Column: Wel of niet mee in die cryptobubbel?

Metro's Constance neemt je de komende weken in haar columns mee in de wereld van beleggen.

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

29 NOV 2017

Metro's Constance neemt je de komende weken in haar columns mee in de wereld van beleggen.

„Linda, je ethereum is 350 waard geworden. Ik hoop dat je ze nog hebt”, zegt een van mijn vriendinnen onder het genot van een wijntje. „Jep! Gekocht, verkocht, dikke winst”, reageert Linda direct met een triomfantelijke glimlach.

Zo gaat het nu al tijden. Via via is een van mijn vriendinnen in de cryptocurrency beland en daar razend enthousiast over. Zo enthousiast dat ze ons, haar vriendinnen, het liefst allemaal daarin mee wil nemen. ‘Koop ook! Stap in! Dit is de juiste tijd!’. Een vriendin ging overstag. Zij belegt inmiddels ook in de virtuele munten en als ik het allemaal zo hoor, gaat het nog lekker ook: er wordt druk gespeculeerd over vliegtickets naar verre oorden die van de winst gekocht gaan worden.

Het knaagt

Natuurlijk knaagt het ook bij mij. Moet ik niet ook instappen en mee op deze hype voor hij straks weer over is en er geen rooie rotcent meer mee te verdienen is? Een klein cointje van het een of ander kan toch geen kwaad? Een paar uur na het gesprek is ethereum zelfs al naar 420 gestegen. Had ik vanmorgen gekocht dan had ik nu al meer winst dan mijn spaarrekening mij in een heel jaar oplevert!

Toch doe ik het niet. En ga ik het ook niet doen. Noem me een Brave Henrik(a), maar ik durf het niet. Zo’n beetje alle financiële waakhonden waarschuwen om niet mee te gaan in deze bubbel, en dat doen ze toch niet voor niks zou je zeggen. Er is bijvoorbeeld geen toezicht op hoe deze munten tot stand komen en mocht het misgaan, dan heb je niet alleen geen poot om op te staan, ook je geld is in rook opgegaan. Laatst nog las ik een verhaal van een jongen die tienduizenden euro’s zag verdampen omdat hij zijn ‘sleutel’ was verloren bij een update van zijn telefoon. Waar gáát dit over?!

Pensioen

Inmiddels ben ik wel begonnen met beleggen. Nou ja, een beetje dan: mijn pensioengeld wordt sinds deze week belegd door de bank. Het was een keuze die ik moest maken wegens het verdwijnen van mijn oude pensioenfonds, maar toch.. Spannend! Ik vroeg verschillende mensen om advies en waagde na lang wikken en wegen de stap. Pensioen, dat duurt misschien nog wel 40 jaar en toch nu al zo nerveus over mogelijke verliezen. Het maakte een ding duidelijk: die cryptobubbel is aan mij niet besteed.

Lees hier de andere columns van Constance over beleggen:

Advertisement


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Australiër verveelt zich een dag per week op werk

Australiërs vervelen zich een dag per week op werk

Een nederlander verveelt zich slechts 3 uur per week. Een tekort aan diversiteit is de grootste reden voor verveling. Foto: Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

9 DEC 2017

Verveel jij je weleens op het werk? Uit onderzoek van het recruitmentbureau Robert Half blijkt dat werknemers in Nederland zich gemiddeld 8 procent van hun tijd vervelen. Bij een veertigurige werkweek betekent dit dat werknemers drie uur per week niet gefocust zijn op hun werk.

Waarom je moet solliciteren rond de feestdagen
Likeability of 5

Op zoek naar werk? Solliciteer rond de feestdagen

December is voor sollicitanten de moeite waard om te solliciteren. Foto: Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

8 DEC 2017

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan kun je maar beter zo snel mogelijk solliciteren. December is namelijk een heel gunstige maand, berekende Joblift.

1 op de 5 loonstrookjes klopt niet

1 op de 5 loonstrookjes klopt niet

De meeste fouten worden gemaakt in de horecabranche, gevolgd door retail en transport. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

7 DEC 2017

Bekijk jij je loonstrookje weleens? Ja, om het eindbedrag te checken misschien, maar let je ook op die andere cijfertjes? Je kunt het maar beter wel doen, want een op de vijf loonstrookjes in Nederland klopt niet, blijkt uit onderzoek van salarisadministrateur Timeflex en de website Kloptmijnloon.nl.

Met name de verhogingen op het wettelijk minimumjeugdloon worden lang niet altijd doorgevoerd. Dat minimumloon is in juli verhoogd en zal per 1 januari weer worden verhoogd. In juli zijn 22-jarigen met 1,43 euro omhooggegaan en verdienen zij evenveel als 23-jarigen, vertelt onderzoeker Adriaan Bruinink van Timeflex. ,,Bedrijven vergeten soms dat bedrag door te voeren in het uitbetalen van loon. Opletten of je loonstrookje klopt kan je dus veel geld opleveren.”

Discovery zoekt stagiair die wereld over wil reizen

Discovery zoekt stagiair die wereld over wil reizen

Discovery Channel zoekt een stagiair(e) die gratis de wereld over wil reizen. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

6 DEC 2017

Houd jij van reizen en ben je goed in schrijven en fotografie? Dan hebben we goed nieuws voor je, want Discovery Channel is op zoek naar een nieuwe stagiair(e). Het Amerikaanse televisienetwerk zoekt iemand die ervaring heeft met het vertellen van mooie verhalen. Door middel van tekst, film en fotografie.

Sociale media

Onder werktijd sjoelen met bejaarden? Hier kan het

Oprichter Frans Zantman en zijn collega's van Samenvijf.

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

6 DEC 2017

Onder werktijd een potje sjoelen met bejaarden of voetballen met jongeren? Geen punt bij detacheerder Samenvijf. Dit is namelijk precies hun bedoeling.

Frans Zantman (31) werkte tot even geleden voor een adviesbureau en was gedetacheerd bij een gemeente. Het was een leuke baan met een prima salaris en fijne secundaire arbeidsvoorwaarden, maar toch knaagde er iets. „Ik merkte aan mezelf dat ik op vrijdagmiddag best een aardige week had gehad. Dat ik mijn baas, opdrachtgevers en collega’s blij had gemaakt, maar ook dat dat ik een stukje maatschappelijke relevantie miste.” En hij was niet de enige. „Onderzoeken wezen het al uit, maar nu zag ik het zelf ook onder mijn eigen generatiegenoten in Amsterdam: de rol van geld en macht wordt kleiner en die van zingeving groter. Daar besloten we op in te spelen.”

Deze opleidingen bieden de beste baankansen

Opleiding gedaan in de scheepvaart? Grote kans dat je snel een goedbetaalde baan vindt. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

6 DEC 2017

Studeer jij mechatronica? Of ben je net begonnen aan de mbo-opleiding procestechniek? Lucky you! Deze opleidingen bieden namelijk de beste start op de arbeidsmarkt.

Beste mbo-opleiding

50 euro over? Word kasteelheer voor een prikkie

50 euro over? Word kasteelheer voor een prikkie

Château de la Mothe-Chandenier. Videostill

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

4 DEC 2017

Op zoek naar een nieuwe functie? Of liever gezegd: een nieuwe titel? Voor 50 euro mag je je kasteelheer noemen.

Ja, dat hoor je goed. Voor slechts vijf tientjes ben je eigenaar van het Franse Château de la Mothe-Chandenier. Samen met bijna 6700 anderen. Hoe dat kan? De vervallen waterburcht in de buurt van Saumur had een vraagprijs van een half miljoen euro, die door middel van een collectieve aankoop is vervuld.