Redactie Metro
Redactie Metro Geld & Carrière 18 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Gezond eten steeds duurder, ijs en snoep goedkoper

Een gezonde levensstijl is de afgelopen tien jaar fors duurder geworden ten opzichte van een ongezonde levensstijl. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Voedingscentrum. Verse groenten zijn duurder geworden, snoep en ijs juist goedkoper.

Producten die volgens het onderzoek gezond zijn, zijn de afgelopen tien jaar gemiddeld met 22 procent duurder geworden. Het gaat dan om onder meer vers fruit, gezonde dranken, groenten, brood, vis en eieren. Een uitschieter is de prijs van halfvolle en magere melk; die steeg met bijna zestig procent.

Boodschappenkar

Ook bronwater, koffie en thee werden in verhouding fors duurder. In vergelijking met 2007 stonden deze producten gemiddeld voor 30 procent meer op de kassabon. Voor een boodschappenkar vol voedsel waren consumenten vorig jaar gemiddeld 18 procent meer kwijt dan tien jaar eerder.

Vorig jaar steeg de prijs voor eten gemiddeld met 2,7 procent. Daarmee komt 2017 op plek twee als het gaat om sterkste prijsstijgingen het afgelopen decennium. Alleen in 2008 liepen de prijzen nog harder op. De prijs van gezonde voeding steeg afgelopen jaar twee keer harder dan de prijs voor ongezond eten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.