Werk&Geld

Hoe overleef ik Blue Monday?

Foto ter illustratie / Unsplash

Foto van 'Merel Driessen'

12 JAN 2018

Nog even knallen in het weekend en dan is het weer zo ver: Blue Monday. De derde maandag van januari is volgens velen de meest deprimerende dag van het jaar. De gezellige feestdagen zijn voorbij en de donkere dagen zijn begonnen.

Het was de Britse psycholoog Cliff Arnall die in 2005 de term Blue Monday in het leven riep. Hij bedacht een naar eigen zeggen wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat deze maandag de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Tijd voor een aantal tips om deze werkdag door te komen.

Ga op tijd naar bed

Waarschijnlijk ben je vrijdag- en zaterdagavond niet voor 12 uur ’s avonds naar bed gegaan. Zondagavond zit je dus nog compleet in het ritme van het weekend. Maar probeer die avond toch eens wat vroeger naar bed te gaan en zo’n 7 à 9 uur slaap te pakken.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor de volgende dag. Slaapgebrek kan ervoor zorgen dat je overdag slecht of matig presteert. Je kunt je minder goed concentreren en je reactiesnelheid is niet zoals het moet zijn. Bovendien kan je van een slechte nacht flink chagrijnig worden. En dat willen we nou juist voorkomen op Blue Monday.

Lach en deel complimentjes uit

Hoe moeilijk het ook is om op Blue Monday een lach op je gezicht te toveren, probeer het toch. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat als je een lach opzet, je vanzelf echt gaat lachen. Je lichaam maakt vervolgens endorfine aan waardoor jij je weer vrolijk gaat voelen.

En waar word je nou vrolijker van dan een leuk complimentje? Complimentjes zorgen voor een goed humeur. Maar begin er dit keer zelf mee en geef die collega eens een extra complimentje. Je krijgt ze vanzelf terug. Daardoor wordt die lach op je gezicht alsmaar groter.

Een lijstje waar je blij van wordt

Er zijn vast en zeker een hoop dingen waar je in je leven blij van wordt. Je geliefde, je beste vriend of vriendin of die leuke herinnering van vroeger. Maar bijvoorbeeld ook een lekkere kop koffie of een mooie strandwandeling. Het kan van alles zijn: groot en klein.

Maak op Blue Monday eens een lijstje van al die dingen die je gelukkig maken. Zo zul je zien dat ook op Blue Monday er nog zat leuke dingen in het leven zijn. Bovendien heb je misschien wel de tijd om een van die leuke dingen te gaan doen.

Werk thuis

Wil je de week rustig beginnen en heb je nog geen zin om op dat hectische kantoor te komen? Werk dan een dagje thuis. Je komt ’s ochtends in ieder geval niet in de file te staan en je zult ook geen last hebben van treinen die uitvallen.

Bovendien zijn er geen collega’s die je lastigvallen of afleiden. Je kunt zo meer werk verrichten en beter werk afleveren.

Neem een snipperdag

Kijk je er nou echt heel erg tegen op, neem dan een dagje vrij. Zo vermijd je in ieder geval alle chagrijnige collega’s en heb je ook geen stress om je werk. Maar ondanks dat je vrij hebt, is het nog wel mogelijk om gepakt te worden door Blue Monday en chagrijnig te zijn. Zorg er daarom voor dat je de dag inplant met leuke dingen.

Begin je dag daarom met een uurtje in de sportschool of ga een rondje hardlopen. Zo komt er weer endorfine vrij en begin je je dag al met een lach. Spreek vervolgens met een vriend of vriendin af. Leuke dingen kun je namelijk ook doordeweeks doen in plaats van alleen in het weekend. Misschien is het zelfs al tijd om je vakantie te boeken. De voorpret daarvan doet zeker wat met je humeur!

Een normale dag

Realiseer je bovenal dat ook Blue Monday een normale maandag is. Laat je niet te veel meenemen door de hype rondom deze dag. Voor je het weet is het alweer dinsdag en vliegt de week voorbij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Is het einde van bitcoin in zicht?

Bitcoin / ANP

Foto van 'Merel Driessen'

GISTEREN

In de laatste maand van 2017 was de bitcoin nog ruim 15 duizend dollar waard, maar inmiddels beleeft de welbekende cryptomunt mindere tijden. De waarde van bitcoin hangt nu op zo’n 7400 dollar. Is het dan nu gedaan met de cryptomunt? „Nee”, zegt blockchain-deskundige Gert-Jan Lasterie tegen Metro. „De bodem is nu misschien wel bereikt, maar een verdere daling naar 6000 of zelfs 4000 dollar is heel goed mogelijk. Je zult zien dat op het moment dat weinig mensen het verwachten, de koers weer zal stijgen."

Sinds het begin van 2018 is de waarde van de bitcoin al aan het dalen. Het lijkt misschien alsof dat ‘ineens’ gebeurt, maar daar is geen sprake van volgens Lasterie. „De koers van de bitcoin is in 2017 zo hard gestegen. Eigenlijk zien we dan altijd dat een correctie daarop volgt. Die correctie is nu gaande sinds het begin van het jaar”, vertelt hij.

Meerdere factoren spelen een rol

Lasterie vertelt dat die correctie met meerdere factoren te maken heeft. „Veel mensen kijken naar de technische analyses die worden gemaakt. Mensen zoeken dan naar patronen uit het verleden en plakken dat op de huidige situatie.” Eén van die technische analyses is het death cross. „Dat zegt iets over twee lijnen in een grafiek die elkaar kruizen. Die twee lijnen zeggen iets over de gemiddelde prijzen; de een over een korte termijn en de ander over een langere termijn. Als ze elkaar kruisen, heeft dat een enorm effect op de prijs.” Deze technische analyse wordt vaak gebruikt op de reguliere aandelenmarkt. „In het verleden is al vaker gebleken dat cryptocurrencies zich niet altijd houden aan de wetmatigheden van deze analyses.”

Er wordt niet alleen gekeken naar de technische analyses. „Andere mensen geloven dat de koers meer nieuwsgedreven is. Er is binnenkort een G20-top waar over cryptocurrencies gesproken gaat worden. Heel veel mensen hebben een mening over cryptocurrencies en dat leidt tot onzekerheid. Mensen stappen er dan voor de zekerheid maar even uit. Ze verkopen hun bitcoins, waardoor de koers weer daalt.”

Lasterie legt uit dat ook de grootte van de cryptocurrencymarkt een factor is. Deze markt is namelijk nog maar heel klein vergeleken met de bekende aandelenmarkt. „Het gaat wel om miljarden, maar dat zijn ‘maar’ miljarden. In de normale aandelenhandel gaat het om honderden miljarden. Door de kleinschaligheid kan er met een heel kleine beweging op de cryptocurrencymarkt al een soort kettingreactie ontstaan.”

‘We zitten nog maar in de begindagen’

Lasterie houdt zich al lange tijd bezig met de wereld van cryptocurrencies. In mei vorig jaar maakte hij een Twitteraccount aan, waarop hij bijna dagelijks tweet over zijn liefde voor cryptocurrencies en blockchain. Lasterie beaamt dat de koers van de bitcoin eigenlijk nog wel het minst interessant is. „Het concept erachter, digitaal geld wat je overal naartoe kunt verplaatsen, is veel interessanter. We zitten nu nog in de begindagen ervan en we gaan er nog veel meer van zien."

Voor mensen die al geïnvesteerd hebben in bitcoin raadt Lasterie het aan om geduld te hebben. „Laat het lekker staan en wacht totdat er betere tijden aanbreken.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Derde deel Nederlanders heeft financiële zorgen

Derde deel Nederlanders heeft financiële zorgen

Een derde deel van de Nederlanders heeft financiële zorgen. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

17 MAA 2018

Veel mensen maken zich zorgen over geld. Ruim een derde van de Nederlanders is bezorgd over zijn financiële situatie.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volksbank, in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen en het Nibudonder onder zo'n 1.400 Nederlanders. Uit het onderzoek blijkt ook dat onze financiële bezorgdheid sterk samenhangt met ons geluksgevoel. We vinden het belangrijk om onze financiën op orde te hebben. Belangrijker nog dan veel verdienen of het hebben van veel vrienden.

Huurders

De onderzoekers kijken daarbij naar opleidingsniveau, hoogte van het inkomen, leeftijd, woonsituatie en geluksgevoel. Lager opgeleiden hebben meer geldzorgen (37 procent) dan mensen met een hoger opleidingsniveau (29 procent). Daarnaast maken huurders zich meer zorgen om hun financiën dan mensen met een eigen woning.

Ook hebben mensen met een benedenmodaal inkomen (41 procent) meer financiële zorgen dan zij met een bovenmodaal inkomen (26 procent). Nederlanders boven de 66 jaar maken zich het minst zorgen om hun financiën.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Nederlandse vrouw heeft geen zin in eigen bedrijf

Foto van 'Constance van Amstel'

16 MAA 2018

Nederlandse vrouwen hebben in vergelijking met andere vrouwen in de wereld het minst zin in het starten van een eigen bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek. Minder dan een kwart (23 procent) van de vrouwen in Nederland zou voor zichzelf willen werken, terwijl dat wereldwijd 45 procent is. Het resultaat van dit onderzoek sluit aan bij een eerdere bevinding dat Nederlandse vrouwen kampioen zijn in parttime werken.

Turken aan kop

Voor het onderzoek werden 10.000 vrouwen ondervraagd uit tien verschillende landen. Naast Nederland waren dat Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Turkije, Roemenië, Rusland en China. De meest ondernemende vrouwen wonen in Turkije; daar ziet 75 procent van de vrouwen het wel zitten om een eigen onderneming te starten. Een mooie tweede plek is er voor Roemenië met 67 procent.

Lukt niet

Ook de rest van de resultaten van het onderzoek, dat is uitgevoerd door METRO (niet wij maar het internationale moederbedrijf van groothandel Makro), geeft niet bepaald een positief beeld van potentiële vrouwelijke ondernemers. Van de 23 procent die het wel wat lijkt om voor zichzelf te beginnen, denkt maar liefst 90 procent dat het niet gaat lukken. Bijna de helft (45 procent) noemt een gebrek aan financiële ondersteuning als reden, terwijl bijna een kwart (24 procent) denkt dat hoge belastingen een obstakel kunnen vormen. 22 procent gelooft dat de algemene economische situatie niet bevorderend is.

Steun

Wat zou kunnen helpen om de stap naar zelfstandigheid toch te wagen, is een overheidsprogramma dat hen kan helpen met de eerste stappen. Bijna twee derde van de ondervraagde Nederlanders denkt dat dit kan helpen. Dat is trouwens minder dan in andere landen, waar gemiddeld 80 procent wel zit te wachten op staatssteun bij het opstarten van een bedrijfje.

Gelukkig is er ook onderzocht waarom vrouwen juist wél een eigen firma moeten beginnen. Zo lijkt het 46 procent heerlijk om hun brood te verdienen met iets wat ze leuk vinden, vindt 37 procent ‘het idee van eigen baas zijn’ zaligmakend en zou 34 procent gewoon trots zijn op zichzelf als baas.

LEES OOK


Views

100+

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

We durven van baan te veranderen en doen dat massaal

Wijnimporteur Bart in zijn wijnhandel Vivique in Hilversum./Orange Pictures

Foto van 'Constance van Amstel'

15 MAA 2018

Accountmanager Bart (29) gooide vorig jaar het roer om en is nu wijnimporteur. Nina ging van pr naar stewardess. Ze blijken niet de enige ‘beroepswisselaars’; in 2017 switchten maar liefst 937 duizend Nederlanders naar een andere baan. Het hoogste aantal in jaren.

Ongelukkig

Tot een jaar geleden was de 29-jarige Bart Westerhof uit Utrecht accountmanager in het leegstandsbeheer. Toen zijn contract na twee jaar ophield, solliciteerde hij als vanzelf naar nieuwe banen in die sector, maar echt blij werd hij er niet van. ,,Het werk in de sales vond ik wel leuk, maar de druk en onrealistische targets die erbij hoorden niet”, vertelt hij. „Bij zo’n sollicitatiegesprek zat ik dan enthousiast te doen voor een baan waarvan ik eigenlijk al wist dat ik er niet gelukkig van zou worden.” Op een dag vertelde zijn vader dat de Hilversummer wijnhandel waar Bart als jongen een bijbaan had, leeg stond. „Ik ben er gaan kijken en twee dagen later was ik de eigenaar!”, vertelt hij lachend.

Ook Nina Aalbers veranderde van baan. De 23-jarige Amsterdamse had een baan als pr-manager, maar switchte begin dit jaar naar grote hoogte: ze werd stewardess. „Na twee jaar met veel plezier achter een bureau te hebben gezeten, besloot ik de stap te zetten om alsnog mijn meisjesdroom achterna te gaan.” Als reden noemt Nina het wat als-scenario. „Ik wil voorkomen dat ik op mijn 67ste denk: wat als ik toen... Dan bega ik liever nu een fout, dan dat ik spijt heb van iets wat ik niet gedaan heb – mocht het vliegwereldje niets voor mij zijn.” Dat is het echter wel. ,,Het is wel heel anders. Ik heb onregelmatige werktijden, moet verjaardagsfeestjes overslaan en de wekker om 3 uur zetten, maar het bevalt me tot nu toe allemaal heel goed.”

We durven weer

Uit cijfers die het CBS woensdag naar buiten bracht blijkt dat er vorig jaar 937 duizend mensen tussen 15 en 75 jaar een ander beroep hadden dan het jaar ervoor. Het aantal ‘beroepswisselaars’ was sinds 2015 niet meer zo hoog. ,,Dat heeft te maken met het aantrekken van de economie. Er komen banen bij dus mensen vinden het minder eng om hun huidige baan te verlaten. Had je voorheen een vaste baan en kon je een andere baan met een jaarcontract krijgen, dan deed je dat minder snel. Nu durven mensen dat wel aan.”, zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. Hij verwacht dat de groei van ‘beroepswisselaars’ komend jaar nog doorzet.

Jongeren

Wisseling van beroep komt naar verhouding het vaakst voor onder jongeren van 15 tot 25 jaar, een derde wisselde. Dat komt omdat zij vaak van de ene bijbaan naar een andere bijbaan gaan. Kijk je naar de categorieën boven de 25 jaar, dan gaat het om een veel kleiner deel. Bij de 25- tot 45-jarigen was dit 13 procent en bij de 45-plussers slechts 6 procent. De meeste banen worden verlaten in de commerciële sector (9,3 procent), de minste in de agrarische sector (5,4 procent).

Wijnhandelaar Bart is nog steeds blij met zijn keuze om van baan te veranderen. „Als ik nu naar mijn werk ga, heb ik niet het gevoel dat ik naar mijn werk ga. Ik krijg ook geen chagrijnige mensen over de vloer, iedereen is relaxt en leuk. En dat ben ik dan zelf ook!”

LEES OOK


Views

100+

Vaker vast contract door krapte arbeidsmarkt

Foto van 'Constance van Amstel'

14 MAA 2018

Door de krapte op de arbeidsmarkt kost het werkgevers steeds meer moeite om goede werknemers te vinden en - misschien nog belangrijker - te houden. Ze komen daarom steeds vaker met originele en uitgebreide arbeidsvoorwaardenpakketten en bieden ook steeds vaker vaste contracten aan. Echter heeft dat op de lange termijn niet het gewenste effect, waarschuwen HR-professionals.

„Als de nieuwe tendens wordt om gewild, maar schaars personeel eerder een vast contract te bieden, dan zal dat talent met hetzelfde gemak overstappen naar een andere werkgever”, zegt Ricardo Risamasu van talentmarketingbureau Talmark. Het bureau deed onderzoek onder 527 human recource-verantwoordelijken en ontdekte dat het vinden van geschikt personeel voor de organisaties waarin zij werken een steeds grotere uitdaging is.

Moeite

Maar liefst 46,5 procent van de ondervraagden geeft aan dat de organisatie waarvoor ze werken vacatures open heeft staan waarvan het niet lukt om ze in te vullen. „De krapte op de arbeidsmarkt is niemand ontgaan”, schetst Risamasu. „En zeker werkgevers niet. Inmiddels hebben vrijwel alle branches moeite om de juiste werknemers aan te trekken. De eerste geluiden klinken dat de toenemende groei van de economie zelfs wordt gestagneerd door personeelstekort.”

Met name werkgevers die eerder geen moeite hebben gestopt in het neerzetten van een zogenaamd werkgeversmerk, dreigen nu op achterstand te komen. Uit onderzoek onder 1045 werkenden blijkt dat bijna 84 procent zich voorafgaande aan een sollicitatie verdiept in de website van een potentiële nieuwe werkgever.

LEES OOK


Views

98