Video

Beeld: ANP

6 excellente docenten op YouTube

Beeld: ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

3 SEP 2017

Hoezo zou je naar school moeten gaan om iets te leren? YouTube is alwetend! Wie iets meer diepgang zoekt dan Enzo Knol die een rotje in zijn hol stopt, één of ander make-up meisje dat haar gezicht onderkliedert of een gamer die… gamet, kan op dit platform prima aan zijn trekken komen. Hier volgen zes middelbare schoolvakken die op een intelligente, moderne, humoristische en toegankelijke wijze aan bod komen op YouTube. Zes kanalen die ergens over gaan!

Maatschappijleer met CPG-Grey

Een Brit met een soft spot voor Nederland. CPG Grey is misschien wel het bekendste educatieve kanaal van YouTube en gaat flink de diepte in. Hij neemt culturen, politieke systemen, tradities en de mensheid an sich onder de loep en bombardeert je in ongekend tempo met een lading feiten waar je U tegen zegt. Wedden dat je iets nieuws leert in zijn filmpje over ons koninkrijk?

Aardrijkskunde met Geography Now

Het concept van de filmpjes Paul Barbado, aka Barbie, is ongelofelijk eenvoudig. Deze hyperactieve host maakt luchtige uitlegfilmpjes over alle landen op Aarde op alfabetische volgorde. Elke episode bevat vaste onderdelen als landschap, geschiedenis, cultuur, inwoners en relaties met andere landen. Op dit moment is hij bij Ierland, over een paar maanden is Nederland aan de beurt.

Filosofie met Wisecrack

De heren van Wisecrack analyseren televisieseries, films en games vanuit een filosofisch perspectief. Ze passen de hersenspinsels van de grootste denkers in de geschiedenis toe op films als Frozen, Batman en Sprited Away. Daarnaast leggen de filosofen de dubbele bodem bloot van series als Game of Thrones, Rick and Morty en House of Cards. Toegepaste wijsbegeerte, heerlijk!

Geschiedenis met The Great War

Indy Neidell is een Zweed met een ongelofelijk goede radiostem. Elke week neemt hij je mee 100 jaar terug in de tijd. De Eerste Wereldoorlog is veel minder bekend dan de Tweede Wereldoorlog maar daardoor zeker niet minder ingrijpend. Vanuit zijn ‘chair of wisdom’ neemt deze boeiende geschiedenisdocent alles wat er deze week exact een eeuw geleden op de slagvelden gebeurde door.

M&O met Coldfusion

Coldfusion, aka Dagogo Altraide, vertelt over de geschiedenis van de grootste bedrijven op aarde als Google, Starbucks, Samsung en Disney. De verhalen achter deze concerns worden op een vlotte wijze gepresenteerd en laten zien dat de weg naar succes vaak erg hobbelig is. Ook is er ruimte voor de keerzijde. Hoe komt het bijvoorbeeld dat Nokia tegenwoordig niks meer waard is?

Biologie en natuurkunde met Kurzgezagt

Kurzgezagt is als de superdocent die je nooit gehad hebt. Zijn producties gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen. Naast zijn ongelofelijk sterke uitlegskills worden deze filmpjes op zeer fraaie, moderne wijze geanimeerd. Binnen 5 tot 10 minuten weet je alles over zwarte gaten, de mens, genetica en existentiële vraagstukken. Kan je net doen alsof je vet slim bent wanneer je je vrienden ziet.

Allemaal gezien? Fijn! Kan jij weer fris en slim het nieuwe school/studie/werkjaar in.


video icon
03:02
Foto van 'Daan Blits'

17 JUL 2019

Welke kleur is echt Van Gogh? - Weer iets geleerd

Welke kleuren schilderde Van Gogh echt? Was Rembrandts De Nachtwacht niet De Dagwacht? Met dit soort vragen houdt chemicus Mimi den Uijl van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zich bezig. Zij legt uit wat lichtdegradatie is.


video icon
00:48
Foto van 'Kasper Hermans'

8 NOV 2019

Besmeurde burgemeester Bolivia staat journalisten te woord na aanval

Het is in diverse Zuid-Amerikaanse landen onrustig, ook in Bolivia. Daar werd in het stadje Vinto werd burgemeester Patricia Arce aangevallen en besmeurd met rode verf. Ook werd haar haar afgeknipt en haar kantoor in de fik gestoken. Ondanks alles stond ze op straat de pers te woord. In Bolivia is het onrustig sinds de verkiezingen van 20 oktober, waarbij de zittende president Morales net aan herkozen werd, nadat het heel lang duurde voordat de uitslag bekend werd. In Vinto zijn er al zeker drie doden gevallen bij de protesten en dat wordt Arce aangerekend door de bevolking.

Beelden AFP


video icon
01:35
Foto van 'Kasper Hermans'

26 SEP 2019

Forse brand in chemische fabriek multimiljardair Buffett

Een grote brand in een chemisch bedrijf in de Noord-Franse plaats Rouen heeft het gebied daaromheen platgelegd. Mensen moeten van de autoriteiten binnen blijven, scholen zijn gesloten en er wordt aangeraden zo min mogelijk te reizen.

Zo'n zestig brandweerwagens zijn met tweehonderd brandweermannen uitgerukt om de vlammen onder controle te krijgen. Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn bij de chemische fabriek. In 2013 ontsnapte een stinkend gas uit de fabriek, dat zelfs tot Parijs te ruiken was. Twee jaar later lekte 2000 liter olie naar buiten, dat in het riool van Rouen terechtkwam.

De fabriek is van het Amerikaanse Lubrizol, dat eigendom is van multimiljardair Warren Buffett.

(Beelden: ANP Foto)


video icon
01:33
Foto van 'Kasper Hermans'

17 SEP 2019

Brad Pitt interviewt astronaut: Wie is er beter?

Normaal is het Brad Pitt die geïnterviewd wordt, maar dit keer waren de rollen even omgedraaid. De wereldberoemde acteur mocht namelijk een paar vragen stellen aan de momenteel zich in de ruimte bevindende astronaut Nick Hague.

Pitt speelt in de nieuwe film Ad Astra een astronaut en een vraag kon dan ook niet uitblijven. Wie acteerde er beter als astronaut? Hij of George Clooney in Gravity?

(Beelden: AFP Video)


video icon
01:52
Foto van 'Kasper Hermans'

7 SEP 2019

Actievoerders Hongkong verhuizen naar winkelcentra

Actievoerders in Hongkong hebben zich verplaatst van het vliegveld naar winkelcentra en treinstations. Dat meldt de krant de South China Morning Post

De demonstranten dreigden wederom het vliegveld te bezetten, maar dat werd voorkomen door strenge controles van de politie op de luchthaven. De spanning tussen actievoerders en politie stijgt en op meerdere treinstations zijn schermutselingen, maar het kwam niet tot harde confrontaties.

Meerdere treinstations zijn gesloten en veel bussen rijden niet meer, tot woede van veel bewoners. Vrijdagavond liepen betogingen in Hongkong uit op rellen met de politie. Agenten gebruikten onder meer traangas om de actievoerders uiteen te drijven.

Deze week trok de leider van Hongkong, Carrie Lam, een omstreden wet in die uitlevering aan China makkelijker maakte. Hoewel de betogingen drie maanden geleden begonnen vanwege deze wet, houden de demonstraties aan. De betogers willen minder bemoeienis van China. Ook eisen de actievoerders harder optreden tegen politiegeweld en dat alle gearresteerde betogers worden vrijgelaten.

(Beelden: AFP)


video icon
01:49
Foto van 'Kasper Hermans'

6 SEP 2019

Zo ziet de schade eruit na orkaan Dorian

Orkaan Dorian heeft enorme schade aangericht op de Bahamas. De eerste schattingen zijn dat de kosten oplopen tot 6 miljard euro. Op deze beelden van het AFP is goed te zien wat de gevolgen van zo'n enorme storm zijn.


video icon
01:32
Foto van 'Kasper Hermans'

27 AUG 2019

Dierentuin geeft haar bewoners bevroren voedsel

De hitte van de laatste dagen is op meerdere plekken voelbaar. Ook in de dierentuin. Die van de Franse hoofdstad Parijs gaf hun bewoners daarom bevroren voedsel.

Beelden: AFP


video icon
00:52
Foto van 'Kasper Hermans'

24 AUG 2019

Politie zet waterkanon in bij protesten G7

Duizenden mensen demonstreren in het zuidwesten van Frankrijk tegen de top van zeven grote industrielanden en de EU (G7) in de badplaats Biarritz. Hierbij zijn door de lokale autoriteiten ook waterkanonnen ingezet. Het gaat om een protestmars aan de grens met Spanje georganiseerd door tientallen antiglobalistische bewegingen met toestemming van de autoriteiten. Volgens de organisatoren kwamen er zo'n 15.000 mensen op het protest af. De autoriteiten spreken van 9000 deelnemers. Het grootste deel van de protesten verliep verder vredig.

(Beelden: AFP)


video icon
01:18
Foto van 'Kasper Hermans'

6 AUG 2019

Achteruitlopende Indonesiër begonnen aan tocht

De 43-jarige Medi Bastoni is begonnen aan zijn tocht achteruitlopen. De Indonesiër wil dit achthonderd kilometer volhouden en hoopt op deze manier aandacht te vragen voor ontbossing in zijn land. Het achteruitlopen monitort hij met een wel heel speciale constructie.

(Beelden: ANP Video)


De Reismeisjes ontdekken het kleurrijke Zweedse Skanevideo icon
03:20
Likeability of5
Foto van 'Maartje Hensen'

30 JUL 2019

De Reismeisjes ontdekken het kleurrijke Zweedse Skane

De reismeisjes verkennen het kleurrijke Zweedse Skane, spotten 'dolfijnen' en zwaaien af. Het is de laatste videobijdrage van De Reismeisjes op Metronieuws. Volg voortaan hun avonturen op Onceuponajrny.com


love
user_eb7bdb30df70229d67808da1810f25b4efc5bd2e_avatar

video icon
00:41
Foto van 'Kasper Hermans'

28 JUL 2019

Grote sprinkhanenoverlast in Las Vegas

De straten van Las Vegas worden overspoeld met sprinkhanen. Zoals op beelden te zien is, zijn de straten ermee bezaaid. Volgens biologen is het geen ramp voor de stad en iets dat vaker voorkomt na natte winters of lentes. Als het goed is trekken de sprinkhanen snel door noordwaarts.

(Beelden: ANP)


video icon
07:47
Foto van 'Daan Blits'

27 JUL 2019

Hoe krijg je iemand je tent in? - Lullen over sex

Hoe versier je iemand op een festival? De seksuologen in spe, Anne en Leila, doen hun best om jouw tent straks vol te krijgen.


Bram Tankink bezorgt zieke wielerfan superdag in Tourvideo icon
04:54

In samenwerking met Nederlandse Loterij

27 JUL 2019

Bram Tankink bezorgt zieke wielerfan superdag in Tour

Als hij geen helm op zijn hoofd had gehad, dan had Jacco Hilbers zijn fietsongeluk in de duinen niet overleefd. De wielerfan heeft nu blijvende hersenschade, maar wist ondanks dat zijn leven weer op de rails te krijgen. „Die man verdient een verrassing”, zo vond Bram Tankink. De sympathieke en goedlachse ex-wielrenner is aanvoerder van het Oranje Peloton van Nederlandse Loterij. In die rol maakte hij deze week een VIP-dag voor de totaal verraste Jacco in de Tour de France mogelijk. De ‘wielergek’ stapte in in een gastenauto van succesteam Jumbo-Visma en mocht zelfs met bidons voor toppers als Steven Kruijswijk en Dylan Groenewegen langs de weg staan.

Iemand verrassen?

Jacco beleefde een superdag. Heb jij ook iemand die een verrassing verdient? Je kunt je bij Bram Tankink en het Oranje Peloton aanmelden.


Kopenhagen verkennen op de best mogelijke manier - De Reismeisjesvideo icon
02:57
Likeability of5
Foto van 'Maartje Hensen'

23 JUL 2019

Kopenhagen verkennen op de best mogelijke manier - De Reismeisjes


like
user_eb7bdb30df70229d67808da1810f25b4efc5bd2e_avatar

video icon
01:39
Foto van 'Kasper Hermans'

20 JUL 2019

Spectaculaire beelden van de spuwende Etna

De Etna was vrijdagnacht zeer actief. De vulkaan op Sicilië blies de nodige lava en as in de lucht. Dat leverde uiteraard de nodige mooie plaatjes op. De lava stroomde langs de zuidoostelijke kant van de Etna naar beneden.

(Beelden AFP)


video icon
09:31
Foto van 'Daan Blits'

20 JUL 2019

Sekswoordenquiz Festivaleditie - Lullen over seks

Wat is pegging? En wat is een BILF? Het is weer tijd voor de grote sekswoordenquiz. Anne en Leila, de seksuologen in spé, hebben een paar woorden voorbereid en checken op het festival We Are Electric wie de antwoorden heeft.

Heb jij ook vragen voor ze? Klik hier en stuur het naar de dames.


video icon
02:28
Foto van 'Kasper Hermans'

18 JUL 2019

Killerclown Pennywise ook in trailer It 2 weer in vorm

De horrorfilm It naar het verhaal van Stephen King komt op 6 september met een tweede deel in de bioscoop. De vrijgegeven trailer belooft in ieder geval al een aantal flink spannende scenes rondom de befaamde killerclown Pennywise .


video icon
03:02
Foto van 'Daan Blits'

17 JUL 2019

Welke kleur is echt Van Gogh? - Weer iets geleerd

Welke kleuren schilderde Van Gogh echt? Was Rembrandts De Nachtwacht niet De Dagwacht? Met dit soort vragen houdt chemicus Mimi den Uijl van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zich bezig. Zij legt uit wat lichtdegradatie is.


video icon
03:06
Likeability of5
Foto van 'Maartje Hensen'

16 JUL 2019

Boot zonk al na 2 kilometer - De Reismeisjes

De Reismeisjes bezoeken het Vasa Museum in Stockholm. En laat een bezoek aan dat desbetreffende museum nou net de grote droom van de opa van Maartje zijn geweest. Te zien is een schip dat zonk na slechts twee kilometer en meer dan driehonderd jaar in zee heeft gelegen. Desondanks is het goed bewaard gebleven.


love
user_eb7bdb30df70229d67808da1810f25b4efc5bd2e_avatar