1 op de 5 loonstrookjes klopt niet

1 op de 5 loonstrookjes klopt niet

De meeste fouten worden gemaakt in de horecabranche, gevolgd door retail en transport. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

7 DEC 2017

Bekijk jij je loonstrookje weleens? Ja, om het eindbedrag te checken misschien, maar let je ook op die andere cijfertjes? Je kunt het maar beter wel doen, want een op de vijf loonstrookjes in Nederland klopt niet, blijkt uit onderzoek van salarisadministrateur Timeflex en de website Kloptmijnloon.nl.

Met name de verhogingen op het wettelijk minimumjeugdloon worden lang niet altijd doorgevoerd. Dat minimumloon is in juli verhoogd en zal per 1 januari weer worden verhoogd. In juli zijn 22-jarigen met 1,43 euro omhooggegaan en verdienen zij evenveel als 23-jarigen, vertelt onderzoeker Adriaan Bruinink van Timeflex. ,,Bedrijven vergeten soms dat bedrag door te voeren in het uitbetalen van loon. Opletten of je loonstrookje klopt kan je dus veel geld opleveren.”

Verkeerd jaar

Ook worden er veel fouten gemaakt bij het berekenen van het bijzonder belastingtarief bij het uitkeren van vakantiegeld, eindejaarsuitkering of een bonus. Dat tarief wordt berekend op basis van het salaris wat je het jaar ervoor hebt verdiend. ,,Als een werknemer minder is gaan werken of ouderschapsverlof heeft opgenomen, wordt dat niet altijd meegenomen en wordt er te veel belasting ingehouden. Aan de andere kant worden loonsverhogingen vergeten door te berekenen en betaalt de werknemer juist te weinig belasting. In dat geval moet je belasting terugbetalen, wat kan oplopen tot honderden of duizenden euro’s”, aldus Bruinink.

Ook kloppen de berekeningen van de pensioenafdracht niet altijd. ,,Sommige bedrijven vergeten de zogeheten franchise (het deel van het salaris waarover geen pensioenpremie betaald hoeft te worden, red.) af te trekken, waardoor werknemers te veel premie betalen. Van de andere kant wordt te weinig premie afgehouden, waardoor er te weinig pensioen wordt opgebouwd.”

‘Benader je werkgever’

De meeste fouten worden gemaakt in de horecabranche, gevolgd door retail en transport. ,,Juist daar werken veel jongeren en studenten”, zegt Bruinink. ,,Mocht je dus zien dat je loonstrookje niet klopt, benader dan altijd je werkgever. Je hebt recht op een eerlijk salaris.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

500+

Kerstborrels op werk: zo moet je het niet doen

Kijk niet te diep in het glaasje tijdens de eerste kerstborrel van je nieuwe werk. (Foto: Colourbox)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

15 DEC 2017

De feestdagen staan alweer voor de deur en dat betekent maar één ding op het werk: de jaarlijkse kerstborrel. Heb je net een nieuwe baan en wil je direct een goede indruk maken met tijdens de kerstborrel? Vermijd dan vooral onderstaande acties.

Te diep in het glaasje kijken

4 vragen en antwoorden over het basisinkomen

4 vragen en antwoorden over het basisinkomen

„Een echt basisinkomen is zeer, zeer kostbaar en lukt alleen met hele forse belastingverhogingen. Die flink hogere belastingen zorgen er vervolgens voor dat er veel economische schade wordt aangericht", aldus econoom Marten van Garderen / Foto: Pixabay

Foto van 'E.Westland'

E.Westland

14 DEC 2017

Kan een basisinkomen zorgen voor een eerlijkere verdeling tussen arm en rijk? Hoe zou dat dan in zijn werk moeten gaan? En zorgt het uitdelen van ‘gratis geld’ er niet voor dat mensen juist lui worden? Vier vragen en antwoorden aan econoom Marten van Garderen over het basisinkomen.

Het idee van een basisinkomen roept veel vragen op. Voorstanders zien het uitdelen van geld – zonder dat de ontvanger ervan een tegenprestatie hoeft te leveren – als dé oplossing voor het dichten van de kloof tussen arm en rijk. Anderen denken juist dat het luiheid van mensen in de hand werkt.

Column: Laat je geld voor je werken

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

14 DEC 2017

Metro’s Constance wil beleggen en schrijft iedere week een column over haar zoektocht in de wereld van obligaties, risico’s en rendement.

‘Je kunt zelf werken, maar je kunt ook je geld voor je laten werken.’ Ik schoot in de lach toen een jonge beleggende vrouw dit laatst tegen mij zei. In de eerste plaats omdat ik nogal visueel ingesteld ben en in gedachten direct allemaal muntjes met armpjes aan het werk zag zijn. Maar ook omdat de gedachte aan geld dat voor mij werkt me vrolijk stemde. Dat ik dat zo niet eerder hebt bedacht!

'Bitcoin is niet de beste cryptocurrency'

Volgens Michiel gaat Bitcoin de race der cryptocurrencies niet per se winnen. (Foto: AFP)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

14 DEC 2017

Bitcoin: als er bij die naam geen belletje gaat rinkelen, heb je de afgelopen tijd onder een steen geleefd. De cryptocurrency is op dit moment meer dan 14.000 dollar waard. Maar wist je eigenlijk dat er veel meer cryptocurrencies zijn?

Ripple en Monero

Dit zijn de beste werkgevers van Nederland

Glassdoor vroeg mensen naar hun mening over hun werkgever. (Foto: Colourbox)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

13 DEC 2017

Ben je van plan om van baan te switchen? Bekijk dan voordat je begint met solliciteren eerst eens even het onderstaande lijstje. Dat zijn namelijk de beste werkgevers van Nederland.

Australiër verveelt zich een dag per week op werk

Australiërs vervelen zich een dag per week op werk

Een Nederlander verveelt zich slechts 3 uur per week. Een tekort aan diversiteit is de grootste reden voor verveling. Foto: Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

9 DEC 2017

Verveel jij je weleens op het werk? Uit onderzoek van het recruitmentbureau Robert Half blijkt dat werknemers in Nederland zich gemiddeld 8 procent van hun tijd vervelen. Bij een 40-urige werkweek betekent dit dat werknemers drie uur per week niet gefocust zijn op hun werk.

Waarom je moet solliciteren rond de feestdagen
Likeability of 5

Op zoek naar werk? Solliciteer rond de feestdagen

December is voor sollicitanten de moeite waard om te solliciteren. Foto: Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

8 DEC 2017

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan kun je maar beter zo snel mogelijk solliciteren. December is namelijk een heel gunstige maand, berekende Joblift.