemaakt dat ze 's avonds komen terwijl ik al op bed lig. Dan duurt het vaak heel lang omdat ik dan niet naar de wc moet. Dan is het echt vervelend, maar het hoort erbij.

Bij het starten kun je best profijt hebben van stimulerende middelen.
Zou kunnen, maar er wordt vaker gesjoemeld met het materiaal. Je mag de ijzers niet aanpassen, maar sommigen halen trucjes uit om de ijzers sneller te maken.

Ben jij sneller dan je concurrenten op de Spelen?
Het ligt ongelooflijk dicht bij elkaar. Er zijn vijftien dames die een medaille kunnen veroveren. Het hangt van kleine foutjes af. Ik ga strijden voor wat ik waard ben, dan zie ik wel waar het schip strandt. Voor mij komt sowieso een kinderdroom uit. Toen ik 9 jaar was en op turnen zat, zei ik tegen mijn moeder dat ik ooit naar de Olympische Spelen zou gaan. Het is geweldig dat dat nu gebeurd, al is het in een iets andere sport.

We deden ook Metro's olympische Zuid-Korea-quiz met Kimberley Bos:


like
user_c38c749424d310e58e52c257a6e86a2a2ba42f24_avatar

Views

200+

Warm welkom voor olympiërs in de barre kou

Foto van 'Jeroen Haverkort'

26 FEB 2018

Onze Olympische toppers zijn weer thuis. Na een vlucht van twaalf uur landde KLM-vlucht 8654 uit Seoul met daarin het grootste deel van TeamNL gistermiddag iets voor half vijf op Nederlandse bodem. Vrolijk kwamen de atleten zwaaiend uit het vliegtuig waar ze feestelijk werden onthaald door de vaderlandse pers en het personeel van de KLM.

Tussenlanding

Familie, vrienden en fans zaten ondertussen 13 kilometer verderop in het Olympisch Stadion te wachten op hun helden van wie de sprinters in Azië achterbleven voor het WK in China. Aan boord zat wel de in Noorwegen woonachtige snowboardster Cheryl Maas die op het laatst besloot toch maar een tussenlanding in Nederland te maken. „Ze wilde per se de huldiging meemaken”, lachte een woordvoerster van NOC*NSF.

Hoewel de speciale oranje Boeing 777-300 – ook wel de ‘Orange Pride’ genoemd – niet kon worden ingezet wegens onderhoud, werd alles uit de kast gehaald om de wintersporters een warm welkom te geven. Zo begeleidden twee F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht het toestel tijdens het laatste stuk richting Schiphol en werden Ireen Wüst en co. aan boord getracteerd op oranje smoothies, champagne en een goodiebag.

Huldiging

Maar het mooiste moest nog komen en dat was natuurlijk de huldiging in het Olympisch Stadion dat in de wintermaanden is omgetoverd tot de ‘Coolste baan van Nederland’. Honderden mensen trotseerden de kou om hun helden toe te juichen. Hun geduld werd aardig op de proef gesteld, maar toen rond kwart over zes de beats van Martin Garrix door het stadion klonken betraden de Nederlandse olympiërs onder leiding van chef de mission Jeroen Bijl het podium.

Het werd één grote zegetocht en het mooie was dat bijvoorbeeld de onfortuinlijke Niek van der Velden ook was uitgenodigd door het NOC*NSF om te worden gehuldigd. De 17-jarige snowboarder brak vlak voor zijn eerste wedstrijd zijn rechterarm en kon zodoende niet in actie komen in Pyeongchang, maar klom wel als eerste atleet het oranje podium op.

Verhalen

Min of meer in volgorde van succes werden daarna de ‘helden van Pyeongchang’ naar voren geroepen. Wüst, winnares van goud op de 1500 meter en zilver (3000 en ploegachtervolging), kroonde zich in Zuid-Korea tot de meest succesvolste Nederlandse atleet op de Olympische Spelen. Het was logisch dat zij als laatste, met de Nederlandse vlag, het stadion binnenliep. Bijl nam vervolgens het woord. Hij wilde niet één prestatie als hoogtepunt noemen. „Voor mij waren alle medailles een hoogtepunt, allemaal met een eigen verhaal waarvoor is gestreden. Samen hebben ze het erg goed gedaan.”

En wát een verhalen werden er geschreven. Zoals die van Koningin Wüst en Koning Kjeld. Want bij je debuut op de Spelen de ‘dubbel’ pakken op de 1000 en 1500 meter was voor Pyengchang nog maar twee keer eerder voorgekomen. Maar Kjeld Nuis deed het. Of wat te denken van Suzanne ‘Stuiterbal’ Schulting die volkomen verraste met haar goud op de 1000 meter schorttrack.

Succes

En dan was er natuurlijk nog Sven Kramer. Weliswaar voltooide hij zijn gouden hattrick op de vijf kilometer, maar het was toch vooral het opnieuw mislopen van goud op de tien kilometer die zijn Olympische Spelen tekende. De klasbak kwam er op het podium nog even op terug: „De eerste week met goud op de 5000 meter was fantastisch, de tweede met de 10 kilometer teleurstellend. Maar achteraf moet ik tevreden zijn met mijn hattrick.”

Naast die verhalen was er natuurlijk het enorme succes. De twintig plakken in totaal, waarvan acht gouden medailles, waren een feestje meer dan waard. De olympiërs genoten dan ook met volle teugen van hún moment. En terecht.

BEKIJK OOK


Views

25

Olympisch vliegtuig maakt ererondje boven Friesland

De medaillewinnaars van de Olympische Winterspelen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

26 FEB 2018

De zeer succesvolle olympische spelen zitten erop en maandagmiddag vertrok de KLM-vlucht met daarin de medaillewinnaars van Seoul naar Schiphol. Op de terugreis maakte de medaille-jet een ereronde boven de provincie Friesland ter hoogte van Leeuwarden. Op de radar van Flight Radar is de ronde - die qua vorm verdacht veel weg heeft van een schaatsbaan - heel duidelijk te zien.

Twee F-16’s van defensie escorteerden het olympische toestel vanaf Vliegbasis Leeuwarden bij het laatste gedeelte van de vlucht.

De ereronde boven Friesland ©Flight Radar

Fryslan Boppe?

De vlucht van Seoul naar Schiphol duurt 9,5 uur en de atleten hebben er dus al een fikse reis opzitten. Een vermoedelijke reden waarom het vliegtuig een ereronde boven Friesland maakte, is vanwege het feit dat veel van de medaillewinnaars uit deze noordelijke provincie komen.

Als Friesland als zelfstandig land had meegedaan aan de Olympische Spelen zouden zij veertiende zijn geworden met negenmaal eremetaal. Hiermee deed deze provincie het beter dan landen als China, Rusland en Tsjechië. Medaillewinnaars Sven Kramer, Suzanne Schulting, Jorrit Bergsma, Sjinkie Knegt, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong hebben hun roots in deze provincie. De Friese invloed was tevens merkbaar in de ploegenachtervolging en bij het shorttracken.

De olympische ploeg landt om half vijf op Schiphol. De meesten zijn langer dan een maand weg van huis geweest om mee te doen aan de Winterspelen in Pyeongchang. Het was voor Nederland een zeer geslaagde Olympische episode met achtmaal goud, zesmaal zilver en zesmaal brons. En hoewel er in 2014 meer medailles werden gepakt, eindigde ons land toch voor de tweede maal op rij op een zeer verdienstelijke vierde plaats in het medailleklassement.

Het toestel landde even later op Schiphol ©ANP


Views

26

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

In samenwerking met Gabbers

24 MEI 2018

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Koningspaar vol lof over prestaties TeamNL
Likeability of 5

Koningspaar vol lof over prestaties TeamNL

Willem-Alexander en Máxima op de tribune bij de 3000 meter Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

25 FEB 2018

Apetrots zijn ze op de Nederlandse sporters: koning Willem-Alexander en koningin Máxima kijken terug op een geslaagde Winterspelen: „Wat een geweldige prestatie van ons #TeamNL!”

Het koningspaar spreekt op sociale media vol lof over de Nederlandse equipe. „We zijn trots op alle deelnemers en kijken er naar uit de medaillewinnaars te ontvangen op Paleis Noordeinde.” De Winterspelen kwamen zondag officieel tot een einde met de sluitingsceremonie. Ireen Wüst mocht de vlag dragen namens Nederland.

Willem-Alexander en Máxima waren aan het begin van de Spelen een aantal dagen in Pyeongchang. Ze werden enthousiast juichend op de tribune gespot en maakten een paar foto’s waaronder een selfie tijdens de race waarbij Nederland een clean sweep had, de 3000 meter schaatsen (voor vrouwen).

Koning Willem-Alexander met Carlijn Achtereekte Foto: ANP

Carlijn Achtereekte wist goud te bemachtigen, Ireen Wüst won het zilver en het brons was voor Antoinette de Jong. Nederland neemt uit Zuid-Korea in totaal twintig medailles mee, behaald op de disciplines langebaanschaatsen en shorttrack. Hiervan zijn er acht goud, zes zilver en zes brons.

Koning Willem-Alexander met Ireen Wüst Foto: ANP

Op 23 maart mogen de olympische medaillewinnaars op visite bij de koning en koningin op Paleis Noordeinde. Dan komen ook direct de mogelijke winnaars van de Paralympische Winterspelen langs.

Koning Willem-Alexander klapt voor Kjeld Nuis Foto: ANP

BEKIJK OOK


love
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

71

TeamNL neemt 20 Olympische plakken mee naar huis
Likeability of 5

TeamNL neemt 20 olympische plakken mee naar huis

TeamNL neemt 20 Olympische plakken mee naar huis. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

24 FEB 2018

De opbrengst van de Olympische Spelen in Zuid-Korea is nog aardig in de buurt gekomen van de opbrengst van de Winterspelen in Sotsji in 2014. De Nederlandse sporters sluiten de Winterspelen 2018 af met twintig medailles; dat zijn er vier minder dan de vorige Spelen. Wel is het aantal gouden medailles in Sotsji geëvenaard, zowel in 2014 als in dit jaar sleepte TeamNL acht gouden medailles in de wacht.

TeamNL neemt naast acht gouden ook zes zilveren en zes bronzen plakken mee naar huis. Nederland beleeft zo de op één na succesvolste Winterspelen. Op de derde plaats staat Nagano, waar de Oranjesporters in 1998 tot elf medailles kwamen. De doelstelling van chef de mission Jeroen Bijl was om vijftien medailles te behalen in Pyeongchang en Gangneung. Daar zit Nederland dus vijf plakken boven.

De door Nederland behaalde medailles bij de Spelen in Zuid-Korea:

Goud

Carlijn Achtereekte (langebaanschaatsen, 3000 meter), Sven Kramer (langebaanschaatsen, 5000 meter), Ireen Wüst (langebaanschaatsen, 1500 meter), Kjeld Nuis (langebaanschaatsen, 1000 en 1500 meter), Jorien ter Mors (langebaanschaatsen, 1000 meter), Esmee Visser (langebaanschaatsen, 5000 meter) en Suzanne Schulting (shorttrack, 1000 meter).

Zilver

Ireen Wüst (langebaanschaatsen, 3000 meter), Patrick Roest (langebaanschaatsen, 1500 meter), Jorrit Bergsma (langebaanschaatsen, 10.000 meter), achtervolgingsploeg vrouwen (langebaanschaatsen), Sjinkie Knegt (shorttrack, 1500 meter) en Yara van Kerkhof (shorttrack, 500 meter).

Brons

Antoinette de Jong (langebaanschaatsen, 3000 meter), Marrit Leenstra (langebaanschaatsen, 1500 meter), achtervolgingsploeg mannen (langebaanschaatsen), aflossingsploeg vrouwen (shorttrack), Irene Schouten (langebaanschaatsen, massastart) en Koen Verweij (langebaanschaatsen, massastart).

BEKIJK OOK


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

Ook brons voor Koen Verweij op de massastart
Likeability of 5

Ook brons voor Koen Verweij op de massastart

Ook brons voor Koen Verweij op de massastart. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

24 FEB 2018

Zowel Irene Schouten als Koen Verweij hebben zich tijdens de massasprint op de Spelen een podiumplek toegeëigend, beiden wisten ze brons in de wacht te slepen. De Noord-Hollandse schaatser moest na zestien ronden zijn meerdere erkennen in de Zuid-Koreaan Lee Seung-Hoon (goud) en de Belg Bart Swings (zilver).

,,In deze staat was dit het hoogst haalbare'', zei Verweij tegen de NOS. ,,Ik ben met andere verwachtingen naar het toernooi gekomen. Maar ik ben toch heel tevreden hoe ik ben geëindigd. Sven heeft het top gedaan. Ik zat in een mooie positie. Ik ben Sven daar dankbaar voor, maar ik was niet fit genoeg om het in de sprint nog door te trekken. Het is jammer dat ik het niet heb kunnen afmaken. Dit hele toernooi heeft mij heel erg veel moeite gekost. Ik was niet top.''

Sven Kramer, die Verweij in de slotfase prima 'afzette' in de kopgroep van drie man, eindigde als zestiende en laatste. Beide mannen hadden in de halve finales weinig energie verspild. Verweij won in de eerste heat al meteen een tussensprint en kon het vervolgens rustig aandoen.

Kramer en Verweij zijn beiden geen specialist op de massastart. Ze kregen echter allebei een kans van bondscoach Geert Kuiper, die een keuze moest maken uit de olympische groep van maximaal tien Nederlandse schaatsers bij de Winterspelen. Nadat hij aan het begin van het seizoen een nationale competitiewedstrijd op de massastart had gewonnen, sprak Verweij meteen zijn grote voorkeur uit voor Kramer als olympische teamgenoot in Zuid-Korea.

Met het brons van Verweij en dat van Schouten komt Nederland op 20 medailles: acht gouden, zes zilveren en zes bronzen.

BEKIJK OOK


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

Brons voor Irene Schouten op Olympische massasprint

Brons voor Irene Schouten op olympische massasprint

Brons voor Irene Schouten op Olympische massasprint. Foto: ANP Foto

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

24 FEB 2018

De eerste olympische finale op de massasprint heeft brons opgeleverd voor Irene Schouten. Het onderdeel werd dit jaar voor het eerst verreden op de Spelen. Bij de massastart gaat het erom wie als eerste over de finish komt, niet wie de snelste tijd neerzet. Er worden wel tussensprints verreden, maar die bepalen hoogstens welke schaatssters net naast het podium eindigen.

De Nederlandse marathonschaatsster kon in Gangneung na zestien ronden net niet sprinten naar goud. De Japanse Nana Takagi zegevierde, met een voorsprong van 0,12 seconde op wereldkampioene Kim Bo-Reum uit Zuid-Korea. De achterstand van Schouten op het zilver bedroeg 0,03 seconde.

Schouten heeft een dubbel gevoel na haar bronzen succes op de massastart bij de Olympische Spelen. ,,Het moet nog even tot mij doordringen. Ik weet dat ik Takagi en Kim kan hebben, maar het liep gewoon zo. Ik kwam vroeg op kop, dus ik dacht op een gegeven moment, ik ga maar. Maar ze kwamen mij uiteindelijk toch nog voorbij. Het is jammer. Ik ben blij met de medaille, maar het liep niet helemaal zoals we wilden.''

Schouten had met Annouk van der Weijden een strijdplan bedacht. ,,Deze medaille is ook voor Annouk, want we hebben dit samen gedaan.'' Van der Weijden kwam in de halve finales ten val. Ze knokte zich nog naar de eindstrijd maar had te veel last van haar knie om echt om de prijzen mee te kunnen doen. Van der Weijden eindigde als veertiende in de finale. ,,Mijn knie is er behoorlijk aan, dus ik kon niet heel veel. Maar ik ben blij dat Irene een medaille heeft.''

BEKIJK OOK


Views

100+