START

Column: De Halbe waarheid vertellen

Halbe Zijlstra. /ANP

Foto van 'Constance van Amstel'

14 FEB 2018

Een klein leugentje om bestwil op je werk, daar is nog nooit iemand aan doodgegaan. Het wordt zelfs aangeraden om voor een grotere kans op de arbeidsmarkt de waarheid zo nu en dan een beetje te verdraaien. Tijdens het solliciteren bijvoorbeeld. Beter vertel je je mogelijke nieuwe baas niet dat je vorige chef een eikel was of dat je bij je vorige baan met knallende ruzie bent vertrokken. Je houdt er gewoon je mond over en pas als ernaar wordt gevraagd, vertel je dat alles in pais en vree is gegaan. Mocht het ooit uitlekken, dan zal je baas het nog begrijpen ook, denk ik. Het is immers geen misdaad.

Liegen

Helaas kan het ook voorkomen dat je moet liegen terwijl je dat eigenlijk niet wil. Een paar jaar geleden zocht een vriendin een nieuwe baan terwijl ze net wist dat ze zwanger was. De grote vraag: vertelt ze het of niet? Als ze het wel zou vertellen, bestond er een kans dat ze niet zou worden aangenomen omdat ze er sowieso vier maanden niet zou zijn en misschien daarna wel parttime zou willen gaan werken. En als ze het niet zou zeggen en wel werd aangenomen, begon ze eigenlijk al met een vertrouwensbreuk zodra ze het wel zou vertellen. Een duivels dilemma.

Mijn vriendin heeft het op aanraden van verschillende arbeidsexperts niet verteld. Ze kreeg de baan. Gelukkig reageerde haar baas uiteindelijk heel goed op het blijde nieuws. Toch zou er anno 2018 toch eens iets in de wet moeten staan dat vrouwen beschermt in dergelijke situaties. Maar goed, dat is voor een volgende keer.

Poetin

Toch is er nog wel een verschil tussen een leugentje om bestwil en echt liegen. Echte leugens kunnen je namelijk de kop (en je baan) kosten zodra de waarheid boven tafel komt. Een leugen over een ontmoeting met een prominente wereldleider kan bijvoorbeeld niet door te beugel. Dat weet nu ook minister Halbe Zijlstra. Hij verzon (naar eigen zeggen met de beste bedoelingen) een ontmoeting met de Russische president Poetin en dacht daar met een ‘stom, had ik niet moeten doen’ vanaf te komen toen hij gesnapt werd. Bij nader inzien zag hij zelf toch ook in dat dat als minister van Buitenlandse Zaken niet écht slim is en stapte op. Heeft het leugentje toch nog een slachtoffer geëist.

BEKIJK OOK


Views

100+

Steeds meer zzp'ers werken zonder een verzekering

Steeds minder zzp'ers verzekeren zich

Steeds minder zzp’ers zijn verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

25 MEI 2018

Een groeiend aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) verzekert zich niet tegen arbeidsongeschiktheid. Tussen 2011 en 2016 is het aantal zelfstandigen dat zich niet indekt tegen langdurige ziekte of uitval met 135.000 mensen toegenomen.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Van de 895.000 zzp'ers hadden in 2016 slechts 170.000 een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov), dat is zo'n 19 procent. Bij zmp'ers (zelfstandigen met personeel) ligt het aantal aov-verzekerden op bijna een derde.

Betaalbaarder en toegankelijker

Jongeren tot 25 jaar en 65-plussers zijn het minst vaak verzekerd voor arbeidsongeschiktheid (respectievelijk 7 en 1 procent). Bij oudere zelfstandigen (tussen de 45 en de 65) is het percentage verzekerden gelijk gebleven: van hen heeft circa een op de vijf een arbeidsongeschiktheidsverzekering. In fysieke beroepen, zoals de bouw en de landbouw, wordt het vaakst verzekerd.

„Deze trend baart ons zorgen", zegt Irene van Hest van FNV. Volgens de vakbond moet de zelfstandigenverzekering betaalbaarder en toegankelijker worden. „Dat kan alleen als iedereen meedoet ongeacht inkomen, opleiding of risico. Nu lopen zelfstandigen teveel het risico dat ze in de bijstand terechtkomen op het moment dat hun inkomen weg valt."

Verplicht?

Er wordt al een tijdje gesproken over de vraag of een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers verplicht moet worden. Eerder dit jaar pleitte bijvoorbeeld de Belgische eurocommissaris Marianne Thyssen (Sociale Zaken) hier nog voor.

De politiek is over dit onderwerp verdeeld. Zelfstandigenorganisaties hebben erop gewezen dat veel ondernemers zelf helemaal niet zitten te wachten op allerlei vergaande verplichtingen over het aangaan van verzekeringen.

BEKIJK OOK


Views

2k+

'Benzineprijzen in de lift; 2 euro is mogelijk'

Betalen wij straks 2 euro per liter? ©ANP

Foto van 'metronieuws'

25 MEI 2018

De jaren waarin olie relatief goedkoop was, lijken definitief achter ons te liggen. Het is je misschien wel opgevallen na het tanken, de prijs van benzine zit in de lift. En dit gaat waarschijnlijk nog wel even door.

Paul van Selms van United Consumers denkt dat de stijging nog wel even aanhoudt. Sterker nog; hij denkt dat we in Nederland in de nabije toekomst misschien wel 2 euro voor een liter Euro95 loodvrij moeten neertellen. Mogelijk gebeurt dit al in 2018, en anders in 2019. Zo denkt hij.

De olieprijs zit in de lift en stijgt hard ©Macrotrends

Olieprijs

De kosten van een liter benzine zijn sterk afhankelijk van de olieprijs. De olieprijs stijgt in een rap tempo. In een jaar tijd is deze prijs met de helft omhoog gegaan. In juli 2017 koste een vat ruwe olie iets minder dan 43 dollar; in mei 2018 is deze prijs opgelopen naar 70 dollar. Het lijkt erop dat er jaren in het verschiet liggen met een hoge olieprijs, en dit heeft een direct effect heeft in de portemonnee van autobezitters. Op het laagste punt in januari 2016 lag deze prijs op slechts 30 dollar.

In 2012 was de benzineprijs in Nederland op zijn hoogst. Toen betaalde je voor een liter 1,87 euro. Deze 1,87 komt steeds dichterbij. Op dit moment betaal je 1,79 voor een liter. Van Selms verwacht dat de prijzen van 2012 zullen worden overtroffen „Ik zou er niet van staan te kijken als de pompprijs van benzine boven de 2 euro per liter komt."

De reden van deze snelle stijging is een hogere vraag naar olie terwijl de olieproducerende landen zoals Saoedi-Arabië, Irak en Koeweit de productie hebben teruggeschroefd. Omdat de wereldeconomie sterk aan het groeien is, stijgt de vraag. En dit drijft de prijzen op. Bovendien pompt het land met de grootste oliereserves op aarde, Venezuela, door de diepe economische crisis in het land nauwelijks olie op. Ook dit zorgt voor meer schaarste.

Wat te doen om toch te besparen op je benzinekosten? „Zuiniger rijden", vertelt Van Selms aan Nu.nl, „Door langzamer te rijden, de banden goed op te pompen en eerder naar een hogere versnelling te schakelen kan je op jaarbasis 10 procent besparen." Ook overstappen naar een kleinere zuinigere nieuwe auto zou kunnen bijdragen. „Door moderne ontwikkelingen verbruiken veel auto's steeds minder dan vroeger", aldus Van Selms.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Mensen die zwaar fysiek werk leveren mogen eerder stoppen met werken. Foto: ANP

Een zwaar beroep? Belgen mogen eerder met pensioen

Mensen die zwaar fysiek werk leveren mogen eerder stoppen met werken. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

25 MEI 2018

Beginnen met het genieten van je oude dag gebeurt in België op verschillende leeftijden: sommige beroepen zouden namelijk zó zwaar zijn, dat je eerder mag stoppen met werken. Denk bijvoorbeeld aan een timmerman of metselaar, die behoorlijk fysiek werk leveren, maar óók aan een kleuterjuf.

Minimaal 60 jaar

De politie, het leger en de brandweer staan onder andere op de lijst. Ook leerkrachten, zoals kleuterjuffen, of het personeel in de zorgsector zou eerder het (werk)bijltje neer mogen leggen. Als je het allerzwaarste beroep jarenlang hebt uitgeoefend, kan je tot zes jaar eerder stoppen met werken. Je moet in ieder geval minimaal 60 jaar oud zijn om vroegtijdig van je pensioen te kunnen genieten.

Criteria

De lijst is niet zomaar uit de lucht komen vallen en vakkundig samengesteld door de Belgische minister van Pensioenen, Daniel Bacquelaine. Vier criteria spelen daarin mee: hoe zwaar is het werk? Hoe veilig is het werk? Hoeveel stress brengt het werk met zich mee? En hoe onregelmatig is het werk?

Pas vanaf 2020

Mocht je nou in België wonen, een beroep van de lijst beoefenen en alvast aan het juichen zijn: de regeling gaat wel pas vanaf 2020 in. Vanaf dan worden je loopbaanjaren binnen een zogenaamd zwaar beroep geteld, waar uiteindelijk de pensioendatum op gebaseerd zal worden. Voor de private sector zijn de onderhandelingen over wat nou precies een zwaar beroep is nog in volle gang.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Duizenden mensen krijgen geld terug van hun bank

Duizenden mensen krijgen geld terug van hun bank

De Volksbank trekt 4,6 miljoen euro uit voor de compensatie Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

25 MEI 2018

Goed nieuws voor zo'n 27.000 klanten van ING, Regiobank, SNS en BLG Wonen. De banken gaan namelijk geld terugbetalen.

De klanten kunnen soms wel meer dan duizend euro terugkrijgen vanwege te veel betaalde boeterente in het verleden. Het gaat om klanten die tussen 2011 en 2016 extra hebben afgelost op hun hypotheek of de hypotheek hebben aangepast. Banken brachten daarvoor boeterente in rekening, maar die rekening was vaak te hoog.

Rente

De bank stort dit geld terug nadat zij meldingen kregen van de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis over dat sommige klanten te veel hebben betaald.

De bank rekende de boeterente vanwege misgelopen rente-inkomsten. Na klachten bleek dat de berekening van de boeterente steeds in het voordeel van de banken uitviel. De Autoriteit Financiële Markten kwam daarom met een berekening van de boeterente waar de banken zich sinds juli 2016 aan moeten houden.

4,6 miljoen

Voor de 7000 klanten van ING was het al bekend dat zij geld terugkrijgen, de klanten van Volksbank krijgen een dezer dagen het nieuws te horen. De Volksbank trekt 4,6 miljoen euro uit voor de compensatie.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Likeability of 5

Paniek! Technologie zorgt voor stress op werkvloer

Stress op de werkvloer. /Colourbox

Foto van 'Constance van Amstel'

24 MEI 2018

Op een gemiddeld kantoor is het een komen en gaan van technologische vernieuwingen zoals IT-tools, apps en andere technologische snufjes die opeens bij het werkt gebruikt dienen te worden. Een op de vijf kantoorwerknemers krijgt daar stress van. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 500 Nederlandse kantoormedewerkers.

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door NBPO, de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers ervaren vooral mannen deze verhoogde werkdruk. Van hen geeft 24 procent aan er last van te hebben tegenover 17 procent van de vrouwen.

Meer werk

De NBPO vroeg de respondenten naar de hoeveelheid digitale tools waarmee gewerkt wordt. 37 procent van de ondervraagde kantoorprofessionals gebruikt 4-6 digitale tools en 28 procent gebruikt er zelfs meer dan 7. Hoewel veel digitale tools er op gericht zijn slimmer te werken, is 15 procent van de respondenten van mening dat technologische vernieuwingen tot meer werk leiden. Een van de oorzaken kan zijn, dat bijna een kwart geen training krijgt bij de lancering van een digitale innovatie.

Door onervarenheid met de tool en drukte komt bijna ene derde er bijna niet aan toe aan toe de technologische tools die hem of haar ter beschikking staan, te gebruiken. En dat is jammer, want degenen die wel met een nieuwe digitale tool aan de slag gaan, erkennen dat dit kan leiden tot positieve effecten.

Onnodig

Anke Algera, voorzitter van de NBPO maakt zich zorgen: ,,Wij vinden het signaal dat zoveel mensen stress ondervinden door digitale innovaties zorgwekkend. Het is bovendien vaak onnodig: veel stress kan voorkomen worden als zowel werkgevers als werknemers goed voorbereid zijn op technologische vernieuwingen.”

De beroepsvereniging hield het onderzoek voorafgaand aan het Congres over Duurzame Inzetbaarheid dat plaatsvindt op 31 mei a.s. Het werd uitgevoerd door bureau M-Research.

BEKIJK OOK


like
user_818e142b2bd8fb22a70551c3bea2eb27492264b0_avatar

Views

1k+

ING, SNS en ASN voeren naamcheck in bij overboeking

De IBAN-check moet betalen eenvoudiger en veiliger maken ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

23 MEI 2018

Het overkomt de besten: je voert een verkeerd IBAN-nummer in en maakt een bedrag over naar een andere rekening dan de bedoeling is. Knap frustrerend en bovendien te voorkomen.

Het AVROTROS-programma Opgelicht!? ontving hier veel klachten over en startte een petitie om de banken ervan te overtuigen om een zogenaamde IBAN-check te implementeren bij hun overboekingen. Nadat Rabobank het afgelopen najaar al heeft ingevoerd, zijn nu ook ING, SNS, ASN Bank en RegioBank overstag gegaan.

Update app

De update is voor SNS, ASN Bank en RegioBank per direct van kracht. ING zal de check in de week van 28 mei implementeren. De check zal zowel op de browser als in de app worden toegepast.

Het idee van de IBAN-Naamcheck is erg eenvoudig. Wanneer er een IBAN-nummer tijdens een overboeking wordt ingevuld, zal er automatisch gecontroleerd worden of de naam op de overboeking en de naam die verbonden is met de IBAN-rekening met elkaar corresponderen. Als dit niet het geval is, dan ontvangt de betaler een waarschuwing. Dit moet foutieve overboekingen in de toekomst beter voorkomen.

Internetfraude

De check is niet alleen bedoeld om foutjes te voorkomen, maar moet ook internetfraude tegengaan. Bovendien zou het online overboekingen eenvoudiger maken. De IBAN-Naamcheck kan alleen gebruikt worden voor binnenlandse betalingen en werkt niet met vreemde valuta's. Mocht je dus internationale overboekingen doen, dan is zorgvuldig controleren voor je op de verzendknop drukt nog altijd van belang.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Waarom multicultureel talent lastig een baan vindt

Foto van 'metronieuws'

22 MEI 2018

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft behoefte aan hoogopgeleid, jong en multicultureel talent. Toch is het voor jonge hoogopgeleiden met een niet-westerse achtergrond lastig om een baan te vinden. Hoe komt dat?

Het is moeilijk om Nederlandse bedrijven en starters van niet-westerse afkomst samen te brengen. Dat zegt Melvin Tjoe Nij van Young Global People, een recruitmentplatform voor multicultureel talent. Twee weken geleden organiseerde hij samen met zakenman Edzard Koole voor de derde keer het Diversity Dinner in Rotterdam. Tijdens deze avond eten starters met een multiculturele achtergrond samen een diner met recruiters van grote Nederlandse organisaties. Dit zijn bedrijven als Unilever, Rabobank en de overheid. „Want samen eten verbroedert”, legt Tjoe Nij uit. „Tijdens een informeel gesprek leren recruiters en talenten elkaar beter begrijpen.”

Voorbeeld

Dat is hard nodig, beaamt de Marokkaans-Nederlandse Siham Ammal (27). Ammal studeerde psychologie in Leiden. Ze begon op het mbo en eindigde met een universitair diploma. Ze is vlot, slim en gemotiveerd. Toch merkte ze dat een baan vinden lastiger is voor een niet-westerse starter. „De eerste reden is dat zulke starters vaak als eerste van de familie gaan studeren”, vertelt ze. „Thuis hebben ze geen voorbeeld of iemand die advies kan geven. Verder zijn ze vaak heel bescheiden opgegroeid. Ze zijn niet gewend zichzelf te verkopen tijdens een sollicitatiegesprek.”

Daarbij stellen recruiters niet de juiste vragen. „In bepaalde vakgebieden zien recruiters een bestuursjaar of vrijwilligerswerk als tekenen van motivatie en maatschappelijke betrokkenheid. Veel van mijn vrienden hebben niet die ervaring.”

Dat betekent niet dat ze niet gemotiveerd of betrokken zijn. Integendeel, vertelt Ammal. „Ze werken bij de Albert Heijn, omdat ze hun studie zelf moeten betalen. In hun vrije tijd helpen ze in de buurt of geven ze neefjes of nichtjes huiswerkbegeleiding. Dat staat allemaal niet handig op een cv, maar daaruit blijkt wel dat ze gedreven zijn.”

Hospiteren

Ook assessments zijn slecht afgestemd. Ammal spreekt perfect Nederlands, maar kwam in de taaltest toch woorden en uitspraken tegen die haar vreemd zijn. „Bijvoorbeeld het woord hospiteren”, zegt ze. „Ik wist niet zo gauw wat dat betekende, want ik ben niet op kamers gegaan. Als je dat uitlegt kijkt zo’n recruiter je raar aan. Die vindt het maar vreemd, terwijl het binnen mijn cultuur is het helemaal niet gek is als op je 27ste bij je ouders woont.”

Grote organisaties moeten hun wervingsproces beter afstemmen op de doelgroep. Dat vindt ook zakenman Koole, die Diversity Dinner begon vanuit de overtuiging dat meer diversiteit alleen maar voordelen heeft. „Het zorgt voor meer innovatie en creativiteit op de werkvloer, want mensen met een andere culturele achtergrond brengen andere ideeën mee.”

Andere plekken

Dat blijkt ook uit internationale onderzoeken naar het effect van groepen als vrouwen en minderheden op de werkvloer. Uit een beleidsonderzoek van Panteia (2017) blijkt bijvoorbeeld dat bedrijven met culturele verschillen op de werkvloer vaak een hogere omzet hebben, vernieuwender zijn en meer loyale werknemers hebben. Bedrijven als Google, Shell en NS zetten daarom volop in op diversiteit en boeken daar goede resultaten mee. Maar het is niet voor alle bedrijven vanzelfsprekend.

„In sommige organisaties lopen alleen maar witte mannen in grijze pakken rond”, vertelt Tjoe Nij. „Het gebrek aan vrouwen en andere culturen was een blinde vlek. Zeker op directieniveau. Daar komt nu verandering in. Het probleem is dat er in veel bedrijven een westerse, vaak mannelijke cultuur heerst. Daar voelt niet iedereen zich in thuis.”

Dat geldt bijvoorbeeld voor Ammal. „Ik vind het belangrijk dat ik mezelf kan zijn in een organisatie”, zegt ze. „Ik werk nu bijvoorbeeld bij een bedrijf waar je heel veel verschillende culturen terug ziet.”

Als bedrijven echt aan de slag willen met multiculturele werknemers, moeten ze de cultuur en communicatie beter afstemmen op hun doelgroep. „Het begint met de arbeidsmarktcommunicatie”, zegt Tjoe Nij. „Zoek bijvoorbeeld andere plekken en manieren om te werven. Als je altijd bij dezelfde corporale studentenvereniging zoekt, vindt je nooit ander talent.”

Niet standaard

Verder tipt hij recruiters om zich bewust te zijn van vooroordelen. „Sta eens wat meer open voor een ander profiel en verdiep je echt in een kandidaat, in plaats van de standaard vragenlijst af te werken.”

„Dat geldt voor beide kanten”, vindt Ammal. Zij is bijvoorbeeld sollicitatietraining gaan volgen en weet nu beter hoe ze zich moet presenteren bij een werkgever.


Views

2k+