Maandag mogelijk minder KLM-vluchten door staking

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

5 JAN 2018

Een deel van het cabinepersoneel van KLM legt maandag 24 uur lang het werk neer. Vijf vragen over deze staking.

Waarom gaat het cabinepersoneel van KLM staken?

De staking is op initiatief van FNV Luchtvaart, de vakbond van de luchtvaartsector. FNV protesteert hiermee tegen een besluit dat de KLM-top een jaar geleden al nam om op 40 procent van de intercontinentale vluchten een steward of stewardess minder in te zetten. Door dit besluit zou de werkdruk het personeel in de lucht te veel toenemen.

Hoe zou die werkdruk in de praktijk merkbaar zijn?

Per bemanningslid heeft cabinepersoneel nu de verantwoordelijkheid over 50 passagiers. Door een steward of stewardess minder op een vlucht te zetten, moeten er 50 mensen extra verdeeld worden over het resterende personeel. Aan de werkwijze in het toestel, dus het uitdelen van het eten etc, verandert volgens FNV Luchtvaart echter niets ten opzichte van nu waardoor het personeel meer werk moet verrichten met minder mensen.

Wat merken passagiers van de staking?

Daar is vooralsnog niets over te zeggen omdat niet duidelijk is hoeveel cabinepersoneel het werk maandag neerlegt. Volgens FNV beslissen ze vijf minuten voor ze instappen of ze meevliegen of niet. Het zou gaan om enkele honderden bemanningsleden. Omdat er wettelijke eisen zijn gesteld aan het aantal personeelsleden dat mee dient te vliegen per vlucht, zouden ook honderden vluchten (en dus duizenden mensen) erdoor getroffen kunnen worden. De staking is echter wel ruim van tevoren aangekondigd waardoor KLM reserve-personeel heeft kunnen ‘invliegen’.

Wat vindt KLM zelf van deze staking?

De top van KLM is het niet eens met deze staking. Na de aankondiging ervan in december vorig jaar liet een woordvoerder weten dat KLM vindt dat FNV de situatie onnodig op de spits drijft en noemde de staking ‘buitenproportioneel’. Ze dreigden zelfs met een rechtszaak om te staking tegen te gaan. Die is er tot dusver niet geweest en dus zou de staking maandag doorgaan. ,,Maar er kan in het weekend nog van alles gebeuren”, zegt FNV’s cao-onderhandelaar Birte Nelen tegen Metro. Uiteraard heeft Metro KLM ook om een reactie gevraagd, maar daar is nog geen gehoor aan gegeven.

Zijn er geen andere oplossingen?

Jawel en die heeft FNV ook aangedragen, zegt FNV’s Birte Nelen. ,,Er zouden miljoenen kunnen worden bespaard door bijvoorbeeld de functies van purser en senior purser samen te voegen tot een functie. Dat en meer voorstellen hebben we 14 weken geleden bij KLM neergelegd, maar daar is niets mee gedaan. Er is zelfs niet op gereageerd. Staken is nog de enige mogelijkheid."


Log in om een reactie te plaatsen

Views

84

CNV wil ‘eigen volk eerst’, maar is dat realistisch?

CNV wil ‘eigen volk eerst’, maar is dat realistisch?

Door de groeiende economie zal de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar toenemen. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

GISTEREN

1,2 miljoen mensen zitten zonder werk, terwijl ze wel willen werken. Dat zegt vakbond CNV en daarom pleit de bond voor een rem op de komst van arbeidsmigranten naar Nederland. Volgens hen zijn er in Nederland genoeg werklozen die eerst aan de bak geholpen moeten worden. Maar hoe haalbaar is de oproep, aangezien er in veel sectoren nú mensen nodig zijn?

In veel sectoren weten ze niet meer waar ze het personeel vandaan moeten halen. En door de groeiende economie zal de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar toenemen, verwacht het UWV. Steeds vaker halen werkgevers daarom mensen uit het buitenland.

Likeability of 5

Stress op je werk: Blue Monday of toch iets anders?

Foto ter illustratie: Colourbox.

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

15 JAN 2018

Het is de derde maandag van januari en dat betekent: Blue Monday, ook wel de depressiefste dag van het jaar. Of het per se aan deze dag ligt dat je je ongelukkig voelt op je werk, is maar de vraag. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat frustraties, stress en burn-outs een groot probleem zijn op de werkvloer.

Tachtig procent heeft ‘werkstress’

'Op het mbo vond ik mijn motivatie'

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

13 JAN 2018

Drie jaar geleden begon ze aan een hbo-opleiding verpleegkunde. Maar na drie maanden kwam Robin Kikkert (23) erachter dat ze de verkeerde keuze had gemaakt. Verpleegkunde vond ze heel leuk, maar het hbo niet. „Het was niet mijn manier van leren.”

Leren in de praktijk

Hoe overleef ik Blue Monday?

Foto ter illustratie / Unsplash

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

12 JAN 2018

Nog even knallen in het weekend en dan is het weer zo ver: Blue Monday. De derde maandag van januari is volgens velen de meest deprimerende dag van het jaar. De gezellige feestdagen zijn voorbij en de donkere dagen zijn begonnen.

Het was de Britse psycholoog Cliff Arnall die in 2005 de term Blue Monday in het leven riep. Hij bedacht een naar eigen zeggen wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat deze maandag de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Tijd voor een aantal tips om deze werkdag door te komen.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
'Ondanks' vmbo-opleiding toch succesvol? Het kan. / ANP

'Het vmbo wordt ondergewaardeerd'

Ouders zien hun kinderen liever op de havo of het vwo. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

11 JAN 2018

Het aantal leerlingen op het vmbo is opnieuw enorm afgenomen. In de derde klas van het vmbo zitten ruim 2000 leerlingen minder dan vorig jaar. De oorzaak: ouders zien hun zoon of dochter liever naar de havo of het vwo gaan, zo blijkt uit onderzoek van het AD. Het aantal kinderen in een havo of vwo-klas is juist gestegen.

Het ministerie van Onderwijs stelt 100 miljoen euro ter beschikking om de technische richting van het vmbo te verbeteren. Want juist aan goede vakmensen heeft Nederland behoefte.

Steeds minder starters op de woningmarkt

Illustratie van de krimpende woningmarkt. /ANP

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

11 JAN 2018

Opnieuw is het aantal starters dat een hypotheek afsluit gedaald. Het wordt steeds lastiger voor hen om een woning te kopen. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

In de laatste drie maanden van 2016 sloot de helft van de starters een hypotheek af. Een jaar later ligt dat percentage op 42 procent. Het geldt voor zowel alleenstaande als samenwonende starters. Ieder kwartaal onderzoekt De Hypotheker het consumentengedrag op het gebied van hypotheken. De cijfers publiceert zij in de Hypotheek Index.

Geldkraan Utrechtse studieclub dicht om 'seksisme'

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

10 JAN 2018

‘Veldwerkslet, veldwerkslet’: zo begint een van de liedjes van de studievereniging Utrechtse Aardwetenschappen Vereniging. De Universiteit Utrecht vond de teksten veel te ver gaan en besloot de financiering voor de studievereniging stop te zetten. Tegen NRC Next vertelt een woordvoerder van de universiteit dat de teksten ‘onaanvaardbaar en ontoelaatbaar’ zijn.

Vrouwenhaat en verkrachtingsfantasieën