Kasper Hermans
Kasper Hermans Video 14 aug 2017 / 10:21 uur

Bedreigde schildpadden broeden massaal in Mexico

De bedreigde schildpaddensoort warwana (ook wel dwergschildpad) is afgelopen weekend massaal opgedoken op een Mexicaans strand. En ze zijn daar niet alleen om lekker uit te rusten, ze gaan er massaal eieren leggen.

De verwachting is dat in de komende dagen er zo’n vijftien miljoen eieren zullen worden achtergelaten door 150.000 tot 200.000 schildpadden. Dat is ook nodig, want waarschijnlijk is er over 45 dagen (de broedtijd van de eieren) nog maar zo’n 10 procent over. Het overgrote deel zal dan door jachtdieren of mensen zijn weggenomen. Lang mochten de eieren onbeperkt worden weggeplukt door de mensen, maar inmiddels zijn er regels opgesteld, waardoor er een maximum zit aan het aantal geraapte eieren.

Belangrijkste broedplaats

Het stukje kustlijn in Mexico van 15 kilometer in de staat Oaxaca is een van de belangrijkste broedplaatsen voor schildpadden ter wereld. Nergens anders op de wereld worden er door de schildpadden zoveel nestjes gebouwd.

De hoeveelheid warwana’s wordt altijd bepaald aan de hand van het aantal vrouwtjes dat eens in de zoveel tijd het land opkomt om eieren te leggen. De mannetjes komen in principe nooit aan wal en worden dan ook nooit geteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bedreigde schildpadden broeden massaal in Mexico
Sluiten