Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 16 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Wim sprong op één dag 61 keer uit een vliegtuig om geld in te zamelen voor onderzoek naar darmkanker

Voor veel mensen is één keer uit een vliegtuig springen al veel te vaak, laat staan 61 keer. Op één en dezelfde dag. Maar Wim de Gier deed het ‘gewoon even’, al ging daar wel een hoop training aan vooraf. Met zijn indrukwekkende actie zamelde hij geld in voor onderzoek naar darmkanker én zette hij een wereldrecord neer. Bij Op1 vertelt hij erover.

Zo’n sprong gaat met zo’n 200 kilometer per uur en dat is niet iets dat je zomaar even doet. Eén keer wel, misschien, voor mensen die een dagje gaan parachutespringen voor een leuke ervaring. Maar, zo stelt Op1-presentatrice Fidan Ekiz dan ook, „je lichaam vangt dan behoorlijk wat klappen op.”

Wim de Gier sprong 61 keer uit een vliegtuig

„Hoe zit jij hier nu?”, wil ze weten van De Gier. Volgens hem is het „absoluut” waar dat je lichaam tijdens zo’n sprong het één en ander te verduren krijgt. „Ik had niet verwacht dat ik hier zou kunnen blijven zitten, of dat ik überhaupt had kunnen lopen”, vertelt hij. Het is namelijk pas twee dagen geleden dat hij tientallen keren uit een vliegtuig sprong. Toen hij bij Op1 aanschoof, was het slechts een dag geleden. „Ik lig er best wel af, maar het is me ontzettend meegevallen.”

En dat ‘meevallen’, dat komt door de intense training die hij heeft gehad. „Een TeamNL Judoka heeft mij afgelopen driekwart jaar enorm te pakken genomen”, vertelt De Gier. „Vier, vijf avonden per week in de sportschool. Dat heeft me heel erg geholpen die klappen te kunnen opvangen. Maar ook de landing was lastig, vanwege de turbulentie.” De laatste tijd is er, misschien heb je het zelf ook gemerkt, meer turbulentie in vliegtuigen. Dat komt hierdoor.

‘Ik doe er één extra, voor hen’

Deze 61 keer uit een vliegtuig springen is niet het enige record van De Gier. Zijn eerdere record stond namelijk op tien sprongen, een persoonlijk record. „Dat was tien jaar geleden en toen dacht ik zelf dat ik dood was. Ik was echt kapot.” En ook nu gingen de sprongen niet zonder slag of stoot, De Gier moest namelijk overgeven, vanwege de turbulentie. Gelukkig was er een medisch team aanwezig en werd hij om de vijftien sprongen gecheckt. Bij sprong 35 ging het mis en kwam alles eruit.

Maar deze onderneming was dus gelukkig niet zonder resultaat, want het ging allemaal om het inzamelen van geld voor onderzoek naar darmkanker. Zijn beide ouders zijn overleden aan die ziekte, en hij hoopte op zijn 60ste verjaardag met zestig sprongen, wat er dus 61 werden, minimaal 100.000 euro in te zamelen. Tot dat bedrag kwam het niet, maar er komt al wel bijna 70.000 euro richting de Maag Lever Darm Stichting en er kan nog steeds gedoneerd worden.

Die zestig sprongen werden er dus 61, en waarom dat zo gegaan is, legt De Gier uit. „In de afgelopen vier maanden zijn er drie collega’s en één iemand uit mijn vriendenkring gediagnosticeerd met darmkanker. Het is heel bizar, dus ik dacht ‘ik ga er één extra doen, voor hen’.”

Je kunt Op1 terugkijken via NPO Start.

Kamp van Koningsbrugge-instructeur doopt kandidaat om tot ‘Van Piepenstein’, tot hilariteit van kijkers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.