Marike Wouters
Marike Wouters Opinie 1 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Irritante kantoortypes #12: Ruggengraatloze Robbert

In iedere kantoortuin lopen dezelfde irritante types rond. Collega’s waarbij je stilletjes hoopt dat ze heel ongelukkig vast komen te zitten in de draaideur of met hun haar verstrikt raken in het kopieerapparaat. Als dat niet gebeurt, moet je er maar het beste van maken. Hoog tijd dus voor Eerste Hulp Bij Irritante Kantoortypes in de rubriek Typisch! Psycholoog en carrièrecoach Roos Woltering staat ons bij met raad en daad.

#12 Ruggengraatloze Robbert

Ruggengraatloze Robbert waait met alle winden mee. Als Robbert jouw fantastische idee waanzinnig vindt, kan het zomaar zijn dat hij een paar uur later met een andere collega meepraat die jou idee veracht. "Ja hoor, zeker. Ja, nee, helemaal mee eens". Ofwel, Ruggengraatloze Robbert heeft geen eigen mening. Misschien zit die mening wel ergens goed verstopt in de diepe krochten van zijn geest, maar daar zal het ook zeker blijven zitten. Ruggengraatloze Robbert maakt in ieder geval geen vijanden. Hij vindt plan A van collega 1 leuk, maar plan B van collega 2 ook. Ja Robbert, daar hebben we dus niets aan.

Wat zegt het over jou dat jij je ergert aan Ruggengraatloze Robbert?

Jij weet altijd direct wat je wil en wat je vindt. Eerlijk gezegd vind je het ook nogal moeilijk om genuanceerd te zijn, je hebt over alles nou eenmaal een duidelijke mening. Wereldpolitiek oplossen is voor jou geen probleem. Het zou trouwens wel fijn zijn als ze wat vaker naar je zouden luisteren.

Hoe ga je om met Ruggengraatloze Robbert?

Vraag hem expliciet om zijn mening, want die zal hij nooit uit zichzelf geven. Ga niet dreigend bij zijn bureau staan met je armen over elkaar, maar probeer een sfeer te creëren waarin hij wat makkelijker zijn mening kan geven. Zeg hem expliciet dat hij het niet eens met je hoeft te zijn. Even goede vrienden. Maar verleid hem om nou eindelijk eens kleur te bekennen.

Ben jij zelf een Ruggengraatloze Robbert?

Deze eigenschap is je grootste vriend en tegelijkertijd ook je grootste vijand. Het is heel mooi dat jij meerdere kanten van een verhaal begrijpt. Je zou een perfect mediator zijn. Je wil iedereen horen, maar raakt daarna vervolgens besluiteloos. Besef dat je hiermee anderen een gevoel geeft dat ze niet op je aan kunnen. Het kan onbetrouwbaar overkomen als je met alle winden meewaait. Je hoeft het niet altijd eens te zijn met iemand om wel een goede relatie te hebben met deze collega.

Deel dit bericht met iemand die Ruggengraatloze Robbert ook kent!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.