Kasper Hermans
Kasper Hermans Video 13 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Heterobekering Britse kerk: ‘God kan dat herstellen’

Homo’s bekeren tot hetero’s. Het is iets waar je misschien weleens van gehoord hebt, maar waar je je nooit een voorstelling bij hebt kunnen maken. Deze week zijn er echter beelden uitgelekt van een dergelijke therapiesessie.

De beelden zijn afkomstig uit een vestiging van de Living Faith Church (Winners Chapel), een kerk die verspreid over de hele wereld zit. Ook in bijvoorbeeld Amsterdam. Het filmpje is echter gemaakt in het Verenigd Koninkrijk en het wil niet zeggen dat de beelden representatief zijn voor hun werk in de hoofdstad.

Bevrijden van het duivelse

In het filmpje zien we ITV-verslaggever Paul Brand een kantoor van de kerk binnengaan. Hij heeft een afspraak met pastoor Gbenga, die namens de kerk hem zal moeten bevrijden van al het duivelse. Daarmee wordt ook homoseksualiteit bedoeld.

Als Brand zegt al een jaar of vijf, zes homoseksueel te zijn, stelt Gbenga Samuel dat dat niet de manier is waarom God hem heeft geschapen. „Er is iets scheef gelopen in jouw leven. God kan dat herstellen." Dat is nog het lieve begin, want de pastoor stelt al snel dat zijn gevoel gecontroleerd wordt door Satan.

Nazi-propaganda

En niet alleen Satan is volgens hem schuldig. „Er zijn films die gescript zijn om je te laten geloven dat homo zijn juist is." Hij maakt zelfs een vergelijking met de Nazi-propaganda die er rondom de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om „te laten geloven dat Joden de slechte mensen zijn die moesten worden uitgeroeid."

Na het praatje wordt Brand meegenomen naar de kerk, waar de ‘therapie’ begint. Het begint met het opzeggen van normale teksten, waarbij God wordt bedankt voor het leven.

Bevrijding

Maar dan wordt er overgeschakeld op schreeuwen, wat – als we de journalist moeten geloven – twintig minuten aanhoudt. „Laat er een bevrijding zijn! Laat het vuur op hem neerdalen!" Niet alleen van Samuel, maar ook door een van zijn collega’s. Samen draaien ze hem in de rondte.

Het is niet uniek, zo blijkt als Brand met een vrouw gaat praten, die hetzelfde heeft meegemaakt. „Het voelde alsof ze een soort geestuitdrijving bezig waren", vertelt ze. „Er zit iets in je en dat moet er uit!"

Kinderen slaan we ook niet meer

Ook een andere pastoor, Paul Bailey, erkent het probleem. Hij bant het liever vandaag dan morgen uit de kerken. „Rechten nemen ook verantwoordelijkheden met zich mee", zo stelt hij. „Er is een duidelijke passage in de bijbel, die zegt dat we onze kinderen moeten slaan, maar dat doen we ook niet meer. Omdat we inmiddels beter weten."

„We negeren dat omdat we erkennen dat het verslaan van kinderen schadelijk is", vervolgt Bailey. „Dit is ook een schadelijke gang van zaken. Jouw vrijheid betekent niet dat je de vrijheid hebt om iemand anders zijn gevoelens te ontkennen en te onderdrukken."

Winners’ Chapel is uiteraard ook om een reactie gevraagd. Ze gaan de zaak onderzoeken en stellen dat dergelijke conversietherapie geen beleid is van de kerk. „We nemen inclusiviteit en diversiteit zeer serieus. Bijbelse leringen zijn er voor iedereen, ongeacht hun geloof, geslacht, achtergrond of seksuele geaardheid."

De hele reportage kan je terugvinden op de site van ITV.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.