Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & Carrière 2 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

De nieuwjaarszoen op het werk: ‘doe maar niet’

Op de eerste werkdag van het nieuwe jaar weet je wat je te wachten staat: je mag je collega’s weer een gelukkig nieuwjaar wensen. Maar hoe doe je dat, zonder dat het een ongemakkelijk gebeuren wordt?

„Het blijft een lastig iets, maar je kan het beste gewoon de hand schudden", adviseert etiquettedeskundige Yvonne van der Kroft. „Je familie geef je natuurlijk drie zoenen, maar collega’s is toch iets anders."

„Je moet in ieder geval één lijn trekken", vervolgt Van der Kroft. „Er zijn misschien bepaalde collega’s die dichter bij je staan, maar de een wel zoenen en de ander niet, zorgt voor scheve gezichten."

Communicatie

Volgens de etiquette-expert is communicatie het belangrijkst. „Mensen die verkouden zijn, zeggen ook: ‘ik ben verkouden, dus geef alleen een hand’. Zit je dus niet op die nieuwjaarszoen te wachten, dan moet je dat gewoon aangeven. Zeg dat je het te veel vindt om iedereen te zoenen en dat je daarom gewoon een hand schudt. Communiceer je niet, dan wordt het heel klungelig."

Officieel mag je mensen tot en met 6 januari een gelukkig nieuwjaar wensen, maar iets later kan volgens de deskundige ook nog prima. „Als een collega dan pas terugkomt van vakantie, en je trekt het hele jaar met diegene op, dan is het logisch om de beste wensen uit te spreken."

‘Het wordt losser’

Wat je doet als iemand snel op je afkomt en je het idee hebt dat diegene je drie zoenen wil geven, terwijl je dat zelf liever niet wilt? Leg dan je linkerhand op de schouder van de ander, is het advies. „Zo kun je diegene voorzichter tegenhouden. En strek je rechterhand uit, maar niet te ver natuurlijk."

De nieuwjaarszoen op het werk: 'doe maar niet'
Een gestrekte arm, is het advies van etiquettedeskundige Yvonne van der Kroft. Foto: Unsplash.

Wat Van der Kroft opvalt, is dat de regels allemaal wat minder strikt zijn. „Nieuwjaarskaarten worden steeds minder verstuurd en ook wat betreft de wensen op het werk worden mensen steeds makkelijker. Niemand zal je raar aankijken als je gewoon aangeeft dat je het houdt bij handen schudden. Bovendien kun je het dan niet fout doen: je krijgt geen scheve gezichten of misverstanden. En je collega’s op deze manier gelukkig nieuwjaar wensen, is echt niet minder gemeend."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.