START

'Op het mbo vond ik mijn motivatie'

Foto van 'Merel Driessen'

13 JAN 2018

Drie jaar geleden begon ze aan een hbo-opleiding verpleegkunde. Maar na drie maanden kwam Robin Kikkert (23) erachter dat ze de verkeerde keuze had gemaakt. Verpleegkunde vond ze heel leuk, maar het hbo niet. „Het was niet mijn manier van leren.”

Leren in de praktijk

Robin vertelt dat het praktisch leren altijd al beter bij haar paste. Op de middelbare school haalde ze haar diploma voor de havo. „Daar wordt je geleerd dat je dan naar een hbo-opleiding moet gaan kijken. Het is de logische stap na de middelbare school. Dus dat ben ik ook gaan doen.”

Maar eenmaal op het hbo miste ze de praktijk. Qua niveau zat ze niet verkeerd, het huiswerk kon ze „prima” bijhouden. „Maar het was niet mijn manier van leren. Ik moest in dikke boeken lezen hoe ik mensen moest wassen. Dat wilde ik juist in de praktijk leren.”

Niet een stap terug, maar een stap vooruit

Robin besloot om naar het mbo te gaan. Daarin werd ze erg gesteund door haar oma en haar moeder. „Zij hebben al van jong af aan tegen me gezegd dat ik dat moet doen waar mijn hart ligt. Kennissen en vrienden zeiden tegen me dat het goed van me was dat ik een ‘stapje terug’ deed. Maar voor mij was het juist een stap vooruit. Op het mbo vond ik eindelijk motivatie.”

Donderdag werd bekend dat steeds minder leerlingen naar het vmbo gaan en ouders liever zien dat hun kind havo of vwo gaat doen. Die gedachtegang ziet Robin ook vaak. „De maatschappij ziet het mbo als lager onderwijs en het hbo wordt altijd als een hogere stap gezien. Daar ben ik het niet mee eens. Het is allemaal onderwijs en de een is op praktijk gericht en de ander op theorie. Ik vind het hoog en laag juist heel naar klinken.”

‘Niemand is beter dan een ander’

Daar is Ton Heers, voorzitter van de MBO Raad, het mee eens. „In de huiskamers ontstaat het idee ‘hoe hoger, hoe beter.’ Maar dat is helemaal niet zo. Er is niemand beter dan de ander. Zo veel mensen met een mbo-opleiding hebben zichzelf ontwikkeld tot in de top.”

Het aantal leerlingen op het vmbo neemt dan af, maar Heerts ziet wel steeds meer leerlingen met een havo-diploma naar het mbo komen. „Zij kiezen bewust voor een beroepsgerichte opleiding. Daar moeten wij maatregelen voor treffen. Wat wij te bieden hebben, moet maatwerk zijn en aansluiten bij wat de havisten willen.” Heerts wil ook dat het mbo nog meer van zichzelf laat zien wat zij doet. „Het moet aantrekkelijk blijven. We moeten als het ware nog veel meer uit de kast komen.”

Robin vindt het onzin dat er steeds minder mensen naar het vmbo en mbo gaan. „Het is nergens voor nodig. We hebben alle niveaus nodig in Nederland. Als je kind kapper of bakker wilt worden, dan moet hij of zij dat vooral doen.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

We werken massaal over, soms voor niets

Werk jij ook tot laat door? /Colorbox

Foto van 'Constance van Amstel'

1 UUR

Meer dan de helft van werkend Nederland maakt wekelijks overuren. Soms werken we wel 10 uur teveel. Twintig procent van de overwerkers krijgt er niets voor terug. Dat blijkt uit onderzoek onder 1000 werknemers.

Ruim een kwart van de werknemers (27 procent) werkt wekelijks tot tweeënhalf uur over. 14 procent blijft tweeënhalf tot vijf uur langer doorwerken. Zeven procent maakt zelfs vijf tot tien uur teveel.

Compensatie

De tijd die medewerkers langer spenderen op hun werk wordt niet altijd gecompenseerd. 20 procent van de respondenten zegt helemaal niets terug te krijgen voor het extra werk. Iets meer dan één derde (36%) krijgt overuren wel uitbetaald en het grootste deel van de werknemers (45%) krijgt tijd voor tijd, ontdekte Protime, specialist in workforce management oplossingen, die het onderzoek liet uitvoeren.

Meer inzicht in gewerkte uren

Protime vroeg de respondenten ook of tijd wordt geregistreerd binnen de organisatie. 26 procent van de organisaties registreert de gewerkte uren en aanwezigheid van werknemers, maar de meesten organisaties leggen alleen de gewerkte uren vast (31 procent). Bijna een kwart van de organisaties documenteert geen van beide (23 procent). Bij die organisaties is niet inzichtelijk hoeveel overuren er gemaakt worden. Werknemers zien dit liever anders. Een op de drie (33 procent) wil meer inzicht in de tijd die aan een taak wordt besteed.

Zorgelijk

Het aantal overuren dat gewerkt wordt, is zorgelijk, vindt Lucas Polman, directeur bij Protime Nederland: ,,Werkend Nederland maakt wekelijks veel overuren en dat is zorgelijk in verband met de verhoogde werkdruk. Daar komt bij dat die uren niet altijd gecompenseerd worden. Tijdregistratie kan helpen om meer grip te krijgen op die werkdruk. Het biedt goed inzicht in de gewerkte uren en overuren.”

LEES OOK


Views

7

Jongeren met miljoen euro het liefste op wereldreis

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

24 APR 2018

Een groot vrijstaand huis of een dure auto? Nee, als je jongeren nu één miljoen euro zou geven, gaan ze het liefste lekker lang op wereldreis, dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson, waarbij de jongeren steeds drie doeleinden mochten noemen.

Het belangrijkste

Met een miljoen euro op zak zou 55 procent in ieder geval een wereldreis ondernemen en 33 procent noemt het het belangrijkste dat ze met dat geld zullen doen.

De in de intro genoemde opties volgen op nummer twee en drie. 49 procent zou een deel van het geld aan een groot huis besteden, een dure auto kopen is voor twintig procent de prioriteit.

Dat is als het gaat om directe bestedingen voor jezelf. Want iets meer dan de helft geeft aan dat het een deel van het geld opzij zou zetten voor later. Een op de drie zou familie en vrienden betrekken in de 'feestvreugde' en slechts twaalf procent noemt geld weggeven aan een goed doel.

186.200 euro

Als de jongeren gevraagd wordt welk bedrag van de miljoen ze zouden inzetten voor het verbeteren, is het gemiddelde bedrag 186.200 euro. Hierbij gaat het niet alleen om schenken aan goede doelen, maar ook om duurzaam beleggen of investeren in een duurzaam bedrijf investeren.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Vacature voor je droombaan: op wereldreis met je bff

Vacature voor je droombaan: op wereldreis met je bff

Wie wil er nu niet betaald de wereld over vliegen? Foto: Rawpixel.com

Foto van 'Sofie Smulders'

24 APR 2018

In de categorie droombanen heeft Wow Air iets heel bijzonders in de aanbieding: de IJslandse luchtvaartmaatschappij is op zoek naar twee vrienden die samen op wereldreis willen. Let wel: betaald.

Onder de noemer ‘het beste zomerbaantje ooit’ lanceert Wow Air de campagne waarbij ze kandidaten uitnodigen om naar IJsland te verhuizen en vanuit daar de wereld over de reizen. Fijn extraatje: met je beste vriend(in).

38 bestemmingen

Dit drie maanden durende snoepreisje heeft natuurlijk een doel en dat is het vastleggen van de 38 bestemmingen die de vliegtuigmaatschappij aandoet in een digitale reisgids.

Jullie werkzaamheden bestaan verder uit vloggen, instagrammen, fotograferen en alle andere vormen van creatieve media die je kunt bedenken. En zoals dat hoort bij een echte baan, worden jullie er ook nog eens voor betaald. Hoeveel precies, dat wordt uit de vacature niet duidelijk.

De wereld over vliegen

Dus heb jij in de periode van 1 juni tot 15 augustus nog geen plannen en zie je het wel zitten om vanuit je tijdelijke thuisbasis Reykjavik de hele wereld over te vliegen? Grijp je kans en maak een reisgids over je eigen stad in de vorm van een korte video. Misschien zit jij over een maand dan wel met je bff in het vliegtuig richting IJsland.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

88

Likeability of 5

Ben jij 'zeer onaantrekkelijk'? Dan verdien je veel!

Is 'erg onaantrekkelijk' zijn goed voor de portemonnee? ©Wikimedia Commons

Foto van 'Jelmer Visser'

23 APR 2018

Dat het leven makkelijker is wanneer je je uiterlijk mee hebt is niet echt een geheim. Vele onderzoeken hebben al laten zien dat een goed uiterlijk een positief effect heeft op je gezondheid, intelligentie en interactie met andere mensen. Fysiek aantrekkelijk zijn levert geld op; deze groep heeft meer zelfvertrouwen, sociale skills en wordt door werkgevers als competenter gezien. En dit vertaalt zich naar hogere lonen.

Goed dan nu het nieuws; een studie die werd gepubliceerd in Journal of Business and Psychology, laat zien dat mensen die het juist tegenovergestelde zijn van 'zeer aantrekkelijk' ook significant meer verdienen dan mensen met een gemiddeld uiterlijk, aldus de The Independent.

Vijf aantrekkelijkheidsniveau's

Aan het onderzoek van de London School of Economics en de Universiteit van Massachusetts in Boston deden 20.000 jonge Amerikanen mee. Zij werden geïnterviewd over hun fysieke verschijning en hun uiterlijk werd door een computer gemeten op een schaal van 'zeer onaantrekkelijk' tot 'zeer aantrekkelijk'. De studie begon toen de deelnemers 16 jaar oud waren en eindigde toen zij 29 jaar werden. In de jaren werden zij driemaal 'gekeurd'.

Tot voorheen werd ervan uit gegaan dat er zoiets bestaat als een 'lelijkheidsstraf' als je kijkt naar het ontvangen loon. Dit is echter niet zo eenvoudig. Wanneer andere eigenschappen zoals gezondheid en intelligentie werden meegenomen, kwam naar voren dat mensen die nauwkeurig werken, extravert zijn en weinig neurotische trekken hebben, significant meer verdienen dan anderen.

Kandidaten die werden geclassificeerd als 'zeer onaantrekkelijk' verdienden een stuk meer meer dan kandidaten die slechts 'onaantrekkelijk' waren. En dit was meestal ook het geval als de 'zeer onaantrekkelijke' groep werd vergeleken met mensen met een 'gemiddeld' of 'aantrekkelijk' uiterlijk. De groep die als 'zeer aantrekkelijk' werd gezien, verdiende nog steeds het meeste.

Focus

Alex Fradera stelt dat de persoonseigenschap 'openheid van een karakter' van negatieve invloed is op het salaris. Meer open en extravertere persoonlijkheden komen vaker voor bij mensen die aantrekkelijk zijn in deze dataset, normaal gesproken zou dit juist bevordelijk moeten werken voor het bedrag op de loonstrook.

„Het kan zo zijn dat dit verband tussen openheid en aantrekkelijkheid een indicatie is dat mensen uit de 'zeer onaantrekkelijke' groep juist enorm toegewijd zijn in een specifiek vakgebied of onderwerp. Vanwege het feit dat ze zich beter afsluiten en minder reageren op afleidingen, zouden ze een voorsprong kunnen krijgen binnen een beroepsgroep. Hierdoor zijn er weinig mensen met dit kennis- en ervaringsniveau, waardoor ze meer uitbetaald krijgen. We weten al dat openheid een negatieve correlatie heeft met passie of lef, dus dit soort conclusies zijn aannemelijk.

In vorige studies werd nooit onderscheid gemaakt tussen 'onaantrekkelijke' mensen en 'hele onaantrekkelijke' mensen, vandaar dat deze nieuwe conclusies nooit eerder boven tafel gekomen zijn. Door alle onaantrekkelijke mensen namelijk te clusteren als een groep, verdienen ze inderdaad minder dan aantrekkelijkere personen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


like
user_4499a203f59eae168f44d582b36535645b1b3349_avatar

Views

200+

Dit bedrijf geeft elke twee weken een vrijdag vrij

Foto: Pixabay

Foto van 'Cerise van Vliet'

20 APR 2018

We lezen het steeds vaker: bedrijven die werknemers zelf hun uren laten bepalen of dagen vrij geven. Vijf dagen per week van negen tot vijf op kantoor zitten lijkt niet meer van deze tijd. Adviesbureau Edo in het Engelse Bristol is het hier volledig mee eens en geeft haar werknemers elke twee weken een vrijdag vrij.

Wilde je deze vrijdag even langswippen voor advies? Dat kan nog steeds. Het bedrijf heeft de werkzaamheden zo ingericht dat werknemers eens in de twee weken gewoon een dagje extra vrij kunnen nemen. Het resultaat? Blije en gemotiveerde werknemers.

Claire Moyne, HR-manager bij het bedrijf, vierde haar eerste vrije vrijdag vorige week in het zwembad.

En volgens Moyne kan dat ook prima, want er wordt nu niet ineens tien dagen werk in negen dagen gepropt. Zij zegt tegen Metro UK dat de vrije tijd bijdraagt aan een meer betrokken en productiever team. „We zijn ontzettend blij dat we het Edo-team een betere balans kunnen bieden tussen werk en vrije tijd met de introductie van deze negen dagen werken in twee weken."

In het nieuwe systeem hebben alle werknemers een 'buddy'. Iemand met wie je binnen het bedrijf een team vormt. Met deze persoon maak je een schema wie welke vrijdag vrij neemt, zodat het bedrijf toch open blijft maar de werknemers meer uren buiten het kantoor doorbrengen. Volgens teamleider Ady Harold helpt de extra dag om maandag weer vol goede moed aan de slag te gaan.

Zweedse Fika

In Zweden gaan ze misschien nog wel een stapje verder. Daar is het heel normaal om elke werkdag een momentje te nemen om even niks te doen, schrijft NRC. Dat moment noemen ze de 'Fika'. Om tien uur 's ochtends en drie uur 's middags hoef je niet aan te kloppen op een Zweeds kantoor, de kans is dan namelijk groot dat niemand je helpt.

Op die tijdstippen laten de werknemers de boel even lekker de boel en drinken ze koffie of kletsen ze erop los. Het klinkt als een doodgewone koffiepauze, maar dat is het niet. Tijdens de Fika mag je namelijk niet over werk praten. Alleen lichte onderwerpen worden besproken.

Deze Fika wordt gebruikt om de werknemers de rest van de dag productiever te laten zijn, maar eigenlijk ontbreekt tot nu toe wetenschappelijk bewijs om aan te tonen dat we ook echt productiever worden van zo'n moment van ontspanning. Maar zolang werknemers met meer plezier werken, zien wij dat als een plus!

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

500+

Even niksen op het werk is helemaal geen slecht idee

Even niksen op het werk is helemaal geen slecht idee

Even niksen op het werk is helemaal geen slecht idee. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'metronieuws'

19 APR 2018

Wie te lang doorwerkt, put zijn brein uit en wordt minder productief. Even lekker niks doen op je werk is daarom helemaal geen slecht idee, vinden ze in Zweden. Daarom hebben ze daar tweemaal per dag ‘Fika’. Een kleine pauze om onder het genot van een kopje koffie even bij te kletsen.

Het verschil

'Maar dat doe je toch ook gewoon tijdens de lunch?', denk je misschien. Toch zit er wel degelijk een verschil in. Tijdens Fika laat je je werkplek daadwerkelijk achter voor een beetje gezelschap. Mensen van verschillende afdelingen komen samen, op deze manier komt bijvoorbeeld de directeur van het bedrijf in gesprek met de schoonmaker.

Daarnaast moeten de gespreksonderwerpen licht zijn. Op sommige werkplekken is er zelfs een verbod ingesteld op praten over het werk.

Nederland

In Nederland is een werkplek met een ingestelde Fika lastig te vinden, maar als je dit een goed concept vindt is het een idee om bij de IKEA in Delft te solliciteren. Daar hebben ze op vrijdagmiddag een pauze die ze Fika noemen. „Het moet wel ‘fika-met-een-reden’ zijn”, zegt managementassistent Heike Nulkes tegenover NRC. „We hebben het over vooraf bepaalde vraagstukken. Wat was jouw uitdaging deze week, bijvoorbeeld. Dat het echt over niks zou gaan, vind ik een beetje onzin.”

Toch is het niet praten over het werk is de kracht van Fika: het zijn juist de intellectuele rust en afleiding die ons energie en nieuwe ideeën geven.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

300+

Gemiddelde Facebookmedewerker verdient 193.000 euro

Zuckerberg werkt voor een symbolisch jaarsalaris van 1 dollar ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

18 APR 2018

Facebook mag dan de laatste tijd behoorlijk veel kritiek te verduren hebben, het personeel van de Amerikaanse sociale mediagigant zal echter een stuk minder te klagen hebben. Het bedrijf heeft naar buiten gebracht dat het gemiddelde loon van de werknemers meer dan 240.000 dollar is. Dit is omgerekend 193.000 euro.

CEO-to-worker pay ratio

Facebook staat bekend als een vrij royale werkgever. De cijfers over het loon van de personeel werden naar buiten gebracht in een persbericht. Hierin kwam de verhouding tussen het salaris van de CEO Mark Zuckerberg en de gemiddelde werknemer aan bod. Amerikaanse bedrijven zijn sinds de economische crisis in 2010 verplicht om jaarlijks hun CEO-to-worker pay ratio te publiceren. Zuckerberg verdient bijna 9 miljoen dollar (7,2 miljoen euro) per jaar, dit is inclusief bonussen. Hiermee verdient hij 37 keer meer dan de gemiddelde werknemer.

Zuckerberg verdient, naar Amerikaanse maatstaven, relatief weinig ten opzichte van zijn collega's. De uitschieter is het dieetbedrijf Weight Watchers, hier verdient een gemiddelde werknemer 5924 dollar (4785 euro) en de CEO Mindy Grossman iets meer dan 35 miljoen dollar (28,3 miljoen euro). Dit is dan 5900 keer meer dan haar gemiddelde collega. Softwarebedrijf Oracle Corp is juist het tegenovergestelde; hier verdient de directie 'slechts' negen keer meer dan het modale salaris.

Zuckerberg 'verdiende' bijna 9 miljoen per jaar in 2017, dit is echter allemaal opgegaan aan reizen (1,5 miljoen) en beveiliging (7,3 miljoen). Hiermee blijft een jaarsalaris over van 1 dollar, dat symbolisch van aard is. Zit Zuckerberg op zwart zaad dan? Nou nee, hij is groot aandeelhouder van het bedrijf dat hij zelf oprichtte en heeft een geschat vermogen van 67 miljard dollar. Dit vermogen is echter wel sterk afhankelijk van de wisselkoers van Facebook.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

600+