Column: Wie heeft hier nou tijd voor?!

Metro's Constance neemt je de komende weken in haar columns mee in de wereld van beleggen.

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

28 NOV 2017

Metro's Constance neemt je de komende weken in haar columns mee in de wereld van beleggen.

Zoals je alleen nog maar rode auto’s ziet als je er zelf eentje op het oog hebt, zo gaat het in mijn omgeving de laatste weken alleen nog maar over beleggen. Advertenties, artikelen, gesprekken, radio-items en zelfs appgroepjes, het houdt niet op. Ik dacht dus dat dat aan mij lag, maar niets blijkt minder waar: iedereen ís er ook echt mee bezig. Uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Kantar-TNS blijkt dat Nederland anno 2017 zo’n 1.385.000 beleggende huishoudens heeft. Dat is een stijging van 14 procent ten opzichte van 2016, een jaar waarin het aantal beleggers ook al met 9 procent steeg.

Zelfs op de radio

Beleggen blijkt hot. Ik kan er niks anders van maken. Maar daarin schuilt ook het gevaar, want een groot deel van de ‘nieuwe beleggers’ heeft geen idee wat het aan het doen is. Op de radio (echt, zelfs als ik die op een willekeurig moment aanzet, gaat het over beleggen) hoorde ik iemand van beleggersvereniging VEB vertellen dat veel mensen nu beginnen met beleggen ‘omdat de buurman zijn Opel heeft ingeruild voor een BMW en ik dat ook wil’. Deze mensen zien beleggen als een spel om snel geld te verdienen. En dat is het dus niet, waarschuwde de VEB-meneer meermaals.

De ware belegger, zo weet ik inmiddels, is namelijk niet snel. Die gaat de beurs op met een doordacht plan, een dosis geduld en stalen zenuwen tegen dalende koersen. Ik zou deze skills graag afvinken, maar helaas, ik heb ze niet. Het zweet breekt me bijvoorbeeld al uit bij het zien van al die lijsten met koersen en AEX’en die elke dag achterin de krant staan. Moet ik dat als belegger dan elke dag in de gaten gaan houden? Daar heeft toch niemand tijd voor?!

Begeleid

De oplossing bleek nabij. Doordat de beleggingsberichten dus iedere dag mijn kant op wapperen, klikte ik laatst maar eens op een link naar een ‘is beleggen iets voor mij’-test van ABN AMRO. De uitslag: ik kan zeker beleggen, maar dan wel ‘begeleid’. Ergens mijn eer te na, want kom op, ik moet dat toch kunnen? Maar anderzijds toch wel fijn als iemand anders die koersen voor jou in de gaten houdt. Dan heb ik hopelijk wat winst én er toch geen omkijken meer naar.

Mits ik al dat beleggingsnieuws ooit nog kan ontwijken, natuurlijk.

/

Lees hier de andere columns in de reeks over beleggen:

Advertisement


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Dit zijn de beste werkgevers van Nederland

Glassdoor vroeg mensen naar hun mening over hun werkgever. (Foto: Colourbox)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

GISTEREN

Ben je van plan om van baan te switchen? Bekijk dan voordat je begint met solliciteren eerst eens even het onderstaande lijstje. Dat zijn namelijk de beste werkgevers van Nederland.

Australiër verveelt zich een dag per week op werk

Australiërs vervelen zich een dag per week op werk

Een nederlander verveelt zich slechts 3 uur per week. Een tekort aan diversiteit is de grootste reden voor verveling. Foto: Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

9 DEC 2017

Verveel jij je weleens op het werk? Uit onderzoek van het recruitmentbureau Robert Half blijkt dat werknemers in Nederland zich gemiddeld 8 procent van hun tijd vervelen. Bij een veertigurige werkweek betekent dit dat werknemers drie uur per week niet gefocust zijn op hun werk.

Waarom je moet solliciteren rond de feestdagen
Likeability of 5

Op zoek naar werk? Solliciteer rond de feestdagen

December is voor sollicitanten de moeite waard om te solliciteren. Foto: Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

8 DEC 2017

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan kun je maar beter zo snel mogelijk solliciteren. December is namelijk een heel gunstige maand, berekende Joblift.

1 op de 5 loonstrookjes klopt niet

1 op de 5 loonstrookjes klopt niet

De meeste fouten worden gemaakt in de horecabranche, gevolgd door retail en transport. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

7 DEC 2017

Bekijk jij je loonstrookje weleens? Ja, om het eindbedrag te checken misschien, maar let je ook op die andere cijfertjes? Je kunt het maar beter wel doen, want een op de vijf loonstrookjes in Nederland klopt niet, blijkt uit onderzoek van salarisadministrateur Timeflex en de website Kloptmijnloon.nl.

Met name de verhogingen op het wettelijk minimumjeugdloon worden lang niet altijd doorgevoerd. Dat minimumloon is in juli verhoogd en zal per 1 januari weer worden verhoogd. In juli zijn 22-jarigen met 1,43 euro omhooggegaan en verdienen zij evenveel als 23-jarigen, vertelt onderzoeker Adriaan Bruinink van Timeflex. ,,Bedrijven vergeten soms dat bedrag door te voeren in het uitbetalen van loon. Opletten of je loonstrookje klopt kan je dus veel geld opleveren.”

Discovery zoekt stagiair die wereld over wil reizen

Discovery zoekt stagiair die wereld over wil reizen

Discovery Channel zoekt een stagiair(e) die gratis de wereld over wil reizen. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

6 DEC 2017

Houd jij van reizen en ben je goed in schrijven en fotografie? Dan hebben we goed nieuws voor je, want Discovery Channel is op zoek naar een nieuwe stagiair(e). Het Amerikaanse televisienetwerk zoekt iemand die ervaring heeft met het vertellen van mooie verhalen. Door middel van tekst, film en fotografie.

Sociale media

Onder werktijd sjoelen met bejaarden? Hier kan het

Oprichter Frans Zantman en zijn collega's van Samenvijf.

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

6 DEC 2017

Onder werktijd een potje sjoelen met bejaarden of voetballen met jongeren? Geen punt bij detacheerder Samenvijf. Dit is namelijk precies hun bedoeling.

Frans Zantman (31) werkte tot even geleden voor een adviesbureau en was gedetacheerd bij een gemeente. Het was een leuke baan met een prima salaris en fijne secundaire arbeidsvoorwaarden, maar toch knaagde er iets. „Ik merkte aan mezelf dat ik op vrijdagmiddag best een aardige week had gehad. Dat ik mijn baas, opdrachtgevers en collega’s blij had gemaakt, maar ook dat dat ik een stukje maatschappelijke relevantie miste.” En hij was niet de enige. „Onderzoeken wezen het al uit, maar nu zag ik het zelf ook onder mijn eigen generatiegenoten in Amsterdam: de rol van geld en macht wordt kleiner en die van zingeving groter. Daar besloten we op in te spelen.”

Deze opleidingen bieden de beste baankansen

Opleiding gedaan in de scheepvaart? Grote kans dat je snel een goedbetaalde baan vindt. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

6 DEC 2017

Studeer jij mechatronica? Of ben je net begonnen aan de mbo-opleiding procestechniek? Lucky you! Deze opleidingen bieden namelijk de beste start op de arbeidsmarkt.

Beste mbo-opleiding