Video

Pip Pellens: Falen is normaal. En goed zelfs

Camera videoPip Pellens: Falen is normaal. En goed zelfs

Pip Pellens steekt jonge meiden een hart onder de riem. / Foto's: Gerben Pul Fotografie

Foto van 'Erik Jonk'

24 JAN 2018

(In samenwerking met Always)

In de puberteit daalt het zelfvertrouwen van meisjes niet een beetje, maar enórm. Recent onderzoek toont namelijk aan dat 96 procent van de meisjes bang is om te falen tijdens de puberteit. Hun angst is soms zo sterk dat meer dan de helft van de puberende meiden kansen laat liggen en minder snel nieuwe dingen durft uit te proberen.

Helemaal niet erg

Dat moet anders!, vindt Always, wereldwijd voorloper in de zorg voor meisjes en vrouwen en het nummer één-merk in bescherming tijdens de menstruatie. Dinsdag is de campagne #LikeAGirl van start gegaan. Always wil meisjes laten zien dat het helemaal niet erg is om te falen en dat je het zelfs nodig hebt om te blijven leren en te groeien.

Persoonlijke Pip

Pip Pellens is als gezicht aan de campagne verbonden. Zij speelt de hoofdrol in een #LikeAGirl-video en vertelt daarin haar persoonlijke verhaal. De actrice die Nederland als tiener leerde kennen als Wiet in Goede Tijden, Slechte Tijden en nu elke maandag te zien is in de SBS 6-serie Zomer in Zeeland: „Onwijs leuk. Ik ben blij dat de video nu naar buiten komt, want we zijn er al een tijdje mee bezig. Nu is het eindelijk zover.”

Nog wat cijfers uit het onderzoek: voor 86 procent van de Nederlandse meisjes is de sociale druk om succesvol te zijn van negatieve invloed op hun angst om te falen. 91 procent van de meisjes gelooft meer zelfvertrouwen te kunnen hebben, als ze het in hun puberteit niet erg zouden vinden om te falen. 55 procent van hen ervaart de puberteit maar als een lastige tijd, waarin er veel van hen gevraagd wordt op school, door ouders en door vrienden.

Pip Pellens: Falen is normaal. En goed zelfs

Het #LikeAGirl-shirt.

Door dit soort cijfers wilde Pip Pellens maar wat graag het gezicht van de #Like a Girl-campagne zijn. „Ik sta heel erg achter de kracht van de vrouw en van meisjes. Ik kom zelf uit een meidengezin, ben opgegroeid met twee jongere zusjes. We hebben altijd de support van onze ouders gehad om te doen wat we willen doen. We hebben de ruimte gehad om erachter te komen wat onze dromen zijn en om die na te jagen. Daar hoort ook bij dat je af en toe faalt. Ik heb van mijn ouders heel erg geleerd dat dat niet erg is.”

Bang om fouten te maken

Want tja, ook Pip - 24 jaar nu - was niet altijd de tiener vol zelfvertrouwen. Ga er maar aan staan: ze was 16 toen zij auditie deed voor de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. „Ik moest helemaal in mijn eentje auditeren en het duurde heel erg lang voor ik bericht kreeg dat ik de rol had. Ik was in die tijd bang om fouten te maken. Soms nog steeds hoor! Ik ben nu natuurlijk heel blij dat ik fulltime kan acteren, maar de weg ernaartoe was niet altijd makkelijk. Tijdens de puberteit werd ik heel onzeker. Ik vond het lastiger en daardoor ook minder leuk om naar audities te gaan. Of ik ging helemaal niet, omdat het voor m’n gevoel toch niet zou lukken. Ik kreeg soms ook het gevoel dat ik tijdens een auditie faalde en dacht dan ‘oh nu zien ze dat ik het niet goed doe’.”

Pip Pellens: Falen is normaal. En goed zelfs

Gelukkig raakte zij over haar onzekerheden heen, maar dat ging niet vanzelf: „Mijn ouders moedigden me aan om te praten over mijn twijfels en onzekerheid. Ze leerden me dat ik niet op moest geven en het soms juist goed is als iets mislukt. Dat je nee hebt en ja kunt krijgen. Toen besefte ik dat ik mezelf alleen maar kon verbeteren én een betere actrice kon worden, als ik van mijn fouten kon leren.”

Pip kreeg ook in de gaten dat een afwijzing niet altijd aan haar lag. Dat een castingbureau toch liever een roodharige actrice in ‘het plaatje zag’ dan blonde Pip. „Het lag soms buiten mijn macht en dat stelde me gerust. Vanaf toen dacht ik bij alles: blijven proberen.”

We zaten op Hyves

Ze geeft dat de tieners van nu met de #LikeAGirl-campagne heel graag mee, maar beseft ook dat het effect van social media nu veel heftiger is dan in haar eigen puberteit. „Ik weet nog dat op mijn middelbare school maar een paar kinderen een blackberry met internet hadden. En dat we op Hyves zaten. Social media speelt een grote rol als het om #LikeAGirl en dus het zelfvertrouwen van meisjes gaat. Pip: „Je kunt zo gemakkelijk meten en vergelijken met anderen. Als een vriendinnetje van jou honderd likes heeft en jij vijftig, dan voelt het gelijk alsof je geen leuke foto hebt gepost. Het hangt niet meteen vast aan falen, maar het voelt wel zo. Door social media en wat al die influencers die uit de grond worden gestampt allemaal posten, krijgen meisjes niet bepaald een heel goed zelfbeeld.”

Volgende keer beter

De daling in het zelfvertrouwen bij meisjes moet stoppen, vinden Always en Pip. „We willen het gevoel dat falen iets slechts is laten vervagen”, zegt de in Naarden geboren actrice. „Falen moet als een ding worden gezien dat iets beter maakt, dat je sterker maakt. Falen is normaal. En goed zelfs, want het maakt je beter. Als iets een keer niet lukt, dan hoef je niet te balen. Dan denk je ‘okay, ik ga het de volgende keer nog beter doen of op een andere manier proberen’. Dan lukt het misschien wel.”

Pip Pellens: Falen is normaal. En goed zelfs

De #LikeAGirl-video met Pip wordt wijdverspreid, online en op tv. „Ook in de Kruidvatwinkels zul je de campagne voorbij zien komen. Op verpakkingen van Always staat een actie waarbij je een meet & greet met mij kunt winnen. Met een groep van ongeveer twintig winnaars gaan we komend voorjaar over #LikeAGirl praten en een hele leuke middag beleven. Als meiden iets willen leren over acteren of bijvoorbeeld over stevig in je schoenen staan, dan gaan we dat allemaal proberen. Als in een leuke masterclass.”

Deel je #LikeAGirl-verhaal

Meisjes die hun eigen verhaal willen delen, wordt opgeroepen om dat met de hashtag #LikeAGirl te doen. „Zo kunnen ze elkaar inspireren om door te gaan als iets een keer niet lukt.”

„Ik hoop dat we met #LikeAGirl heel veel meiden gaan helpen”, besluit Pip. „En dat we ze van hun faalangst af krijgen. Try, fail, learn en keep going zou ik tegen alle meisjes willen zeggen. Dat is het motto van de campagne. Probeer over je eigen faalangst heen te gaan en probeer iets nog een keer. Daar word je alleen maar beter van. Ik hoop dat we met #LikeAGirl echt het verschil kunnen maken.”


video icon
02:25
Foto van 'Daan Blits'

19 JUN 2019

Gaan robots ons werkloos maken? - Weer iets geleerd

Hebben we straks nog wel werk? Of gaan de robots ons allemaal werkloos maken? Hoogleraar Economie en Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen Joris Knoben kan daar goed antwoord op geven.


video icon
03:26
Foto van 'Maartje Hensen'

GISTEREN

Gay Pride in Tel Aviv - De Reismeisjes


video icon
01:49
Foto van 'Daan Blits'

GISTEREN

Dit is de eerste zonneauto

Autobedrijf Lightyear had geen betere dag uit kunnen kiezen. Op deze zonnige dinsdag presenteerde Lightyear haar eerste zonneauto, een auto die door de kracht van de zon zichzelf kan opladen.

Beeld: ANP & Lightyear


video icon
02:25
Foto van 'Daan Blits'

19 JUN 2019

Gaan robots ons werkloos maken? - Weer iets geleerd

Hebben we straks nog wel werk? Of gaan de robots ons allemaal werkloos maken? Hoogleraar Economie en Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen Joris Knoben kan daar goed antwoord op geven.


Het vetste uitzicht van New York - De Reismeisjesvideo icon
03:09
Likeability of5
Foto van 'Maartje Hensen'

18 JUN 2019

Het vetste uitzicht van New York - De Reismeisjes

De Reismeisjes gaan op zoek naar het beste uitzicht over New York City.


love
user_eb7bdb30df70229d67808da1810f25b4efc5bd2e_avatar

video icon
00:37
Foto van 'Kasper Hermans'

16 JUN 2019

Zee van mensen eist vertrek leider Hongkong

Honderdduizenden mensen zijn gekleed in het zwart de straten van Hongkong opgegaan om het aftreden te eisen van de hoogste bestuurder van de metropool, de door China gesteunde Carrie Lam. Volgens de organisatoren stromen meer dan een miljoen mensen door het centrum, de autoriteiten houden het op 240.000 demonstranten. Belangrijke kruispunten zijn geblokkeerd door de mensenmassa, die nog altijd aanzwelt.

Uitleveringswet

Lam schortte zaterdag de doorvoering van een omstreden uitleveringswet op na felle protesten in de Zuid-Chinese stad. De uitleveringswet zou het onder meer mogelijk maken verdachten uit te leveren aan China. De protesten tegen de wet werden woensdag met geweld uit elkaar geslagen. De politie zette toen traangas en rubber kogels in. Daardoor raakten zeventig mensen gewond.

De demonstranten dragen daarom nu spandoeken met teksten als „Niet schieten, we zijn Hongkongers." De demonstraties vormen een van de grootste politieke betogingen sinds Groot-Brittannië de stadstaat overdroeg aan China in 1997.


video icon
02:49
Foto van 'Daan Blits'

12 JUN 2019

Hoe Nederlands was de Gouden Eeuw? - Weer iets geleerd

Was de Gouden Eeuw wel echt zo Nederlands? Dat weet Historicus Geert Janssen van de UvA en hij maakt het verleden weer actueel.


video icon
01:42
Foto van 'Kasper Hermans'

12 JUN 2019

Flinke protesten Hongkong om uitleveringswet

In Hongkong zijn er flinke protesten op straat vanwege de zogenaamde uitleveringswet. De politie van Hongkong vuurde woensdag met rubberen kogels en traangas op demonstranten die met plastic flessen gooiden. Meer dan tien mensen raakten gewond bij de schermutselingen, melden lokale media. De mensen protesteren tegen de zogenaamde uitleveringswet. De uitleveringswet maakt het mogelijk mensen naar het vasteland van China te kunnen sturen voor berechting. De behandeling van de wet is voor vandaag uitgesteld.


De beste pizza van New York - De Reismeisjesvideo icon
04:17
Likeability of5
Foto van 'Maartje Hensen'

11 JUN 2019

De beste pizza van New York - De Reismeisjes

De Reismeisjes ploegen New York door op zoek naar de beste pizza. Is hij daar beter dan in Italië?


like
user_eb7bdb30df70229d67808da1810f25b4efc5bd2e_avatar

video icon
01:53
Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUN 2019

Trailer van tweede deel Frozen is uit

Fans van de Disney-film Frozen kunnen dit najaar hun hart ophalen. Het tweede deel is namelijk onderweg en de trailer is nu al vrijgegeven! Hierin zien we dat Elsa op reis wordt gestuurd om een nieuw deel van de wereld te ontdekken. Het verhaal van Frozen is gebaseerd op het sprookje De Sneeuwkoningin van schrijver Hans Christian Andersen. De film is afkomstig uit 2013, maar desondanks nog altijd enorm populair onder met name jonge meisjes. Niet in de laatste plaats dankzij de hele bekende soundtrack Let It Go van Demi Lovato. De film werd een ware kaskraker en kwam zelfs in de top 10 allertijden, waar het tot twee jaar terug nog in stond. Het is wel nog altijd de meest succesvolle animatiefilm ooit, gelet op de opbrengsten.


video icon
03:04
Foto van 'Daan Blits'

5 JUN 2019

De voordelen van Middeleeuwse verf - Weer iets geleerd

Waarom middeleeuwse verf beter was dan de tubes van nu? Indra Kneepkens van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft er uitgebreid onderzoek naar gedaan en neemt je stap voor stap mee langs alle voordelen.


video icon
02:55
Likeability of5
Foto van 'Maartje Hensen'

4 JUN 2019

De Utrecht Canal Pride - De Reismeisjes

De Reismeisjes zijn helemaal naar Utrecht gereisd om de Utrecht Canal Pride mee te maken.


like
user_eb7bdb30df70229d67808da1810f25b4efc5bd2e_avatar

video icon
01:42
Foto van 'Daan Blits'

3 JUN 2019

Neymar ontkent verkrachting in hotelkamer

Voetballer Neymar wordt beschuldigd van verkrachting. Hij zou een Braziliaanse vrouw naar Parijs hebben laten vliegen en haar en een hotelkamer hebben verkracht. Via zijn Instagram reageert hij op de beschuldigingen.

Bron: AFP en @NEYMARJR INSTAGRAM ACCOUNT


video icon
01:00
Foto van 'Kasper Hermans'

29 MEI 2019

Pensioenprotesten van vakbonden in onder andere Den Haag

In onder andere Den Haag hebben de vakbonden CNV, FNV en VCP uitgebreid geprotesteerd. De vakbonden hadden hun leden opgeroepen om te gaan staken. Hun inzet is onder andere het bevriezen van de AOW-leeftijd en het schrappen van de boete op eerder stoppen met werken. Het indexeren van de pensioenen voor elke generatie is een andere eis en ook willen ze dat er een pensioen wordt geregeld voor zelfstandigen en mensen met een onzeker contract.


video icon
02:55
Foto van 'Daan Blits'

29 MEI 2019

Wat maakt een gebouw mooi? - Weer iets geleerd

Wat maakt een gebouw mooi? Architectuurhistoricus Petra Brouwer van de UvA neemt je mee door Amsterdam om dit aan de hand van een paar voorbeelden uit te leggen.


video icon
02:45
Likeability of5
Foto van 'Daan Blits'

28 MEI 2019

New Yorks nieuwste hotspot - De Reismeisjes

De Reismeisjes zijn deze week op de nieuwste hotspot van New York. Is het een shoarmarol? Nee het is The Vessel.


like
user_eb7bdb30df70229d67808da1810f25b4efc5bd2e_avatar

video icon
00:00
Foto van 'Daan Blits'

26 MEI 2019

Is plasseks veilig? - Kijkersvragen - Lullen over seks

Hoe ontwikkel je een fetisj? En zijn poep- en plassex veilig? Jawel, het is weer tijd voor de kijkersvragen van Lullen over sex.

Hier de aflevering over rollenspel:


video icon
10:26
Foto van 'Daan Blits'

25 MEI 2019

Hoe begin je een rollenspel bij seks? - Lullen over sex

Anne en Leila gaan helemaal los bij dit thema. Hoe begin je een rollenspel? De verkleedkist wordt in ieder geval geplunderd.

Hier de kijkersvragen:


video icon
03:05
Foto van 'Daan Blits'

22 MEI 2019

Wat heb je nodig voor een Nederlandse Silicon Valley? - Weer iets geleerd

Zou een Nederlandse Silicon Valley werken? En hoe begin je zoiets? Nanne Migchels, docent Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, legt uit waarom dat nog niet zo makkelijk is.

Beelden: Metro, Colourbox en AFP.