Constance van Amstel
Constance van Amstel Geld & Carrière 21 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Geld onder matras voor mogelijke crisis

Als voorbereiding op een mogelijke volgende economische crisis heeft een deel van de Nederlanders geld gepind en onder het matras verstopt. Het gaat om 27 procent van de laagopgeleiden en 11,9 procent van de hoogopgeleiden. Dat blijkt uit onderzoek van FBD Bankmensen, detacheerder van financiële professionals, onder 1056 Nederlanders.

Banken

Uit het onderzoek, dat gedaan is om het consumentenvertrouwen in banken te peilen, blijkt verder dat slechts 19,6 procent van de Nederlanders voldoende geld achter de hand heeft voor het geval er weer een bankencrisis uitbreekt. Dat is opvallend, omdat ruim 71 procent van de ondervraagden vindt dat banken niets geleerd hebben van de recente crisis.

Henk Kelder, directeur van FDB Bankmensen, noemt het bijzonder dat mensen geen noodplan hebben. „Vooral ook omdat het vertrouwen in banken nog laag is. Dit is ook door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bevestigd. Dat lage vertrouwen vertaalt zich niet terug in actie.”

Contact

Het zijn vooral de mensen zonder werk die contant geld in huis hebben, namelijk 24,6 procent. Onder fulltimers is dat percentage met 17 procent een stuk lager. De hoogte van het bedrag dat mensen achter de hand hebben, vermeldt het onderzoek niet. „Vermoedelijk betreft het aanzienlijke bedragen. Met een paar honderd euro overleef je een crisis niet”, aldus Kelder.

Als verklaring voor het verschil in de resultaten tussen de hoger en de lager opgeleiden wordt het relatief lagere aantal lager opgeleiden dat in de bankensector werkt genoemd. Door automatisering is die laag grotendeels weggevallen, zegt Kelder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.