‘PowerPoints maken je dom’

13 september 2017 om 18:00 door Amarins de Boer
‘PowerPoints maken je dom’
Een PowerPoint maakt zelfs de meest creatieve geest slaperig. Bron: Colourbox

Als een PowerPoint al voor college op Blackboard staat, lijkt dat ideaal. Je weet wat je kan verwachten en kan ‘m erbij houden tijdens college. Maar als de docent die PowerPoint vervolgens letterlijk voorleest... is dat behoorlijk saai.

Bron: Giphy.com

Niet alleen saai voor toehoorders, maar ook voor docenten. En dat niet alleen: het maakt ook studenten dommer. Dat zegt Paul Ralph, hoogleraar aan een universiteit in Nieuw-Zeeland. Volgens hem maakt een PowerPoint zelfs de meest creatieve geest slaperig.

Ralph schrijft in een artikel dat de beruchte slideshow ervoor zorgt dat we minder diep nadenken. Op een dia past vaak weinig informatie, waardoor een complex onderwerp simpeler wordt opgeschreven. Vervolgens denk je als toehoorder dat je het wel begrijpt en word je niet gemotiveerd om ergens dieper over na te denken.

Studenten blijven thuis

Diashows zorgen er volgens Ralph ook voor dat we sneller thuisblijven van college. „Waarom zou je als student je tijd verspillen aan het lezen van een boek of naar college gaan, als je net zo goed thuis in je pyjama de PowerPoint kan doornemen?” Niet dat Ralph het daarmee eens is, maar hij ziet wel dat het gebeurt. „Studenten denken vaak dat een PowerPoint alle details wel bevat.”

Ook schrijver Andrew Smith vindt dat de PowerPoint ons niet slimmer maakt. „Het maakt ons niet alleen dom, maar ook onverantwoordelijk”, schreef hij in The Guardian. En dat gaat niet alleen over lesgeven met een PowerPoint, maar ook over presentaties op congressen en evenementen.

Gemakzucht

Smith waarschuwt daarnaast voor een andere bedreiging. „Studenten vragen eigenlijk altijd of een PowerPoint ook online komt. Dat is gemakkelijk, want het scheelt aantekeningen maken.” En dat is volgens Smith de grootste vijand van de eeuw: de gemakzucht. En volgens hem zorgt die PowerPoint-presentatie dus voor nog meer gemakzucht.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!