Mannen met vrouwenberoep voelen zich bedreigd

12 oktober 2017 om 10:00 door Amarins de Boer
Mannen met vrouwenberoep voelen zich bedreigd
Meesters hebben negatieve gevoelens over hun werk. Foto: Colourbox

Wat hebben een mannelijke tandartsassistente en een vrouwelijke machinemonteur met elkaar gemeen? Ze bestaan nauwelijks, blijkt uit cijfers van het CBS. En er zijn meer van die typische mannen- en vrouwenberoepen. Zo kent Nederland maar weinig vrouwelijke lassers, timmerlieden en loodgieters. En mannelijke secretaressen, meesters en mannen die werken in de kinderbescherming zijn ook schaars. En laat er nu met die laatste beroepsgroepen iets aan de hand zijn...

En nee, het gaat dit keer niet over het salaris of de werkdruk. Mannen die in een sector werken waar vrouwen overheersen, hebben negatieve gevoelens over hun werk. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven en de Universiteit van Queensland Australië. Mannen hebben het gevoel dat hun collega’s hen niet bij de baan vinden passen en kunnen gevoelig worden voor negatieve stereotyperingen. Ze denken dat zij minder goed zijn in hun werk, alleen omdat zij man zijn.

Stereotypes

„Mannen die een traditionele vrouwelijke baan hebben, hebben het gevoel dat vrouwelijke collega’s negatief over hen denken”, vertelt hoofdonderzoeker Elise Kalokerinos van de KU Leuven aan Metronieuws. „Stereotypes waar zij last van hebben is dat zij agressiever zijn, minder zachtaardig en minder goed zorgen voor kinderen. Als mannen het gevoel hebben dat hun collega’s dit stereotype op hen plakken, voelen zij zich minder verbonden met hun werk."

Om dit op te lossen moeten er meer mannen aan de slag in vrouwenberoepen, vertelt Kalokerinos. „Zo zal de man-vrouw verdeling meer gelijk worden en zullen uiteindelijk de stereotypische gedachten verdwijnen.” Maar of dat zo snel gebeurt...

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!