Hester Ramaker
Hester Ramaker Video 8 jul 2017 / 14:45 uur

Twee gewonden bij stierenrennen in Pamplona

Twee mannen zijn gewond geraakt tijdens het stierenrennen op de tweede dag van het San Fermin festival in Pamplona, Spanje. Een van de mannen werd in zijn billen geraakt door de hoorns van een stier. De andere man kreeg een hoorn in zijn arm.

Dagelijks

Het dagelijkse stierenrennen begint in de ochtend om acht uur lokale tijd. Zes stieren achtervolgen dan een groep renners. De achtervolging duurt tussen de drie en vijf minuten. In totaal wordt er acht keer gerend tijdens het festival dat een week duurt. Nadien worden de stieren afgemaakt.

Protesten

Een dag voor de start van het festival werd er hevig geprotesteerd. Demonstranten schilderden hun ontblote lijf rood. Op grote spandoeken schreven ze leuzen als ‘Stop stierengevechten’ en ‘Stieren sterven in Pamplona een bloedige dood’.

Las Fiestas de San Fermin

Jaarlijks van 6 tot en met 14 juli vinden ‘Las fiestas de San Fermín’ (de feesten van de heilige Fermín) plaats. Iedere ochtend vindt er het zogenaamde ‘encierro’ (stierenrennen) plaats. Dan rennen duizenden mensen een route van 900 meter naar de arena, voor en tussen de stieren.

Om 12:00 uur ‘s middags op 6 juli, starten Las Fiestas de San Fermín met een vuurwerkraket, de chupinazo. Honderden flessen champagne sproeien uit over de menigte die zingend en schreeuwend de traditionele rode halsdoeken om bindt. Na de chupinazo, eet, drinkt en danst men de liederlijke feestweek in, met een nachtelijke onderbreking door een officieel muziek- en vuurwerkfestijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Twee gewonden bij stierenrennen in Pamplona
Sluiten