Zo maak je een succes van jouw stage

Een goede begeleider tijdens je stage is erg belangrijk. (Foto: Colourbox)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

5 OKT 2017

Op bijna alle mbo- en hbo-opleidingen moet je een keer een stage doen. Op de ene opleiding is dat maar drie maanden en op de andere opleidingen verwachten ze dat je een jaar aan het werk bent. Het is allemaal bedoeld om uit te zoeken hoe het werkveld waar je later in terecht komt er uit ziet. Metro geeft je tips voor hoe je alles er uit haalt!

1. Begin op tijd met zoeken

Vooral wanneer je een stage van een half jaar of een jaar gaat doen, is het slim om op tijd te beginnen met zoeken. Maar ook wanneer je stage maar drie maanden duurt, is dit slim. Veel bedrijven plaatsen de vacatures al vier maanden voordat de stage überhaupt begint. Het is flink balen als je zo je droomstage mist. Als je vroeg genoeg begint met zoeken, is er bovendien nog een hoop aanbod.

Ben je van plan om in februari met je stage te starten, probeer dan voor de feestdagen te beginnen met zoeken. Als je in september begint moet je niet wachten tot in de zomervakantie. Zorg er voor dat je stageplek voor de zomer al vaststaat. Niets is fijner dan dat de boel al vaststaat!

2. Stage vinden

Het is dus belangrijk om op tijd een stage te zoeken, maar waar doe je dat? Daar zijn veel verschillende manieren voor. Veel bedrijven hebben op hun website stagevacatures staan. Ook zijn er gespecialiseerde websites waarop je stages kan vinden. Zo vind je op Mediastages.nl vacatures binnen de communicatie en journalistiek.

Je opleiding is natuurlijk ook een fijn hulpmiddel. Zij hebben vaak al een lijst opgesteld van welke stages zijn toegestaan. Daarnaast hebben ze al contacten met stagebedrijven en de begeleiders daarbinnen. Kijk ook om je heen op je opleiding en vraag aan andere studenten waar zij stage hebben gelopen.

3. Zoek een uitdagende stage

Of je nou drie maanden of een jaar stage loopt: niets is vervelender dan dat je het niet naar je zin hebt op je stage. Bedenk voordat je gaat zoeken wat je leuk lijkt en waar je later terecht wil komen. Maar maak het jezelf niet te gemakkelijk. Zoek naar inhoudelijke uitdaging die past bij jouw niveau. Het moet niet zo zijn dat je alleen koffie haalt tijdens je stage.

Ben ook niet te bang voor stages in het buitenland. Je doet er een hoop extra ervaring mee op. Je leert namelijk een nieuwe taal en je maakt contacten buiten Nederland.

4. Haal er alles uit

Dat je alleen koffie aan het halen bent tijdens je stage, ligt niet per se aan het bedrijf. Toon zelf ook initiatief en laat merken dat je nieuwe dingen wil leren. Doe alle klusjes die je worden opgedragen en vraag om extra werk als je tijd over hebt. Maar breng zelf ook ideeën in.

Heb je het dan nog niet naar je zin, geef het dan aan. Als je voor je gevoel er alles uit probeert te halen maar je nog steeds geen voldoening voelt, dan zit je niet op de goede plek. Overleg dit met je stagebegeleider. De meeste bedrijven vinden het alleen maar fijn wanneer je eerlijk bent.

5. De juiste begeleiding

Check goed je het bedrijf je mensen aanbiedt die je begeleiden tijdens je stage. Wanneer je zes maanden bij een bedrijf werkt, wil je natuurlijk goed begeleid worden. De stagebegeleider is er om jou nieuwe dingen te leren en te overleggen met je hoe je het vindt. Ook kan je bij hem/haar terecht wanneer iets niet gaat zoals je wil. Je stage is een wezenlijk onderdeel van je opleiding en dat betekent dat je goede begeleiding nodig hebt.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

51

Australiër verveelt zich een dag per week op werk

Australiërs vervelen zich een dag per week op werk

Een nederlander verveelt zich slechts 3 uur per week. Een tekort aan diversiteit is de grootste reden voor verveling. Foto: Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

9 DEC 2017

Verveel jij je weleens op het werk? Uit onderzoek van het recruitmentbureau Robert Half blijkt dat werknemers in Nederland zich gemiddeld 8 procent van hun tijd vervelen. Bij een veertigurige werkweek betekent dit dat werknemers drie uur per week niet gefocust zijn op hun werk.

Waarom je moet solliciteren rond de feestdagen
Likeability of 5

Op zoek naar werk? Solliciteer rond de feestdagen

December is voor sollicitanten de moeite waard om te solliciteren. Foto: Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

8 DEC 2017

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan kun je maar beter zo snel mogelijk solliciteren. December is namelijk een heel gunstige maand, berekende Joblift.

1 op de 5 loonstrookjes klopt niet

1 op de 5 loonstrookjes klopt niet

De meeste fouten worden gemaakt in de horecabranche, gevolgd door retail en transport. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

7 DEC 2017

Bekijk jij je loonstrookje weleens? Ja, om het eindbedrag te checken misschien, maar let je ook op die andere cijfertjes? Je kunt het maar beter wel doen, want een op de vijf loonstrookjes in Nederland klopt niet, blijkt uit onderzoek van salarisadministrateur Timeflex en de website Kloptmijnloon.nl.

Met name de verhogingen op het wettelijk minimumjeugdloon worden lang niet altijd doorgevoerd. Dat minimumloon is in juli verhoogd en zal per 1 januari weer worden verhoogd. In juli zijn 22-jarigen met 1,43 euro omhooggegaan en verdienen zij evenveel als 23-jarigen, vertelt onderzoeker Adriaan Bruinink van Timeflex. ,,Bedrijven vergeten soms dat bedrag door te voeren in het uitbetalen van loon. Opletten of je loonstrookje klopt kan je dus veel geld opleveren.”

Discovery zoekt stagiair die wereld over wil reizen

Discovery zoekt stagiair die wereld over wil reizen

Discovery Channel zoekt een stagiair(e) die gratis de wereld over wil reizen. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

6 DEC 2017

Houd jij van reizen en ben je goed in schrijven en fotografie? Dan hebben we goed nieuws voor je, want Discovery Channel is op zoek naar een nieuwe stagiair(e). Het Amerikaanse televisienetwerk zoekt iemand die ervaring heeft met het vertellen van mooie verhalen. Door middel van tekst, film en fotografie.

Sociale media

Onder werktijd sjoelen met bejaarden? Hier kan het

Oprichter Frans Zantman en zijn collega's van Samenvijf.

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

6 DEC 2017

Onder werktijd een potje sjoelen met bejaarden of voetballen met jongeren? Geen punt bij detacheerder Samenvijf. Dit is namelijk precies hun bedoeling.

Frans Zantman (31) werkte tot even geleden voor een adviesbureau en was gedetacheerd bij een gemeente. Het was een leuke baan met een prima salaris en fijne secundaire arbeidsvoorwaarden, maar toch knaagde er iets. „Ik merkte aan mezelf dat ik op vrijdagmiddag best een aardige week had gehad. Dat ik mijn baas, opdrachtgevers en collega’s blij had gemaakt, maar ook dat dat ik een stukje maatschappelijke relevantie miste.” En hij was niet de enige. „Onderzoeken wezen het al uit, maar nu zag ik het zelf ook onder mijn eigen generatiegenoten in Amsterdam: de rol van geld en macht wordt kleiner en die van zingeving groter. Daar besloten we op in te spelen.”

Deze opleidingen bieden de beste baankansen

Opleiding gedaan in de scheepvaart? Grote kans dat je snel een goedbetaalde baan vindt. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

6 DEC 2017

Studeer jij mechatronica? Of ben je net begonnen aan de mbo-opleiding procestechniek? Lucky you! Deze opleidingen bieden namelijk de beste start op de arbeidsmarkt.

Beste mbo-opleiding

50 euro over? Word kasteelheer voor een prikkie

50 euro over? Word kasteelheer voor een prikkie

Château de la Mothe-Chandenier. Videostill

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

4 DEC 2017

Op zoek naar een nieuwe functie? Of liever gezegd: een nieuwe titel? Voor 50 euro mag je je kasteelheer noemen.

Ja, dat hoor je goed. Voor slechts vijf tientjes ben je eigenaar van het Franse Château de la Mothe-Chandenier. Samen met bijna 6700 anderen. Hoe dat kan? De vervallen waterburcht in de buurt van Saumur had een vraagprijs van een half miljoen euro, die door middel van een collectieve aankoop is vervuld.