Jelmer Visser
Jelmer Visser Video 3 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

6 excellente docenten op YouTube

Hoezo zou je naar school moeten gaan om iets te leren? YouTube is alwetend! Wie iets meer diepgang zoekt dan Enzo Knol die een rotje in zijn hol stopt, één of ander make-up meisje dat haar gezicht onderkliedert of een gamer die… gamet, kan op dit platform prima aan zijn trekken komen. Hier volgen zes middelbare schoolvakken die op een intelligente, moderne, humoristische en toegankelijke wijze aan bod komen op YouTube. Zes kanalen die ergens over gaan!

Maatschappijleer met CPG-Grey

Een Brit met een soft spot voor Nederland. CPG Grey is misschien wel het bekendste educatieve kanaal van YouTube en gaat flink de diepte in. Hij neemt culturen, politieke systemen, tradities en de mensheid an sich onder de loep en bombardeert je in ongekend tempo met een lading feiten waar je U tegen zegt. Wedden dat je iets nieuws leert in zijn filmpje over ons koninkrijk?

Aardrijkskunde met Geography Now

Het concept van de filmpjes Paul Barbado, aka Barbie, is ongelofelijk eenvoudig. Deze hyperactieve host maakt luchtige uitlegfilmpjes over alle landen op Aarde op alfabetische volgorde. Elke episode bevat vaste onderdelen als landschap, geschiedenis, cultuur, inwoners en relaties met andere landen. Op dit moment is hij bij Ierland, over een paar maanden is Nederland aan de beurt.

Filosofie met Wisecrack

De heren van Wisecrack analyseren televisieseries, films en games vanuit een filosofisch perspectief. Ze passen de hersenspinsels van de grootste denkers in de geschiedenis toe op films als Frozen, Batman en Sprited Away. Daarnaast leggen de filosofen de dubbele bodem bloot van series als Game of Thrones, Rick and Morty en House of Cards. Toegepaste wijsbegeerte, heerlijk!

Geschiedenis met The Great War

Indy Neidell is een Zweed met een ongelofelijk goede radiostem. Elke week neemt hij je mee 100 jaar terug in de tijd. De Eerste Wereldoorlog is veel minder bekend dan de Tweede Wereldoorlog maar daardoor zeker niet minder ingrijpend. Vanuit zijn ‘chair of wisdom’ neemt deze boeiende geschiedenisdocent alles wat er deze week exact een eeuw geleden op de slagvelden gebeurde door.

M&O met Coldfusion

Coldfusion, aka Dagogo Altraide, vertelt over de geschiedenis van de grootste bedrijven op aarde als Google, Starbucks, Samsung en Disney. De verhalen achter deze concerns worden op een vlotte wijze gepresenteerd en laten zien dat de weg naar succes vaak erg hobbelig is. Ook is er ruimte voor de keerzijde. Hoe komt het bijvoorbeeld dat Nokia tegenwoordig niks meer waard is?

Biologie en natuurkunde met Kurzgezagt

Kurzgezagt is als de superdocent die je nooit gehad hebt. Zijn producties gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen. Naast zijn ongelofelijk sterke uitlegskills worden deze filmpjes op zeer fraaie, moderne wijze geanimeerd. Binnen 5 tot 10 minuten weet je alles over zwarte gaten, de mens, genetica en existentiële vraagstukken. Kan je net doen alsof je vet slim bent wanneer je je vrienden ziet.

Allemaal gezien? Fijn! Kan jij weer fris en slim het nieuwe school/studie/werkjaar in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
6 excellente docenten op YouTube
Sluiten