Redactie Metro
Redactie Metro Sport 8 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Jan Smeekens gaat gewoon zwaaien met de vlag

Vlaggendrager Jan Smeekens is helemaal klaar voor zijn belangrijke taak vrijdag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Pyeongchang.

Zwaaien

,,De techniek en de tactiek zijn bekend. Ik ga gewoon zwaaien met die vlag, meer niet", aldus de regerend wereldkampioen op de 500 meter.

Jan Smeekens maakt een praatje met de pers. ANP

De schaatser keek donderdag tevreden terug op de eerste ijstraining die hij net had afgewerkt. ,,Het voelde goed aan, als vanouds eigenlijk. Vorig jaar waren we hier natuurlijk ook al voor de WK afstanden en het is heerlijk om weer terug te zijn. Natuurlijk ga ik hier weer voor goud.”

TeamNL

Nederland wordt bij de openingsceremonie van de Winterspelen slechts door elf sporters vertegenwoordigd. De overige 22 deelnemers van TeamNL gaan niet mee naar het olympisch stadion van Pyeongchang.

Dat heeft te maken met het voorbereidingsprogramma van de sporters, van wie er veel al vroeg in actie komen in Zuid-Korea. De elf die wel naar de ceremonie gaan zijn schaatsers Jan Smeekens, Anice Das, Patrick Roest, Kjeld Nuis, Esmee Visser, Ronald Mulder, Kai Verbij, Annouk van der Weijden en Irene Schouten, skeletonster Kimberley Bos en snowboardster Cheryl Maas.

,,Het heeft niet met de kou te maken. Heel veel van onze sporters moeten in de eerste twee of drie dagen al aan de bak. De shorttrackers hebben zelfs op de avond van de opening een training", aldus chef de mission Jeroen Bijl. ,,Ik vind het prima. De sport gaat voor. De sporters moeten vooral doen wat voor hun prestatie van belang is.”

Jarig

Terug naar de vlaggendrager. Smeekens viert zondag zijn 31e verjaardag, ruim een week voor zijn race op de 500 meter. ,,Het is alweer de derde keer dat ik jarig ben op de Spelen. Dat is misschien wel bijzonder, maar ik ben hier om te schaatsen en niet om jarig te zijn.”

Rond het Nederlandse middaguur begint vrijdag in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang de openingsceremonie van de 23e Olympische Winterspelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.