Redactie Metro
Redactie Metro Video 14 jun 2017

Grote brand in hoog flatgebouw Londen

Bij een grote brand in een flatgebouw in Londen zijn zeker zes mensen om het leven gekomen. "Dat aantal gaat naar verwachting nog omhoog tijdens de complexe bergingsoperatie, die enkele dagen in beslag zal nemen”, aldus de politie.

Hulpverleners hebben gemeld dat ze ruim vijftig mensen naar vijf verschillende ziekenhuizen hebben vervoerd.

Ongekend

De brand is in de nacht van dinsdag op woensdag uitgebroken in de torenflat Grenfell Tower van 27 verdiepingen. Er zijn 120 appartementen en ook een aantal ondernemingen in gevestigd. Volgens omwonenden zitten er een sportclub en een kinderopvang in het gebouw.

De brand is door nog onbekende oorzaak op de tweede verdieping begonnen en heeft zich snel door de hele torenflat uitgebreid. Volgens de woordvoerster, die al bijna dertig jaar bij de brandweer werkt, is dit „een ongekend incident”. Ze heeft nog nooit zo’n ernstige brand meegemaakt.

Hororfilm

Chaos, schreeuwende mensen en overal rook. Bewoners die moesten vluchten voor de brand spreken over taferelen „uit een horrorfilm”.

Bewoner Mickey vertelde de BBC dat hij op het punt stond in slaap te vallen toen hij de geur van plastic rook. Hij ging poolshoogte nemen en hoorde iemand schreeuwen: „Het wordt steeds groter”. Daarop opende de man zijn voordeur en zag „overal rook”.

De man stopte daarop zijn dochtertje onder zijn kamerjas en rende met zijn vriendin het brandende pand uit. Toen hij later omkeek, zag hij dat het hele gebouw in lichterlaaie stond. „Het was een nachtmerrie. Net iets uit een horrorfilm”, vertelt hij.

Schreeuwende mensen

Getuige David Benjamin verbleef bij zijn vriendin in de woontoren toen de brand uitbrak. „We lagen te slapen toen op de deur werd gebonsd”, vertelde hij. „We gingen naar buiten om te kijken wat aan de hand was. Een van de buren riep: brand, brand.”

Benjamin dacht even dat het misschien veiliger was om binnen te blijven. Daarop riep een buurvrouw dat hij moest vluchten en begon het rookalarm in de woning te loeien. De man en zijn vriendin renden daarop de trap af. Volgens Benjamin zag hij overal rook en schreeuwende mensen.

Klachten

Bewoners hebben al eerder geklaagd over de brandveiligheid van Grenfell Tower. Een actiegroep die beheerders en gemeente wees op het brandgevaar, regeerde woensdag op social media dan ook dat de waarschuwingen van de groep aan dovemansoren waren gericht.

De actiegroep heeft de betrokken verhuurinstantie KCTMO (Kensington en Chelsea Tenant Management Organisation) in maart nog beschuldigd van „criminele nalatigheid” als het om brandveiligheid gaat.

De groep klaagde naar eigen zeggen onder meer vergeefs bij de eigenaar, de deelgemeente Kensington/Chelsea. Het pand dat sinds 1974 bewoonbaar was, werd in de jaren 2015 en 2016 gerenoveerd en onder meer voorzien van nieuwe ramen en isolatiemateriaal.

Blussen

De brandweer meldde aan het eind van de ochtend dat de bluswerkzaamheden nog gaande zijn. Ook zoeken brandweerlieden nog naar slachtoffers.

Inferno engulfs West London tower block as it is on brink of c…

Towering inferno in West London is on the brink of COLLAPSEFull story: http://dailym.ai/2s8IgGl

Gepostet von Daily Mail am Dienstag, 13. Juni 2017

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Grote brand in hoog flatgebouw Londen
Sluiten