Column: Wel of niet mee in die cryptobubbel?

Metro's Constance neemt je de komende weken in haar columns mee in de wereld van beleggen.

Foto van 'Constance van Amstel'

29 NOV 2017

Metro's Constance neemt je de komende weken in haar columns mee in de wereld van beleggen.

„Linda, je ethereum is 350 waard geworden. Ik hoop dat je ze nog hebt”, zegt een van mijn vriendinnen onder het genot van een wijntje. „Jep! Gekocht, verkocht, dikke winst”, reageert Linda direct met een triomfantelijke glimlach.

Zo gaat het nu al tijden. Via via is een van mijn vriendinnen in de cryptocurrency beland en daar razend enthousiast over. Zo enthousiast dat ze ons, haar vriendinnen, het liefst allemaal daarin mee wil nemen. ‘Koop ook! Stap in! Dit is de juiste tijd!’. Een vriendin ging overstag. Zij belegt inmiddels ook in de virtuele munten en als ik het allemaal zo hoor, gaat het nog lekker ook: er wordt druk gespeculeerd over vliegtickets naar verre oorden die van de winst gekocht gaan worden.

Het knaagt

Natuurlijk knaagt het ook bij mij. Moet ik niet ook instappen en mee op deze hype voor hij straks weer over is en er geen rooie rotcent meer mee te verdienen is? Een klein cointje van het een of ander kan toch geen kwaad? Een paar uur na het gesprek is ethereum zelfs al naar 420 gestegen. Had ik vanmorgen gekocht dan had ik nu al meer winst dan mijn spaarrekening mij in een heel jaar oplevert!

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Toch doe ik het niet. En ga ik het ook niet doen. Noem me een Brave Henrik(a), maar ik durf het niet. Zo’n beetje alle financiële waakhonden waarschuwen om niet mee te gaan in deze bubbel, en dat doen ze toch niet voor niks zou je zeggen. Er is bijvoorbeeld geen toezicht op hoe deze munten tot stand komen en mocht het misgaan, dan heb je niet alleen geen poot om op te staan, ook je geld is in rook opgegaan. Laatst nog las ik een verhaal van een jongen die tienduizenden euro’s zag verdampen omdat hij zijn ‘sleutel’ was verloren bij een update van zijn telefoon. Waar gáát dit over?!

Pensioen

Inmiddels ben ik wel begonnen met beleggen. Nou ja, een beetje dan: mijn pensioengeld wordt sinds deze week belegd door de bank. Het was een keuze die ik moest maken wegens het verdwijnen van mijn oude pensioenfonds, maar toch.. Spannend! Ik vroeg verschillende mensen om advies en waagde na lang wikken en wegen de stap. Pensioen, dat duurt misschien nog wel 40 jaar en toch nu al zo nerveus over mogelijke verliezen. Het maakte een ding duidelijk: die cryptobubbel is aan mij niet besteed.

Lees hier de andere columns van Constance over beleggen:

Advertisement


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Het gratis basisinkomen uit Finland verandert levens

Het gratis basisinkomen uit Finland verandert levens

Het gratis basisinkomen uit Finland verandert levens. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

2 UUR

Finland geeft sinds vorig jaar aan tweeduizend willekeurige werklozen iedere maand een basisloon van 560 euro: een bedrag waar ze niets voor hoeven te doen. Finland wil met dit experiment meer mensen aan het werk krijgen. Maar lukt dit ook?

Door het basisloon moet de belemmering om werk te vinden minder groot worden. De huidige voorzieningen motiveren mensen niet om een baan te nemen die slecht betaalt. Met een werkloosheidsuitkering houd je namelijk meer geld over, dan met een slecht betaalde baan. Met het gratis basisinkomen kunnen mensen deze functies toch aannemen óf in alle rust doorzoeken naar een baan met een beter salaris.

Positieve verhalen

Het project is nu halverwege en heeft ervoor gezorgd dat deelnemers minder stress ervaren. Zo ook voor Juha Jarvinen, een 39-jarige vader van zes kinderen. Deze gift heeft zijn leven veranderd. „Ik maak weer deel uit van de maatschappij en voel me weer menswaardig”, vertelt hij aan de BBC. Het basisinkomen heeft hem het vertrouwen gegeven om een eigen bedrijf op te starten. „Ik voel me een echte lottowinnaar." Bovenop het basisinkomen, verdient hij nu 1000 euro per maand.

Jarvinen zegt dat er altijd mensen zijn die misbruik maken van de situatie, maar dat dit slechts een kleine groep is. Hij zegt dat dit niet opweegt tegen de voordelen van het plan. Hij vindt dat het basisinkomen mensen juist productiever maakt.

Minder angstig

Tegen de Britse krant The Guardian zegt Marjukka Turunen, hoofd Finse verzekeringsinstelling Kela: „Een deelneemster heeft verklaard dat ze nu minder angstig is omdat ze zich niet langer zorgen hoeft te maken over eventuele oproepen van het uitzendbureau. Hier wordt haar vaak een baan aangeboden waar ze niet op in kan gaan, omdat ze zorgt voor haar bejaarde ouders.”

Mika Ruusunen (47) was ook een van de uitverkorenen, maar vond enkele dagen voordat hij dit hoorde toch een baan. „Dankzij het basisinkomen kan ik werk doen dat ik echt leuk vind, ondanks dat het slecht betaalt”, zegt hij tegen de BBC.

Volgens Ruusunen zal er de aankomende jaren nog ontzettend veel veranderen op het gebied van werk. Zou dit ook werken voor de Nederlanders?

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

60

Personeel wil noten en zaden van baas

Grijp jij weleens naar een ongezonde lunch? /colorbox

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Werkgevers zouden zich meer moeten bekommeren over of hun personeel wel gezond eet. Een derde de werknemers in Nederland vindt dat de baas daarin een belangrijke rol zou moeten spelen. Zeker omdat stress veroorzaakt door werk een belangrijke trigger is om ongezonde snacks te eten. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Boxbites.

Volgens 43 procent van de ruim 1000 Nederlandse werknemers die ondervraagd zijn, doet hun manager onvoldoende moeite om hen gezond te laten eten. Uit het onderzoek blijkt dat ruim veertig procent aangeeft ongezonder te eten wanneer zij stress hebben op het werk. De helft van de vrouwen geeft aan ongezonder te eten dan zij zouden willen door de gevolgen van stress, tegenover 36 procent van de mannen.

Stress

,,Veel eten door stress is niet vreemd. Het fenomeen stresseten overkomt velen. Want, als je stress hebt, kan lekker eten troostend werken”, zegt Anouk Diamant van Boxbites. ,,Omdat er door je favoriete lekkernijen te eten geluksstofjes vrijkomen in de hersenen, helpt het je even te ontspannen en dat geeft het rust. Ook al is dit voor korte duur. Managers zouden hun werknemer nog beter in de gaten moeten houden als het gaat om stress.”

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat werknemers het gezonde eten dat bijvoorbeeld in de bedrijfskantine te koop is vaak te duur vinden. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt de prijzen van gezond voedsel op werk te hoog. Zeker de mensen die alleen wonen of een gezin hebben met jonge kinderen vinden dat zij diep in de buidel moeten tasten om gezond eten te krijgen op werk.


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Onbeperkt vakantiedagen: ‘Het zorgt voor rust’

Onbeperkt vakantiedagen: ‘Het zorgt voor rust’

Onbeperkt vakantie, dat wil toch iedereen wel? / Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

17 FEB 2018

Zo vaak op vakantie gaan als je maar wilt, hoe relaxt klinkt dat? Niet puzzelen hoe je die 25 vakantiedagen het meest gunstig kunt opnemen, maar zelf bepalen hoeveel vrije dagen je wilt opnemen.

Steeds meer bedrijven maken er gebruik van. Bedrijven als Netflix, LinkedIn en General Electric begonnen er mee, en ook in Nederland gebeurt het vaker. Het vacatureplatform Joblift zag het aantal vacatures met onbeperkt vakantiedagen als secundaire arbeidsvoorwaarde in een jaar verdubbelen tot 150.

Keuzes

Consultancybedrijf Prowareness uit Delft stelde ruim vijf jaar geleden het beleid in van onbeperkte vakantiedagen. „Wij dachten na over de vraag hoe we het beste kunnen omgaan met vakantiedagen”, vertelt Denny de Waard, directeur van het bedrijf. „Wij vonden het niet in verhouding dat werknemers toestemming moeten vragen om vrij te nemen, terwijl ze thuis zelf veel grotere beslissingen moeten nemen, zoals de keuze om een hypotheek af te sluiten.”

Dat betekent niet dat werknemers niet hoeven te overleggen, benadrukt De Waard. „Werknemers hebben verantwoordelijkheden. Maar wie de boel goed geregeld heeft, kan ook vaker vrij nemen.”

Onbeperkt vakantiedagen: ‘Het zorgt voor rust’

Denny de Waard. (Eigen foto).

Te weinig vrije dagen

Toen de regeling net was ingevoerd, was het bedrijf ook opgehouden met het bijhouden van het aantal vakantiedagen die worden opgenomen. „Maar volgens de wet mag dat niet, want iedereen heeft recht op twintig vrije dagen. Dat we het nu bijhouden is wellicht ook transparanter, het zorgt ervoor dat we iemand die te weinig vrij neemt daarop kunnen aanspreken.”

Je zou het misschien niet denken, maar gemiddeld genomen nemen mensen niet veel meer vrije dagen dan vijf jaar geleden. „Mensen zijn wel makkelijker vrij gaan nemen”, zegt De Waard, die zichzelf daar ook tot rekent. „Het zorgt persoonlijk voor meer rust.” Daarnaast is de mentale weerbaarheid binnen het bedrijf wel toegenomen, zegt hij. „Voorheen had je van die dagen dat je eigenlijk mentaal op was, maar toch ging werken, maar echt productief was je niet. Dat vertekent vervolgens ook de cijfers. Als je niet de waarde levert, kun je net zo goed vrij nemen.”

Betrokkenheid

Volgens De Waard is er wel betrokkenheid van personeel nodig, wil je deze arbeidsvoorwaarde kunnen invoeren. „Het werk dat je doet moet iets voor je betekenen. Wie denkt: ‘Ik moet acht uur per dag aanwezig zijn, want dan krijg ik mijn centen gestort’, zou er waarschijnlijk alleen maar misbruik van maken. Maar als de cultuur heerst dat je hart hebt voor wat je doet, dan werkt het heel bevrijdend.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

400+

'Veel Nederlanders hebben een te kleine buffer'

'Veel Nederlanders hebben een te kleine buffer'

Nederlanders zijn geen spaarders, aldus de Rabobank. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

16 FEB 2018

Ben jij geen spaarder? Je bent niet de enige, want de meeste Nederlanders bouwen onvoldoende buffers op voor een financieel gezonde toekomst. Slechts twee op de vijf zetten geld opzij voor opleidingen, inkomensdalingen, pensioen en zorg, terwijl bijna de helft zich ongerust maakt over hun toekomstige financiële situatie.

Dat blijkt uit onderzoek van Rabobank, dat is uitgevoerd door het Nibud. Veel Nederlanders die zich financieel zouden kunnen voorbereiden op toekomstige uitgaven, doen dit in de praktijk niet. Een groot deel van de Nederlanders heeft dus een ‘financiële dode hoek’.

Geen geld om opzij te zetten

Bijna de helft van de ondervraagden maakt zich druk om geldzaken in de toekomst. Toch kiezen veel mensen ervoor om niet te zorgen voor zekerheid. Een derde geeft aan simpelweg geen geld te hebben om opzij te zetten, en van de mensen die die financiële ruimte wel hebben, spaart slechts 39 procent.

Verder blijkt dat 1 op de 5 huizenbezitters zich niet realiseert dat een aflossingsvrije hypotheek ook een keer moet worden afgelost. Daarnaast schatten jongeren tussen de 18 en 34 jaar de verwachte AOW-leeftijd verkeerd in. De huidige dertigers krijgen naar verwachting vanaf hun 71ste AOW; twee jaar later dan de meeste millennials verwachten.

Zorgen

Het baart professor Barbara Baarsma, directeur kennisontwikkeling bij Rabobank, zorgen. „In een periode waarin de overheid meer financiële zelfredzaamheid van haar burgers vraagt, vind ik het zorgwekkend dat minder dan de helft van de respondenten zichzelf het meest verantwoordelijk voelt voor de financiële situatie na pensioen", zegt ze. „Zeker als mensen eerder met pensioen willen en nu de AOW-leeftijd omhoog gaat, moeten mensen zich realiseren dat zelf vermogen opbouwen nodig is om dat mogelijk te maken.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

400+

Staand werken loont: in 4 jaar val je 10 kilo af

Camera videoStaand werken loont: in 4 jaar val je 10 kilo af

Staand werken loont: in 4 jaar val je 10 kilo af. Foto: Pexels.

Foto van 'Amarins de Boer'

16 FEB 2018

Dat zitten het nieuwe roken is, wist je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat staand werken goed is voor de lijn? Door in plaats van zittend, staand te werken, kun je namelijk in vier jaar tijd tien kilo afvallen. Op een voorwaarde: dat je in diezelfde periode niet meer gaat eten dan normaal.

Dat meldt het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology. Door te staan verbrand je 0,15 calorie per minuut meer dan wanneer je zit. Dat komt omdat je meer spieren verbruikt als je staand werkt. Met staan in plaats van zitten kun je 2,5 kilo per jaar verliezen, schrijven de onderzoekers.

Productiever

Dit onderzoek keek alleen naar het verbranden van calorieën, maar er zijn nog meer voordelen aan meer staan. Zo werkt het tegen obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en is het goed voor het brein.

Staand werken loont: in 4 jaar val je 10 kilo af

Staand vergaderen verhoogt je creativiteit. Foto: Pexels.

Daarnaast geeft staand werken je ook meer energie. Uit Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat je productiever bent als je staat. Dat komt doordat je stofwisseling dan hoger is, en het resultaat van een effectievere bloedcirculatie is productiviteit. Dus, waar wacht je nog op?

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Mbo’s werken hard aan aansluiting arbeidsmarkt

MBO'er aan het werk. /Marjon Hoogervorst

Foto van 'Constance van Amstel'

16 FEB 2018

MBO’s moeten de aansluiting met de arbeidsmarkt zoeken. In Amsterdam lijkt het begin daarvan gevonden

Een tekort aan vakmensen, de veranderende arbeidsmarkt en het giga-aanbod aan niet te vullen vacatures leidden de laatste tijd tot luid bellende noodklokken in de wereld van het mbo. Toch is het is niet alleen kommer en kwel in deze laag van het onderwijs. Onder de oppervlakte wordt juist hard gewerkt aan verbetering, en dat lijkt in de regio Amsterdam nu zijn vruchten af te werpen. Vier van de vijf mbo’s uit de hoofdstad maken het sinds 2015 in verschillende projecten mogelijk dat studenten en starters die aansluiting op de arbeidsmarkt wél hebben.

Portal

De mbo-vakschool voor hout meubel en interieur is een van de opleidingen die vandaag tijdens de evaluatie van de MBO-agenda, zoals het project van de regio Amsterdam heet, met succes de connectie tussen de studenten en de branche weet te maken. Zij kwamen met de ‘projectportal’. In feite niet veel meer dan een Facebookpagina, maar het geheim schuilt in de opzet van de pagina, vertelt Hanneke ten Hoopen van de communicatieafdeling van de school.

,,Wij hadden vaak mensen die bij ons aanklopten van ‘ik heb een klus, kan een van jullie studenten dat niet doen?’. Wij niet willen concurreren met de branche - studenten hebben toch een ander tarief -, maar tegelijk konden de studenten zo ook geen werkervaring opdoen. Toen hebben we ondernemen@hmc opgericht. Ingediende opdrachten worden nu door docenten beoordeeld op of het een onderwijzend doel, als stage of als betaalde opdracht kan dienen. Dan komt het op de vakportal en kunnen studenten en oud-studenten erop reageren en het als werk of stage aannemen.”

Hotel

Een van de studenten die succesvol deel heeft genomen aan het project is, Larissa Hageman. De 18-jarige (‘bijna 19!’) zag op de portal een opdracht voor het restylen van een hotel. Ze belde meteen haar studievriendin Daniek en samen besloten ze de opdracht als stage aan te gaan. ,,Het was een familiehotel dat de eigenaresse had geërfd van haar ouders. Ze wilde het graag veranderen, maar hadden geen budget voor een architectenbureau en daarnaast gunden ze ons deze werkervaring. Ze vond dat studenten deze kans moesten krijgen”, vertelt Larissa.

De opdracht leidde tot een nog meer werkervaring. Als werk dit keer. Larissa: ,,Door deze opdracht hebben we ook het interieur van een ROC in Amsterdam mogen herinrichten en hebben we nu zelfs een aanbieding om ook het nieuwbouwhuis van de directeur van dat ROC in te richten! Ondertussen worden we op school begeleid in hoe we het financieel moeten aanpakken, zodat dat we niet te weinig vragen voor ons werk.”

Niet iedereen

Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten, zegt Larissa. ,,Wij hebben het als prettig ervaren omdat we er prima doorheen gerold zijn. Dit gunnen we iedereen, maar daarvoor komen er nog wel te weinig projecten binnen. Dat is jammer want daardoor zijn er nog steeds leerlingen die te weinig werkervaring hebben en toch die aansluiting met de arbeidsmarkt dan niet hebben.”

De MBO-agenda sluit aan op het advies dat de Sociaal Economische Raad (SER) eind 2017 gaf aan de regering. Het mbo moet zelf meer doen aan de aansluiting van haar studenten, bijvoorbeeld door meer ‘hybride onderwijs’ aan te bieden; het mengen van onderwijs en bedrijfsleven. De regering gaf vervolgens aan dat gemeentes dit zoveel mogelijk regionaal moeten proberen te regelen. In Amsterdam lijken ze in ieder geval goed op weg.


Views

34

Column: De Halbe waarheid vertellen

Halbe Zijlstra. /ANP

Foto van 'Constance van Amstel'

14 FEB 2018

Een klein leugentje om bestwil op je werk, daar is nog nooit iemand aan doodgegaan. Het wordt zelfs aangeraden om voor een grotere kans op de arbeidsmarkt de waarheid zo nu en dan een beetje te verdraaien. Tijdens het solliciteren bijvoorbeeld. Beter vertel je je mogelijke nieuwe baas niet dat je vorige chef een eikel was of dat je bij je vorige baan met knallende ruzie bent vertrokken. Je houdt er gewoon je mond over en pas als ernaar wordt gevraagd, vertel je dat alles in pais en vree is gegaan. Mocht het ooit uitlekken, dan zal je baas het nog begrijpen ook, denk ik. Het is immers geen misdaad.

Liegen

Helaas kan het ook voorkomen dat je moet liegen terwijl je dat eigenlijk niet wil. Een paar jaar geleden zocht een vriendin een nieuwe baan terwijl ze net wist dat ze zwanger was. De grote vraag: vertelt ze het of niet? Als ze het wel zou vertellen, bestond er een kans dat ze niet zou worden aangenomen omdat ze er sowieso vier maanden niet zou zijn en misschien daarna wel parttime zou willen gaan werken. En als ze het niet zou zeggen en wel werd aangenomen, begon ze eigenlijk al met een vertrouwensbreuk zodra ze het wel zou vertellen. Een duivels dilemma.

Mijn vriendin heeft het op aanraden van verschillende arbeidsexperts niet verteld. Ze kreeg de baan. Gelukkig reageerde haar baas uiteindelijk heel goed op het blijde nieuws. Toch zou er anno 2018 toch eens iets in de wet moeten staan dat vrouwen beschermt in dergelijke situaties. Maar goed, dat is voor een volgende keer.

Poetin

Toch is er nog wel een verschil tussen een leugentje om bestwil en echt liegen. Echte leugens kunnen je namelijk de kop (en je baan) kosten zodra de waarheid boven tafel komt. Een leugen over een ontmoeting met een prominente wereldleider kan bijvoorbeeld niet door te beugel. Dat weet nu ook minister Halbe Zijlstra. Hij verzon (naar eigen zeggen met de beste bedoelingen) een ontmoeting met de Russische president Poetin en dacht daar met een ‘stom, had ik niet moeten doen’ vanaf te komen toen hij gesnapt werd. Bij nader inzien zag hij zelf toch ook in dat dat als minister van Buitenlandse Zaken niet écht slim is en stapte op. Heeft het leugentje toch nog een slachtoffer geëist.


Views

100+