Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 4 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Tranen vloeien rijkelijk in Steenrijk, Straatarm: ‘Ik vind het heel erg, ik vind het zielig’

In Steenrijk, Straatarm ruilt iedere aflevering een gezin met een goedgevulde portemonnee van huis, budget en leven met een familie die de eindjes aan elkaar knoopt. Die kloof kan soms confronterend zijn, zo bleek ook uit de aflevering van gisteravond.

Aan beide kanten liepen de emoties hoog op.

Onderneemster Barbara in Steenrijk, Straatarm

Barbara vergaarde haar vermogen met een goedlopend logoborduurbedrijf en leeft in weelde in de omgeving van Ede. Hier heeft de onderneemster net een vrijstaande villa laten bouwen. Het optrekje telt 236 vierkante meter, zes slaapkamers en drie badkamers. En dat terwijl nog maar één van haar twee kinderen thuis woont.

Barbara heeft ook mindere tijden gekend. Ooit werkte ze als alleenstaande moeder in een koekjesfabriek die ging sluiten, waardoor ze in de bijstand belandde. Daarom besloot ze voor zichzelf te beginnen en daar heeft ze geen moment spijt van gehad.

Samen met de Eritrese onderneemster Almaz vormt ze een hecht powerkoppel. Ze werken keihard, maar laten het ook graag breed hangen. Samen leven ze een droomleven dat bestaat uit uit eten gaan, stappen en naar evenementen gaan, waarbij ze graag een flesje bubbels verorberen. Ze zijn ook dol op uitgebreid shoppen. Geld speelt dan geen enkele rol. „Ik geef graag geld uit”, vertelt Barbara. „Daar doe ik niet moeilijk over, het geld komt toch wel weer binnen.”

Arm gezin met schulden

Ergens anders in Gelderland, in Nijkerk, wonen moeder Saskia en vader Danny met hun vier dochters in een klein huis. Saskia werkt parttime als kleuterjuf en Danny als technicus. De familie had haar zaakjes in het verleden goed voor elkaar, maar kreeg een flinke tegenslag te verwerken. Danny kreeg een burn-out nadat zijn vader overleed en hij in dezelfde periode vader werd. Hierdoor werd het voor hem te lastig om zich over de financiën van het gezin te bekommeren en stapelden de rekeningen zich op. „Als je eenmaal in de mincijfers komt, is het heel lastig om daaruit te komen”, legt Saskia uit.

Door de schulden leeft het gezin onder de armoedegrens en moeten ze regelmatig bij de Voedselbank aankloppen. Saskia: „De eerste paar keer heb ik echt staan huilen. Dat je denkt: hoe bestaat het? Ik heb gewoon een normale opleiding, we werken en toch sta ik hier. Het is toch een soort van gêne.”

‘Ik vind het zielig’

Voor Danny is het het moeilijkst dat ze hun gezin niet alles kunnen geven. De familie moet van alles verzinnen om hun kosten binnen perken te houden. Een van die dingen is een timer van drie minuten op de douche. Als ze de villa van Barbara binnenkomen, weten ze niet wat ze zien. Niet alleen is het groot en mooi, er is ook een douche zónder timer en een bad. Het gezin kan haar geluk niet op en de dochters houden het niet droog. „Ik vind het heel bijzonder dat mensen zo elke dag kunnen leven en wij dat niet kunnen”, vertelt dochter Frouke geëmotioneerd.

Ook Barbara pinkt een traantje weg als ze door haar tijdelijke onderkomen loopt. Ze is geraakt door de schrijnende staat van het huis van Saskia en Danny. „Ik vind het heel erg. Ik vind het zielig. Als ik dit zie denk ik: jezus mina… en ik heb zo’n vette villa. Dat ik al die luxe wel heb en dat het zo fijn is om het wel te hebben.”

Je kunt Steenrijk, Straatarm terugkijken via KIJK.

Alexander Pechtold bestempelt verkiezingsuitslag als ‘extreemrechts’ en dat stuit tegen de borst van Oranjewinter-gasten

Dit zijn de namen die naar buiten kwamen rondom het Epstein-schandaal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties