Werk&Geld

'Ondanks' vmbo-opleiding toch succesvol? Het kan. / ANP

'Het vmbo wordt ondergewaardeerd'

Ouders zien hun kinderen liever op de havo of het vwo. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

11 JAN 2018

Het aantal leerlingen op het vmbo is opnieuw enorm afgenomen. In de derde klas van het vmbo zitten ruim 2000 leerlingen minder dan vorig jaar. De oorzaak: ouders zien hun zoon of dochter liever naar de havo of het vwo gaan, zo blijkt uit onderzoek van het AD. Het aantal kinderen in een havo of vwo-klas is juist gestegen.

Het ministerie van Onderwijs stelt 100 miljoen euro ter beschikking om de technische richting van het vmbo te verbeteren. Want juist aan goede vakmensen heeft Nederland behoefte.

Ondergewaardeerd

Paul Rosenmöller, voorzitter van sectororganisatie VO-raad, beaamt tegenover het AD dat er een grote vraag naar beroepskrachten is op de arbeidsmarkt. „Er is druk vanuit de maatschappij om een hoger, vaak theoretisch schoolniveau te halen. Praktisch talent wordt in onze samenleving ondergewaardeerd. We moeten af van het idee dat het een beter is dan het ander.”

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Dat terwijl meerdere mensen na het vmbo zeer goed terechtkomen. Annelisa van Beek (26) uit Veenendaal volgde een vmbo-opleiding en richtte haar eigen videoproductiebedrijf op. Daar verdient zij nu haar geld mee.  Ook Dave Bode (20) uit Benschop begon op het vmbo en werkt sinds een half jaar fulltime in zijn eigen bedrijf in de evenementenbranche. „Wij zij voornamelijk technisch leverancier voor diverse producten”, zegt hij tegen Metro. Onze kracht is dat we meedenken met de klanten en voor ieder budget een mooi totaalplaatje kunnen realiseren.” Hij denkt dat zijn vmbo-diploma aan zijn succes heeft bijgedragen. „Op school werd je een stukje discipline aangeleerd en klaargestoomd voor het echte werk.”

Onderschat

Volgens Joy van Wingaarden (27) uit Almere, is er niks mis met het vmbo. „Als dit het beste bij een kind past, dan is dat alleen maar goed. Een kind op het havo of vwo plaatsen terwijl hij of zij dat eigenlijk niet aankan, is zonde en frustrerend voor het kind.” Van Wingaarden begon op het vmbo-kbl en behaalde uiteindelijk haar mbo-diploma tot onderwijsassistent. „Praktijkmensen zijn heel belangrijk en worden veel te vaak onderschat”, aldus van Wingaarden.

Van Beek is van mening dat het vmbo en mbo haar hebben gebracht waar ze nu is. „Ik heb meer levenservaring dan iemand die net van de havo komt.” Eerder al werd er door de VO-raad en MBO Raad gewaarschuwd voor een leegloop op de vakopleidingen. Toch is het tot nu toe niet gelukt deze leegloop terug te dringen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
'Geld maakt wél gelukkig'

Zo maakt geld wél gelukkig

'Geld maakt wél gelukkig', zegt consumentenpsycholoog. Foto: Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

20 MAA 2018

Koop je liever een cadeautje voor jezelf of voor anderen? Om een geluksgevoel te creëren kun je maar beter dat laatste doen, stelt Consumentenpsycholoog Patrick Wessels. In zijn boek Geld maakt wél gelukkig laat hij zien waarom de uitspraak ‘Geld maakt niet gelukkig’ niet klopt. „Als je het maar op de juiste manier uitgeeft.”

Het maakt niet uit of je na je vaste lasten veel of weinig te besteden hebt, zegt Wessels. „Door binnen je budget psychologisch slimme keuzes te maken, word je gelukkig van alle uitgaven.” Koop bijvoorbeeld ervaringen in plaats van spullen, is een van zijn tips. „We blijven daar langer aan terugdenken, veel meer dan bij spullen die we kopen.”

Menukaart

In het boek komen in totaal acht psychologische inzichten aan bod, die Wessels inmiddels zelf ook graag toepast. Stop met vergelijken is zo’n inzicht, want dat maakt je tevredener en gelukkiger. „Zelf probeer ik daarom ook zo min mogelijk te vergelijken. Ik vergelijk als ik een goedkoop energiecontract wil afsluiten, maar vermijd het als ik een nieuwe televisie nodig heb of als ik in een restaurant op zoek ben naar een lekker gerecht. Als ik uit eten ga, dan scan ik de kaart van boven naar beneden, en zodra ik iets lekkers zie, stop ik met zoeken. Als je stopt met vergelijken, leer je namelijk om tevreden te zijn met een goede keuze, in plaats van eindeloos te proberen voor niets minder dan het beste te gaan.”

Een andere tip die Wessels geeft is om altijd vooruit te betalen. „Het kan zo verleidelijk zijn om een vakantie in termijnen te betalen, of die hotelkamer pas te betalen als je op je bestemming bent.” Maar meteen (het hele bedrag) te betalen, maakt gelukkiger, zegt hij. „Als je dan eenmaal op vakantie bent, voelt het alsof je vakantie gratis is.”

Marketeers

De slimme manieren van geld uitgeven helpen je te voorkomen dat een kleine tegenvaller je dag zomaar zal verpesten, legt Wessels uit, die met het boek de consument wijzer wil maken. „Het speelveld is oneerlijk. De consument is ten opzichte van marketeers een weerloos persoon.”

„Ik wil laten zien hoe marketeers hun strategieën bepalen en hoe je meer plezier kunt hebben van je geld”, besluit Wessels, die alle opbrengsten van zijn boek doneert aan een goed doel. „In het boek leg ik uit hoe geld uitgeven aan anderen gelukkiger maakt dan uitgeven aan jezelf. Laat ik dat daarom meteen maar in de praktijk brengen, door het deel van de opbrengsten dat anders naar mij zou gaan, te doneren aan Stichting Kinderen Kankervrij.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

300+

Likeability of 5

Is het einde van bitcoin in zicht?

Bitcoin / ANP

Foto van 'Merel Driessen'

18 MAA 2018

In de laatste maand van 2017 was de bitcoin nog ruim 15 duizend dollar waard, maar inmiddels beleeft de welbekende cryptomunt mindere tijden. De waarde van bitcoin hangt nu op zo’n 7400 dollar. Is het dan nu gedaan met de cryptomunt? „Nee”, zegt blockchain-deskundige Gert-Jan Lasterie tegen Metro. „De bodem is nu misschien wel bereikt, maar een verdere daling naar 6000 of zelfs 4000 dollar is heel goed mogelijk. Je zult zien dat op het moment dat weinig mensen het verwachten, de koers weer zal stijgen."

Sinds het begin van 2018 is de waarde van de bitcoin al aan het dalen. Het lijkt misschien alsof dat ‘ineens’ gebeurt, maar daar is geen sprake van volgens Lasterie. „De koers van de bitcoin is in 2017 zo hard gestegen. Eigenlijk zien we dan altijd dat een correctie daarop volgt. Die correctie is nu gaande sinds het begin van het jaar”, vertelt hij.

Meerdere factoren spelen een rol

Lasterie vertelt dat die correctie met meerdere factoren te maken heeft. „Veel mensen kijken naar de technische analyses die worden gemaakt. Mensen zoeken dan naar patronen uit het verleden en plakken dat op de huidige situatie.” Eén van die technische analyses is het death cross. „Dat zegt iets over twee lijnen in een grafiek die elkaar kruizen. Die twee lijnen zeggen iets over de gemiddelde prijzen; de een over een korte termijn en de ander over een langere termijn. Als ze elkaar kruisen, heeft dat een enorm effect op de prijs.” Deze technische analyse wordt vaak gebruikt op de reguliere aandelenmarkt. „In het verleden is al vaker gebleken dat cryptocurrencies zich niet altijd houden aan de wetmatigheden van deze analyses.”

Er wordt niet alleen gekeken naar de technische analyses. „Andere mensen geloven dat de koers meer nieuwsgedreven is. Er is binnenkort een G20-top waar over cryptocurrencies gesproken gaat worden. Heel veel mensen hebben een mening over cryptocurrencies en dat leidt tot onzekerheid. Mensen stappen er dan voor de zekerheid maar even uit. Ze verkopen hun bitcoins, waardoor de koers weer daalt.”

Lasterie legt uit dat ook de grootte van de cryptocurrencymarkt een factor is. Deze markt is namelijk nog maar heel klein vergeleken met de bekende aandelenmarkt. „Het gaat wel om miljarden, maar dat zijn ‘maar’ miljarden. In de normale aandelenhandel gaat het om honderden miljarden. Door de kleinschaligheid kan er met een heel kleine beweging op de cryptocurrencymarkt al een soort kettingreactie ontstaan.”

‘We zitten nog maar in de begindagen’

Lasterie houdt zich al lange tijd bezig met de wereld van cryptocurrencies. In mei vorig jaar maakte hij een Twitteraccount aan, waarop hij bijna dagelijks tweet over zijn liefde voor cryptocurrencies en blockchain. Lasterie beaamt dat de koers van de bitcoin eigenlijk nog wel het minst interessant is. „Het concept erachter, digitaal geld wat je overal naartoe kunt verplaatsen, is veel interessanter. We zitten nu nog in de begindagen ervan en we gaan er nog veel meer van zien."

Voor mensen die al geïnvesteerd hebben in bitcoin raadt Lasterie het aan om geduld te hebben. „Laat het lekker staan en wacht totdat er betere tijden aanbreken.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


like
user_a6f458eee1c8c6d19886bf9557959fa0f2828349_avatar

Views

500+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Derde deel Nederlanders heeft financiële zorgen

Derde deel Nederlanders heeft financiële zorgen

Een derde deel van de Nederlanders heeft financiële zorgen. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

17 MAA 2018

Veel mensen maken zich zorgen over geld. Ruim een derde van de Nederlanders is bezorgd over zijn financiële situatie.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volksbank, in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen en het Nibudonder onder zo'n 1.400 Nederlanders. Uit het onderzoek blijkt ook dat onze financiële bezorgdheid sterk samenhangt met ons geluksgevoel. We vinden het belangrijk om onze financiën op orde te hebben. Belangrijker nog dan veel verdienen of het hebben van veel vrienden.

Huurders

De onderzoekers kijken daarbij naar opleidingsniveau, hoogte van het inkomen, leeftijd, woonsituatie en geluksgevoel. Lager opgeleiden hebben meer geldzorgen (37 procent) dan mensen met een hoger opleidingsniveau (29 procent). Daarnaast maken huurders zich meer zorgen om hun financiën dan mensen met een eigen woning.

Ook hebben mensen met een benedenmodaal inkomen (41 procent) meer financiële zorgen dan zij met een bovenmodaal inkomen (26 procent). Nederlanders boven de 66 jaar maken zich het minst zorgen om hun financiën.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

300+

Nederlandse vrouw heeft geen zin in eigen bedrijf

Foto van 'Constance van Amstel'

16 MAA 2018

Nederlandse vrouwen hebben in vergelijking met andere vrouwen in de wereld het minst zin in het starten van een eigen bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek. Minder dan een kwart (23 procent) van de vrouwen in Nederland zou voor zichzelf willen werken, terwijl dat wereldwijd 45 procent is. Het resultaat van dit onderzoek sluit aan bij een eerdere bevinding dat Nederlandse vrouwen kampioen zijn in parttime werken.

Turken aan kop

Voor het onderzoek werden 10.000 vrouwen ondervraagd uit tien verschillende landen. Naast Nederland waren dat Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Turkije, Roemenië, Rusland en China. De meest ondernemende vrouwen wonen in Turkije; daar ziet 75 procent van de vrouwen het wel zitten om een eigen onderneming te starten. Een mooie tweede plek is er voor Roemenië met 67 procent.

Lukt niet

Ook de rest van de resultaten van het onderzoek, dat is uitgevoerd door METRO (niet wij maar het internationale moederbedrijf van groothandel Makro), geeft niet bepaald een positief beeld van potentiële vrouwelijke ondernemers. Van de 23 procent die het wel wat lijkt om voor zichzelf te beginnen, denkt maar liefst 90 procent dat het niet gaat lukken. Bijna de helft (45 procent) noemt een gebrek aan financiële ondersteuning als reden, terwijl bijna een kwart (24 procent) denkt dat hoge belastingen een obstakel kunnen vormen. 22 procent gelooft dat de algemene economische situatie niet bevorderend is.

Steun

Wat zou kunnen helpen om de stap naar zelfstandigheid toch te wagen, is een overheidsprogramma dat hen kan helpen met de eerste stappen. Bijna twee derde van de ondervraagde Nederlanders denkt dat dit kan helpen. Dat is trouwens minder dan in andere landen, waar gemiddeld 80 procent wel zit te wachten op staatssteun bij het opstarten van een bedrijfje.

Gelukkig is er ook onderzocht waarom vrouwen juist wél een eigen firma moeten beginnen. Zo lijkt het 46 procent heerlijk om hun brood te verdienen met iets wat ze leuk vinden, vindt 37 procent ‘het idee van eigen baas zijn’ zaligmakend en zou 34 procent gewoon trots zijn op zichzelf als baas.

LEES OOK


Views

100+

Likeability of 5

Camera videoHoe de Asus ZenBook de flexwerklaptop werd

In samenwerking met Asus

21 MAA 2018

Een mooi ogende notebook die - zonder snoertje - de hele werkdag meegaat. Dat is in een paar woorden de Asus ZenBook, de laptop die je op menig flexwerkplek ongetwijfeld opengeklapt op tafel hebt gezien.

Metro is samen met Asus (zie onderaan) via een columnwedstrijd op zoek naar mooie verhalen over goede flexwerkplekken. Hoe zit dat toch, dat dit apparaat uit zoveel werktassen tevoorschijn wordt getoverd?

Asus is van oudsher een tech-company en in 1989 ooit begonnen met moederborden en grafische kaarten. „Dat is ons hart en de reden waarom gamers en super-techy mensen ons kennen en van ons houden”, vertelt Farley Cicilia van Asus. „We staan voor innovatie en design. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld zelf je pc wilt bouwen. Ja, we zijn een powerhouse voor componenten en hardware.”

Nu voor iedereen

Langzamerhand begon Asus ook pc’s en laptops te bouwen. Niet alleen voor ‘die gamers en supertechy mensen’, maar voor iedereen. En zo was daar in 2011 het - zo bleek later - bedrijfspareltje voor de gewone man, de Asus Zenbook. Met name de huidige ‘UX430’ is uitgegroeid tot een populair apparaat. Kenmerkend zijn het grotere scherm (door dunne randen) en het draaggemak.

Cicilia: „Onze ZenBookserie is het neusje van de zalm geworden, onze trots. De ZenBook is een superelegante premium laptop van uitstekende materialen. Het design van de ZenBook is de afgelopen drie jaar heel belangrijk geworden. We hebben ons als Asus afgevraagd hoe de ZenBook mee kon met de tijd. Dat resulteerde erin dat je tegenwoordig met de Zenbook gezien wilt worden.”

Wow-factor

Dat blijkt. Loop een koffietentje in en je ontdekt wel iemand die zit te flexwerken met een ZenBook. „Als je je laptoptas opent zorgt dat bijna voor de wow-factor”, zegt Cicilia met een grote lach. Dan een beetje relativerend: „Het is gewoon echt een mooi en onderscheidende notebook.”

Opvallend design of niet, je moet er natuurlijk vooral goed mee kunnen werken. Cicilia: „Uiteraard, maar wees gerust. De Zenbook heeft genoeg paardenkracht om ook grote, zware programma’s te kunnen draaien. Mensen uit de grafische wereld en ook personen die moeten editen, kunnen er prima mee overweg.”

Dat je zoveel ZenBooks op openbare plekken ziet, komt omdat het bepaald geen log en zwaar apparaat is. Integendeel, de laptop weegt maar 1,25 kilo. Hij is reisvriendelijk, sommige ZenBooks passen zelfs in een vrouwenhandtas. En voor de sloddervossen onder ons, die stelselmatig hun oplader vergeten: de ZenBook heeft een optimale batterij, waardoor hij een uurtje of negen à tien meegaat. De melding die je vreest, ‘nog 10 procent’, blijft lekker lang uit. Superhandig voor de flexwerker dus. En, niet geheel onbelangrijk, voor 700 tot 800 euro heb je een ZenBook in huis.

Schrijven en stemmen

De ervaringen van die flexwerker, daar zijn Asus en Metro zoals gezegd naar op zoek. Wie graag in een café of op een rustig plekje in een bibliotheek werkt en daar een goed verhaal bij heeft: schrijf gerust een column van 400 woorden en stuur deze in naar lezerscolumn@metronieuws.nl. Wat het mooiste verhaal oplevert? Een plek in de papieren Metro en, uiteraard, een Asus Zenbook.

Schrijf je geen column, maar wil je wel meebepalen wie de winnaar wordt? Je stem uitbrengen - door middel van een emoji - kan hier. Wel een beetje naar beneden scrollen, dan vind je de 'lezerscolumns flexwerkplek'.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

We durven van baan te veranderen en doen dat massaal

Wijnimporteur Bart in zijn wijnhandel Vivique in Hilversum./Orange Pictures

Foto van 'Constance van Amstel'

15 MAA 2018

Accountmanager Bart (29) gooide vorig jaar het roer om en is nu wijnimporteur. Nina ging van pr naar stewardess. Ze blijken niet de enige ‘beroepswisselaars’; in 2017 switchten maar liefst 937 duizend Nederlanders naar een andere baan. Het hoogste aantal in jaren.

Ongelukkig

Tot een jaar geleden was de 29-jarige Bart Westerhof uit Utrecht accountmanager in het leegstandsbeheer. Toen zijn contract na twee jaar ophield, solliciteerde hij als vanzelf naar nieuwe banen in die sector, maar echt blij werd hij er niet van. ,,Het werk in de sales vond ik wel leuk, maar de druk en onrealistische targets die erbij hoorden niet”, vertelt hij. „Bij zo’n sollicitatiegesprek zat ik dan enthousiast te doen voor een baan waarvan ik eigenlijk al wist dat ik er niet gelukkig van zou worden.” Op een dag vertelde zijn vader dat de Hilversummer wijnhandel waar Bart als jongen een bijbaan had, leeg stond. „Ik ben er gaan kijken en twee dagen later was ik de eigenaar!”, vertelt hij lachend.

Ook Nina Aalbers veranderde van baan. De 23-jarige Amsterdamse had een baan als pr-manager, maar switchte begin dit jaar naar grote hoogte: ze werd stewardess. „Na twee jaar met veel plezier achter een bureau te hebben gezeten, besloot ik de stap te zetten om alsnog mijn meisjesdroom achterna te gaan.” Als reden noemt Nina het wat als-scenario. „Ik wil voorkomen dat ik op mijn 67ste denk: wat als ik toen... Dan bega ik liever nu een fout, dan dat ik spijt heb van iets wat ik niet gedaan heb – mocht het vliegwereldje niets voor mij zijn.” Dat is het echter wel. ,,Het is wel heel anders. Ik heb onregelmatige werktijden, moet verjaardagsfeestjes overslaan en de wekker om 3 uur zetten, maar het bevalt me tot nu toe allemaal heel goed.”

We durven weer

Uit cijfers die het CBS woensdag naar buiten bracht blijkt dat er vorig jaar 937 duizend mensen tussen 15 en 75 jaar een ander beroep hadden dan het jaar ervoor. Het aantal ‘beroepswisselaars’ was sinds 2015 niet meer zo hoog. ,,Dat heeft te maken met het aantrekken van de economie. Er komen banen bij dus mensen vinden het minder eng om hun huidige baan te verlaten. Had je voorheen een vaste baan en kon je een andere baan met een jaarcontract krijgen, dan deed je dat minder snel. Nu durven mensen dat wel aan.”, zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. Hij verwacht dat de groei van ‘beroepswisselaars’ komend jaar nog doorzet.

Jongeren

Wisseling van beroep komt naar verhouding het vaakst voor onder jongeren van 15 tot 25 jaar, een derde wisselde. Dat komt omdat zij vaak van de ene bijbaan naar een andere bijbaan gaan. Kijk je naar de categorieën boven de 25 jaar, dan gaat het om een veel kleiner deel. Bij de 25- tot 45-jarigen was dit 13 procent en bij de 45-plussers slechts 6 procent. De meeste banen worden verlaten in de commerciële sector (9,3 procent), de minste in de agrarische sector (5,4 procent).

Wijnhandelaar Bart is nog steeds blij met zijn keuze om van baan te veranderen. „Als ik nu naar mijn werk ga, heb ik niet het gevoel dat ik naar mijn werk ga. Ik krijg ook geen chagrijnige mensen over de vloer, iedereen is relaxt en leuk. En dat ben ik dan zelf ook!”

LEES OOK


Views

100+

Vaker vast contract door krapte arbeidsmarkt

Foto van 'Constance van Amstel'

14 MAA 2018

Door de krapte op de arbeidsmarkt kost het werkgevers steeds meer moeite om goede werknemers te vinden en - misschien nog belangrijker - te houden. Ze komen daarom steeds vaker met originele en uitgebreide arbeidsvoorwaardenpakketten en bieden ook steeds vaker vaste contracten aan. Echter heeft dat op de lange termijn niet het gewenste effect, waarschuwen HR-professionals.

„Als de nieuwe tendens wordt om gewild, maar schaars personeel eerder een vast contract te bieden, dan zal dat talent met hetzelfde gemak overstappen naar een andere werkgever”, zegt Ricardo Risamasu van talentmarketingbureau Talmark. Het bureau deed onderzoek onder 527 human recource-verantwoordelijken en ontdekte dat het vinden van geschikt personeel voor de organisaties waarin zij werken een steeds grotere uitdaging is.

Moeite

Maar liefst 46,5 procent van de ondervraagden geeft aan dat de organisatie waarvoor ze werken vacatures open heeft staan waarvan het niet lukt om ze in te vullen. „De krapte op de arbeidsmarkt is niemand ontgaan”, schetst Risamasu. „En zeker werkgevers niet. Inmiddels hebben vrijwel alle branches moeite om de juiste werknemers aan te trekken. De eerste geluiden klinken dat de toenemende groei van de economie zelfs wordt gestagneerd door personeelstekort.”

Met name werkgevers die eerder geen moeite hebben gestopt in het neerzetten van een zogenaamd werkgeversmerk, dreigen nu op achterstand te komen. Uit onderzoek onder 1045 werkenden blijkt dat bijna 84 procent zich voorafgaande aan een sollicitatie verdiept in de website van een potentiële nieuwe werkgever.

LEES OOK


Views

98