Woningzoekenden bereid langer naar werk te reizen

De afstand tussen wonen en werken neemt steeds meer toe. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

9 OKT 2017

De afstand tussen wonen en werken neemt steeds meer toe. Door de hoge prijzen op de woningmarkt zijn mensen bereid om steeds verder van hun werk af te wonen. Dit blijkt uit een peiling die aankoopmakelaar Libero Aankoop deed onder 580 woningzoekenden.

Het gaat om de vijftig grootste steden van Nederland waar deze toestanden gebeuren. „Eerst dachten we dat dit alleen in Amsterdam gebeurde. Maar nu weten we dat de Amsterdamse toestanden ook voorkomen in steden als Breda en Tilburg”, vertelt Korné Pot, directeur van Libero Aankoop.

Minder betalen en langer reizen

Geef maar toe: in een kwartiertje naar je werk fietsen is lekkerder dan een uur onderweg zijn in een overvolle trein. Voor veel mensen zou het heerlijk wakker worden zijn. Maar wanneer je in Amsterdam of Utrecht werkt, is het niet zo makkelijk om daar ook een woning te vinden. De huizenprijzen zijn ontzettend duur. Een hoekwoning van 98m2 in Utrecht kost bijna 90 duizend euro meer dan een hoekwoning van 143 m2 in Apeldoorn. Voor die prijs zit je dan liever toch een uurtje langer in de trein.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Het klinkt niet alleen logisch, maar het blijkt nu ook uit onderzoek van aankoopmakelaar Libero Aankoop. „We hadden al het gevoel dat mensen steeds verder van hun werk gaan wonen vanwege de hoge prijzen”, vertelt Korné Pot. „Op onze website geven we trainingen aan woningzoekenden. Via een enquête hebben we onderzocht of mensen inderdaad verder van hun werk gaan wonen. Een meerderheid van de deelnemers zegt dit te doen.”

Volgens Pot komt het niet alleen voor bij steden als Amsterdam en Utrecht, maar ook bij de andere 48 grootste steden van Nederland. „Het gaat om steden met ongeveer minstens 70 duizend inwoners. Op nummer 50 en 49 staan Vlaardingen en Gouda en ook hier zien we de woningmarkt veranderen.”

Tien uur per week reizen

De woningzoekenden zijn bereid om lang te reizen naar hun werk. Meer dan 50 procent vindt het oké tot twee uur per dag te reizen van en naar hun woonplaats. Pot: „Ik had niet verwacht dat dat percentage zo hoog zou zijn. Het betekent dat die mensen op een volledige werkweek tien uur reizen. Dat is meer dan een normale werkdag.” Een gevolg is dat er meer verkeer zal zijn op de wegen rondom de steden waar ze werken. Mensen zullen veel meer onderweg zijn. 43 procent van de ondervraagden wil maximaal een uur per dag reizen. Zes procent geeft zelfs aan bereid te zijn twee tot drie uur te reizen.

Of de prijs van de woningmarkt in de vijftig grootste steden van Nederland zal dalen, denkt Pot niet. „Het zal wel van invloed zijn op de prijs van de woningmarkt in de omgeving. De prijzen zullen zich namelijk meer spreiden doordat de vraag in de omgeving toeneemt.”


Views

16

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Onbeperkt vakantiedagen: ‘Het zorgt voor rust’

Onbeperkt vakantiedagen: ‘Het zorgt voor rust’

Onbeperkt vakantie, dat wil toch iedereen wel? / Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

17 FEB 2018

Zo vaak op vakantie gaan als je maar wilt, hoe relaxt klinkt dat? Niet puzzelen hoe je die 25 vakantiedagen het meest gunstig kunt opnemen, maar zelf bepalen hoeveel vrije dagen je wilt opnemen.

Steeds meer bedrijven maken er gebruik van. Bedrijven als Netflix, LinkedIn en General Electric begonnen er mee, en ook in Nederland gebeurt het vaker. Het vacatureplatform Joblift zag het aantal vacatures met onbeperkt vakantiedagen als secundaire arbeidsvoorwaarde in een jaar verdubbelen tot 150.

Keuzes

Consultancybedrijf Prowareness uit Delft stelde ruim vijf jaar geleden het beleid in van onbeperkte vakantiedagen. „Wij dachten na over de vraag hoe we het beste kunnen omgaan met vakantiedagen”, vertelt Denny de Waard, directeur van het bedrijf. „Wij vonden het niet in verhouding dat werknemers toestemming moeten vragen om vrij te nemen, terwijl ze thuis zelf veel grotere beslissingen moeten nemen, zoals de keuze om een hypotheek af te sluiten.”

Dat betekent niet dat werknemers niet hoeven te overleggen, benadrukt De Waard. „Werknemers hebben verantwoordelijkheden. Maar wie de boel goed geregeld heeft, kan ook vaker vrij nemen.”

Onbeperkt vakantiedagen: ‘Het zorgt voor rust’

Denny de Waard. (Eigen foto).

Te weinig vrije dagen

Toen de regeling net was ingevoerd, was het bedrijf ook opgehouden met het bijhouden van het aantal vakantiedagen die worden opgenomen. „Maar volgens de wet mag dat niet, want iedereen heeft recht op twintig vrije dagen. Dat we het nu bijhouden is wellicht ook transparanter, het zorgt ervoor dat we iemand die te weinig vrij neemt daarop kunnen aanspreken.”

Je zou het misschien niet denken, maar gemiddeld genomen nemen mensen niet veel meer vrije dagen dan vijf jaar geleden. „Mensen zijn wel makkelijker vrij gaan nemen”, zegt De Waard, die zichzelf daar ook tot rekent. „Het zorgt persoonlijk voor meer rust.” Daarnaast is de mentale weerbaarheid binnen het bedrijf wel toegenomen, zegt hij. „Voorheen had je van die dagen dat je eigenlijk mentaal op was, maar toch ging werken, maar echt productief was je niet. Dat vertekent vervolgens ook de cijfers. Als je niet de waarde levert, kun je net zo goed vrij nemen.”

Betrokkenheid

Volgens De Waard is er wel betrokkenheid van personeel nodig, wil je deze arbeidsvoorwaarde kunnen invoeren. „Het werk dat je doet moet iets voor je betekenen. Wie denkt: ‘Ik moet acht uur per dag aanwezig zijn, want dan krijg ik mijn centen gestort’, zou er waarschijnlijk alleen maar misbruik van maken. Maar als de cultuur heerst dat je hart hebt voor wat je doet, dan werkt het heel bevrijdend.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

300+

'Veel Nederlanders hebben een te kleine buffer'

'Veel Nederlanders hebben een te kleine buffer'

Nederlanders zijn geen spaarders, aldus de Rabobank. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

16 FEB 2018

Ben jij geen spaarder? Je bent niet de enige, want de meeste Nederlanders bouwen onvoldoende buffers op voor een financieel gezonde toekomst. Slechts twee op de vijf zetten geld opzij voor opleidingen, inkomensdalingen, pensioen en zorg, terwijl bijna de helft zich ongerust maakt over hun toekomstige financiële situatie.

Dat blijkt uit onderzoek van Rabobank, dat is uitgevoerd door het Nibud. Veel Nederlanders die zich financieel zouden kunnen voorbereiden op toekomstige uitgaven, doen dit in de praktijk niet. Een groot deel van de Nederlanders heeft dus een ‘financiële dode hoek’.

Geen geld om opzij te zetten

Bijna de helft van de ondervraagden maakt zich druk om geldzaken in de toekomst. Toch kiezen veel mensen ervoor om niet te zorgen voor zekerheid. Een derde geeft aan simpelweg geen geld te hebben om opzij te zetten, en van de mensen die die financiële ruimte wel hebben, spaart slechts 39 procent.

Verder blijkt dat 1 op de 5 huizenbezitters zich niet realiseert dat een aflossingsvrije hypotheek ook een keer moet worden afgelost. Daarnaast schatten jongeren tussen de 18 en 34 jaar de verwachte AOW-leeftijd verkeerd in. De huidige dertigers krijgen naar verwachting vanaf hun 71ste AOW; twee jaar later dan de meeste millennials verwachten.

Zorgen

Het baart professor Barbara Baarsma, directeur kennisontwikkeling bij Rabobank, zorgen. „In een periode waarin de overheid meer financiële zelfredzaamheid van haar burgers vraagt, vind ik het zorgwekkend dat minder dan de helft van de respondenten zichzelf het meest verantwoordelijk voelt voor de financiële situatie na pensioen", zegt ze. „Zeker als mensen eerder met pensioen willen en nu de AOW-leeftijd omhoog gaat, moeten mensen zich realiseren dat zelf vermogen opbouwen nodig is om dat mogelijk te maken.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

400+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Staand werken loont: in 4 jaar val je 10 kilo af

Camera videoStaand werken loont: in 4 jaar val je 10 kilo af

Staand werken loont: in 4 jaar val je 10 kilo af. Foto: Pexels.

Foto van 'Amarins de Boer'

16 FEB 2018

Dat zitten het nieuwe roken is, wist je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat staand werken goed is voor de lijn? Door in plaats van zittend, staand te werken, kun je namelijk in vier jaar tijd tien kilo afvallen. Op een voorwaarde: dat je in diezelfde periode niet meer gaat eten dan normaal.

Dat meldt het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology. Door te staan verbrand je 0,15 calorie per minuut meer dan wanneer je zit. Dat komt omdat je meer spieren verbruikt als je staand werkt. Met staan in plaats van zitten kun je 2,5 kilo per jaar verliezen, schrijven de onderzoekers.

Productiever

Dit onderzoek keek alleen naar het verbranden van calorieën, maar er zijn nog meer voordelen aan meer staan. Zo werkt het tegen obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en is het goed voor het brein.

Staand werken loont: in 4 jaar val je 10 kilo af

Staand vergaderen verhoogt je creativiteit. Foto: Pexels.

Daarnaast geeft staand werken je ook meer energie. Uit Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat je productiever bent als je staat. Dat komt doordat je stofwisseling dan hoger is, en het resultaat van een effectievere bloedcirculatie is productiviteit. Dus, waar wacht je nog op?

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

300+

Mbo’s werken hard aan aansluiting arbeidsmarkt

MBO'er aan het werk. /Marjon Hoogervorst

Foto van 'Constance van Amstel'

16 FEB 2018

MBO’s moeten de aansluiting met de arbeidsmarkt zoeken. In Amsterdam lijkt het begin daarvan gevonden

Een tekort aan vakmensen, de veranderende arbeidsmarkt en het giga-aanbod aan niet te vullen vacatures leidden de laatste tijd tot luid bellende noodklokken in de wereld van het mbo. Toch is het is niet alleen kommer en kwel in deze laag van het onderwijs. Onder de oppervlakte wordt juist hard gewerkt aan verbetering, en dat lijkt in de regio Amsterdam nu zijn vruchten af te werpen. Vier van de vijf mbo’s uit de hoofdstad maken het sinds 2015 in verschillende projecten mogelijk dat studenten en starters die aansluiting op de arbeidsmarkt wél hebben.

Portal

De mbo-vakschool voor hout meubel en interieur is een van de opleidingen die vandaag tijdens de evaluatie van de MBO-agenda, zoals het project van de regio Amsterdam heet, met succes de connectie tussen de studenten en de branche weet te maken. Zij kwamen met de ‘projectportal’. In feite niet veel meer dan een Facebookpagina, maar het geheim schuilt in de opzet van de pagina, vertelt Hanneke ten Hoopen van de communicatieafdeling van de school.

,,Wij hadden vaak mensen die bij ons aanklopten van ‘ik heb een klus, kan een van jullie studenten dat niet doen?’. Wij niet willen concurreren met de branche - studenten hebben toch een ander tarief -, maar tegelijk konden de studenten zo ook geen werkervaring opdoen. Toen hebben we ondernemen@hmc opgericht. Ingediende opdrachten worden nu door docenten beoordeeld op of het een onderwijzend doel, als stage of als betaalde opdracht kan dienen. Dan komt het op de vakportal en kunnen studenten en oud-studenten erop reageren en het als werk of stage aannemen.”

Hotel

Een van de studenten die succesvol deel heeft genomen aan het project is, Larissa Hageman. De 18-jarige (‘bijna 19!’) zag op de portal een opdracht voor het restylen van een hotel. Ze belde meteen haar studievriendin Daniek en samen besloten ze de opdracht als stage aan te gaan. ,,Het was een familiehotel dat de eigenaresse had geërfd van haar ouders. Ze wilde het graag veranderen, maar hadden geen budget voor een architectenbureau en daarnaast gunden ze ons deze werkervaring. Ze vond dat studenten deze kans moesten krijgen”, vertelt Larissa.

De opdracht leidde tot een nog meer werkervaring. Als werk dit keer. Larissa: ,,Door deze opdracht hebben we ook het interieur van een ROC in Amsterdam mogen herinrichten en hebben we nu zelfs een aanbieding om ook het nieuwbouwhuis van de directeur van dat ROC in te richten! Ondertussen worden we op school begeleid in hoe we het financieel moeten aanpakken, zodat dat we niet te weinig vragen voor ons werk.”

Niet iedereen

Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten, zegt Larissa. ,,Wij hebben het als prettig ervaren omdat we er prima doorheen gerold zijn. Dit gunnen we iedereen, maar daarvoor komen er nog wel te weinig projecten binnen. Dat is jammer want daardoor zijn er nog steeds leerlingen die te weinig werkervaring hebben en toch die aansluiting met de arbeidsmarkt dan niet hebben.”

De MBO-agenda sluit aan op het advies dat de Sociaal Economische Raad (SER) eind 2017 gaf aan de regering. Het mbo moet zelf meer doen aan de aansluiting van haar studenten, bijvoorbeeld door meer ‘hybride onderwijs’ aan te bieden; het mengen van onderwijs en bedrijfsleven. De regering gaf vervolgens aan dat gemeentes dit zoveel mogelijk regionaal moeten proberen te regelen. In Amsterdam lijken ze in ieder geval goed op weg.


Views

33

Column: De Halbe waarheid vertellen

Halbe Zijlstra. /ANP

Foto van 'Constance van Amstel'

14 FEB 2018

Een klein leugentje om bestwil op je werk, daar is nog nooit iemand aan doodgegaan. Het wordt zelfs aangeraden om voor een grotere kans op de arbeidsmarkt de waarheid zo nu en dan een beetje te verdraaien. Tijdens het solliciteren bijvoorbeeld. Beter vertel je je mogelijke nieuwe baas niet dat je vorige chef een eikel was of dat je bij je vorige baan met knallende ruzie bent vertrokken. Je houdt er gewoon je mond over en pas als ernaar wordt gevraagd, vertel je dat alles in pais en vree is gegaan. Mocht het ooit uitlekken, dan zal je baas het nog begrijpen ook, denk ik. Het is immers geen misdaad.

Liegen

Helaas kan het ook voorkomen dat je moet liegen terwijl je dat eigenlijk niet wil. Een paar jaar geleden zocht een vriendin een nieuwe baan terwijl ze net wist dat ze zwanger was. De grote vraag: vertelt ze het of niet? Als ze het wel zou vertellen, bestond er een kans dat ze niet zou worden aangenomen omdat ze er sowieso vier maanden niet zou zijn en misschien daarna wel parttime zou willen gaan werken. En als ze het niet zou zeggen en wel werd aangenomen, begon ze eigenlijk al met een vertrouwensbreuk zodra ze het wel zou vertellen. Een duivels dilemma.

Mijn vriendin heeft het op aanraden van verschillende arbeidsexperts niet verteld. Ze kreeg de baan. Gelukkig reageerde haar baas uiteindelijk heel goed op het blijde nieuws. Toch zou er anno 2018 toch eens iets in de wet moeten staan dat vrouwen beschermt in dergelijke situaties. Maar goed, dat is voor een volgende keer.

Poetin

Toch is er nog wel een verschil tussen een leugentje om bestwil en echt liegen. Echte leugens kunnen je namelijk de kop (en je baan) kosten zodra de waarheid boven tafel komt. Een leugen over een ontmoeting met een prominente wereldleider kan bijvoorbeeld niet door te beugel. Dat weet nu ook minister Halbe Zijlstra. Hij verzon (naar eigen zeggen met de beste bedoelingen) een ontmoeting met de Russische president Poetin en dacht daar met een ‘stom, had ik niet moeten doen’ vanaf te komen toen hij gesnapt werd. Bij nader inzien zag hij zelf toch ook in dat dat als minister van Buitenlandse Zaken niet écht slim is en stapte op. Heeft het leugentje toch nog een slachtoffer geëist.


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Jonge vrouwen vaker psychisch uitgeput na werkdag

Jonge vrouwen vaker psychisch uitgeput na werkdag

18 procent van de jonge vrouwen rapporteert vermoeidheidsklachten Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

14 FEB 2018

Doodmoe thuiskomen na een werkdag en je emotioneel totaal uitgeput voelen als je op de bank ploft, voor een op de vijf jonge vrouwen in Nederland is dit aan de orde van de dag.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksinstituut TNO blijkt dat 18 procent van de vrouwen tussen de 25 en 35 jaar oud psychisch vermoeid zijn door hun werk. En dat is relatief vaak. Mannen en vrouwen in andere leeftijdscategorieën hebben hier minder last van.

Langere werkweken

Dat het juist vrouwen in deze leeftijdsgroep zijn, kan verklaard worden door het gegeven dat zij gemiddeld langere werkweken maken en vaker alleenstaand zijn dan vrouwen in andere leeftijdsgroepen.

Vrouwen hebben over het algemeen sowieso vaker last van werkgerelateerde vermoeidheidsklachten dan mannen, bleek uit het onderzoek. Volgens het CBS en TNO hangt dit ermee samen dat vrouwen heel veel werk moeten verrichten, vaker heel hard of snel werken en minder vaak dan mannen zelfstandig beslissen hoe het werk moet worden uitgevoerd.

In vergelijking met mannen werken er meer vrouwen in het onderwijs en in de gezondheidszorg. In deze sectoren staan werknemers meer onder druk en zijn er minder mogelijkheden om zelfstandig beslissingen te nemen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Belg krijgt 2000 miljard euro op rekening gestort
Likeability of 5

Belg krijgt zomaar 2000 miljard euro op rekening

Belg krijgt 2000 miljard euro op rekening gestort. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 FEB 2018

2.000.000.000.000, oftewel 2 biljoen. Zoveel kreeg de Belg Luc Mahieux opeens op zijn rekening gestort. Hij zal zich waarschijnlijk voor even de gelukkigste man op aarde hebben moeten gevoeld, want plotseling was hij de rijkste mens ter wereld.

,,Ik dacht dat al mijn problemen waren opgelost", vertelde Mahieux aan het Franse dagblad La Dernière Heure. Maar helaas, die gedachte was van korte duur.

'Het leek betrouwbaar'

De Belg had zijn de gegevens van zijn creditcard ingevuld op een site die er volgens hem op het eerste gezicht betrouwbaar uitzag. ,,Maar toen werd er opeens maandelijks 34,90 euro van mijn rekening gehaald door diezelfde website." Hij wilde het direct stopzetten.

Maar toen verscheen er opeens een bizar bedrag op zijn rekening, vertelt hij verder. Dezelfde site die ervoor zorgde dat de man maandelijks 34,90 euro lichter werd, had uit het niets 2000 miljard euro overgemaakt.

Pas geblokkeerd

De man blokkeerde zijn pas, om fraude te voorkomen. Daardoor kon hij niet lang genieten van die 2 biljoen, want hij kon vervolgens niet meer bij zijn rekening.

Hoewel hij het geld uiteraard niet mag houden, denken veel mensen dat hij nu biljonair is. Mahieux deelde zijn verhaal namelijk op Facebook en kreeg al snel vele vriendschapsverzoeken en inboxberichtjes binnen van mensen die wilden dat hij hem ging helpen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


lol
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

300+