START

'We zijn de melkboer van vroeger'

In 2015 werd Picnic opgericht en inmiddels is het nog steeds de enige online supermarkt van Nederland. (Foto: Picnic)

Foto van 'Merel Driessen'

28 NOV 2017

Ben je het zat om die zware flessen cola en grote pakken wc-papier mee naar huis te sjouwen uit de supermarkt? Michiel Muller merkte dat Nederland er in ieder geval klaar mee was. En daar bedacht hij een oplossing voor: een online supermarkt.

Picnic begon twee jaar geleden in Amersfoort. Via een app konden de inwoners tot 10 uur ’s avonds hun boodschappen bestellen via Picnic. De volgende middag stonden de boodschappen bij hen op het aanrecht. „Inmiddels is vijfentwintig procent van de inwoners van Amersfoort klant van ons,” vertelt Muller.

Gratis bezorging binnen twintig minuten

Online boodschappen doen wordt steeds populairder, maar wordt nog lang niet zo veel gedaan als online kleding en schoenen shoppen. Volgens Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit, zijn er maar twee bevolkingsgroepen waarvoor online boodschappen doen interessant is: „Voor tweeverdieners die weinig tijd hebben om naar de supermarkt te gaan, is heel aantrekkelijk als hun boodschappen bezorgd worden. Datzelfde geldt voor mensen met jonge kinderen." Maar voor anderen is naar de supermarkt gaan nog te makkelijk. „De noodzaak om online boodschappen te doen is niet hoog. Op iedere hoek van de straat is wel een supermarkt te vinden."

Dat laatste viel Muller ook op: „Mensen gaan geen bezorgkosten voor boodschappen betalen als de supermarkt op loopafstand zit. Bovendien willen mensen geen uren wachten op hun bestelling." En dus bedachten de oprichters van Picnic daar een oplossing voor. „Onze klanten hoeven niet te betalen voor de bezorging en kunnen het elektrische bezorgautootje tot op de minuut precies volgen."

Volledig online

Supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo bezorgen inmiddels ook aan huis. In tegenstelling tot Picnic moeten de klanten van Albert Heijn en Jumbo wel betalen voor de bezorging. Muller: „Wij richten ons als enige in Nederland volledig op online, wat zij niet doen. Wij doen de laatste kilometer op onze eigen manier. We proberen een beetje de melkboer van vroeger te zijn.”

Klanten van Picnic komen uit allerlei welstandsklassen. De een vindt de lage kosten fijn en de ander is tevreden over de korte bezorgtijd. Maar Muller merkt dat voornamelijk gezinnen gebruikmaken van de online supermarkt. „Zij zijn echt goede klanten. Doordat hun boodschappen worden thuisbezorgd kunnen ze op de zaterdag wel naar het voetbal van hun kinderen. Ze houden zo tijd over.”

‘De markt van boodschappen is erg groot’

Of supermarkten helemaal zullen verdwijnen door de concurrentie van online, denkt Muller niet. „De markt van boodschappen is net zo groot als alle andere consumentenmarkten bij elkaar. Dat verandert dus niet zomaar.” Maar hij denkt dat online boodschappen doen populairder wordt dan we nu denken. „Nu gaat nog maar één procent naar online. Maar als dat straks 20 of 30 procent is, vindt er een enorme verandering plaats op zo’n markt.”

Daar is Molenaar het mee eens. Volgens hem blijft de supermarkt bestaan, net als dat er nog altijd kleding- en schoenenwinkels in de stad te vinden zijn. „We zien nu al dat een aantal bestaande supermarkten een bezorgservice heeft. Ik denk dat andere supermarkten dat ook gaan doen. Uiteindelijk zal dit ook gebeuren met de lokale kleine supermarkten. Zij gaan service via internet beiden."

In de verre toekomst gaat het volgens Molenaar nog veel verder. Dan maken we voor onze boodschappen gebruik van stemgestuurde systemen: „Stel je voor dat je aan het koken bent en je bijvoorbeeld geen peper meer hebt. Je zegt dat dan tegen je stemgestuurde systeem en vijf minuten later is je peper thuisbezorgd."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Jongeren met miljoen euro het liefste op wereldreis

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Een groot vrijstaand huis of een dure auto? Nee, als je jongeren nu één miljoen euro zou geven, gaan ze het liefste lekker lang op wereldreis, dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson, waarbij de jongeren steeds drie doeleinden mochten noemen.

Het belangrijkste

Met een miljoen euro op zak zou 55 procent in ieder geval een wereldreis ondernemen en 33 procent noemt het het belangrijkste dat ze met dat geld zullen doen.

De in de intro genoemde opties volgen op nummer twee en drie. 49 procent zou een deel van het geld aan een groot huis besteden, een dure auto kopen is voor twintig procent de prioriteit.

Dat is als het gaat om directe bestedingen voor jezelf. Want iets meer dan de helft geeft aan dat het een deel van het geld opzij zou zetten voor later. Een op de drie zou familie en vrienden betrekken in de 'feestvreugde' en slechts twaalf procent noemt geld weggeven aan een goed doel.

186.200 euro

Als de jongeren gevraagd wordt welk bedrag van de miljoen ze zouden inzetten voor het verbeteren, is het gemiddelde bedrag 186.200 euro. Hierbij gaat het niet alleen om schenken aan goede doelen, maar ook duurzaam beleggen of investeren in een duurzaam bedrijf investeren.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

9

Vacature voor je droombaan: op wereldreis met je bff

Vacature voor je droombaan: op wereldreis met je bff

Wie wil er nu niet betaald de wereld over vliegen? Foto: Rawpixel.com

Foto van 'Sofie Smulders'

3 UUR

In de categorie droombanen heeft Wow Air iets heel bijzonders in de aanbieding: de IJslandse luchtvaartmaatschappij is op zoek naar twee vrienden die samen op wereldreis willen. Let wel: betaald.

Onder de noemer ‘het beste zomerbaantje ooit’ lanceert Wow Air de campagne waarbij ze kandidaten uitnodigen om naar IJsland te verhuizen en vanuit daar de wereld over de reizen. Fijn extraatje: met je beste vriend(in).

38 bestemmingen

Dit drie maanden durende snoepreisje heeft natuurlijk een doel en dat is het vastleggen van de 38 bestemmingen die de vliegtuigmaatschappij aandoet in een digitale reisgids.

Jullie werkzaamheden bestaan verder uit vloggen, instagrammen, fotograferen en alle andere vormen van creatieve media die je kunt bedenken. En zoals dat hoort bij een echte baan, worden jullie er ook nog eens voor betaald. Hoeveel precies, dat wordt uit de vacature niet duidelijk.

De wereld over vliegen

Dus heb jij in de periode van 1 juni tot 15 augustus nog geen plannen en zie je het wel zitten om vanuit je tijdelijke thuisbasis Reykjavik de hele wereld over te vliegen? Grijp je kans en maak een reisgids over je eigen stad in de vorm van een korte video. Misschien zit jij over een maand dan wel met je bff in het vliegtuig richting IJsland.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

30

Likeability of 5

Ben jij 'zeer onaantrekkelijk'? Dan verdien je veel!

Is 'erg onaantrekkelijk' zijn goed voor de portemonnee? ©Wikimedia Commons

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Dat het leven makkelijker is wanneer je je uiterlijk mee hebt is niet echt een geheim. Vele onderzoeken hebben al laten zien dat een goed uiterlijk een positief effect heeft op je gezondheid, intelligentie en interactie met andere mensen. Fysiek aantrekkelijk zijn levert geld op; deze groep heeft meer zelfvertrouwen, sociale skills en wordt door werkgevers als competenter gezien. En dit vertaalt zich naar hogere lonen.

Goed dan nu het nieuws; een studie die werd gepubliceerd in Journal of Business and Psychology, laat zien dat mensen die het juist tegenovergestelde zijn van 'zeer aantrekkelijk' ook significant meer verdienen dan mensen met een gemiddeld uiterlijk, aldus de The Independent.

Vijf aantrekkelijkheidsniveau's

Aan het onderzoek van de London School of Economics en de Universiteit van Massachusetts in Boston deden 20.000 jonge Amerikanen mee. Zij werden geïnterviewd over hun fysieke verschijning en hun uiterlijk werd door een computer gemeten op een schaal van 'zeer onaantrekkelijk' tot 'zeer aantrekkelijk'. De studie begon toen de deelnemers 16 jaar oud waren en eindigde toen zij 29 jaar werden. In de jaren werden zij driemaal 'gekeurd'.

Tot voorheen werd ervan uit gegaan dat er zoiets bestaat als een 'lelijkheidsstraf' als je kijkt naar het ontvangen loon. Dit is echter niet zo eenvoudig. Wanneer andere eigenschappen zoals gezondheid en intelligentie werden meegenomen, kwam naar voren dat mensen die nauwkeurig werken, extravert zijn en weinig neurotische trekken hebben, significant meer verdienen dan anderen.

Kandidaten die werden geclassificeerd als 'zeer onaantrekkelijk' verdienden een stuk meer meer dan kandidaten die slechts 'onaantrekkelijk' waren. En dit was meestal ook het geval als de 'zeer onaantrekkelijke' groep werd vergeleken met mensen met een 'gemiddeld' of 'aantrekkelijk' uiterlijk. De groep die als 'zeer aantrekkelijk' werd gezien, verdiende nog steeds het meeste.

Focus

Alex Fradera stelt dat de persoonseigenschap 'openheid van een karakter' van negatieve invloed is op het salaris. Meer open en extravertere persoonlijkheden komen vaker voor bij mensen die aantrekkelijk zijn in deze dataset, normaal gesproken zou dit juist bevordelijk moeten werken voor het bedrag op de loonstrook.

„Het kan zo zijn dat dit verband tussen openheid en aantrekkelijkheid een indicatie is dat mensen uit de 'zeer onaantrekkelijke' groep juist enorm toegewijd zijn in een specifiek vakgebied of onderwerp. Vanwege het feit dat ze zich beter afsluiten en minder reageren op afleidingen, zouden ze een voorsprong kunnen krijgen binnen een beroepsgroep. Hierdoor zijn er weinig mensen met dit kennis- en ervaringsniveau, waardoor ze meer uitbetaald krijgen. We weten al dat openheid een negatieve correlatie heeft met passie of lef, dus dit soort conclusies zijn aannemelijk.

In vorige studies werd nooit onderscheid gemaakt tussen 'onaantrekkelijke' mensen en 'hele onaantrekkelijke' mensen, vandaar dat deze nieuwe conclusies nooit eerder boven tafel gekomen zijn. Door alle onaantrekkelijke mensen namelijk te clusteren als een groep, verdienen ze inderdaad minder dan aantrekkelijkere personen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


like
user_4499a203f59eae168f44d582b36535645b1b3349_avatar

Views

200+

Dit bedrijf geeft elke twee weken een vrijdag vrij

Foto: Pixabay

Foto van 'Cerise van Vliet'

20 APR 2018

We lezen het steeds vaker: bedrijven die werknemers zelf hun uren laten bepalen of dagen vrij geven. Vijf dagen per week van negen tot vijf op kantoor zitten lijkt niet meer van deze tijd. Adviesbureau Edo in het Engelse Bristol is het hier volledig mee eens en geeft haar werknemers elke twee weken een vrijdag vrij.

Wilde je deze vrijdag even langswippen voor advies? Dat kan nog steeds. Het bedrijf heeft de werkzaamheden zo ingericht dat werknemers eens in de twee weken gewoon een dagje extra vrij kunnen nemen. Het resultaat? Blije en gemotiveerde werknemers.

Claire Moyne, HR-manager bij het bedrijf, vierde haar eerste vrije vrijdag vorige week in het zwembad.

En volgens Moyne kan dat ook prima, want er wordt nu niet ineens tien dagen werk in negen dagen gepropt. Zij zegt tegen Metro UK dat de vrije tijd bijdraagt aan een meer betrokken en productiever team. „We zijn ontzettend blij dat we het Edo-team een betere balans kunnen bieden tussen werk en vrije tijd met de introductie van deze negen dagen werken in twee weken."

In het nieuwe systeem hebben alle werknemers een 'buddy'. Iemand met wie je binnen het bedrijf een team vormt. Met deze persoon maak je een schema wie welke vrijdag vrij neemt, zodat het bedrijf toch open blijft maar de werknemers meer uren buiten het kantoor doorbrengen. Volgens teamleider Ady Harold helpt de extra dag om maandag weer vol goede moed aan de slag te gaan.

Zweedse Fika

In Zweden gaan ze misschien nog wel een stapje verder. Daar is het heel normaal om elke werkdag een momentje te nemen om even niks te doen, schrijft NRC. Dat moment noemen ze de 'Fika'. Om tien uur 's ochtends en drie uur 's middags hoef je niet aan te kloppen op een Zweeds kantoor, de kans is dan namelijk groot dat niemand je helpt.

Op die tijdstippen laten de werknemers de boel even lekker de boel en drinken ze koffie of kletsen ze erop los. Het klinkt als een doodgewone koffiepauze, maar dat is het niet. Tijdens de Fika mag je namelijk niet over werk praten. Alleen lichte onderwerpen worden besproken.

Deze Fika wordt gebruikt om de werknemers de rest van de dag productiever te laten zijn, maar eigenlijk ontbreekt tot nu toe wetenschappelijk bewijs om aan te tonen dat we ook echt productiever worden van zo'n moment van ontspanning. Maar zolang werknemers met meer plezier werken, zien wij dat als een plus!

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

500+

Even niksen op het werk is helemaal geen slecht idee

Even niksen op het werk is helemaal geen slecht idee

Even niksen op het werk is helemaal geen slecht idee. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'metronieuws'

19 APR 2018

Wie te lang doorwerkt, put zijn brein uit en wordt minder productief. Even lekker niks doen op je werk is daarom helemaal geen slecht idee, vinden ze in Zweden. Daarom hebben ze daar tweemaal per dag ‘Fika’. Een kleine pauze om onder het genot van een kopje koffie even bij te kletsen.

Het verschil

'Maar dat doe je toch ook gewoon tijdens de lunch?', denk je misschien. Toch zit er wel degelijk een verschil in. Tijdens Fika laat je je werkplek daadwerkelijk achter voor een beetje gezelschap. Mensen van verschillende afdelingen komen samen, op deze manier komt bijvoorbeeld de directeur van het bedrijf in gesprek met de schoonmaker.

Daarnaast moeten de gespreksonderwerpen licht zijn. Op sommige werkplekken is er zelfs een verbod ingesteld op praten over het werk.

Nederland

In Nederland is een werkplek met een ingestelde Fika lastig te vinden, maar als je dit een goed concept vindt is het een idee om bij de IKEA in Delft te solliciteren. Daar hebben ze op vrijdagmiddag een pauze die ze Fika noemen. „Het moet wel ‘fika-met-een-reden’ zijn”, zegt managementassistent Heike Nulkes tegenover NRC. „We hebben het over vooraf bepaalde vraagstukken. Wat was jouw uitdaging deze week, bijvoorbeeld. Dat het echt over niks zou gaan, vind ik een beetje onzin.”

Toch is het niet praten over het werk is de kracht van Fika: het zijn juist de intellectuele rust en afleiding die ons energie en nieuwe ideeën geven.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

300+

Gemiddelde Facebookmedewerker verdient 193.000 euro

Zuckerberg werkt voor een symbolisch jaarsalaris van 1 dollar ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

18 APR 2018

Facebook mag dan de laatste tijd behoorlijk veel kritiek te verduren hebben, het personeel van de Amerikaanse sociale mediagigant zal echter een stuk minder te klagen hebben. Het bedrijf heeft naar buiten gebracht dat het gemiddelde loon van de werknemers meer dan 240.000 dollar is. Dit is omgerekend 193.000 euro.

CEO-to-worker pay ratio

Facebook staat bekend als een vrij royale werkgever. De cijfers over het loon van de personeel werden naar buiten gebracht in een persbericht. Hierin kwam de verhouding tussen het salaris van de CEO Mark Zuckerberg en de gemiddelde werknemer aan bod. Amerikaanse bedrijven zijn sinds de economische crisis in 2010 verplicht om jaarlijks hun CEO-to-worker pay ratio te publiceren. Zuckerberg verdient bijna 9 miljoen dollar (7,2 miljoen euro) per jaar, dit is inclusief bonussen. Hiermee verdient hij 37 keer meer dan de gemiddelde werknemer.

Zuckerberg verdient, naar Amerikaanse maatstaven, relatief weinig ten opzichte van zijn collega's. De uitschieter is het dieetbedrijf Weight Watchers, hier verdient een gemiddelde werknemer 5924 dollar (4785 euro) en de CEO Mindy Grossman iets meer dan 35 miljoen dollar (28,3 miljoen euro). Dit is dan 5900 keer meer dan haar gemiddelde collega. Softwarebedrijf Oracle Corp is juist het tegenovergestelde; hier verdient de directie 'slechts' negen keer meer dan het modale salaris.

Zuckerberg 'verdiende' bijna 9 miljoen per jaar in 2017, dit is echter allemaal opgegaan aan reizen (1,5 miljoen) en beveiliging (7,3 miljoen). Hiermee blijft een jaarsalaris over van 1 dollar, dat symbolisch van aard is. Zit Zuckerberg op zwart zaad dan? Nou nee, hij is groot aandeelhouder van het bedrijf dat hij zelf oprichtte en heeft een geschat vermogen van 67 miljard dollar. Dit vermogen is echter wel sterk afhankelijk van de wisselkoers van Facebook.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

600+

Likeability of 5

Jongeren laten veel geld liggen

Voor jongeren is het uitzoeken van geldzaken vaak te veel werk. /Colorbox

Foto van 'Constance van Amstel'

18 APR 2018

Als het aankomt op financiële zelfredzaamheid, dan hebben vooral jongeren nog veel te leren

Bijna de helft van de Nederlanders, 40 procent, heeft moeite met het op orde krijgen van de eigen administratie. De redenen daarvoor zijn de verschillende manieren waarop rekeningen binnenkomen - bijvoorbeeld digitaal of per post - en betaald worden - automatische incasso’s of niet. Dat concludeerde het Nibud na onderzoek. Vooral jongeren tussen de 18 en 35 jaar vormen een risicogroep. Zij hebben volgens het Nibud vaker geen duidelijk systeem voor hun administratie, zien belangrijke documenten in de e-mail over het hoofd, vergeten vaker welke abonnementen er nog lopen en staan vaker rood.

Geen weet van regelingen

Voor Paul Kuijpers van de start-up ByDeHand.com is dit geen verrassing. Eerder concludeerde hij hetzelfde als Nibud door voorgaande onderzoeken en onder meer cijfers van de ov-studentenboetes met elkaar te combineren. Soms laten jongeren duizenden euro’s per jaar liggen, zag hij. „Er zijn wat ons betreft drie redenen waarom jongeren hun administratie niet op orde hebben. Een is dat ze geen weet hebben van regelingen, waardoor ze zich misschien onnodig in de schulden steken. Twee is dat ze onvoldoende worden voorgelicht door ouders, school of andere instanties. Zeker met betrekking tot digitaal verkeer blijft daar veel liggen. En drie is omdat het complex en veel is om alles goed uit te zoeken en veel jongeren zoiets dan toch uitstellen of negeren.”

Ov-boetes

Dat het zo ver kan komen is volgens Kuijpers omdat de overheid het niet als haar kerntaak ziet om te voorkomen dat mensen zich in de schulden steken. Als voorbeeld noemt hij de boetes die studenten krijgen voor het te laat opzeggen van hun studenten-ov-kaart. „Als je als student niet meer studeert, maar je gebruikt je kaart nog wel, dan krijg je een boete. Je kan je afvragen waarom het stopzetten van de studenten- ov-kaart niet wordt geautomatiseerd, dus dat wanneer iemand niet meer studeert automatisch die kaart niet meer werkt. Volgens de overheid is dat te duur. Maar als je het geld dat binnenkomt met die boetes zou optellen, is dat toch een vrij groot bedrag.”

Regelen

Om jongeren een helpende hand te bieden, richtte Kuij-pers vorig jaar het platform ByDeHand.com op. Met het platform, voor jongeren gratis, wil hij het makkelijker maken om de financiële administratie op orde te brengen. „Als consument moet je steeds meer regelen. Wij bieden een plek waarop alles op een plek wordt bewaard. Je krijgt bij verschillende domeinen zoals werk, inkomen, studie, vervoer en vrije tijd suggesties en adviezen over wat er geregeld moet worden en hoe dat te doen. Tot slot ook tips over besparen. Jongeren laten gemiddeld 250 euro per jaar liggen en soms loopt dat op tot 3500 euro als jongeren ook de zorgtoeslag, huurtoeslag en belastingteruggaaf vergeten te regelen.”

LEES OOK


like
user_547131fde8aa6dc282bfcc6423b09371e3dedcf9_avatar

Views

300+