50 euro over? Word kasteelheer voor een prikkie

50 euro over? Word kasteelheer voor een prikkie

Château de la Mothe-Chandenier. Videostill

Foto van 'Sofie Smulders'

4 DEC 2017

Op zoek naar een nieuwe functie? Of liever gezegd: een nieuwe titel? Voor 50 euro mag je je kasteelheer noemen.

Ja, dat hoor je goed. Voor slechts vijf tientjes ben je eigenaar van het Franse Château de la Mothe-Chandenier. Samen met bijna 6700 anderen. Hoe dat kan? De vervallen waterburcht in de buurt van Saumur had een vraagprijs van een half miljoen euro, die door middel van een collectieve aankoop is vervuld.

De motor hierachter is financieringsplatform Dartagnans.fr. Ze maakten maandag bekend dat het halve miljoen ruimschoots behaald is.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Duizenden onbekenden

„Door deze collectieve aankoop denken wij aan het behoud en de ontwikkeling van het erfgoed van morgen. En we bewijzen dat de kracht van burgers altijd het grootst is. Dank aan de duizenden onbekenden”, staat er op de website.

Mocht je nu denken dat je je kans om kasteelheer of -dame te worden gemist hebt, dat is gelukkig niet zo. Je kunt je nog steeds melden voor een investering in het vervallend pand. Er zijn voor de tweede fase van het project namelijk heel wat bijkomende kosten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
'In het buitenland hoef je niet minder te verdienen'

'In het buitenland hoef je niet minder te verdienen'

Digital nomad Agnès Nederhof in Kaapstad. Foto: Agnès Nederhof

Foto van 'Rosan de Vos'

50 MIN

Wakker worden met uitzicht op zee, koffie in een hippe strandtent, met je voeten in het zand én bakken met geld verdienen. Brood op de plank krijgen als digital nomad klinkt als een ware droom. Maar is het fenomeen ‘je laptop mee en gaan’ wel zo makkelijk als het lijkt?

„In Nederland is het nog niet zo mainstream, maar dat gaat denk ik wel gebeuren”, zegt digital nomad Agnès Nederhof (29). Afgelopen jaar zegde ze haar baan op om te reizen en werken tegelijkertijd. Na vijf weken Kaapstad is het nu tijd voor Valencia, New York en Toronto. „Als freelancer is alles mogelijk, maar het vereist goede voorbereiding en discipline om zo te leven.”

'In het buitenland hoef je niet minder te verdienen'

Digital nomad Agnès Nederhof (29) in Kaapstad. Foto: Agnès Nederhof

De meningen over deze lifestyle zijn verdeeld. „Er zijn mensen die denken dat ik in het buitenland ‘een beetje stukjes tik en daar ook nog eens voor betaald krijg’”, vertelt Nederhof. „Maar gelukkig snappen de meesten wel dat het echt hard werken is en je niet alleen maar vakantie viert.”

Ook Suzanne van Duijn (29) werkt regelmatig in het buitenland. In 2016 was ze te vinden in Thailand en Nieuw-Zeeland en in 2017 verbleef ze in Costa Rica en Nicaragua. Van Duijn noemt zichzelf parttime digital nomad. „Zo maak ik ook regelmatig kortere trips. Deze maand was ik in Oostenrijk, volgende maand in Jamaica en in april reis ik af naar Los Angeles. Mijn werk neem ik dan gewoon mee.”

'In het buitenland hoef je niet minder te verdienen'

Digital nomad Suzanne van Duijn (29). Foto: Suzanne van Duijn

Kan iedereen digital nomad worden?

Zolang je een laptop hebt en online werkzaamheden verricht, kun je digital nomad worden. Volgens Nederhof zal dit in de toekomst alleen maar makkelijker gaan. „Je ziet nu al dat je bij steeds meer bedrijven kunt ‘thuiswerken’, dus waarom niet in het buitenland?” Je moet er natuurlijk wel een bepaalde mentaliteit voor hebben, voegt van Duijn toe. „Dat betekent dat je gedisciplineerd én flexibel moet zijn.”

‘Discipline is the key’

De verleiding is natuurlijk groot om je laptop dicht te laten als je dan toch in een exotisch land te vinden bent. Discipline is dan ook ‘the key’ volgens van Duijn. „Ik ben juist zeer productief als ik op reis ben, omdat ik weet dat als het werk af is, ik leuke dingen ga doen. Als ik een baalmoment heb, bedenk ik me dat ik op die plek kan zijn, juist omdat ik doorwerk.” Eerst werken, dan leuke dingen is voor haar dan ook de ideale manier. „Maar het kan ook zomaar zijn dat ik twee weken keihard doorwerk, en daarna een week vakantie neem.”

Heeft het ook nadelen?

Wanneer je zoveel reist, doe je natuurlijk veel extra contacten op. „Je ontmoet veel mensen die reizen, maar die feesten ook heel veel”, aldus Nederhof. „Met deze reizigers kun je het werkende leven minder goed delen”. Zo staat Nederhof ook in het buitenland gewoon om 06.00 uur op. „Je kunt niet altijd gaan stappen. Maar via bijvoorbeeld groepen op Facebook kun je in contact komen met andere digital nomads, dat motiveert heel erg.”

'In het buitenland hoef je niet minder te verdienen'

Werkplek van Agnès Nederhof in Kaapstad. Foto: Agnès Nederhof

Een werkplek vinden is ook niet altijd even vanzelfsprekend. „Het kan lastig zijn om een plekje te vinden waar je echt lekker kunt werken”, vervolgt Nederhof. „De WiFi is niet overal zo goed geregeld als in Nederland.” Volgens van Duijn is het daarom ontzettend handig om altijd een stekkerblok mee te nemen. „Vaak is er maar één stopcontact of één wereldstekker in de kamer.”

Vergeet niet dat je gewoon werkt

Het leven van een digital nomad lijkt natuurlijk allemaal één groot feest, maar je moet de boel niet onderschatten. „Je moet vooral niet leven alsof je op vakantie bent”, zegt van Duijn. „In Nederland ga ik ook niet drie keer per dag uit eten, dus in Costa Rica doe ik dat ook niet. Het idee aan digital nomad zijn is voor mij juist dat je kan genieten van de wereld, zonder daarvoor meer uit te geven. Als je in Thailand woont, hoef je niet minder te verdienen dan in Nederland.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

7

Maakt slecht kantoorlicht mensen dommer?

Maakt slecht kantoorlicht mensen dommer?

Maakt slecht kantoorlicht mensen dommer? Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

GISTEREN

Werk je elke dag op kantoor en wil het soms even niet lukken? De felheid van het licht kan de oorzaak zijn. Uit onderzoek blijkt dat te veel tijd doorbrengen in een zwak verlichte omgeving de capaciteit van de hersenen aantast. Wat er dus eigenlijk gezegd wordt: slecht kantoorlicht maakt je dommer.

Deze uitkomst verbaast lichtwetenschapper Wout van Bommel niets. „Het werkt op twee manieren”, laat hij weten aan Intermediair. „Hoe meer licht je ogen overdag zien, hoe beter je ’s nachts slaapt. Slapen zorgt er weer voor dat je hersenen goed kunnen uitrusten en je de volgende dag weer goed kunt presteren. Daarnaast heeft de aanwezigheid van licht een direct positief effect op de prestatie van dat moment.”

Volgens onderzoeker Antonio Núñez is het goed te vergelijken met een avondje theater. Wanneer je het gebouw uitloopt richting de parkeergarage, is het altijd even zoeken naar de auto.

Het onderzoek

De studie is gebaseerd op experimenten met een Afrikaanse rattensoort. Net als mensen leven deze ratten overdag en slapen ze ’s nachts. De ratten waren in twee groepen onderverdeeld: een groep met een ‘normaal’ ritme, en een groep die overdag blootgesteld werd aan zwak licht. De laatste groep verloor 30 procent van de capaciteit van hun hippocampus, het hersengebied dat een grote rol speelt bij het geheugen en cognitief vermogen.

Werk je op kantoor?

Werk je elke dag op een kantoor en ben je nu bang dat je minder snugger overkomt? Geen zorgen. De hersencapaciteit van de ratten herstelde na een maand, de opgedane 'domheid' is dus niet blijvend.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

83

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Deze test spoort vroegtijdig burn-outs op

Deze test spoort vroegtijdig burn-outs op

Meer vrouwen rapporteren burn-outs Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

22 FEB 2018

De Belgische onderzoeker Jacques Grégoire raakte geïntrigeerd door het fenomeen burn-outs, een aandoening die steeds meer voorkomt. Hij bedacht een enquête waarmee burn-outs vroegtijdig aan het licht gebracht kunnen worden.

Net als in België is in Nederland het aantal mensen met een burn-out fors gestegen. Cijfers afkomstig uit het Nationaal Salaris Onderzoek uit 2017 liegen er niet om: 15 procent van de vrouwen heeft een burn-out (gehad), bij mannen is dit 9 procent.

De Preventing Burn-out Test (PBT), zo heet de enquête die Grégoire en collega’s ontwikkelden. Dit instrument is erop geënt om burn-outs binnen ondernemingen te detecteren. Niet alleen prettig voor de werknemer die op een burn-out afstevent, maar ook voor ondernemingen en de gezondheidszorg.

Vragenlijst

De PBT is een digitale vragenlijst bestaande uit 150 vragen, die in ongeveer een half uur tijd ingevuld kan worden. Na afloop hiervan ontvangt de werknemer in kwestie de resultaten in de vorm van een rapport. Hij of zij kan hierin zien wat de ‘score’ is op chronische vermoeidheid, comfort en gebieden waar waakzaamheid nodig is.

Uit het rapport kunnen ook zogeheten werkpunten komen, aanbevelingen voor de werknemer zodat hij het risico op een burn-out kan voorkomen.

De uitslag van de test is niet bedoeld voor de werknemer. Deze krijgt wel een verslag van de collectieve risico’s die er binnen het bedrijf bestaan. De doelstelling is hierbij „absenteïsme sterk verlagen en de relatie tussen gezondheid/presteren voor elke werknemer optimaliseren”, aldus Grégoire in gesprek met Peoplesphere.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+

Vijf tips voor een succesvol freelanceleven

Foto van 'Constance van Amstel'

22 FEB 2018

Niet ontvangen betalingen blijken de grootste zorg voor zzp’ers. Zes op de tien freelancers heeft zelfs een of meerdere keren niet betaald gekregen voor een klus, zo blijkt uit het Global Freelancer Insights Report onderzoek naar freelancers dat is uitgevoerd door Paypal.

Samen met zzp-expert Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van onder meer de Dag van de ZZP’er en de Freelancer Of The Year (FOTY) Awards, zette Paypal daarom 5 gouden tips voor freelancers op een rij om van je freelancewerk een zorgeloze business te maken.

Stel mijlpaalbetalingen op

Onregelmatige betalingen horen bij het leven als freelancer. Het is vaak lastig om te bepalen wanneer je geld op je rekening staat. Stel daarom bij grote projecten zogenaamde mijlpaalbetalingen op; leg de momenten vast waarop je betaalt wilt worden en vraag je klant vooraf om ermee akkoord te gaan dat iedere mijlpaal betaalt moet worden voordat je verder gaat met de volgende stap in het project.

Belastingen

Bereid je voor op belastingen

Maak niet de fout om al je belastingen te betalen tijdens het belastingseizoen. Zorg er in plaats daarvan voor dat je belasting per kwartaal betaalt. Hoeveel het is bereken je met een online tool. Als je het goed doet, hoef je tijdens het belastingseizoen alleen nog maar voor het laatste kwartaal te betalen.

Maak een budget

Het is niet moeilijk om als freelancer het gevoel te hebben dat je de controle kwijt bent. Het kan zomaar zo zijn dat je de ene dag honderd en de volgende dag duizend euro verdient. Met deze verschillende inkomsten, kan budgetteren onmogelijk lijken. Bereken daarom wat je gemiddeld per maand omzet en wat je uitgeeft en leef daarnaar. Niet alleen zal dit je helpen impulsaankopen te vermijden, het zal je ook helpen beter te worden in het meeste uit je geld te halen.

Reken nét iets meer dan je lief is

“Kun je nog iets aan jouw prijs doen?” Die vraag krijg je waarschijnlijk vaker dan je zou willen. Iedere potentiële opdrachtgever of klant wil graag korting. Zorg ervoor dat je hierop anticipeert, door nét iets meer te offeren dan je lief is. Verhoog jouw projectprijs of uurtarief ten opzichte van hetgeen dat je normaal rekent, zodat je later ruimte hebt om korting te geven. Voel je hier niet ongemakkelijk over, want de meeste opdrachtgevers gaan er vanuit dat jij nog ruimte in je tarief hebt zitten. Maar let op: geef nooit teveel korting, want dan ben je niet meer geloofwaardig – als persoon en als bedrijf.

Maak tevredenheid zichtbaar

Als je een zorgeloze business wilt hebben als freelancer, moet je in eerste instantie voldoende waarde opbouwen binnen jouw bedrijf. Mond-tot-mondreclame is belangrijk. Ofwel: klanten en opdrachtgevers die positief zijn over hetgeen dat jij voor hen hebt betekent. Vraag daarom na elke goed afgeronde klus of de klant een referentie over je wil schrijven die jij weer kan delen op je site en social media.


Views

34

Zzp'er optimistisch over de toekomst

Foto van 'Constance van Amstel'

22 FEB 2018

Het gaat goed met de zelfstandigen zonder personeel, kortweg zzp’ers. Het gaat zelfs zo goed, dat wereldwijd over twee jaar een op de vijf personen freelance of op projectbasis zal werken. In Nederland zijn momenteel zo’n 1,2 miljoen zelfstandigen zonder personeel, twee keer zoveel als tien jaar geleden. En ondanks die drukte verwacht 85 procent komend jaar een stabiel of groeiend inkomen.

Dat blijkt onderzoek van Paypal en adviesbureau Netfluential onder freelancers in 22 verschillende landen, waaronder 500 zzp’ers in Nederland.

Stabiel

Over het afgelopen jaar zijn de meeste Nederlandse zzp’ers positief. In het onderzoek geeft 52 procent aan dat hun werk het afgelopen jaar stabiel was en 24 procent zegt zelfs meer werk te zijn gaan doen.

'Lukte het niet?'

,,De zzp’er wordt nu echt serieus genomen”, reageert expert Jeroen Sakkers, onder meer initiatiefnemer van de ‘Dag van de zzp’er’. ,,Als je vijf jaar geleden op een verjaardag aangaf dat je zzp’er bent, dan kreeg je vaak als reactie: ‘Ah, echt waar? Lukte het nergens anders?’. Nu vindt iedereen het gaaf als je als zzp’er voltijd aan de slag gaat met datgene wat jij goed kan en wat je echt leuk vindt.”

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn in de wereld van de zelfstandigen. Een grote zorg is namelijk toch het onregelmatige inkomen. Zes op de tien Nederlandse freelancers geeft aan problemen te hebben gehad met betaald krijgen. Zo heeft zes op de tien een of meerdere keren niet betaald gekregen voor freelancewerk. De meest voorkomende redenen zijn volgens freelancers een geschil over betalingsvoorwaarden (25 procent) en het feit dat ze niet serieus worden genomen (19 procent).

Betalingen

Sakkers legt uit: ,,Een werknemer wordt aan het eind van de maand direct uitbetaald, en dit is voor de freelancer vrijwel nooit het geval: eerst moeten de uren akkoord worden gegeven en moet er een PO-nummer worden aangevraagd, waarna pas gefactureerd mag worden. En dan duurt het doorgaans nog 30 tot 60 dagen, voordat de freelancer betaald is.”

De administratieve rompslomp moet anders, vindt Sakkers. ,,In de ideale zzp-wereld is het voor een zzp’er makkelijk om zaken te doen. Betrokken instanties stellen alles in het werk om ondernemen zo frictieloos mogelijk te maken. Waarom moet het voor zzp’ers moeilijker zijn om te ondernemen, dan voor ondernemers met personeel?”, vraagt hij zich af.

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat Nederlandse freelancers behoren tot de meest ervaren freelancers, met op dit moment een gemiddelde van zo’n acht jaar als eigen baas. Het gemiddelde van alle landen ligt op minder dan vijf jaar.


Views

7

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Utrecht start onderzoek naar andere aanpak bijstand

Utrecht start onderzoek naar andere aanpak bijstand

Een van de groepen krijgt onder meer te maken met een veel minder strikte sollicitatieplicht. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

21 FEB 2018

De gemeente Utrecht gaat samen met de Universiteit Utrecht onderzoek doen naar een andere aanpak in de bijstand. Dat is al langer een wens van wethouder Victor Everhardt van Werk en Inkomen. Nu hij ook formeel toestemming heeft van het Rijk kan het onderzoek 'Weten wat werkt' van start.

Nu gelden er nog strikte regels rond een bijstandsuitkering en wie zich hier niet aan houdt, loopt het risico zijn uitkering kwijt te raken. Het is echter niet zeker of dit de beste manier is om mensen aan het werk te krijgen.

Bijstand zonder solliciteren

Tijdens het onderzoek worden 900 bijstandsgerechtigden verdeeld over vier groepen. Een van de groepen krijgt bijvoorbeeld zelf zeggenschap over hoe ze op zoek gaan naar werk. Zij hoeven dus niet te vrezen voor het verliezen van hun uitkering als ze niet voldoen aan de sollicitatie-eisen.

Dat klinkt misschien als vragen om problemen, maar Everhardt ziet het meer als een kwestie van vertrouwen. „De huidige wet is heel erg gericht op regels en controle. Daaruit spreekt veel wantrouwen, omdat mensen dat zelf ook zo voelen kan dat ze beperken om een stap te zetten richting werk", zegt hij tegenover DUIC.

De werving van de bijstandsgerechtigden start deze week. Naast de gemeente Utrecht doen ook nog een aantal andere gemeentes hetzelfde onderzoek.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

40

Het gratis basisinkomen uit Finland verandert levens
Likeability of 5

Gratis basisinkomen verandert levens in Finland

Het gratis basisinkomen uit Finland verandert levens. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

21 FEB 2018

Finland geeft sinds vorig jaar aan tweeduizend willekeurige werklozen iedere maand een basisloon van 560 euro: een bedrag waar ze niets voor hoeven te doen. Finland wil met dit experiment meer mensen aan het werk krijgen. Maar lukt dit ook?

Door het basisloon moet de belemmering om werk te vinden minder groot worden. De huidige voorzieningen motiveren mensen niet om een baan te nemen die slecht betaalt. Met een werkloosheidsuitkering houd je namelijk meer geld over, dan met een slecht betaalde baan. Met het gratis basisinkomen kunnen mensen deze functies toch aannemen óf in alle rust doorzoeken naar een baan met een beter salaris.

Positieve verhalen

Het project is nu halverwege en heeft ervoor gezorgd dat deelnemers minder stress ervaren. Zo ook voor Juha Jarvinen, een 39-jarige vader van zes kinderen. Deze gift heeft zijn leven veranderd. „Ik maak weer deel uit van de maatschappij en voel me weer menswaardig”, vertelt hij aan de BBC. Het basisinkomen heeft hem het vertrouwen gegeven om een eigen bedrijf op te starten. „Ik voel me een echte lottowinnaar." Bovenop het basisinkomen, verdient hij nu 1000 euro per maand.

Jarvinen zegt dat er altijd mensen zijn die misbruik maken van de situatie, maar dat dit slechts een kleine groep is. Hij zegt dat dit niet opweegt tegen de voordelen van het plan. Hij vindt dat het basisinkomen mensen juist productiever maakt.

Minder angstig

Tegen de Britse krant The Guardian zegt Marjukka Turunen, hoofd Finse verzekeringsinstelling Kela: „Een deelneemster heeft verklaard dat ze nu minder angstig is omdat ze zich niet langer zorgen hoeft te maken over eventuele oproepen van het uitzendbureau. Hier wordt haar vaak een baan aangeboden waar ze niet op in kan gaan, omdat ze zorgt voor haar bejaarde ouders.”

Mika Ruusunen (47) was ook een van de uitverkorenen, maar vond enkele dagen voordat hij dit hoorde toch een baan. „Dankzij het basisinkomen kan ik werk doen dat ik echt leuk vind, ondanks dat het slecht betaalt”, zegt hij tegen de BBC.

Volgens Ruusunen zal er de aankomende jaren nog ontzettend veel veranderen op het gebied van werk. Zou dit ook werken voor de Nederlanders?

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


love
user_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Views

200+