Likeability of 6

Atleet (17) verslaapt zich, vergeet jas en wint goud

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

13 FEB 2018

Een goed begin is het halve werk, zou je denken. Maar de 17-jarige Olympisch atleet Red Gerard heeft dat halve werk niet eens nodig. Zelfs nadat hij zich versliep en zijn snowboardjas vergat, won hij het eerste goud voor Amerika in PyeongChang. En daarna schold hij op live tv.

We horen het je denken: hoe Amerikaans wil je het hebben? De tiener moest op zijn grote dag worden wakker geschud door zijn kamergenoot en mede-atleet Kyle Mack. Het zou zo zijn dat Gerard de avond van tevoren net iets teveel plezier had met Netflix-series. Hij versliep zich, maar Mack maakte hem op tijd wakker om zonder al teveel schaamte op de piste te verschijnen.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Alhoewel, bijna zonder schaamte. In alle haast kon de jonge snowboarder zijn jas niet vinden. Een niet geheel onbelangrijk onderdeel voor een Olympisch snowboarder. Maar gelukkig was daar weer de reddende engel Mack, Gerard mocht zijn jas lenen. Wonder boven wonder stond de Amerikaan op tijd klaar voor zijn grote moment. Twee rondes lang bungelde hij onderaan het scorebord, maar in de derde ronde wist hij goud te veroveren door een bijzonder creatief kunstwerkje neer te zetten.

Begrijpelijk

Euforisch als de jongen was, vergat hij eventjes dat de halve wereld live over zijn schouder meekeek en floepte er een 'holy fuck' uit. Toen de uitzending zich verplaatste naar de studio, bood de presentator van NBC zijn excuses aan voor het taalgebruik van de jongen maar hij kon het enthousiasme wel begrijpen. In Amerika gaat de gunfactor van de jongen door het dak. Iedereen is fan van de 'oh zo gewone' Red Gerard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_b0cb0f8c491c80f5b01616f17f86d7d12b96c25b_avataruser_06e74ffe26e9856438df2a63280c9eadf58ab299_avatar

Views

1k+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
TeamNL neemt 20 Olympische plakken mee naar huis

TeamNL neemt 20 olympische plakken mee naar huis

TeamNL neemt 20 Olympische plakken mee naar huis. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 15:51

De opbrengst van de Olympische Spelen in Zuid-Korea is nog aardig in de buurt gekomen van de opbrengst van de Winterspelen in Sotsji in 2014. De Nederlandse sporters sluiten de Winterspelen 2018 af met twintig medailles; dat zijn er vier minder dan de vorige Spelen. Wel is het aantal gouden medailles in Sotsji geëvenaard, zowel in 2014 als in dit jaar sleepte TeamNL acht gouden medailles in de wacht.

TeamNL neemt naast acht gouden ook zes zilveren en zes bronzen plakken mee naar huis. Nederland beleeft zo de op één na succesvolste Winterspelen. Op de derde plaats staat Nagano, waar de Oranjesporters in 1998 tot elf medailles kwamen. De doelstelling van chef de mission Jeroen Bijl was om vijftien medailles te behalen in Pyeongchang en Gangneung. Daar zit Nederland dus vijf plakken boven.

De door Nederland behaalde medailles bij de Spelen in Zuid-Korea:

Goud

Carlijn Achtereekte (langebaanschaatsen, 3000 meter), Sven Kramer (langebaanschaatsen, 5000 meter), Ireen Wüst (langebaanschaatsen, 1500 meter), Kjeld Nuis (langebaanschaatsen, 1000 en 1500 meter), Jorien ter Mors (langebaanschaatsen, 1000 meter), Esmee Visser (langebaanschaatsen, 5000 meter) en Suzanne Schulting (shorttrack, 1000 meter).

Zilver

Ireen Wüst (langebaanschaatsen, 3000 meter), Patrick Roest (langebaanschaatsen, 1500 meter), Jorrit Bergsma (langebaanschaatsen, 10.000 meter), achtervolgingsploeg vrouwen (langebaanschaatsen), Sjinkie Knegt (shorttrack, 1500 meter) en Yara van Kerkhof (shorttrack, 500 meter).

Brons

Antoinette de Jong (langebaanschaatsen, 3000 meter), Marrit Leenstra (langebaanschaatsen, 1500 meter), achtervolgingsploeg mannen (langebaanschaatsen), aflossingsploeg vrouwen (shorttrack), Irene Schouten (langebaanschaatsen, massastart) en Koen Verweij (langebaanschaatsen, massastart).

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

24

Ook brons voor Koen Verweij op de massastart
Likeability of 5

Ook brons voor Koen Verweij op de massastart

Ook brons voor Koen Verweij op de massastart. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 14:22

Zowel Irene Schouten als Koen Verweij hebben zich tijdens de massasprint op de Spelen een podiumplek toegeëigend, beiden wisten ze brons in de wacht te slepen. De Noord-Hollandse schaatser moest na zestien ronden zijn meerdere erkennen in de Zuid-Koreaan Lee Seung-Hoon (goud) en de Belg Bart Swings (zilver).

,,In deze staat was dit het hoogst haalbare'', zei Verweij tegen de NOS. ,,Ik ben met andere verwachtingen naar het toernooi gekomen. Maar ik ben toch heel tevreden hoe ik ben geëindigd. Sven heeft het top gedaan. Ik zat in een mooie positie. Ik ben Sven daar dankbaar voor, maar ik was niet fit genoeg om het in de sprint nog door te trekken. Het is jammer dat ik het niet heb kunnen afmaken. Dit hele toernooi heeft mij heel erg veel moeite gekost. Ik was niet top.''

Sven Kramer, die Verweij in de slotfase prima 'afzette' in de kopgroep van drie man, eindigde als zestiende en laatste. Beide mannen hadden in de halve finales weinig energie verspild. Verweij won in de eerste heat al meteen een tussensprint en kon het vervolgens rustig aandoen.

Kramer en Verweij zijn beiden geen specialist op de massastart. Ze kregen echter allebei een kans van bondscoach Geert Kuiper, die een keuze moest maken uit de olympische groep van maximaal tien Nederlandse schaatsers bij de Winterspelen. Nadat hij aan het begin van het seizoen een nationale competitiewedstrijd op de massastart had gewonnen, sprak Verweij meteen zijn grote voorkeur uit voor Kramer als olympische teamgenoot in Zuid-Korea.

Met het brons van Verweij en dat van Schouten komt Nederland op 20 medailles: acht gouden, zes zilveren en zes bronzen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

15

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Brons voor Irene Schouten op Olympische massasprint

Brons voor Irene Schouten op olympische massasprint

Brons voor Irene Schouten op Olympische massasprint. Foto: ANP Foto

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 13:40

De eerste olympische finale op de massasprint heeft brons opgeleverd voor Irene Schouten. Het onderdeel werd dit jaar voor het eerst verreden op de Spelen. Bij de massastart gaat het erom wie als eerste over de finish komt, niet wie de snelste tijd neerzet. Er worden wel tussensprints verreden, maar die bepalen hoogstens welke schaatssters net naast het podium eindigen.

De Nederlandse marathonschaatsster kon in Gangneung na zestien ronden net niet sprinten naar goud. De Japanse Nana Takagi zegevierde, met een voorsprong van 0,12 seconde op wereldkampioene Kim Bo-Reum uit Zuid-Korea. De achterstand van Schouten op het zilver bedroeg 0,03 seconde.

Schouten heeft een dubbel gevoel na haar bronzen succes op de massastart bij de Olympische Spelen. ,,Het moet nog even tot mij doordringen. Ik weet dat ik Takagi en Kim kan hebben, maar het liep gewoon zo. Ik kwam vroeg op kop, dus ik dacht op een gegeven moment, ik ga maar. Maar ze kwamen mij uiteindelijk toch nog voorbij. Het is jammer. Ik ben blij met de medaille, maar het liep niet helemaal zoals we wilden.''

Schouten had met Annouk van der Weijden een strijdplan bedacht. ,,Deze medaille is ook voor Annouk, want we hebben dit samen gedaan.'' Van der Weijden kwam in de halve finales ten val. Ze knokte zich nog naar de eindstrijd maar had te veel last van haar knie om echt om de prijzen mee te kunnen doen. Van der Weijden eindigde als veertiende in de finale. ,,Mijn knie is er behoorlijk aan, dus ik kon niet heel veel. Maar ik ben blij dat Irene een medaille heeft.''

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

12

Likeability of 5

Pyeongchang 2018: Nuis pakt goud op 1000 meter

Kjeld Nuis pakt na winst op 1500 meter ook olympisch goud op 1000 meter

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Na de winst op de 1500 meter heeft Kjeld Nuis ook goud gepakt op de 1000 meter bij de Olympische Winterspelen in Pyeonghang. Nuis versloeg zijn grootste concurrent Havard Lorentzen (Noorwegen) op vierhonderdste: 1.07,95 om 1.07,99. Het brons ging naar de Zuid-Koreaan Kim Tae-yun in 1.08,22.

Nuis is de eerste schaatser die als regerend wereldkampioen ook de olympische titel op de 1000 meter pakt. De 28-jarige inwoner van Emmen won anderhalve week geleden in Zuid-Korea olympisch goud op de 1500 meter. Kai Verbij (zesde in 1.08,61) en Koen Verweij (negende in 1.09,14) grepen naast een medaille.

Nuis is de derde schaatser die bij dezelfde Winterspelen zowel de 1000 meter als de 1500 meter wint. Eerder behaalden de Amerikaan Eric Heiden (1980) en de Canadees Gaétan Boucher (1984) zo'n zeldzame dubbel.

Nuis is de opvolger van Stefan Groothuis, die bij Sotsji 2014 de 1000 meter op zijn naam schreef. Hij stopte twee jaar later. Het is de tweede keer dat Nederland de olympische titel op de 1000 meter weet te prolongeren. Eerder deden Ids Postma (1998) en Gerard van Velde (2002) dat namens Oranje.

Zie hieronder ons liveblog.

12.22 uur: Nuis zet na een valse start een gouden race neer! Met 1.07,95 is hij de olympisch kampioen!

12.15 uur: Kai Verbij redt het niet, zijn 1.08.62 is de vijfde tijd. Alleen Nuis kan Nederland nog een medaille bezorgen.

  1. Lorentzen (Noorwegen) - 1.07.99
  2. Kim (Zuid-Korea) - 1.08.22
  3. Mantia (VS) - 1.08.56

12.12 uur: Verweij komt er totaal niet aan: 1.09.14. Lorentzen zet een geweldige nieuwe eerste tijd neer!

  1. Lorentzen (Noorwegen) - 1.07.99
  2. Kim (Zuid-Korea) - 1.08.22
  3. Mantia (VS) - 1.08.56

12.08 uur: De Zuid-Koreaan Kim zet een uitstekende 1000 meter neer: 1.08.22! Nu is het tijd voor de Nederlanders, te beginnen met Koen Verweij.

12.05 uur: David komt niet aan de tijd van Mantia, maar de Japanner Takuro Oda wel! Hij zet dezelfde tijd neer en dus gaan we kijken naar duizendsten. Daaruit blijkt dat Mantia 1.08.564 heeft neergezet, Oda is met 1.08.568 iets langzamer.

12.01 uur: En opnieuw een Amerikaan op kop. Joey Mantia finisht in 1.08.56.

11.59 uur: Met nog zes ritten te gaan neemt de spanning toe. Ihle pakt de koppositie door als eerste onder de 1.09 te duiken. De top 3 ziet er als volgt uit:

  1. Ihle (Duitsland) - 1.08.94
  2. Whitmore (VS) - 1.09.17
  3. Cha (Zuid-Korea) - 1.09.27

11.52 uur: Direct na de dweil gaat de tijd van Cha eraan. De Amerikaan Mitchell Whitmore komt in 1.09.17 over de finish.

11.26 uur: Voor de dweilpauze komt niemand aan Cha. De Zuid-Koreaan Chung komt met 1.09.43 het dichtst bij.

11.14 uur: De Zuid-Koreaan Cha zet een goede 1000 meter neer! Hij finisht in 1.09.27 en gaat voorlopig aan de leiding.

11.11 uur: Daar zijn de eerste tijden van 1.09! De Japanner Hasegawa finisht in 1.09.83. De Hongaar Nagy zet de tweede tijd neer: 1.09.92

11.08 uur: De Canadees Dubreuil slaagt er net niet in onder de 1.10 te duiken, maar hij zet wel de nieuwe snelste tijd neer met 1.10.03.

11.05 uur: De Chinees Tang zet met 1.10.11 de nieuwe snelste tijd neer. Wie duikt als eerste onder de 1.10?

11.01 uur: De kop is eraf! De eerste rit wordt gewonnen door de Noor Rukke in 1.10.25.

10.43 uur: In totaal krijgen we achttien ritten voorgeschoteld. In rit 16 schaatst Koen Verweij tegen de Noor Havard Lorentzen. De rit erna neemt Kai Verbij het op tegen Vincent De Haitre (Canada). De laatste rit gaat tussen Kjeld Nuis en de Fin Mika Poutala.

10.40 uur: Op de 1000 meter komen drie Nederlanders in actie. Het is tot het eind van de wedstrijd wachten voor zij in actie komen. In de laatste drie ritten proberen achtereenvolgens Koen Verweij, Kai Verbij en Kjeld Nuis een medaille in de wacht te slepen.


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

86

Likeability of 5

Camera videoSchaatsbabe Schouten wil best met plak in de Playboy

Irene Schouten rijdt zaterdag de massastart. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

GISTEREN

Om de olympiërs beter te leren kennen duiken we in hun Instagram-account om ze aan de hand van enkele foto's te interviewen. Vandaag: de 25-jarige schaatsster Irene Schouten, die zaterdag een plak hoopt te veroveren op de massastart.

Dit is een van de eerste foto's die je in 2013 op Instagram zetten. Ben je in die vijf jaar veranderd?
Qua uiterlijk niet echt, zo te zien. Maar ik ben wel een stuk volwassener geworden. Ik kan beter met teleurstellingen omgaan. Als ik vroeger een marathonwedstrijd niet won, was ik pissig en chagrijnig. Dat was voor mij het eind van de wereld. Nu kan ik dat veel beter relativeren en zet ik de knop gelijk weer om.

Had je toen verwacht dat je in 2018 voor het eerst naar de Olympische Spelen zou gaan?
Ik wist wel dat ik het in mij had. Fysiek was ik al heel sterk, maar technisch en mentaal was ik er nog niet. Op deze leeftijd won ik marathons, maar ik wilde beter worden op de langebaan. Toen ik dat verbeterde ging ik internationale wedstrijden rijden en wist ik dat de Spelen mogelijk zouden moeten zijn.

Dit is een still van een video waarop te zien is hoe je hard onderuitging en zo het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen misliep. 
Ik was de snelste, maar drie ronden voor het eind viel ik. Weg titel. Een paar dagen daarvoor was een goede vriend van mij, schaatser Sjoerd Huisman, overleden. Daardoor was ik niet heel erg bezig met die wedstrijd. Ik schaatste altijd met zijn zus en als ik de pijn in haar ogen zag, dacht ik echt niet aan het NK. Even balen, meer was het niet.

Is zo'n valpartij eigenlijk eng?
Nee, voor mij niet. Vroeger deed ik altijd aan skeeleren en viel ik áltijd. Dan lag ik echt helemaal open. Soms liep ik er als een mummie bij, omdat ik helemaal met verband was ingepakt. Daardoor ben ik hard geworden. Ik zal nooit blijven liggen, ga altijd door. Opgeven is geen optie. Er zijn wedstrijden geweest dat ik echt niet meer kon, maar dat ik toch nog doorging. Op die manier ben ik een keer Europees kampioen skeeleren geworden. En tijdens een World Cup massastart ben ik ook een keer onderuitgegaan, waarna ik uiteindelijk nog won. Terwijl iedereen dacht dat ik het niet meer zou redden. Daar ligt mijn kracht. Het zit een beetje in de familie. Mijn broer Simon heeft de zwaarste alternatieve Elfstedentocht ooit gewonnen. Altijd doorgaan!

Op Instagram heb je best veel modellenfoto's staan. Heb je vaak shoots?
Af en toe.

Je kijkt en klinkt alsof je het gênant vindt. 
Ik had laatst een shoot waarbij ik heel veel moest bewegen. Beweeg jij maar, wij maken wel foto's, zeiden ze. Dat is echt helemaal niets voor mij. Laat mij maar gewoon lekker schaatsen.

Maar als ik naar die foto's kijk, ziet het er erg professioneel uit.
Ik vind het heel leuk als ik mooi op de foto sta, maar de hele weg ernaar toe… Dat gedoe eromheen! Maar het hoort er blijkbaar bij. Ik krijg af en toe een verzoek en dan maak ik de afweging of ik het doe of niet. Ik heb niet veel tijd en wil geen tijd besteden aan een knullig foto'tje. Die ik zelf ook nog kan maken. Nu ik naar deze foto kijk, weet ik weer dat de shoot een dag na mijn wereldtitel op de massastart was. Ik was na de overwinning op stap gegaan in Heerenveen en toen besefte ik ineens: fuck, ik heb morgen die fotoshoot! Gelukkig doet make-up wonderen.

Als je een olympische medaille wint, zullen de aanvragen alleen maar toenemen.
Mijn zus helpt mij nu al af en toe als een soort manager. Zij bekijkt het als fan of leek en weet wat men wil zien. Bijvoorbeeld dat ik sexy op de foto moet, zodat ik meer volgers op Instagram krijg. Maar het moet wel echt bij mij passen, dus daar hebben we af en toe discussies over.

Vroeger riep je toch dat je ooit in de Playboy wilde?
Als ze goed betalen wil ik best met een medaille om mijn nek in de Playboy, haha. Maar het ligt er natuurlijk aan wat voor foto's het zijn. Ik wil er niet ordinair opstaan ofzo.

Wat zien we hier?
Zo, dit zijn allemaal foto's die ik al vergeten was joh! Hier ging ik met mijn zus naar de Toppers. Dat was een heel leuk sfeertje.

Dus het Holland Heineken House is echt iets voor jou?
Zeker. Mijn trainer Jillert Anema weet dat ik plezier moet hebben om het beste uit mezelf te halen. Het moet gezellig zijn en niet denken: ik wil nu naar huis. Ik moet natuurlijk wel op tijd naar bed, want ik heb een doel voor ogen. Maar een beetje lol moet kunnen.

Hier sta je met je moeder op de foto.
Vorig jaar kreeg ze een hersenbloeding en na drie maanden zou er vooruitgang te zien moeten zijn. Maar op een gegeven moment ging ze alleen maar achteruit. Op een gegeven moment kwam ter sprake dat we haar in 2018 beter zouden kunnen laten inslapen. Maar de laatste tijd gaat ze heel erg vooruit en praat ze zelfs weer af en toe. Dus we denken totaal niet meer aan dat het over zou kunnen zijn. Ze knikt ja en schudt nee. Als we een grapje maken, lacht ze. Zo mooi, daar ben ik erg blij mee.

Ga je voor haar een medaille veroveren?
Ja. Ik merk aan alles dat ze er heel erg mee bezig is. Een tijdje terug was er een tante op bezoek en toen ik tegen haar zei dat het niet zo lekker ging met schaatsen, kneep mijn moeder keihard in mijn hand. Als ik mijn olympische race rijd, kijkt ze samen met de familie.

Je vertelt er nu vrij nuchter over. Dat zal in het begin anders zijn geweest.
Nogal. Zij was altijd degene die ik appte over de laatste stand van zaken. Toen het net was gebeurd ging ik op trainingskamp en kon ik ineens mijn moeder niet meer appen. Ik was ineens mijn maatje kwijt. Ze was er ook altijd voor me als het niet goed ging. Gelukkig gaat het nu weer beter met haar.

Dit is tijdens de presentatie van TeamNL. Heb je er lang wakker van gelegen dat je je had gekwalificeerd voor de Olympische Spelen?
Ik weet nog goed dat ik de belangrijkste massastartwedstrijd had gewonnen en alleen maar dacht aan dat de bondscoach niet om mij heen zou kunnen voor de Spelen. Mijn hartslag was de hele dag enorm hoog. De Olympische Spelen! Zo vet! Ik wilde me ook nog op de 3 en 5 kilometer kwalificeren, maar dat is helaas niet gelukt. Daarom ben ik blij dat de massastart olympisch is geworden. Ik weet dat ik al mijn tegenstanders kan verslaan, maar de massastart is een spel waarvan je nooit weet hoe het loopt. Hopelijk krijgen we na afloop het Wilhelmus te horen.

We speelden ook Metro's olympische Zuid-Korea-quiz met Irene Schouten:


like
user_fd862dcb32076c9991dcaceb1b0cb7b9f9bbc487_avatar

Views

400+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Camera videoOlympische Zuid-Korea-quiz met schaatsbabe Schouten

Irene Schouten komt zaterdag uit op de massastart. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

22 FEB 2018

Wat weet Irene Schouten van Zuid-Korea? Voordat de schaatsster, die zaterdag uitkomt op het onderdeel massastart, naar Azië afreisde, deed ze mee aan Metro's olympische Zuid-Korea-quiz:

Vrijdag lees je in Metro een uitgebreid interview met Schouten op basis van haar foto's op Instagram. Ze vertelt op welke manier ze best in de Playboy zou willen staan...


Views

100+

Goud voor Schulting op 1000 meter shorttrack
Likeability of 5

Goud voor Schulting op 1000 meter shorttrack

Foto van 'metronieuws'

22 FEB 2018

Suzanne Schulting heeft op de Olympische Spelen in Pyeongchang een gouden medaille gepakt op de 1000 meter shorttrack.

De twintigjarige Friezin reed in de finale tegen Sukhee Shim, Minjeong Choi (allebei Zuid-Korea) Kim Boutin (Canada) en Arianna Fontana (Italië). Ze slaagde erin op kop te komen en gaf die voorsprong niet meer uit handen. De twee Koreanen deden in de laatste ronde een ultieme inhaalpoging, maar daarbij gingen ze onderuit. Het zilver ging daardoor naar de Canadese Boutin, de Italiaanse Fontana pakte brons.

De Nederlandse leek in de halve finale nog haar meerdere te moeten erkennen in de Koreanen Shim en Choi, maar met een knappe inhaalmanoeuvre wist ze te verrassen. In de finale nam ze brutaal het initiatief en stond ze de leiding niet meer af.

De gouden medaille van Schulting kwam redelijk onverwacht. Op de andere individuele afstanden wist de olympisch debutante niet te overtuigen in Gangneung. Op de 500 meter ging ze in de series onderuit en op de 1500 meter bleef de pupil van coach Jeroen Otter in de halve eindstrijd steken.

Nederland heeft bij de Spelen in Zuid-Korea in totaal vier medailles behaald bij shorttrack. Naast het goud voor Schulting en brons voor de vrouwenrelayploeg verzekerden Sjinkie Knegt (1500 meter) en Yara van Kerkhof (500 meter) zich van zilver.


like
user_9bb4ffb13ad0e2aec290e0367ccfbe416612c858_avatar

Views

83