Deze opleidingen bieden de beste baankansen

Opleiding gedaan in de scheepvaart? Grote kans dat je snel een goedbetaalde baan vindt. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

6 DEC 2017

Studeer jij mechatronica? Of ben je net begonnen aan de mbo-opleiding procestechniek? Lucky you! Deze opleidingen bieden namelijk de beste start op de arbeidsmarkt.

Beste mbo-opleiding

Het UWV deed onderzoek naar de werkloosheid onder afgestudeerden, het bruto maandsalaris, het type baan en het werken op niveau en in de eigen studierichting. De opleiding procestechniek kwam als meest kansrijke uit de bus onder de 59 onderzochte mbo-opleidingen.

Procestechniek, wat is dat eigenlijk? Werknemers in deze sector houden zich bezig met productieprocessen. Ze onderzoeken bijvoorbeeld hoe machines efficiënter kunnen produceren. Zij hebben de zorg over het machinepark in een fabriek.

Dit zijn de beste mbo-opleidingen:

  1. Procestechniek (mbo4)
  2. Scheepvaart (mbo4)
  3. Operationele techniek (mbo4)
  4. Machinebouw mechatronica (mbo3)
  5. Haven en vervoer (mbo3)

Meest kansrijke hbo-opleiding

Het UWV onderzocht ook de meest kansrijke hbo-opleiding. Op nummer 1 belandde de opleiding mechatronica. Studenten op deze opleiding leren intelligente (software) systemen voor mechatronische producten bedenken, ontwerpen en programmeren. Bij mechatronische producten kun je denken aan airbags, drones of 3D-printers. Studenten met een diploma mechatronica kunnen bijvoorbeeld tester of besturingstechnicus worden.

Dit is de top 5 van meest kansrijke hbo-opleidingen:

  1. Mechatronica
  2. Verloskunde
  3. Embedded systems engineering
  4. Mondhygiëne
  5. Technische informatie

Kies niet voor toerisme of mode

Uit het onderzoek kwam ook naar voren voor welke opleidingen je beter niet kan kiezen. Mensen met een mbo niveau 3-opleiding automatisering komen het moeilijkst aan een baan en wijken al snel uit naar een andere richting. Andere minder kansrijke mbo-opleidingen zijn toerisme, bedrijfsadministratie, groothandel/distributie en mode.

De opleiding oriëntaalse talen en communicatie scoort het slechtst onder de hbo-opleidingen. Onder werkgevers is er maar weinig behoefte aan afgestudeerden in deze sector. Ook de opleidingen autonome beeldende kunst, erfgoedprofessionals, antroposofische gezondheidszorg en culturele en maatschappelijke vorming scoren slecht.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

200+

Australiër verveelt zich een dag per week op werk

Australiërs vervelen zich een dag per week op werk

Een nederlander verveelt zich slechts 3 uur per week. Een tekort aan diversiteit is de grootste reden voor verveling. Foto: Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

9 DEC 2017

Verveel jij je weleens op het werk? Uit onderzoek van het recruitmentbureau Robert Half blijkt dat werknemers in Nederland zich gemiddeld 8 procent van hun tijd vervelen. Bij een veertigurige werkweek betekent dit dat werknemers drie uur per week niet gefocust zijn op hun werk.

Waarom je moet solliciteren rond de feestdagen
Likeability of 5

Op zoek naar werk? Solliciteer rond de feestdagen

December is voor sollicitanten de moeite waard om te solliciteren. Foto: Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

8 DEC 2017

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan kun je maar beter zo snel mogelijk solliciteren. December is namelijk een heel gunstige maand, berekende Joblift.

1 op de 5 loonstrookjes klopt niet

1 op de 5 loonstrookjes klopt niet

De meeste fouten worden gemaakt in de horecabranche, gevolgd door retail en transport. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

7 DEC 2017

Bekijk jij je loonstrookje weleens? Ja, om het eindbedrag te checken misschien, maar let je ook op die andere cijfertjes? Je kunt het maar beter wel doen, want een op de vijf loonstrookjes in Nederland klopt niet, blijkt uit onderzoek van salarisadministrateur Timeflex en de website Kloptmijnloon.nl.

Met name de verhogingen op het wettelijk minimumjeugdloon worden lang niet altijd doorgevoerd. Dat minimumloon is in juli verhoogd en zal per 1 januari weer worden verhoogd. In juli zijn 22-jarigen met 1,43 euro omhooggegaan en verdienen zij evenveel als 23-jarigen, vertelt onderzoeker Adriaan Bruinink van Timeflex. ,,Bedrijven vergeten soms dat bedrag door te voeren in het uitbetalen van loon. Opletten of je loonstrookje klopt kan je dus veel geld opleveren.”

Discovery zoekt stagiair die wereld over wil reizen

Discovery zoekt stagiair die wereld over wil reizen

Discovery Channel zoekt een stagiair(e) die gratis de wereld over wil reizen. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

6 DEC 2017

Houd jij van reizen en ben je goed in schrijven en fotografie? Dan hebben we goed nieuws voor je, want Discovery Channel is op zoek naar een nieuwe stagiair(e). Het Amerikaanse televisienetwerk zoekt iemand die ervaring heeft met het vertellen van mooie verhalen. Door middel van tekst, film en fotografie.

Sociale media

Onder werktijd sjoelen met bejaarden? Hier kan het

Oprichter Frans Zantman en zijn collega's van Samenvijf.

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

6 DEC 2017

Onder werktijd een potje sjoelen met bejaarden of voetballen met jongeren? Geen punt bij detacheerder Samenvijf. Dit is namelijk precies hun bedoeling.

Frans Zantman (31) werkte tot even geleden voor een adviesbureau en was gedetacheerd bij een gemeente. Het was een leuke baan met een prima salaris en fijne secundaire arbeidsvoorwaarden, maar toch knaagde er iets. „Ik merkte aan mezelf dat ik op vrijdagmiddag best een aardige week had gehad. Dat ik mijn baas, opdrachtgevers en collega’s blij had gemaakt, maar ook dat dat ik een stukje maatschappelijke relevantie miste.” En hij was niet de enige. „Onderzoeken wezen het al uit, maar nu zag ik het zelf ook onder mijn eigen generatiegenoten in Amsterdam: de rol van geld en macht wordt kleiner en die van zingeving groter. Daar besloten we op in te spelen.”

50 euro over? Word kasteelheer voor een prikkie

50 euro over? Word kasteelheer voor een prikkie

Château de la Mothe-Chandenier. Videostill

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

4 DEC 2017

Op zoek naar een nieuwe functie? Of liever gezegd: een nieuwe titel? Voor 50 euro mag je je kasteelheer noemen.

Ja, dat hoor je goed. Voor slechts vijf tientjes ben je eigenaar van het Franse Château de la Mothe-Chandenier. Samen met bijna 6700 anderen. Hoe dat kan? De vervallen waterburcht in de buurt van Saumur had een vraagprijs van een half miljoen euro, die door middel van een collectieve aankoop is vervuld.

Winklevoss-tweeling zijn eerste bitcoinmiljardairs

Broers Winklevoss zijn eerste bitcoinmiljardairs

Tyler (rechts) and Cameron (midden) Winklevoss, / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

4 DEC 2017

Cameron en Tyler Winklevoss gaan de boeken in als de eerste bitcoinmiljardairs ter wereld. De twee hebben volgens de Sydney Morning Herald een aantal jaar geleden elf miljoen dollar, meer dan negen miljoen euro, aan bitcoins gekocht en de waarde van die cryptocurrency is sindsdien met zo'n 10.000 procent omhooggegaan. Vorige week steeg de waarde van een bitcoin tot ruim 9500 euro, een record.

De gebroeders Winklevoss zaten eerder in dezelfde klas als Mark Zuckerberg aan de bekende universiteit Harvard. Zuckerberg zou daarna Facebook oprichten, maar volgens de Winklevoss-tweeling heeft hij dat idee van hen gestolen. Ze zouden daarmee naar de rechtbank gaan en kregen deels gelijk: Facebook moest daarom in 2008 65 miljoen dollar betalen aan de broers, die ook als roeiers hebben meegedaan aan de Olympische Spelen van 2008.