Woningzoekenden bereid langer naar werk te reizen

De afstand tussen wonen en werken neemt steeds meer toe. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

9 OKT 2017

De afstand tussen wonen en werken neemt steeds meer toe. Door de hoge prijzen op de woningmarkt zijn mensen bereid om steeds verder van hun werk af te wonen. Dit blijkt uit een peiling die aankoopmakelaar Libero Aankoop deed onder 580 woningzoekenden.

Het gaat om de vijftig grootste steden van Nederland waar deze toestanden gebeuren. „Eerst dachten we dat dit alleen in Amsterdam gebeurde. Maar nu weten we dat de Amsterdamse toestanden ook voorkomen in steden als Breda en Tilburg”, vertelt Korné Pot, directeur van Libero Aankoop.

Minder betalen en langer reizen

Geef maar toe: in een kwartiertje naar je werk fietsen is lekkerder dan een uur onderweg zijn in een overvolle trein. Voor veel mensen zou het heerlijk wakker worden zijn. Maar wanneer je in Amsterdam of Utrecht werkt, is het niet zo makkelijk om daar ook een woning te vinden. De huizenprijzen zijn ontzettend duur. Een hoekwoning van 98m2 in Utrecht kost bijna 90 duizend euro meer dan een hoekwoning van 143 m2 in Apeldoorn. Voor die prijs zit je dan liever toch een uurtje langer in de trein.

Het klinkt niet alleen logisch, maar het blijkt nu ook uit onderzoek van aankoopmakelaar Libero Aankoop. „We hadden al het gevoel dat mensen steeds verder van hun werk gaan wonen vanwege de hoge prijzen”, vertelt Korné Pot. „Op onze website geven we trainingen aan woningzoekenden. Via een enquête hebben we onderzocht of mensen inderdaad verder van hun werk gaan wonen. Een meerderheid van de deelnemers zegt dit te doen.”

Volgens Pot komt het niet alleen voor bij steden als Amsterdam en Utrecht, maar ook bij de andere 48 grootste steden van Nederland. „Het gaat om steden met ongeveer minstens 70 duizend inwoners. Op nummer 50 en 49 staan Vlaardingen en Gouda en ook hier zien we de woningmarkt veranderen.”

Tien uur per week reizen

De woningzoekenden zijn bereid om lang te reizen naar hun werk. Meer dan 50 procent vindt het oké tot twee uur per dag te reizen van en naar hun woonplaats. Pot: „Ik had niet verwacht dat dat percentage zo hoog zou zijn. Het betekent dat die mensen op een volledige werkweek tien uur reizen. Dat is meer dan een normale werkdag.” Een gevolg is dat er meer verkeer zal zijn op de wegen rondom de steden waar ze werken. Mensen zullen veel meer onderweg zijn. 43 procent van de ondervraagden wil maximaal een uur per dag reizen. Zes procent geeft zelfs aan bereid te zijn twee tot drie uur te reizen.

Of de prijs van de woningmarkt in de vijftig grootste steden van Nederland zal dalen, denkt Pot niet. „Het zal wel van invloed zijn op de prijs van de woningmarkt in de omgeving. De prijzen zullen zich namelijk meer spreiden doordat de vraag in de omgeving toeneemt.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

16

Australiër verveelt zich een dag per week op werk

Australiërs vervelen zich een dag per week op werk

Een nederlander verveelt zich slechts 3 uur per week. Een tekort aan diversiteit is de grootste reden voor verveling. Foto: Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

9 DEC 2017

Verveel jij je weleens op het werk? Uit onderzoek van het recruitmentbureau Robert Half blijkt dat werknemers in Nederland zich gemiddeld 8 procent van hun tijd vervelen. Bij een veertigurige werkweek betekent dit dat werknemers drie uur per week niet gefocust zijn op hun werk.

Waarom je moet solliciteren rond de feestdagen
Likeability of 5

Op zoek naar werk? Solliciteer rond de feestdagen

December is voor sollicitanten de moeite waard om te solliciteren. Foto: Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

8 DEC 2017

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan kun je maar beter zo snel mogelijk solliciteren. December is namelijk een heel gunstige maand, berekende Joblift.

1 op de 5 loonstrookjes klopt niet

1 op de 5 loonstrookjes klopt niet

De meeste fouten worden gemaakt in de horecabranche, gevolgd door retail en transport. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

7 DEC 2017

Bekijk jij je loonstrookje weleens? Ja, om het eindbedrag te checken misschien, maar let je ook op die andere cijfertjes? Je kunt het maar beter wel doen, want een op de vijf loonstrookjes in Nederland klopt niet, blijkt uit onderzoek van salarisadministrateur Timeflex en de website Kloptmijnloon.nl.

Met name de verhogingen op het wettelijk minimumjeugdloon worden lang niet altijd doorgevoerd. Dat minimumloon is in juli verhoogd en zal per 1 januari weer worden verhoogd. In juli zijn 22-jarigen met 1,43 euro omhooggegaan en verdienen zij evenveel als 23-jarigen, vertelt onderzoeker Adriaan Bruinink van Timeflex. ,,Bedrijven vergeten soms dat bedrag door te voeren in het uitbetalen van loon. Opletten of je loonstrookje klopt kan je dus veel geld opleveren.”

Discovery zoekt stagiair die wereld over wil reizen

Discovery zoekt stagiair die wereld over wil reizen

Discovery Channel zoekt een stagiair(e) die gratis de wereld over wil reizen. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

6 DEC 2017

Houd jij van reizen en ben je goed in schrijven en fotografie? Dan hebben we goed nieuws voor je, want Discovery Channel is op zoek naar een nieuwe stagiair(e). Het Amerikaanse televisienetwerk zoekt iemand die ervaring heeft met het vertellen van mooie verhalen. Door middel van tekst, film en fotografie.

Sociale media

Onder werktijd sjoelen met bejaarden? Hier kan het

Oprichter Frans Zantman en zijn collega's van Samenvijf.

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

6 DEC 2017

Onder werktijd een potje sjoelen met bejaarden of voetballen met jongeren? Geen punt bij detacheerder Samenvijf. Dit is namelijk precies hun bedoeling.

Frans Zantman (31) werkte tot even geleden voor een adviesbureau en was gedetacheerd bij een gemeente. Het was een leuke baan met een prima salaris en fijne secundaire arbeidsvoorwaarden, maar toch knaagde er iets. „Ik merkte aan mezelf dat ik op vrijdagmiddag best een aardige week had gehad. Dat ik mijn baas, opdrachtgevers en collega’s blij had gemaakt, maar ook dat dat ik een stukje maatschappelijke relevantie miste.” En hij was niet de enige. „Onderzoeken wezen het al uit, maar nu zag ik het zelf ook onder mijn eigen generatiegenoten in Amsterdam: de rol van geld en macht wordt kleiner en die van zingeving groter. Daar besloten we op in te spelen.”

Deze opleidingen bieden de beste baankansen

Opleiding gedaan in de scheepvaart? Grote kans dat je snel een goedbetaalde baan vindt. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

6 DEC 2017

Studeer jij mechatronica? Of ben je net begonnen aan de mbo-opleiding procestechniek? Lucky you! Deze opleidingen bieden namelijk de beste start op de arbeidsmarkt.

Beste mbo-opleiding

50 euro over? Word kasteelheer voor een prikkie

50 euro over? Word kasteelheer voor een prikkie

Château de la Mothe-Chandenier. Videostill

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

4 DEC 2017

Op zoek naar een nieuwe functie? Of liever gezegd: een nieuwe titel? Voor 50 euro mag je je kasteelheer noemen.

Ja, dat hoor je goed. Voor slechts vijf tientjes ben je eigenaar van het Franse Château de la Mothe-Chandenier. Samen met bijna 6700 anderen. Hoe dat kan? De vervallen waterburcht in de buurt van Saumur had een vraagprijs van een half miljoen euro, die door middel van een collectieve aankoop is vervuld.