Emma Jansen
Emma Jansen Televisie 7 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Zeeman Confronteert: Stalkers: Trudie wordt gestalkt door haar vader

Het heftige verhaal van Trudie kwam gisteravond in Zeeman Confronteert: Stalkers aan het licht. Familie is voor velen een veilige plek, maar dat geldt niet voor Trudie. Zij wordt gestalkt door haar eigen vader en ze is niet de enige in de familie die wordt lastiggevallen. Ook haar moeder en broertje houdt hij in de gaten. Maar de vraag is: waarom? Het is tijd om Thijs Zeeman en zijn team in te schakelen en de stalker aan te pakken.

Het is voor velen een grote nachtmerrie: gestalkt worden door een onbekend persoon. Maar wat nou als je wel weet wie het is, maar je niet de middelen hebt om het te stoppen. Mensen voelen zich ten einde raad en schakelen Zeeman Confronteert: Stalkers in. Een persoon die je het leven heeft geschonken, maakt het nu zuur. De vader van Trudie, Gerben, stalkt haar al acht jaar lang. De stalker en Trudie wonen in hetzelfde dorp, dus de kans is groot dat ze haar vader ieder moment kan tegenkomen. „Ik ben altijd bang en kom mijn huis bijna niet uit”, vertelt ze aan Zeeman. „Ik ben moegestreden.”

Trudie wil haar kindje beschermen tegen hem. „Ik wil dat zij onbezorgd op kan groeien.” Zeeman Confronteert: Stalkers verspilt geen moment en gaat direct aan de slag. Gerben stuurt zijn dochter berichten en achtervolgt haar wanneer ze op de fiets zit of in de auto. Hij volgt haar zelfs naar de opvang van haar kind. „Mijn vader is een gewelddadige, narcistische en onberekende man”, vertelt ze in Zeeman Confronteert: Stalkers. „Mijn grootste angst is dat hij mijn dochtertje van de opvang ophaalt en meeneemt.”

Maar waarom stalkt een vader zijn eigen kinderen en ex-vrouw? Gerben was tijdens Trudies jeugd gewelddadig. Hij verliest meerdere keren de controle en op een gegeven moment is de maat vol: Trudie en haar moeder en broertje vertrekken. „Ik denk dat toen alles begonnen is.” Hij is al ooit eerder veroordeeld, voor het stalken van Trudies moeder. In kreeg hij 2021 een contactverbod, maar dat hield hem niet tegen. Hij bleef de gezinsleden in de gaten houden.

Stalker in Zeeman Confronteert: Stalkers rijdt partner aan

Dat was ook niet de enige keer dat hij veroordeeld werd. Gerben liet het niet bij alleen berichten sturen en zijn slachtoffers achtervolgen. Het moment dat de partner van Trudie de stalker weer voor het huis zag staan, stapte hij eropaf. „Toen heeft hij mijn man aangereden”, vertelt Trudie in Zeeman Confronteert: Stalkers. Iets later ontvangt ze een schokkend bericht dat haar vader overleden is, omdat hij ernstig ziek was. Wat nog schokkender was, was dat ze hem vervolgens in levenden lijve zag. De stalker gooit er dus iedere keer een schepje bovenop. Het is duidelijk dat dit niet zo verder kan en Zeeman gaat de confrontatie met de stalker aan.

Gerben blijft ontkennen wanneer hij tegenover Zeeman staat. „Ik weet niet waar je het over hebt”, zegt hij. Trudie kijkt mee naar de confrontatie vol spanning. Ze hoopt dat dit de laatste keer is dat ze hem ziet en dat is (tot nu toe) zo. De familie heeft niks meer van hen stalker vernomen. Trudie hoopt dat haar vader hulp gaat zoeken en iedereen met rust laat.

Kijk hier de hele aflevering van Zeeman Confronteert: Stalkers.

‘Gevaarlijke boom’ ontketent burenruzie in De Rijdende Rechter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.