Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Geld & Carrière 21 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Utrecht start onderzoek naar andere aanpak bijstand

De gemeente Utrecht gaat samen met de Universiteit Utrecht onderzoek doen naar een andere aanpak in de bijstand. Dat is al langer een wens van wethouder Victor Everhardt van Werk en Inkomen. Nu hij ook formeel toestemming heeft van het Rijk kan het onderzoek ‘Weten wat werkt’ van start.

Nu gelden er nog strikte regels rond een bijstandsuitkering en wie zich hier niet aan houdt, loopt het risico zijn uitkering kwijt te raken. Het is echter niet zeker of dit de beste manier is om mensen aan het werk te krijgen.

Bijstand zonder solliciteren

Tijdens het onderzoek worden 900 bijstandsgerechtigden verdeeld over vier groepen. Een van de groepen krijgt bijvoorbeeld zelf zeggenschap over hoe ze op zoek gaan naar werk. Zij hoeven dus niet te vrezen voor het verliezen van hun uitkering als ze niet voldoen aan de sollicitatie-eisen.

Dat klinkt misschien als vragen om problemen, maar Everhardt ziet het meer als een kwestie van vertrouwen. „De huidige wet is heel erg gericht op regels en controle. Daaruit spreekt veel wantrouwen, omdat mensen dat zelf ook zo voelen kan dat ze beperken om een stap te zetten richting werk”, zegt hij tegenover DUIC.

De werving van de bijstandsgerechtigden start deze week. Naast de gemeente Utrecht doen ook nog een aantal andere gemeentes hetzelfde onderzoek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.