'Ondanks' vmbo-opleiding toch succesvol? Het kan. / ANP

'Het vmbo wordt ondergewaardeerd'

Ouders zien hun kinderen liever op de havo of het vwo. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Het aantal leerlingen op het vmbo is opnieuw enorm afgenomen. In de derde klas van het vmbo zitten ruim 2000 leerlingen minder dan vorig jaar. De oorzaak: ouders zien hun zoon of dochter liever naar de havo of het vwo gaan, zo blijkt uit onderzoek van het AD. Het aantal kinderen in een havo of vwo-klas is juist gestegen.

Het ministerie van Onderwijs stelt 100 miljoen euro ter beschikking om de technische richting van het vmbo te verbeteren. Want juist aan goede vakmensen heeft Nederland behoefte.

Ondergewaardeerd

Paul Rosenmöller, voorzitter van sectororganisatie VO-raad, beaamt tegenover het AD dat er een grote vraag naar beroepskrachten is op de arbeidsmarkt. „Er is druk vanuit de maatschappij om een hoger, vaak theoretisch schoolniveau te halen. Praktisch talent wordt in onze samenleving ondergewaardeerd. We moeten af van het idee dat het een beter is dan het ander.”

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Dat terwijl meerdere mensen na het vmbo zeer goed terechtkomen. Annelisa van Beek (26) uit Veenendaal volgde een vmbo-opleiding en richtte haar eigen videoproductiebedrijf op. Daar verdient zij nu haar geld mee.  Ook Dave Bode (20) uit Benschop begon op het vmbo en werkt sinds een half jaar fulltime in zijn eigen bedrijf in de evenementenbranche. „Wij zij voornamelijk technisch leverancier voor diverse producten”, zegt hij tegen Metro. Onze kracht is dat we meedenken met de klanten en voor ieder budget een mooi totaalplaatje kunnen realiseren.” Hij denkt dat zijn vmbo-diploma aan zijn succes heeft bijgedragen. „Op school werd je een stukje discipline aangeleerd en klaargestoomd voor het echte werk.”

Onderschat

Volgens Joy van Wingaarden (27) uit Almere, is er niks mis met het vmbo. „Als dit het beste bij een kind past, dan is dat alleen maar goed. Een kind op het havo of vwo plaatsen terwijl hij of zij dat eigenlijk niet aankan, is zonde en frustrerend voor het kind.” Van Wingaarden begon op het vmbo-kbl en behaalde uiteindelijk haar mbo-diploma tot onderwijsassistent. „Praktijkmensen zijn heel belangrijk en worden veel te vaak onderschat”, aldus van Wingaarden.

Van Beek is van mening dat het vmbo en mbo haar hebben gebracht waar ze nu is. „Ik heb meer levenservaring dan iemand die net van de havo komt.” Eerder al werd er door de VO-raad en MBO Raad gewaarschuwd voor een leegloop op de vakopleidingen. Toch is het tot nu toe niet gelukt deze leegloop terug te dringen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Pesten op werk: Er werd geen koffie voor me gehaald
Likeability of 5

Pesten op werk: Er werd geen koffie voor me gehaald

Ruim een half miljoen Nederlanders is slachtoffer van regelmatige pesterijen op de werkvloer. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Een klein geintje over die ene collega, zonder iemand lunchen, iemand ‘vergeten’ voor het koffierondje of met opzet belangrijke informatie achterhouden. Het lijken kleine pesterijen, maar voor het slachtoffer kan dit grote gevolgen hebben. „Pesten op de werkvloer kan een flinke depressie of zelfs zelfmoord tot gevolg hebben”, laat Laura Willemse, voorzitter van Stichting Pesten op de Werkvloer, weten aan Metro. Ruim een half miljoen Nederlanders is slachtoffer van regelmatige pesterijen op de werkvloer, van wie er 80.000 zelfs structureel worden gesard en gejend door één of meerdere collega’s. Hoog tijd dus om de noodklok te luiden.

„Op een gegeven moment werd er geen koffie meer voor me gehaald”, vertelt Sandra* aan Metro. Ze werkte halve dagen bij een secretariaat en is uiteindelijk bij het bedrijf weggepest door haar leidinggevende, tevens vertrouwenspersoon. „Op een dag ben ik bij de directie geroepen en ben ik naar huis gestuurd.” En haar collega’s? Die hadden de pesterijen door, maar konden niets doen. „Ik wist zelf niet eens hoe ikzelf uit de situatie moest komen, laat staan iemand anders.”

Wat moet je doen als je gepest wordt?

„Wanneer je gepest wordt, is het altijd belangrijk om eerst zelf in gesprek te gaan”, laat Willemse weten. „Als dit niet helpt, is het van belang om naar je leidinggevende te stappen. Helaas is dit niet altijd een optie. In 50 procent van de gevallen is de leidinggevende namelijk zelf degene die zijn of haar personeel treitert.”

Zo werd ook Anna* gepest door hogerop: „Ik werd buitengesloten van projecten, mijn werkzaamheden werden aldoor veranderd, mijn rooster werd continu gewijzigd, er werd tegen me geschreeuwd en ik ben regelmatig uitgescholden.” Een vertrouwenspersoon was niet aanwezig bij het bedrijf, dus Anna moest verder kijken. „Op advies van de arbeidsjurist ben ik toen een dossier gaan bijhouden.”

Laat je niet mondeling in een hoek drijven

„Met een goed opgebouwd dossier sta je beter in je recht. Hier moet je alle incidenten in bijhouden, en je kunt het dossier vervolgens uitbreiden door onder andere getuigenverklaringen en relevante correspondentie tussen collega’s, leidinggevende of je werkgever te verzamelen”, aldus Stichting Pesten op de Werkvloer.

Anna werd mondeling gepest door haar leidinggevende, maar over de mail werd er poeslief gedaan. Zo konden de pesters nergens op gepakt worden. „Ik ben toen via de mail gaan herhalen wat er tegen me werd gezegd.” Anna laat weten dat het belangrijk is om te weten wat je rechten zijn. Want als je zomaar zelf ontslag neemt, kun je fluiten naar je centen.

Funest voor de gezondheid

„Uiteindelijk ben ik toch nog tot een kleine overeenkomst gekomen, maar mijn gezondheid heeft wel de prijs betaald.” Momenteel heeft Anna een burn-out, en geeft ze als advies om te allen tijde op tijd aan de bel te trekken. „Laat het nooit zover komen dat je in de lappenmand terechtkomt. Onderneem gelijk actie: praat erover met vrienden, raadpleeg een juridisch loket of ga op gesprek bij een bedrijfsarts.”

Aandacht voor je personeel

De cijfers liegen er niet om: per jaar worden er 200 tot 300 zelfmoorden gepleegd, laat Willemse weten. „Allemaal met een directe link naar pesten op de werkvloer.” Bij één op de tien werknemers die gepest wordt, is het belangrijk extra maatregelen te nemen. „Als je als bedrijf beter wil presteren, heb je ook gewoon goed en gezond personeel nodig. Hoe meer energie, hoe hoger de productiviteit.”

„Het is daarom als werkgever ontzettend belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan je personeel”, vervolgt Willemse. „Leg vooral de focus op het samenwerken. Zo is het verstandiger je personeel te belonen in teamverband, in plaats van individueel. Dan creëer je meer een eenheid.” Zo is Willemse is ook een voorstander van de welbekende vrijdagmiddagborrel: „Je stimuleert dan het gedrag van je personeel op een goede manier.”

Word jij zelf gepest?

De gevolgen van pesten zijn groot. Zo zitten Sandra en Anna momenteel allebei zonder baan. Word jij zelf gepest? Wacht dan niet langer en onderneem actie. Kijk op www.pestenopdewerkvloer.nl voor meer informatie.

*De namen van de slachtoffers in dit artikel zijn om privacyredenen gefingeerd, de echte namen zijn bij de redactie bekend. 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

400+

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

100+

'Meeste beleggers laten bitcoin links liggen'
Likeability of 5

'Meeste beleggers laten bitcoin links liggen'

Zeven op de tien particuliere beleggers vinden een investering in cryptomunten te ingewikkeld, te risicovol of onbetrouwbaar. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

Ondanks de recente hype rondom de bitcoin piekeren veel traditionele beleggers er niet over om hun geld te investeren in cryptomunten. Dat blijkt uit onderzoek van beleggingsplatform Binck onder 200.000 particuliere beleggers in Nederland. Zeven op de tien particuliere beleggers vinden zo'n investering te ingewikkeld, te risicovol of onbetrouwbaar.

Minder dan een vijfde gaf aan op dit moment in cryptomunten te investeren of dit te overwegen. Wel geeft 10 procent aan waarschijnlijk te laat te zijn, terwijl 2 procent juist alweer uitgestapt is.

'Klassieke bubbel'

2017 kan worden gezien als het succesjaar van de bitcoin door een stijging van 1300 procent. Cryptomunt Ripple steeg zelfs 3600 procent. De enorme stijging van de cryptomunten ziet 60 procent van de ondervraagden als een 'klassieke bubbel'. Slechts 5 procent denkt dat de waarde van de bitcoin verder gaat stijgen dit jaar. Ook ziet een meerderheid geen toekomst in de cryptomunt als vervanger van ons huidige geld.

Gevraagd naar de meest geschikte typering voor een belegging in cryptomunten geeft 36 procent aan dit ‘risicovol’ te vinden en nog eens 32 procent gebruikt te term ‘te mijden’. Volgens Binck kan een „gebrek aan kennis over cryptomunten” een reden zijn dat beleggers deze markt links laten liggen.

Bitcoinzeepbel

Meerdere bekende economen en beleidsmakers hebben al gewaarschuwd voor een bitcoinzeepbel. De koers is ook uitermate beweeglijk: maandag was de bitcoin nog meer dan 14.000 dollar waard, woensdagochtend noteerde de munt op zo'n 11.152 dollar.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


lol
user_b36acf7bf3fa2ba42fb5109419e560b1944b8c10_avatar

Views

100+

Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

48

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Steeds meer langdurige armoede in Nederland

Steeds meer gezinnen leven in langdurige armoede. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

Er is steeds meer sprake van langdurige armoede in Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2016 is het aantal huishoudens dat leeft in langdurige armoede verder toegenomen naar zo'n 224.000 huishoudens, 15.000 meer dan in 2015.

117.000 kinderen

Langdurige armoede wil zeggen dat de huishoudens al vier jaar of langer een inkomen onder de zogeheten lage-inkomensgrens (1030 euro voor een alleenstaande, 1370 euro voor een alleenstaande ouder met één kind en 1940 euro voor een koppel met twee kinderen) leeft. In Nederland ging dat in 2016 om zo'n 3,3 procent van de huishoudens. Daarbij worden 117.000 kinderen getroffen, waarbij voor 60 procent van de kinderen geldt dat één of beide ouders in de bijstand zitten. Een kwart daarvan heeft wél gewoon betaald werk als inkomstenbron.

Het aantal huishoudens dat kort of lang in armoede leeft, bleef in 2016 stabiel. Het Centraal Planbureau verwacht dat in 2017 en 2018 de totale armoede in Nederland licht daalt, omdat het weer beter gaat met de economie.

Groningen verrassende 'winnaar'

De stad waar de meeste armoede voorkomt is Groningen. Daar zit het hoogste percentage huishoudens dat langdurig onder de lange-inkomensgrens zit: 7,4 procent van de inwoners. Rotterdam en Amsterdam zijn tweede en derde op de lijst en voor een beetje rijkdom kun je het beste naar Rozendaal, Alphen-Chaam en Scherpenzeel. Daar zit maximaal 0,8 procent van de huishoudens onder de lage-inkomensgrens.

Wie het goed doen? De 65-plussers. Onder die groep komt langdurige armoede het minst voor. Dat komt doordat de AOW meer is dan het bedrag van de lage-inkomensgrens. Ook telt mee dat veel 65-plussers naast een AOW-uitkering ook vaak een aanvullend pensioen en vaker een eigen vermogen hebben.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


loldislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_e92cae5ebad76cb274c947f883c2d552f66a0f2d_avatar

Views

100+

CNV wil ‘eigen volk eerst’, maar is dat realistisch?

CNV wil ‘eigen volk eerst’, maar is dat realistisch?

Door de groeiende economie zal de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar toenemen. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

1,2 miljoen mensen zitten zonder werk, terwijl ze wel willen werken. Dat zegt vakbond CNV en daarom pleit de bond voor een rem op de komst van arbeidsmigranten naar Nederland. Volgens hen zijn er in Nederland genoeg werklozen die eerst aan de bak geholpen moeten worden. Maar hoe haalbaar is de oproep, aangezien er in veel sectoren nú mensen nodig zijn?

In veel sectoren weten ze niet meer waar ze het personeel vandaan moeten halen. En door de groeiende economie zal de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar toenemen, verwacht het UWV. Steeds vaker halen werkgevers daarom mensen uit het buitenland.

Ten onrechte, vindt CNV-voorzitter Maurice Limmen. „Arbeidsbeperkten, 50-plussers en jongeren met een migratieachtergrond solliciteren zich een slag in de rondte, maar vaak zonder resultaat. Tegelijkertijd hoor je dat koks uit Spanje naar Nederland worden gehaald. Dat schiet bij mij in het verkeerde keelgat.”

Omscholing

Volgens de vakbond moeten werkgevers niet alleen maar voor de makkelijke oplossing gaan. „Er zou veel meer moeten worden geïnvesteerd in de ontwikkeling en omscholing van mensen", gaat Limmen verder. Daarnaast heeft het volgens hem ook te maken met een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid. „Op de korte termijn heeft een bedrijf de taak om te blijven bestaan, maar op de lange termijn heeft een bedrijf ook de verantwoordelijk om te zorgen voor de maatschappij.”

Een mooie oproep, waarvan ik de achtergrond goed begrijp, zegt arbeidseconoom Ronald Dekker. „Mensen met een handicap staan altijd één nul achter en er zijn genoeg bedrijven die weinig moeite nemen om geschikte vakmensen uit Nederland te vinden.” Maar volgens Dekker is de uitwerking van het plan lastig. „Werkgevers hebben de vrijheid om personeel te werven waar ze willen. Zeker als het om burgers uit de Europese Unie gaat.”

„Daarnaast is de mismatch tussen een bedrijf en sollicitant soms zo groot, dat de werkgever echt niet geschikt is. Iemand zonder armen kan moeilijk tomaten plukken.”

'Te kort door de bocht'

Ook Andries de Grip, hoogleraar scholing en arbeidsmarkt aan de Universiteit Maastricht, plaatst zijn vraagtekens bij de oproep van het CNV. „Het is te kort door de bocht”, reageert hij. „Het is voor een bedrijf ook het makkelijkst om iemand aan te nemen die hier in Nederland rondloopt. Maar dan moet diegene er wel zijn.”

Volgens het CBS zijn er 855.000 migranten uit andere landen van de Europese Unie in Nederland aan het werk. De meeste migranten komen uit Polen. „Zij vervullen onder andere functies in de tuinbouw”, zegt De Grip. „Het lijkt mij niet dat de vakbond 50-plussers wil aanmoedigen om te gaan werken in de tuinbouw terwijl dat onder hun niveau is. Daarnaast zijn er ook migranten die in de hightech werken. Voor die functie moet je echt een goede opleiding hebben. Zomaar omscholen is te makkelijk gedacht.”

Aandacht voor een actiever beleid zodat ouderen sneller werk vinden is volgens Grip wel een goed idee. ,,Maar dat vereist aanpassing van de regelgeving. Zolang een uitkering meer oplevert dan een baan, wordt het een erg onaantrekkelijk verhaal.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Likeability of 5

Stress op je werk: Blue Monday of toch iets anders?

Foto ter illustratie: Colourbox.

Foto van 'Merel Driessen'

Het is de derde maandag van januari en dat betekent: Blue Monday, ook wel de depressiefste dag van het jaar. Of het per se aan deze dag ligt dat je je ongelukkig voelt op je werk, is maar de vraag. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat frustraties, stress en burn-outs een groot probleem zijn op de werkvloer.

Tachtig procent heeft ‘werkstress’

Een van die onderzoeken werd gedaan door vacaturewebsite Jobbird. Op de website werd een poll geplaatst met de vraag hoeveel stress mensen ervaren op de werkvloer. Zo’n tweeduizend mensen reageerden, waarvan een kwart aangaf dagelijks werkstress te ervaren. Meer dan dertig procent had zelfs weleens een burn-out gehad.

„De uitkomsten zijn alarmerend”, vertelt Marlot Cruiming, CEO van Jobbird. „Tachtig procent van de mensen die reageerden geeft aan werkstress te ervaren of een burn-out te hebben gehad. Dat is schrikbarend.” Cruiming vertelt dat ze blij is dat ze dit onderzoek heeft gedaan: „We hebben nu inzicht gekregen in de huidige situatie op de werkvloer.”

‘Millennials putten zichzelf uit’

Volgens Cruiming lijken burn-outs en stress iets te zijn van deze generatie. „Millennials zijn voortdurend bezig met hun telefoon en dus altijd bereikbaar. Als er iets van hun werk voorbij popt, zijn ze alsnog bezig met hun werk. Ze putten zichzelf eigenlijk uit.” Maar ze denkt dat het niet alleen aan hun telefoons ligt. Het gaat ook om de lifestyle van mensen. „Een burn-out wijst erop dat je al te lang iets doet waar je ongelukkig van wordt. Dat vreet heel erg. Soms moet je daarvoor ook iets veranderen aan je lifestyle.” Dat deed Cruiming zelf ook toen ze CEO van Jobbird werd. „Ik ga vroeg naar bed en drink geen alcohol. Daardoor ben ik topfit.”

Dat de verantwoordelijkheid grotendeels bij jezelf ligt, beaamt ook Tom Eijck. „Je bent altijd in eerste instantie verantwoordelijk voor je eigen geluk. Bij werkgeluk ligt een grote verantwoordelijkheid bij de werkgever, maar ook bij de werknemer. Dat zit ‘m vaak in een vastgeroest werkpatroon.” Eijck is sociale innovatie manager bij HR-dienstverlener Unique, waar een poll over werkgeluk werd gehouden onder zowel werkzoekenden als werknemers. Meer dan een kwart van de mensen die de poll hadden ingevuld, gaf aan niet tevreden te zijn over hun huidige baan.

Balans in stress en rust

„Daar schrok ik totaal niet van. Ik denk dat er heel veel mensen vast zitten”, vertelt Eijck. Ook hij ziet dat mensen steeds meer druk en stress ervaren op hun werk. „Wij willen dat alles goedkoper wordt, waardoor bedrijven steeds meer op de kosten zitten. Ze willen zo veel mogelijk doen met zo min mogelijk werknemers.” Het zorgt ervoor dat de druk op werknemers veel hoger wordt, waardoor stress ontstaat.

Toch kan een stukje druk en stress geen kwaad, volgens Eijck. „We hebben het nodig om optimaal te kunnen presteren. Maar je moet wel je herstelmomenten kunnen pakken en dat is moeilijk. Je moet een balans er tussenin zien te vinden.”

Een te strakke planning

Zo veel mogelijk doen in zo min mogelijk tijd is een groot probleem, blijkt uit onderzoek van Protime. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in HR-software deed onderzoek naar kwaliteit op de werkvloer. Wat blijkt: meer dan de helft van de Nederlandse beroepsbevolking kan haar taken niet binnen de geplande tijd uitvoeren. „We vonden het nogal bijzonder dat dat zo’n hoog percentage is. Planning is een groot probleem binnen werkend Nederland. Mensen hebben daardoor het gevoel dat ze achter de feiten aan lopen en ervaren stress”, vertelt Lucas Polman, directeur van Protime.

Polman zag ook in de uitkomsten van het onderzoek dat de communicatie tussen werknemers en leidinggevenden erg slecht is. Bijna de helft van de onderzochten gaf aan zelden of nooit de planning met hun leidinggevende te bespreken. „Planning is een belangrijk onderdeel op het werk, maar er wordt weinig over gecommuniceerd. De communicatie tussen werknemer en leidinggevende zou flink verbeterd kunnen worden.”

Volgens Cruiming is communicatie vooral voor de millennial heel belangrijk. „De millennial wil zich graag ontwikkelen en veel feedback krijgen. Ik kan me voorstellen dat als je nooit een feedbackmoment hebt, dat je ook moeilijk trots op jezelf kan zijn.” Ook Eijck benadrukt dat communicatie belangrijk is. „Het is sociaal contact met elkaar hebben. Dat is de basis van je organisatiecultuur. Het gaat dan ook om het continu stimuleren van positieve emoties. Complimenten geven bijvoorbeeld, en plezier met elkaar maken. Vraag jezelf eens af hoe vaak je mensen iets laat doen waar ze goed in zijn.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_4e865f3b084d3a5293018231e0c0837419f39fc4_avatar

Views

100+