Kasper Hermans
Kasper Hermans Video 19 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Politici logen altijd, maar nu blijven ze liegen’

Sinds Barack Obama president af is, zien we hem een stuk minder vaak voor een publiek spreken. Dat werd tijdens zijn presidentschap altijd gezien als een van zijn grootste kwaliteiten. De voorbije dagen was hij weer eens in het openbaar te horen. Dit keer in Zuid-Afrika vanwege Mandela Day – Nelson Mandela zou woensdag honderd jaar zijn geworden. Veel van de fragmenten gaan inmiddels viral. Metro zette daarom een paar van zijn uitspraken op een rijtje.

‘Politici blijven maar liegen’

Obama sprak onder andere over de rol die politici zichzelf aanmeten, waarbij ze in sommige gevallen maar blijven liegen. „Politici hebben altijd gelogen. Maar als ze betrapt werden op een leugen, zeiden ze vaak ‘Oh man, (you got me)’. Nu blijven ze maar liegen." Ook constateert hij de trend van het weerleggen van de wetenschappelijke feiten.

‘Mbappé ziet er niet uit als een Galliër’

Verder gaf de Democraat aan dat hij graag zou zien dat mensen elkaar volledig accepteren, ondanks achtergrond, geloof of seksuele voorkeur. Volgens hem haal je dan het meeste uit de samenleving. Als voorbeeld gaf hij daarbij de kersverse wereldkampioen Frankrijk, waarvan de spelers veel verschillende achtergronden hebben. „Veel van hen zien er niet uit als Galliërs."

‘Dat zijn de landen met oorlogen’

Doorgaand op het vorige onderwerp stelde Obama verder dat landen waar niet de verbinding wordt gezocht, vaak in oorlog eindigen. „Sla de geschiedenisboeken er maar op na. Landen met heftig nationalisme en xenofobie, zijn vaak de landen waar een burgeroorlog ontstaat of die in een oorlog met andere landen terechtkomen."

Privilleges

Ook gaf hij te kennen dat er in zowel in de Verenigde Staten als in Zuid-Afrika nog altijd sprake is van racisme. En dat dit op een dusdanig niveau gebeurt dat er nog altijd enorme verschillen zijn op het gebied van bijvoorbeeld inkomen en gezondheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.