Kasper Hermans
Kasper Hermans Video 20 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Wenen is de meest leefbare stad, Amsterdam twaalfde

Wenen is de meest leefbare stad van de wereld, dat blijkt uit de Quality of Living Survey in opdracht van Mercer. Daarmee volgt Wenen zichzelf op. Amsterdam is tijdens de twintigste editie van de survey twaalfde geworden.

Dat Wenen de hoogste plek inneemt, mag eigenlijk geen verrassing meer heten. De Oostenrijkse hoofdstad staat nu al negen edities op een rij bovenaan. Hoofdreden hiervoor is dat Wenen „zowel haar inwoners als expats een goede veiligheid, georganiseerd openbaar vervoer en diversiteit van culturele en recreatieve faciliteiten biedt."

Duitstalig

Opvallend is dat er veel steden Duitstalige landen in de top 10 te vinden zijn. Zürich is namelijk tweede, terwijl München de derde plaats deelt met Auckland (Nieuw-Zeeland). Verder staat Düsseldorf zesde, Frankfurt zevende, Genève achtste en Basel op een tiende plek.

Amsterdam valt dus net buiten die Top 10. Mokum doet het goed „qua factoren als onderwijs, economisch klimaat en de sociaal-culturele omgeving. De meeste winst is te behalen op het gebied van verkeersopstoppingen."

Schonolulu

Ook keek de Survey naar de schoonste steden, daarbij kwam Honolulu (hoofdstad van de Amerikaanse staat Hawaï) als winnaar uit de bus, net voor Helsinki. Amsterdam is in die ranking terug te vinden op plek 23, maar doet het daarmee een stuk beter dan hekkensluiters Dhaka en Port au Prince.

Voor het onderzoek werden de steden beoordeeld op 39 criteria, van politieke, sociale en economische factoren tot zaken die te maken hebben met medicijnen, gezondheid, onderwijs, ontspanning, huisvesting en bereikbaarheid. In totaal zijn er 450 steden meegenomen in het onderzoek. Amsterdam is de enige Nederlandse stad die opgenomen is in de selectie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.