Constance van Amstel
Constance van Amstel Geld & Carrière 9 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Zeg deze 10 dingen nooit in een sollicitatiegesprek

Als iemand iets van succesvol solliciteren weet, dan is het Liz Ryan wel. De Amerikaanse HR-veterane behoort al jaren tot de Fortune 500 van beste mensen in het Human Resource-vak en schrijft tegenwoordig artikelen voor netwerksite LinkedIn en Forbes, het grootste zakenblad ter wereld.

Loslippig

In al die jaren dat bedrijven haar inhuurden voor het personeelsmanagement, zag ze heel wat sollicitanten voorbij komen. Het viel haar op dat veel mensen toch niet goed weten hoe ze zich moeten gedragen tijdens een sollicitatiegesprek. Het zal door de zenuwen komen, maar in de meeste gevallen delen sollicitanten simpelweg teveel informatie, zegt Ryan in een artikel dat ze onlangs schreef voor Forbes.

In haar artikel vertelt Ryan dat ze er nooit iets van heeft gezegd als ze weer eens een veel te loslippige sollicitant aan tafel had zitten. ‘Ik wist niet hoe, zonder ze kwetsen.’ Daarom heeft ze voor eens voor altijd een top 10 opgesteld van wat mensen nooit moeten zeggen tijdens een sollicitatiegesprek. Hopelijk heeft iedereen die op zoek is naar een baan er iets aan.

De tien geboden van Liz Ryan.

1. Vertel nooit dat je ooit bent ontslagen. En al helemaal niet waarom.

2. Vertel nooit dat je vorige manager (of de managers daarvoor) een klootzak, een pestkop, incapabel of een idioot was. Ook niet als dat de waarheid is.

3. Vertel nooit dat je wanhopig op zoek bent naar werk. Sommige bedrijven zullen afknappen op zoveel radeloosheid en anderen zullen het gebruiken om je minder te hoeven betalen.

4. Vertel nooit dat je van bepaalde zaken uit de vacature zenuwachtig wordt omdat je niet goed weet of je wel kunt wat er van je gevraagd wordt. Zeg echter ook niet dat het je allemaal zo makkelijk lijkt dat je het in je slaap kunt doen, maar probeer er normaal over te doen.

5. Vertel nooit dat je een ruzie of conflict had met iemand op je vorige werk. En al helemaal niet als dat tot ontslag of een proeftijd heeft geleid.

6. Vertel nooit dat je een persoonlijk probleem hebt dat mogelijk voor moeilijkheden in het rooster zou kunnen gaan zorgen. Houd het voor jezelf, want dat zijn risico’s waar werkgevers sowieso rekening mee moeten houden. Iedereen kan immers plotseling iets overkomen.

7. Vertel niet dat je zwanger bent. Tenzij je het natuurlijk overduidelijk kunt zien en je het ook al aan andere vreemden (zoals de kassière in de supermarkt) hebt verteld. Een mogelijke nieuwe werkgever hoeft helemaal niets te weten over de status van jouw baarmoeder. Het zijn hun zaken niet.

8. Vertel niet dat je in deze mogelijke nieuwe baan een veel hoger salaris gaat krijgen dan in je vorige baan. Het is niet relevant en je nieuwe baas zal het tegen je gebruiken bij de salarisonderhandelingen.

9. Vertel nooit dat je over een jaar naar het buitenland of de andere kant van het land gaat verhuizen. Hoewel bijna niemand een baan aanneemt voor de rest van zijn of haar leven, gaat een werkgever er wel vanuit dat je heel lang gaat blijven. Geen enkele werkgever wil investeren in iemand die na een jaar alweer vertrekt.

10. Zeg nooit dat je zelf wel weet dat je eigenlijk overgekwalificeerd bent voor deze baan en dat je hoopt snel door te kunnen groeien naar een hogere functie. Het toont je ambitie, maar ook dat je eigenlijk neerkijkt op de baan waarvoor je solliciteert. Werkgevers vinden dat over het algemeen een afknapper.

Tot slot

Tot slot zegt Ryan dat werkgevers zich meer en meer beginnen te realiseren dat ze met kleurrijke mensen die zichzelf kunnen zijn op het werk verder komen dan met grijze muizen zonder identiteit, maar ze zijn er nog lang niet allemaal. Probeer daarom tot die tijd het grootste deel van je persoonlijke verhaal voor je baas te bewaren tot je de baan hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.