Kasper Hermans
Kasper Hermans Video 18 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Schoonheidswedstrijd voor albino’s in Zimbabwe

In Harabe (de hoofdstad van Zimbabwe) werd dit weekend een schoonheidswedstrijd gehouden voor albino’s. Dergelijke wedstrijden zijn belangrijk, want in veel Afrikaanse landen worden albino’s gediscrimineerd. Of erger…

In verschillende landen zijn albino’s hun leven niet zeker. Het ergste is wat dat betreft Tanzania. Dat komt door een bende corrupte medicijnmannen die beweren dat ze met botten en haren van albino’s drankjes en crèmes kunnen maken die zorgen voor geluk en boze geesten verdrijven.

50.000 euro

Op de zwarte markt gaan losse lichaamsdelen soms wel voor meer dan 50.000 euro over de toonbank. Een compleet lichaam kost nog meer. In het niet altijd even rijke Tanzania is een albino dus een fortuin waard.

Ook in Burkina Faso worden albino’s gediscrimineerd en als eng gezien, zo vertelt Fabéré op de website van het goede doel MIVA, dat zich inzet voor verschillende ontwikkkelingsprojecten. „Op het platteland weten de mensen niet wat dat is: een albino."

Geen middeleeuwen meer

Pieter Staadegaard uit Gemert zet zich ook in voor albino’s. „We leven niet meer in de middeleeuwen. Er moet gewoon echt iets aan gedaan worden”, zo vertelde de pleegvader van een albinojongen vorig jaar aan Omroep Brabant.

Hij heeft erg verhalen gehoord tijdens zijn werk. „Zo werden een meisje en haar moeder overvallen door drie gemaskerde mannen. Ze hebben het dochtertje op een blok hout gelegd en haar armen er afgehakt. Uiteindelijk bleken onder meer haar vader en buurman de daders te zijn.”

Progressie

Overigens wordt er wel progressie geboekt. In steeds meer landen zijn de cruciale beschermende crèmes tegen de zon gratis voor albino’s. In Kenia en Tanzania zitten er sinds kort zelfs albino’s in het parlement.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.