Video

video icon
01:27
Foto van 'Kasper Hermans'

1 SEP 2018

7 opmerkelijke voetbaltransfers van de voorbije zomer

De transferperiode in het voetbal zit erop. Het geld is uitgegeven en de contracten zijn getekend. Metro licht een paar van de opvallendste overstappen van deze zomer voor je uit.

1. Ronaldo naar Juventus

Er waren al heel vaak geruchten dat Cristiano Ronaldo ongelukkig was bij Real Madrid. Toch leek de kans dat hij daadwerkelijk zou vertrekken niet heel groot, want bij Real domineerde hij met zijn ploeg al jaren in de Champions League. Toch is hij nu voor 117 miljoen euro naar Juventus vertrokken. Daarmee is hij de duurste dertiger ooit.

2. Tadic naar Ajax

29 jaar. Spelbepaler in de Premier League bij Southampton, en dan tóch terugkeren naar de Eredivisie. Dat leek iets dat in het huidige tijdperk niet meer mogelijk was, maar het tegendeel is bewezen. Dusan Tadic maakte de overstap naar Ajax voor het verrassend lage bedrag van 11,4 miljoen euro. Een koopje voor de Amsterdammers.

3. Gutiérrez naar PSV

In Eindhoven zal men wellicht gevreesd hebben dat Hirving Lozano na een superjaar alweer zou vertrekken, maar niets is minder waar. De Mexicaan bleef en zijn goede vriend en collega-international Érick Gutiérrez bleek hem met een jaar vertraging te volgen naar PSV. De middenvelder komt van Pachuca en kostte slechts zes miljoen euro.

4. De Vrij naar Internazionale

Zijn collega bij het Nederlands elftal - Virgil van Dijk - trok afgelopen winter voor 84,5 miljoen euro naar Liverpool. Dat megabedrag werd er voor Stefan de Vrij weliswaar niet betaald, hij kon na vier jaar in de Italiaanse hoofdstad immers transfervrij vertrekken. Hij streek neer bij Internazionale en zal zijn wedstrijden in Giusseppe Meazza afwerken.

5. Strootman naar Olympique Marseille

Bij AS Roma kende hij door blessureleed niet altijd de meest gelukkige periodes, maar als hij speelde dan was het vaak tot grote tevredenheid van de trainer en het publiek. Toch werd er deze zomer een transfer gemaakt naar een club die niet per se groter is. Voor 25 miljoen euro verdedigt hij voorlopig de kleuren van Olympique Marseille.

6. Klaassen naar Werder Bremen

Zijn transfer naar Everton was er op zijn zachtst gezegd niet een die goed uitpakte. Onder Ronald Koeman verdween hij al snel uit de basis en toen er een nieuwe trainer kwam, was het al helemaal afgelopen met zijn perspectief op speeltijd. Dat Werder Bremen alsnog 13,5 miljoen euro betaalde, een clubrecord, mag opmerkelijk worden genoemd.

7. Alisson naar Liverpool

Liverpool zorgde afgelopen winter dus al voor de duurste verdediger ooit, deze zomer werden ze verantwoordelijk voor de duurste keeper allertijden. Na de blunders van Lorius Karius in de Champions League-finale was het aantrekken van een betrouwbare doelman een vereiste. Alisson Becker kwam voor 62,5 miljoen euro over van AS Roma.


video icon
03:02
Foto van 'Daan Blits'

17 JUL 2019

Welke kleur is echt Van Gogh? - Weer iets geleerd

Welke kleuren schilderde Van Gogh echt? Was Rembrandts De Nachtwacht niet De Dagwacht? Met dit soort vragen houdt chemicus Mimi den Uijl van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zich bezig. Zij legt uit wat lichtdegradatie is.


video icon
02:28
Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Killerclown Pennywise ook in trailer It 2 weer in vorm

De horrorfilm It naar het verhaal van Stephen King komt op 6 september met een tweede deel in de bioscoop. De vrijgegeven trailer belooft in ieder geval al een aantal flink spannende scenes rondom de befaamde killerclown Pennywise .


video icon
03:02
Foto van 'Daan Blits'

17 JUL 2019

Welke kleur is echt Van Gogh? - Weer iets geleerd

Welke kleuren schilderde Van Gogh echt? Was Rembrandts De Nachtwacht niet De Dagwacht? Met dit soort vragen houdt chemicus Mimi den Uijl van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zich bezig. Zij legt uit wat lichtdegradatie is.


video icon
03:06
Likeability of5
Foto van 'Maartje Hensen'

16 JUL 2019

Boot zonk al na 2 kilometer - De Reismeisjes

De Reismeisjes bezoeken het Vasa Museum in Stockholm. En laat een bezoek aan dat desbetreffende museum nou net de grote droom van de opa van Maartje zijn geweest. Te zien is een schip dat zonk na slechts twee kilometer en meer dan driehonderd jaar in zee heeft gelegen. Desondanks is het goed bewaard gebleven.


love
user_eb7bdb30df70229d67808da1810f25b4efc5bd2e_avatar

video icon
03:17
Likeability of6
Foto van 'Daan Blits'

15 JUL 2019

Poep lezen - Hoe zit dat?

Wat kun je lezen uit je eigen poep? Hoe ziet een gezonde drol eruit? Metro's Iris Hermans heeft het speciaal voor jou uitgezocht.

Beeld: Metro, Colourbox, Getty Images.


like
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avataruser_eb7bdb30df70229d67808da1810f25b4efc5bd2e_avatar

video icon
02:00
Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUL 2019

Rutte woont grootse militaire parade in Parijs bij

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft in Parijs de grote militaire parade op de Franse nationale feestdag bijgewoond. „Mooi dat militairen uit diverse EU-landen, waaronder Nederland, dit jaar meedoen aan het defilé", meldt Rutte op Twitter.

Meer dan 4000 militairen marcheerden over de Parijse boulevard Champs-Elysées. Daar was naast Rutte en gastheer Emmanuel Macron ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel bij aanwezig. „Fantastisch om getuige te zijn van deze mooie Franse traditie", aldus Rutte. Op 14 juli wordt stilgestaan bij de bestorming van de Bastille-gevangenis aan het begin van de Franse Revolutie. Dat gaat traditioneel gepaard met een grote militaire parade, waar dit keer ook legereenheden uit andere EU-landen aan meededen. President Emmanuel Macron inspecteerde de troepen vanuit een open auto.

Vliegende Franky Zapata

Er vlogen onder meer een A400M-transportvliegtuig uit Duitsland, een Spaanse C130 en twee Britse Chinook-helikopters over de Franse hoofdstad. Ook waren leden van de Frans-Duitse brigade vertegenwoordigd. Een opvallende verschijning was de Franse uitvinder Franky Zapata, die op een soort vliegend platform over de Europese leiders vloog. Die zagen verder ook manschappen uit het Vreemdelingenlegioen en militairen te paard passeren.

Ook leden van de protestbeweging van de gele hesjes waren afgekomen op de parade. Zij betogen wekelijks tegen de regering en jouwden zondag Macron uit. De politie heeft volgens bronnen meerdere prominente demonstranten aangehouden. Bij de grote parade op ‘quatorze juillet’ zijn vaker buitenlandse leiders aanwezig. In 2017 was de Amerikaanse president Donald Trump de eregast. Sindsdien is de relatie tussen Washington en Parijs verzuurd, onder meer vanwege onenigheid over de Iraanse nucleaire deal en het klimaatakkoord van Parijs.

(Beelden AFP)


video icon
08:12
Foto van 'Daan Blits'

13 JUL 2019

Seks op een festival - Lullen over sex

Kun je seks hebben op een festival? De seksuologen in spe Anne en Leila gingen speciaal voor jou op pad naar het festival We Are Electric om het uit te zoeken.


video icon
03:52
Foto van 'Daan Blits'

10 JUL 2019

Bloedpatronen lezen - Weer iets geleerd

Hoe kun je als een echte Dexter bloedpatronen lezen en analyseren? Thijs de Goede is voor de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezig deze technieken te verbeteren. Hij neemt je mee in zijn onderzoek.


video icon
03:16
Likeability of5
Foto van 'Maartje Hensen'

9 JUL 2019

De mooiste metrostations - De Reismeisjes


love
user_eb7bdb30df70229d67808da1810f25b4efc5bd2e_avatar

video icon
03:32
Likeability of5
Foto van 'Maartje Hensen'

2 JUL 2019

Eten in Jeruzalem en spul voor in je neus - De Reismeisjes

Met twee vingers in de neus reizen door Jeruzalem. Dit keer met veel soorten eten.


like
user_eb7bdb30df70229d67808da1810f25b4efc5bd2e_avatar

video icon
02:21
Foto van 'Kasper Hermans'

2 JUL 2019

'Onderzoekers damramp eisen vervolging 14 mensen'

Een Braziliaans senaatsonderzoek naar de dambreuk, die het leven kostte van bijna 250 mensen, komt met de aanbeveling om veertien personen te vervolgen, onder wie de top van het mijnbouwbedrijf Vale. Volgens de Braziliaanse persbureau Agencia Brasil worden de uitkomsten van het onderzoek, dat 120 dagen duurde en bestond uit 18 hoorzittingen, dinsdag gepresenteerd.

De senatoren zullen waarschijnlijk binnen een week stemmen of de aanbevelingen worden overgenomen. Het nieuwsagentschap heeft geen namen genoemd. Mijnbouwbedrijf Vale wil pas reageren na de officiële bekendmaking van de bevindingen. De dam bij een ijzermijn in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais begaf het op 25 januari van dit jaar waardoor delen van het stadje Brumadinho overspoeld werden en bijna 250 mensen omkwamen.

(Beelden: AFP)


video icon
00:53
Foto van 'Kasper Hermans'

28 JUN 2019

Genua laat ingestorte brug ontploffen

De Morandi-brug in Genua stortte afgelopen augustus in. Nu zijn op spectaculaire wijze de restanten gesloopt door ze op te blazen. Het duurde slechts zes seconden alvorens alles in puin lag. De explosie was zeer hevig, uit voorzorg werden zo'n 4.000 mensen geëvacueerd. De explosie werd live uitgezonden op de Italiaanse televisie.

(Beelden: AFP)


video icon
00:44
Foto van 'Kasper Hermans'

28 JUN 2019

Trump grapt met Poetin: Bemoei je niet met onze verkiezingen

Donald Trump en Vladimir Poetin gingen tijdens de G20-top met elkaar om de tafel voor een goed gesprek. Na afloop werd hem gevraagd door journalisten of hij zijn collega nog zou vragen zich niet te bemoeien met de Amerikaanse verkiezingen. „Natuurlijk zal ik dat doen", antwoordde Trump, waarna hij zich tot zijn collega richtte. „Bemoei je niet met onze verkiezingen, alsjeblieft."

(Beelden AFP)


video icon
01:06
Foto van 'Daan Blits'

27 JUN 2019

Robot Rico Verhoeven in Madame Tussauds

Eindelijk kun je een staredown doen met een bewegende Rico Verhoeven. Madame Tussauds heeft als eerste van Europa een bewegend wassenbeeld (wat niet van was is, maar van siliconen).

Beelden: ANP


video icon
02:09
Likeability of5
Foto van 'Daan Blits'

26 JUN 2019

Taalergernissen: verkeerd gebruik van 'hun' - Weer iets geleerd

Waarom gebruiken mensen 'hun' verkeerd? Taalwetenschapper Sybren Spit aan de UvA heeft het uitgezocht en kwam zelfs achter een regelmaat in het foutief gebruik.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

video icon
03:26
Likeability of3
Foto van 'Maartje Hensen'

25 JUN 2019

Gay Pride in Tel Aviv - De Reismeisjes

Dit keer maar één Reismeisje, maar ze heeft haar zus mee. Feesten op de Tel Aviv Pride.


dislike
user_72674f9aa37b1ade0c8257363a2213addabd7350_avatar

video icon
01:49
Foto van 'Daan Blits'

25 JUN 2019

Dit is de eerste zonneauto

Autobedrijf Lightyear had geen betere dag uit kunnen kiezen. Op deze zonnige dinsdag presenteerde Lightyear haar eerste zonneauto, een auto die door de kracht van de zon zichzelf kan opladen.

Beeld: ANP & Lightyear


video icon
02:25
Foto van 'Daan Blits'

19 JUN 2019

Gaan robots ons werkloos maken? - Weer iets geleerd

Hebben we straks nog wel werk? Of gaan de robots ons allemaal werkloos maken? Hoogleraar Economie en Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen Joris Knoben kan daar goed antwoord op geven.


Het vetste uitzicht van New York - De Reismeisjesvideo icon
03:09
Likeability of5
Foto van 'Maartje Hensen'

18 JUN 2019

Het vetste uitzicht van New York - De Reismeisjes

De Reismeisjes gaan op zoek naar het beste uitzicht over New York City.


love
user_eb7bdb30df70229d67808da1810f25b4efc5bd2e_avatar