Redactie Metro
Redactie Metro Geld & Carrière 29 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Zzp’er heeft vaak ook nog andere inkomsten

Grote kans dat je naast het geld dat je uit je eigen bedrijf haalt, ook nog een andere bron van inkomsten hebt. Een kleine meerderheid van de 1,5 miljoen zzp’ers in Nederland heeft dit: denk aan loon, pensioen of een uitkering. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers over 2016.

Een bijverdienste?

Voor circa 548.000 zzp’ers was hun werk als zelfstandige niet meer dan een bijverdienste. De meesten hadden ernaast nog een andere baan in loondienst. Maar het kwam ook veel voor dat mensen naast hun eigen bedrijfje ook nog een pensioenuitkering kregen.

Ruim zes op de tien zzp’ers haalden vorig jaar wel hun hoofdinkomen uit zelfstandig ondernemerschap. 653.000 daarvan hadden alleen een zzp-inkomen. Daarmee verdienen ze in doorsnee 28.000 euro per jaar. Voor zo’n 256.000 zzp’ers was het inkomen uit hun ondernemerschap wel de voornaamste, maar niet de enige inkomensbron. Hun zzp-inkomen bedroeg door de bank genomen een kleine 20.000 euro.

Een en ander verschilt erg per sector. Bij zzp’ers in de bouw was hun zzp-werk doorgaans de hoofdbaan of de enige baan. Bij zzp’ers binnen de overheid, in het onderwijs en in de zorg was het zzp-inkomen in de helft van de gevallen een bijverdienste.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.