Redactie Metro
Redactie Metro Sport 24 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Brons voor Irene Schouten op olympische massasprint

De eerste olympische finale op de massasprint heeft brons opgeleverd voor Irene Schouten. Het onderdeel werd dit jaar voor het eerst verreden op de Spelen. Bij de massastart gaat het erom wie als eerste over de finish komt, niet wie de snelste tijd neerzet. Er worden wel tussensprints verreden, maar die bepalen hoogstens welke schaatssters net naast het podium eindigen.

De Nederlandse marathonschaatsster kon in Gangneung na zestien ronden net niet sprinten naar goud. De Japanse Nana Takagi zegevierde, met een voorsprong van 0,12 seconde op wereldkampioene Kim Bo-Reum uit Zuid-Korea. De achterstand van Schouten op het zilver bedroeg 0,03 seconde.

Schouten heeft een dubbel gevoel na haar bronzen succes op de massastart bij de Olympische Spelen. ,,Het moet nog even tot mij doordringen. Ik weet dat ik Takagi en Kim kan hebben, maar het liep gewoon zo. Ik kwam vroeg op kop, dus ik dacht op een gegeven moment, ik ga maar. Maar ze kwamen mij uiteindelijk toch nog voorbij. Het is jammer. Ik ben blij met de medaille, maar het liep niet helemaal zoals we wilden.”

Schouten had met Annouk van der Weijden een strijdplan bedacht. ,,Deze medaille is ook voor Annouk, want we hebben dit samen gedaan.” Van der Weijden kwam in de halve finales ten val. Ze knokte zich nog naar de eindstrijd maar had te veel last van haar knie om echt om de prijzen mee te kunnen doen. Van der Weijden eindigde als veertiende in de finale. ,,Mijn knie is er behoorlijk aan, dus ik kon niet heel veel. Maar ik ben blij dat Irene een medaille heeft.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.