Marike Wouters
Marike Wouters Opinie 31 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Irritante kantoortypes #11: Arno Asbak

In iedere kantoortuin lopen dezelfde irritante types rond. Collega’s waarbij je stilletjes hoopt dat ze heel ongelukkig vast komen te zitten in de draaideur of met hun haar verstrikt raken in het kopieerapparaat. Als dat niet gebeurt, moet je er maar het beste van maken. Hoog tijd dus voor Eerste Hulp bij Irritante Kantoortypes in de rubriek ‘Typisch’. Psycholoog en carrièrecoach Roos Woltering staat ons bij met raad en daad.

#11 Arno Asbak

Arno Asbak kan geen uur zonder sigaret. Na een lange vergadering loopt hij met trillende handjes naar buiten. “Even ontspannen hoor”, zegt hij als hij een peuk opsteekt. Je ruikt altijd direct als Arno weer terug is van zijn rookpauze. Rookdampen verspreiden zich langzaam doch dwingend door het kantoor. Hij neemt netjes een pepermuntje na afloop, maar na al die jaren is de rook inmiddels in zijn kleren gaan wonen. Na een werkdag heeft hij – al zijn rookpauzes bij elkaar opgeteld – minstens een uur minder gewerkt dan de niet-rokers op kantoor. Je komt altijd net bij Arno aan voor een vraag, als hij niet achter zijn bureau zit. Drie keer raden waar hij is… Arno!

Wat zegt het over jou dat jij je ergert aan een Arno Asbak?

Vraag jezelf af of je je ergert aan het feit dat hij zo’n slechte gewoonte heeft of dat hij stiekem honderd pauzes meer heeft dan jij. Tja, dat roken blijft ongezond, maar regelmatig even weglopen van je computer is juist erg goed. Jij zit daarentegen uren achter elkaar aan je beeldscherm vastgeplakt en laat het liefst iemand anders koffie voor je halen – dat lopen naar die automaat kost echt zoveel tijd – Iemand moet je aan je haren van de werkvloer afsleuren voor een frisse neus.

Hoe ga je om met Arno Asbak?

Ga gezellig met hem mee naar buiten! Dan zorgt hij ervoor dat jij af en toe wat daglicht ziet en van je vleermuizen bestaan afkomt. En andersom kun jij hem erop wijzen dat het nu wel eens tijd wordt om te stoppen met roken. Ga bijvoorbeeld een weddenschap met hem aan. Als hij dertig dagen niet rookt, ruim jij zijn hele bureau voor hem op. Niet dat jij daar zin in hebt, integendeel, maar je moet er iets voor over hebben. Hou. Dat. Droombeeld. Vast dat je straks niet meer iedere ochtend stijl achterover slaat van zijn rokerige adem in combinatie met zwarte koffie.

Ben jij zelf een Arno Asbak?

Het is prima om af en toe even weg te zijn, maar twaalf rookpauzes bij elkaar opgeteld is een behoorlijk lange extra pauze. Je collega’s zijn daar soms best een beetje jaloers op. Zo lang je je werk af krijgt is dat natuurlijk geen probleem, maar er zijn ook mensen die jou nodig hebben en iedere keer bij een leeg bureau staan. Zorg dat je je telefoon mee naar buiten neemt en koop een bordje voor op je bureau met de tekst: ben even roken. Bovendien: roken stinkt. Vraag maar eens aan een ex-roker naar het moment dat hij besefte hoe erg hij altijd gestonken heeft.

Deel dit bericht met iemand die Arno Asbak ook kent!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.