Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 4 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Bom onder Temptation Island? Steeds meer oud-deelnemers melden zich met klachten

Heeft Temptation Island nog wel toekomst? Die vraag ligt op tafel nu steeds meer oud-deelnemers zich melden omdat ze psychische klachten hebben overgehouden aan hun deelname. Ze denken na over juridische stappen tegen de makers van het televisieprogramma.

Zaterdag kwam het verhaal naar buiten over de emotionele schade die oud-deelnemers Aylin en Efrain hebben overgehouden na hun deelname. De twee zaten in het tweede seizoen van Temptation Island: Love or Leave dat in 2021 te zien was op Videoland. Ze zeggen erdoor voor het leven getekend te zijn. Zo heeft Aylin er PTSS aan overgehouden.

PTSS, slaapproblemen en zelfdodingspogingen na deelname

In het programma testen koppels hun relatie op een eiland, onder druk van een groep verleiders. De stellen hebben geen contact met elkaar en krijgen elkaar alleen op videobeelden te zien bij het beruchte kampvuur. Maar die beelden worden gemanipuleerd, zeggen de twee.

Na hun deelname kregen Aylin en Efrain psychische klachten en slaapproblemen, vertellen ze. Door de beelden, maar ook door hoe er door de makers met ze is omgegaan op het eiland. Met name Aylin kreeg het zwaar. „Ik kon niet meer slapen, als ik wél sliep werd ik zwetend wakker.” Ze liep zoveel emotionele schade op dat ze tweemaal een zelfdodingspoging deed.

Praten over gedachten aan zelfdoding kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Andere oud-deelnemers Temptation Island hebben vergelijkbare ervaringen

Nadat het verhaal van Aylin en Efrain dit weekend naar buiten kwam, meldden zich al snel twee andere oud-deelnemers met vergelijkbare ervaringen. Nu heeft ook een vijfde oud-deelnemer van Temptation Island zich gemeld bij slachtofferadvocaat Sébas Diekstra. Ook deze oud-deelnemer heeft psychische klachten opgelopen door de deelname, meldt persbureau ANP.

De verhalen van de vijf oud-deelnemers lijken op elkaar, stelt advocaat Diekstra. „Er blijkt op een vergelijkbare manier met hen te zijn omgegaan en druk op hen te zijn gezet.” De oud-deelnemers van Temptation Island met wie Diekstra in gesprek is, hebben deelgenomen aan verschillende seizoenen van het programma. De advocaat verwacht dat nog meer oud-deelnemers zich melden, laat hij weten.

Mogelijk volgt een rechtszaak tegen de makers van het programma

De advocaat is momenteel in gesprek met alle oud-deelnemers over het al dan niet nemen van juridische stappen. De voormalige Temptation Island-deelnemers Aylin en Efrain kregen eerder 30.000 euro na mediationgesprekken, maar overwegen ook juridische stappen tegen RTL en Temptation Island-producent SimpelZodiak.

Sébas verwacht dat er nog gesprekken plaatsvinden met RTL en SimpelZodiak. „Uiteraard schrijven we beide aan. Er zit een gedeelde verantwoordelijkheid in.” Hoewel de productie van Temptation Island bij SimpelZodiak ligt, wordt het programma gekocht door RTL. „Als RTL het programma niet koopt, dan is er geen programma”, aldus Diekstra.

RTL en producent SimpelZodiak waren niet direct voor commentaar bereikbaar.

Emotionele schade door Temptation Island: oud-deelnemers onderzoeken juridische stappen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties